Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-10-30

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επέστρεψε πριν από λίγο στην Κύπρο, από τη Βρετανία, όπου είχε εκπροσωπήσει την Κύπρο στη διάσκεψη κορυφής της Κοινοπολιτείας, στο Εδιμβούργο.

Να συνδεθούμε με το αεροδρόμιο Λάρνακας και τον Μιχάλη Παυλίδη.


Ολοκληρώνονται οι διευθετήσεις για την επικείμενη περιοδεία του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

Στην Λευκωσία, πρώτο σταθμό της περιοδείας του, αναμένεται να αφιχθεί στις 18 Νοεμβρίου.

Η περιοδεία Κόρντοβεζ, θα περιλάβει επίσης το Λονδίνο και, κατά πάσα πιθανότητα, τις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κύριος Κόρτοβεζ, χαρακτήρισε την επικείμενη επίσκεψή του ως ταξίδι διερευνητικού χαρακτήρα, για να αποφασιστεί η πιθανή μορφή και το χρονοδιάγραμμα για τα μελλοντικά βήματα στο Κυπριακό.


Ο κοινοτικός επίτροπος υπεύθυνος για εξωτερικές υποθέσεις Χανς Βαν Ντε Μπρούκ, κάλεσε την Τουρκία να μεταβάλει την στάση της στο Κυπριακό, να μην θέτει εμπόδια στην ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου και να σταματήσει τις απειλές πολέμου προς την Ελλάδα, έτσι ώστε να ανοίξουν οι Ευρωπαικές της προοπτικές.

Οι δηλώσεις Βαν Ντε Μπρούκ έγιναν ενόψει της διήμερης επίσκεψης του που αρχίζει σήμερα στην Αγκυρα.

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών της Ευρωπαϊκής επιτροπής, ενόψει της διάσκεψης κορυφής του ερχομένου Δεκεμβρίου, όπου θα κριθεί, εάν θα ενισχυθούν οι δεσμοί της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Την ελπίδα των Ηνωμένων Πολιτειών να έχει θετικές επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επικείμενη συνάντηση των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κρήτη, εξέφρασε ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Μαρκ Γκρόσμαν, στη διάρκεια κατάθεσής του ενώπιον της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής Μπεν Γκίλμαν, ο κύριος Γκρόσμαν επιθυμεί θετικό αποτέλεσμα απο την συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ την Δευτέρα στην Κρήτη.

Ο Μάρκ Γκρόσμαν αναφέρθηκε και στο Κυπριακό εκφράζοντας την ικανοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διεξαγωγή των απ' ευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς με αντικείμενο το θέμα της ασφάλειας.


Η Ελλάδα επιμένει στον βαλκανικό χαρακτήρα της διάσκεψης της Κρήτης προσπαθώντας να αποτρέψει την "ελληνοτουρκοποίησή" της, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα, Δημήτρης Ρέππας.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, ο κύριος Ρέππας, επιδιώκει η διάσκεψη της Κρήτης να λήξει με την υπογραφή διακήρυξης στην οποία θα γίνεται αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των υφισταμένων συνόρων, στην τήρηση των διεθνών συνθηκών, στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στην αξιοποίηση των διαδικασιών του διεθνούς Δικαστηρίου.

Επίσης, ο κύριος Ρέππας αποσυνέδεσε την πιθανή υπογραφή της διακήρυξης από την Τουρκία με οποιανδήποτε εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ειδικότερα απέκλεισε το ενδεχόμενο να άρει η Ελλάδα τις επιφυλάξεις της για τον χρηματοδοτικό κανονισμό επιμένοντας στη θέση ότι αυτό θα γίνει μόνον εφόσον η Τουρκία προσφύγει στη Χάγη για την υπόθεση των Ιμια.


Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα ο Γιώργος Τάκη Γιώργαλλος, 24 χρόνων απο την Αχνα, ύστερα από ανατροπή του γεωργικού ελκυστήρα που οδηγούσε.

Το δυστύχημα συνέβη στη μία και τριάντα το μεσημέρι, όταν ο Γιώργαλλος όργωνε σε περιοχή της Αχνας.

Σε σημείο του χωραφιού με υψομετρική διαφορά ενός μέτρου, ο γεωργικός ελκυστήρας κινήθηκε προς τα πίσω, ανατράπησε και καταπλάκωσε τον οδηγό.

Το θύμα που καταλείπει σύζυγο, εντόπισε συγγενής του που διερχόταν τυχαία από παρακείμενο χωματόδρομο.


Ανεξέλεγκτη φαίνεται να είναι η κυκλοφορία επικίνδυνων συμληρωμάτων διατροφής και άλλων προϊόντων που περιέχουν εφεδρίνη και αναβολικά στερο- ειδή, λόγω έλλειψης νομοθεσίας

που να διέπει την κυκλοφορία τους.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Αχιλλέας Πατζηνάκος, επιβεβαίωσε σήμερα τις πληροφορίες που μετέδωσε χθες βράδυ ο ΛΟΓΟΣ, ότι μετά από έλεγχο εντοπίστηκαν και δεσμεύτηκαν δύο προϊόντα, η χρήση των οποίων ενοχοποιήθησε στο εξωτερικό για πρόκληση σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Ο κύριος Πατζηνάκος ανέφερε πως δεν υπάρχει αρμόδιο σώμα για έλεγχο των συγκεκριμένων προϊόντων, λόγω νομοθετικού κενού.

Εξήγησε ωστόσο πως κάποιος έλεγχος ασκείται από το συμβουλίου φαρμάκων.

Από πλευράς του ο Σύνδεσμος Προστασίας Καταναλωτών ζητά την άμεση απόσυρση των επικίνδυνων προϊόντων και τονίζει την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμών αποτελεσματικού ελέγχου.


Στη Λάρνακα, και συγκεκριμένα στον χώρο όπου έγινε η απόπειρα κατά της ζωής του Αντώνη Φανιέρου, θα μεταφερθεί από την ερχόμενη Δευτέρα το Κακουργιοδικείο που εκδικάζει την υπόθεση.

Η απόφαση αυτή ελήφθη σήμερα έπειτα από αίτημα του δικηγόρου των κατηγορουμένων αδελφών Αεροπόρου, ο οποίος υποστήριξε ότι η μεταβαση στο χώρο του εγκλήματος αλλά και στους άλλους χώρους που έχουν άμεση σχέση με την υπόθεση, θα επιτρέψει στο Δικαστήριο να σχηματίσει ιδίαν άποψη.

Κατά την διάρκεια της αντέξετασής του σήμερα, ο κύριος μάρτυρας κατηγορίας των αδελφών Αεροπόρου, Τάσος Σιμιλλίδης, απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες που του υπέβαλε ο δικηγόρος των κατηγορουμένων και ισχυρίστηκε ότι εγκέφαλος της υπόθεσης ήταν ο Αντρος Αεροπόρος.

Ο Σιμιλλίδης, υποστήριξε ακόμη ότι προειδοποίησε πολλές φορές τον Φανιέρο για τον κίνδυνο που διέτρεχε.

Ενισχύοντας τη θέση του αυτή, ο Σιμιλλίδης υποστήριξε ότι ο λόγος που την νύκτα της απόπειρας ο Φανιέρος δεν πλήγηκε με πολλές σφαίρες, ήταν ότι την ώρα που τον πυροβολούσε ο Πανίκος Αεροπόρος, ο ίδιος άφησε απότομα ελεύθερο τον συμπλέκτη της μοτοσυκλέττας, με αποτέλεσμα ο Πανίκος να αστοχήσει.


Νέα πτώση σημειώθηκε σήμερα στα χρηματιστήρια της Ασίας, με αποτέλεσμα να κλονίζεται η οικονομική ευρωστία της περιοχής.

Με απώλειες της τάξης του 3,74% έκλεισε ο δείκτης Χανγκ Σενγκ στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Ο γενικός δείκτης τιμών έχασε 402,44 μονάδες και έκλεισε στις 10.362,86 μονάδες.


Οι καλές βάσεις και ο χαρακτήρας που έχει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, είναι οι λόγοι που κράτησαν το κυπριακό χρηματιστήριο ανεπηρέαστο από την κρίση στις διεθνείς χρηματαγορές.

Την εκτίμηση αυτή διετύπωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός.

Επεσήμανε συναφώς, ότι το κυπριακό Χρηματιστήριο έμεινε έξω από την κρίση και λόγω του ότι εξακολουθεί ακόμη σε μεγάλο βαθμό, να είναι κλειστού χαρακτήρα.


Το Πακιστάν βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία, δήλωσε σαφώς και ειλικρινώς η ηγέτις της αντιπολίτευσης στο Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο στο περιθώριο του συνεδρίου "Πολιτικό Ισλάμ και Δύση" που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

Οταν ερωτήθηκε μετά το πέρας της επίσημης έναρξης του συνεδρίου αν το Κυπριακό αποτελεί θρησκευτικό, πολιτιστικό ή άλλου είδους πρόβλημα, η Μπεναζίρ Μπούτο απάντησε ότι "το Πακιστάν βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία" και ότι βρίσκεται στην Κύπρο ως φιλοξενούμενη και δεν θα ήθελε "να πληγώσει καρδιές εδώ".

Το συνέδριο παρακολουθούν γνωστοί ακαδημαϊκοί, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες και στην εναρκτήρια τελετή μίλησαν εκπρόσωπος της Ουνέσκο και των διοργανωτών, ενώ κύρια ομιλήτρια ήταν η Μπεναζίρ Μπούτο.


Τρία σχεδόν εκατομμύρια Ιρλανδών ψηφοφόρων προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τον πρόεδρο της χώρας, μεταξύ τεσσάρων γυναικών και ενός άνδρα.

Οι δημοσκοπήσεις δίδουν την πρωτιά σε γυναίκα, την Μαίρη ΜακΑλις, υποψήφια του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος, Φιάνα Φέιλ.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο μοναδικός άνδρας υποψήφιος για την Προεδρία της Ιρλανδίας, ο Ντέρεκ Νάλι, εξασφαλίζει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ποσοστό πέντε τοις εκατόν.


Η θανατική ποινή ήταν η απόφαση στρατοδικείου της Αιγύπτου για δύο αδέλφια που αντιμετώπισαν κατηγορία για την φονική επίθεση εναντίον τουριστικού λεωφορείου η οποία είχε στοιχίσει την ζωή εννέα γερμανών τουριστών και του αιγύπτιου οδηγού.

Οι κατηγορούμενοι ομολόγησαν την ενοχή τους στις κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί, για φόνο εκ προμελέτης, επίθεση εναντίον τουριστών και της άσκηση βίας και τρομοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων, δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι για το μόνο που μετανοιώνει είναι ότι τα θύματα της επίθεσης δεν ήταν Εβραίοι.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Στα νότια και τα ανατολικά παράλια ενδέχεται να πέσουν μερικές ελαφρές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις ανατολικές και τις βόρειες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 15 στα παράλια.

Αύριο και πάλιν ο καιρός θα είναι αίθριος με αραιές, παροδικές νεφώσεις. Σε μερικές περιοχές, οι νεφώσεις θα πυκνώσουν το απόγευμα με ενδεχόμενο να πέσουν μερικές τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 ως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη στις βόρειες και ανατολικές περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 24 βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 26 βαθμοί και η πιο χαμηλή 16, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 26 με 19, στη Λεμεσό 27 με 16, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 16, και τέλος στον Πρόδρομο 16 με 9.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 30 October 1997 - 17:27:18 UTC