Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-10-26

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Καταστροφική θα είναι η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μιλώντας σήμερα στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.

Αν δεχθούμε τέτοια λύση, επεσήμανε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, ουσιαστικά θα εδρεώσουμε την παρουσία της Τουρκίας στο νησί και όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, τότε με μία προσχεδιασμένη αφορμή, θα καταλάβει ολόκληρη την Κύπρο.

Προς ποιούς να στραφούμε, προς τους υποκριτές που καπηλεύονται τη δικαιοσύνη και την ελευθερία των λαών και επιδιώκουν να τους υποτάξουν, διερωτήθηκε ο Μακαριώτατος, προσθέτοντας ότι μόνο μετανοώντας και ζητώντας τη βοήθεια του Θεού μπορούμε να σωθούμε.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην μαζική διαφυγή των τουρκοκυπρίων από τα κατεχόμενα, λόγω της καταπίεσης που υφίστανται από τους εποίκους, οι οποίοι παρενοχλούν τόσο τις οικογένειες τους, όσο και τα περιουσιακά τους στοιχεία.


Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Βρετανό ομόλογο του Ρόμπιν Κούκ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως θέματα που αφορούν τις επικείμενες διαπραγματεύσεις της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Βρετανική προεδρία της 'Ενωσης, το πρώτο εξάμηνο του '97.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Κασουλίδης εξέφρασε ικανοποίηση για τη συζήτηση λέγοντας ότι διαπίστωσε την ύπαρξη ουσιαστικής κατανόησης από πλευράς Βρετανίας για τις θέσεις της Κυπριακής κυβέρνησης.

Ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε εξάλλου ότι η Βρετανία επαναδιατύπωσε την θέση ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου θα πρέπει να αρχίσουν οποσδήποτε μέσα στον ερχόμενο Απρίλιο, όπως έχει καθοριστεί.

Σε ότι αφορά το θέμα της σύνθεσης της κυπριακής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση ο κύριος Κασουλίδης δήλωσε ότι οι θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης αντικρύζονται με κατανόηση.


Την ανάγκη σύντομης εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, τόνισαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας.

Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, αναφορικά με την χθεσινή ομιλία του Προέδρου Κληρίδη στην Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας, που πραγματοποιείται στο Εδιμβούργο.

Μιλώντας κατά την χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος Κληρίδης κάλεσε τους ομολόγους του, να προχωρήσουν στη λήψη αποφασιστικών μέτρων, που θα αναγκάσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση και την επιθετική της νοοτροπία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την σημερινή προτελευταία ημέρα της διάσκεψης Κορυφής της Κοινοπολιτείας, θα έχει την ευκαιρία για περαιτέρω ανεπίσημες επαφές με άλλους αρχηγούς κρατών.


Κανένας εφυσηχασμός δεν μπορεί να υπάρξει σήμερα μπροστά στην Τουρκική απειλή τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος Ακης Τσοχατζόπουλος.

Μιλωντας στην Θεσσαλονίκη όπου μετέβει για τους εορτασμούς του πολυούχου αγίου της πόλης, ο κύριος Τσοχατζόπουλος κατέστησε σαφές ότι είναι καιρός οι 'Ελληνες να συνειδητοποιήσουν πως θα πρέπει να δώσουν την δική τους απάντηση, απέναντι στην απειλή, με αποτρεπτική στρατηγική.

Η δυνατή οικονομία και οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, σημείωσε ο κυριος Τσοχατζόπουλος, αποτελούν αποτελεσματική νικηφόρα απάντηση σε οποιαδήποτε απειλή, εναντίον της Ελλάδας.


Οι διεθνείς απειλές δεν επιλύονται με κομπασμούς ή επεισόδια, αλλά με εφαρμογή διεθνών κανόνων δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

Ο κύριος Στεφανοπουλλος μιλούσε στην Θεσσαλονίκη, όπου μετέβει για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με την ευκαιρία της διπλή γιορτή του πολιούχου της πόλης, Αγίου Δημητρίου και την επέτειο της απελευθέρωσης της.

Ο κύριος Στεφανόπουλος κάλεσε τις ισχυρές δυνάμεις και τους διεθνείς οργανισμούς, να υποδείξουν στην Τουρκία την εφαρμογή των κανόνων αυτών.

Παραλληλα επεσήμανε ότι η πολιτική της Ελλάδος είναι ειρηνική, σταθερή και δεν επιδέχεται υποχωρήσεις σε θέματα εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων.


Συνεχίστηκε και σήμερα στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας η εκστρατεία διαφώτισης από μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων.

Η εκστρατεία διαφώτισης των ξένων περιηγητών έχει επιφέρει σημαντικό οικονομικό πλήγμα στο κατοχικό καθεστώς του Ντενκτάς.

Ενδεικτική του γεγονότος αυτού είναι και η αναφορά του Τούρκου ερευνητή Αϊντίν Ολγκούν, ο οποίος σε μελέτη που δημοσίευσε στον τουρκοκυπριακό τύπο, τονίζει ότι η ενημέρωση στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, έγινε η αιτία να μην επισκεφθούν τα κατεχόμενα περίπου εκατόν χιλιάδες ξένοι περιηγητές.


Δύο νέοι εμπρησμοί σημειώθηκαν χθες βράδυ στη Λεμεσό.

Στόχος των εγκληματικών στοιχείων ήταν αυτή τη φορά αυτοκίνητο τύπου σαλούν και μία μοτοσυκλέττα που ανήκει σε 'Αραβα.

Ο εμπρησμός της μοτοσυκλέττας που βρισκόταν σταθμευμένη δίπλα από πολυκατοικία στην παραλιακή λεοφώρο,

έγινε γύρω στις δέκα το βράδυ.

Ο ιδιοκτήτης της, Τζασέμ Σεκρίλ, αναζητείται από την Αστυνομία.

Λίγο μετά τα μεσάνυκτα σημειώθηκε και δεύτερος εμπρησμός στο αυτοκίνητο του Χαράλαμπου Παναγιώτου.

Σε δηλώσεις του ο Παναγιώτου ανέφερε ότι είναι πεπεισμένος πως πρόκειται για κακόβουλη ενέργεια, αφού τις τελευταίες ημέρες είχε δεκθεί απειλές κατά της ζωής του.


Εξαλλου στην Πάφο γύρω στις δύο τα ξημερώματα, ξέσπασε φωτιά, σε νταλίκα που ανήκει στον Ευριπίδη Χαραλάμπους.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας η πυρκαγιά προκλήθηκε λόγω βραχυκυκλώματος, χωρίς να αποκλείεται ωστόσο το ενδεχόμενο κακόβουλης ενέργειας.

Το όχημα βρισκόταν σταθμευμένο, κοντά στο σπίτι του Χαραλάμπους.


Πρωτοφανής χιονοθύελλα σκέπασε στην κυριολεξία αρκετές δυτικές Αμερικανικές πολιτείες.

Στο Κολοράντο, το χιόνι - που συνοδευόταν από θυελλώδεις ανέμους - ξεπέρασε το ένα μέτρο.

Η θερμοκρασία στα Βραχώδη 'Ορη έφθασε στους 25 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν.

Το αεροδρόμιο του Ντένβερ έχει κλείσει με αποτέλεσμα περισσότερες από πεντακόσιες πτήσεις να ακυρωθούν και δεκάδες άλλες να αναβληθούν.

Εξάλλου εκατοντάδες οχήματα παγιδεύτηκαν στους αυτοκινητόδρομους της περιοχής, οι οποίοι σκεπάθηκαν από χιόνι, που σε πόλλες περιπτώσεις έφτανε τα δύο μέτρα.

Η χιονοθύελλα κινείται προς το Κάνσας και το Τέξας και όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι το χιόνι, ίσως δώσει τη θέση του σε δυνατές βροχοπτώσεις.


Στον τελευταίο αγώνα της 5ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Α'Κατηγορίας η πρωτοπόρος της βαθμολογίας Ανόρθωση κέρδισε μέσα στο Νεο Γ.Σ.Ζ την ομάδα της Αλκής με 4-1.
Και να ολοκληρωσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε αραιές ψηλές νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές κυρίως στα παράλια.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει τους 16 περίπου βαθμούς.

Αύριο οι νεφώσεις θα συνεχίσουν να πυκνώνουν κατά διαστήματα και αναμένεται να πέσουν και πάλι μερικές, τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι 3 ως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στου 24 περίπου βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 22 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 27 με 17, στη Λεμεσό 21 με 17, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 17, και τέλος στον Πρόδρομο 14 με 13.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 26 October 1997 - 18:27:16 UTC