Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-10-29

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αστείο επιχείρημα, χαρακτήρισε σήμερα ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, Αθανάσιος Τζογάνης, την προσπάθεια της Αγκυρας, μέσω της επιστολής Καρανταγί προς το ΝΑΤΟ, να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι με τη συμφωνία της με τη Ρωσία, απειλεί την Τουρκία.

Ο κύριος Τζογάνης, παρατήρησε ότι συμφωνία με την Ρωσία έχουν υπογράψει πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του ΝΑΤΟ, και εκτίμησε ότι μέσω της επιστολής, η Τουρκία επιχειρεί να δικαιολογήσει την ένταση που η ίδια έχει δημιουργήσει.

O αρχηγός ΓΕΕΘΑ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που μπορεί να προκληθεί απο ένα τυχαίο ή προγραμματισμένο περιστατικό.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι οι Ελληνικές ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν καθημερινά μέτρα και είναι καθόλα έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε την ενέργεια Καρανταγί, ως μάταιη και απέλπιδα προσπάθεια της Τουρκίας, να απο-προσανατολίσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης.

Εν τω μεταξύ, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Κυριάκος Ροδουσάκης, σε δηλώσεις του στο Λόγο, ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί του Τούρκου Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, εντάσσονται στο πλαίσιο της Τουρκικής προσπάθειας για δημιουργία θορύβου και έντασης.


Την ερχόμενη Δευτέρα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα, η συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Κώστα Σημίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Μεσούτ Γιλμάζ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Βαλκανικής Διάσκεψης που πραγματοποιείται την Δευτέρα και την Τρίτη στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Αναφορικά με την διάσκεψη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέπας σημείωσε ότι η επιδίωξη της Ελληνικής κυβέρνησης, είναι να αναδειχθεί η Ελλάδα ως παράγοντας Ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Στόχος, ανέφερε ο κύριος Ρέππας, είναι η έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος, με το οποίο να εκφράζεται η βούληση όλων των χωρών της Βαλκανικής για την Ειρηνική επίλυση των διαφορών και την εδραίωση της ασφάλειας.


Ελλάδα, Κύπρος και Ρωσία ως κυρίαρχα κράτη έχουν δικαίωμα να αναπτύξουν τις σχέσεις τους, δηλώνει ο Πρέσβης Γκεόργκι Μουράτοφ απαντώντας στην επιστολή Καρανταγί προς το ΝΑΤΟ.

Επιπλέον ο ρώσος πρεσβευτής μίλησε για ξεπερασμένη ψυχρο-πολεμική τακτική, ενώ επεσήμανε με έμφαση ότι η χώρα του διατηρεί ομαλές σχέσεις με την Τουρκία και καμιά χώρα δεν διαμαρτύρεται για τις σχέσεις αυτές.

Εξάλλου, σχολιάζοντας πληροφορίες που φέρουν τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Γεβκένι Πριμακόφ, να πραγματοποιεί περιοδεία στο τέλος του έτους στο τρίγωνο Λευκωσία-Αθήνα-Αγκυρα, ο κύριος Μουράτοφ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.


Στις 31 Οκτωβρίου αρχίζει η εθνική δια-κλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας "Παρμενίων '97", η οποία θα διεξαχθεί στην περιοχή της Θράκης και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και θα ολοκληρωθεί στις 6 Νοεμβρίου.

Το σενάριο της άσκησης βασίζεται σε μια ενδεχόμενη κρίση στον ευρύτερο εθνικό χώρο, με ιδιαίτερη έμφαση στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που έπειτα από ραγδαία κλιμάκωση της έντασης, καταλήγει σε πολεμική σύγκρουση.

Η άσκηση σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης.

Την τελική φάση της άσκησης που θα διεξαχθεί στον Εβρο και τη Λέσβο, έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης.


Απόσυρση των υποψηφιοτήτων Σπύρου Κυπριανού και Βάσου Λυσσαρίδη εισηγείται ο βουλευτής Νίκος Μουσιούττας, ως προϋπόθεση της σύναψης μετώπου των δύο κομμάτων.

Σε σημερινές δηλώσεις του ο κύριος Μουσιούττας, ανέφερε ότι για την πρότασή του έχει ήδη ενημερωθεί ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο οποίος όμως απέφυγε όπως είπε να τοποθετηθεί.

Η πρόταση Μουσιούττα τίθεται με δεδομένη όπως είπε, την κάθοδο Κληρίδη και την υποστήριξή του από τον ΔΗΣΥ, και την εμμονή του ΑΚΕΛ στην υποψηφιότητα Γιώργου Ιακώβου.


Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας, σε συνεργασία με την προληπτική υπηρεσία του τελωνείου Λεμεσού, αναφορικά με την ανεύρεση εκατόν-εικοσι- τριών χαρτο-κιβωτίων τσιγάρων, αξίας ογδόντα χιλιάδων λιρών σε περιοχή στα Πολεμίδια.

Οπως διαπιστώθηκε από τη συσκευασία, τα τσιγάρα προορίζονταν για τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα τσιγάρα είτε έχουν κλαπεί από το λιμάνι Λεμεσού είτε έχουν μεταφερθεί από τα κατεχόμενα από σπείρα λαθρεμπόρων.

Τα χαρτοκιβώτια έχουν σταλεί για δακτυλοσκοπικές εξετάσεις.


Αυστριακός τουρίστας πνίγηκε το πρωί στη θαλάσσια περιοχή του ξενοδοχείου Σύπρια Μάρις στη Γεροσκήπου.

Πρόκειται για το Μούσμαν Λούτ-σμπικ, 76 ετών, ο οποίος έχασε τις αισθήσεις του ενώ κολυμπούσε.

Ο Λούτ-σμπικ μεταφέρθηκε στην ακτή νεκρός από άλλους λουόμενους.


Τερμάτισαν την απεργία πείνας στην οποία είχαν κατέλθει οι αδελφοί Παναρέτου, διαμαρτυρόμενοι για τη φυλάκισή τους από δικαστήριο των βρετανικών βάσεων.

Η απεργία πείνας, η οποία άρχισε την περασμένη Παρασκευή έληξε το βράδυ της Κυριακής.

Οπως ανέφερε ο υπεύθυνος τύπου των βρετανικών βάσεων, τα δύο αδέλφια εξετάστηκαν από γιατρό και είναι καλά στην υγεία τους.


Ανάκαμψη παρατηρήθηκε σήμερα στα διεθνή χρηματιστήρια, μετά την καθοδική πορεία που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παρουσίασε κατά το κλείσιμό του, άνοδο ρεκόρ.

Ο δείκτης Χανγκ Σενγκ του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ σημείωσε εξάλλου άνοδο-ρεκόρ, αναπληρώνοντας τις απώλειες της χθεσινής δραματικής πτώσης.

Ο δείκτης Χανγκ Σενγκ αυξήθηκε κατά 1705,41 μονάδες ή ποσοστό 18,82% και έκλεισε στις 10.765,30 μονάδες.

Η εντυπωσιακή σημερινή άνοδος αποτελεί ρεκόρ, τόσο σε ποσοστό όσο και σε απόλυτες τιμές.

Στην Αθήνα στην οδό Σοφοκλέους, ο ελληνικός δείκτης παρουσίασε πτώση της τάξης του 2,87 τοις εκατό ενώ το χρηματιστήριο της Κύπρου παρουσίασε οριακή υποχώρηση.

Σημαντική ανάκαμψη παρουσίασαν και τα ευρωπαικά χρηματιστήρια.


Στη Ζαμβία συνελήφθησαν σήμερα δεκαπέντε αξιωματικοί του στρατεύματος, που θεωρούνται ως οι εγκέφαλοι του χθεσινού πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στην χώρα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Ζαμβίας, οι στασιαστές δεν πέτυχαν τον στόχο τους που ήταν ανατροπή του προέδρου Φρεντερίκ Σιλούμπα.

Εξάλλου, δόθηκε στην δημοσιότητα ταινία που παρουσιάζει τους στρατιώτες του καθεστώτος να συλλαμβάνουν τους στασιαστές και να τους εξουδετερώνουν.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς βόρειοι 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη και στα ανατολικά παράλια μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει απόψε στους 14 περίπου βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι γενικά αίθριος αλλά κατά διαστήματα θα σχηματίζονται λίγες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειο-ανατολικοί μέτριοι 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 24 στα δυτικά.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 25 βαθμοί και η πιο χαμηλή 13, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 26 με 16, στη Λεμεσό 27 με 15, στην Κερύνεια και την Πάφο 24 με 14, και τέλος στον Πρόδρομο 16 με 8.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 29 October 1997 - 17:27:32 UTC