Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-10-31

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Επι-σπεύδονται οι εξελίξεις στο προεκλογικό πεδίο και ο πρόεδρος Κληρίδης προσανατολίζεται να ανακοινώσει την απόφασή του για τις προεδρικές εκλογές, εντός των επόμενων ημερών.

Το πρωϊ, ο πρόεδρος Κληριδης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι είναι θέμα ημερών η εξαγγελία της απόφασης του προέδρου για τις προεδρικές εκλογες.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξακολουθεί να προβληματίζεται για το τι θα πράξει και τόνισε ότι θέση και επιθυμία του, είναι η συνέχιση της συνεργασίας με το ΔΗΚΟ, πάνω σε πιο σωστή βάση.


Την ερχόμενη Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου, μια ημέρα μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, θα παρουσιάσει σε δημοσιογραφική διάσκεψη, το κυβερνητικό έργο, θα μιλήσει για την πορεία του κυπριακού, τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και για το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα.

Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, στη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόερος Κληρίδης δεν θα ανακοινώσει την απόφασή του για τις προεδρικές εκλογές.

Αυτό, πρόσθεσε, θα το πράξει μετά τις έξι Νοεμβρίου, και αφού πρώτα ενημερώσει τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη είχε και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Μαρκίδης ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν υπηρεσιακού και απορρήτου χαρακτήρα.

Σημείωσε δε, ότι η συνάντηση δεν είχε καμία σχέση με τις Προεδρικές εκλογές.


Ετοιμος να συζητήσει και νέα ονόματα πλην του δικού του, για την διεκδίκηση της προεδρίας, δηλώνει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι υιοθετεί πλήρως τη θέση του βουλευτή Νίκου Μουσιούττα, για συνεργασία με την ΕΔΕΚ και με υποψήφιο όποιον οι δημοσκοπήσεις δείξουν εκλεξι-μότερο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ο υποφήφιος να είναι τρίτο άτομο πλην του ιδίου και του Βάσου Λυσσαρίδη.

Κριτήριο της συνεργασίας, η οποία όπως ανέφερε θα επεκταθεί και προς άλλες πολιτικές δυνάμεις, θα είναι το εθνικό συμφέρον.

Η ΕΔΕΚ, όπως πληροφορούμαστε έχει ενημερωθεί για την πρόταση.

Εξάλλου, αναφορικά με τη συνάντηση που θα έχει την Δευτέρα με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κύριος Κυπριανού τόνισε ότι θα προσέλθει, με δεδομένη την υποψηφιότητα του Προέδρου Κληρίδη, εκτός και αν, όπως είπε, υπάρξουν εκπλήξεις.


Την ερχόμενη Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο, για να το περιεχομενο της επιστολης του Κόφι Ανάν.

Σε σχετική δηλωση προεβη σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

Στην επιστολη του ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμενων Εθνων, πληροφορουσε τον Πρόεδρο Κληρίδη, τον Ραούφ Ντενκτας και τις κυβερνήσεις Αθηνών και Αγκυρας, ότι ο ειδικός συμβουλός του Ντιεγκο Κόρτοβεζ, θα πραγματοποιησει εντος του Νιόβρη επίσκεψη διερευνητικού χαρακτήρα, στην Κυπρο.

Κυριος στοχος της επισκεψης Κορντοβεζ, ειναι η διερευνηση της προοπτικής για έναρξη αδιάκοπων συνομιλιών στο Κυπριακό, αμεσως μετα τις προεδρικές εκλογές.

Κατά τη συνεδρία της ερχόμενης Τετάρτης, αναμένεται ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα καθορίσει τη θέση της Eλληνο-κυπριακής πλευράς στην επιστολή Κόφι Ανάν για εντατικές διαβουλεύσεις.


Παρα-πέμφθησαν σε απευθείας δίκη στο Κακουργιοδικείο οι δύο Τουρκο-κύπριοι λαθρέμποροι, Μουσταφά Βελί και Οσμάν Κοντόζ, από τη Λουρουτζίνα, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 23 Οκτωβρίου, στην περιοχή Κόσιης-Αθηαίνου.

Εναντίον τους απαγγέλθηκαν πέντε κατηγορίες για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και για μεταφορά δύο πιστολιών και 26 φυσιγγίων.

Το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας, διέταξε όπως οι κατηγορούμενοι παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι τη δίκη τους, η οποία θα αρχίσει στις 18 Νοεμβρίου..

Στο δικαστήριο προσήλθε και ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος Γκιουρσέλ Κατρί, ο οποίος ζήτησε να παρουσιαστεί για τους κατηγορουμένους.

Ομως, επειδή δεν είχε πληρώσει τις συνδρομές του στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, παρουσιάστηκε στη θέση του ο δικηγόρος Γιάννης Μυλωνάς.

Τόσο ο Τουρκο-κύπριος δικηγόρος, όσο και ο αδελφός και η αδελφή του Μουσταφά Βελή, ισχυρίσθηκαν με δηλώσεις τους ότι την υπόθεση δημιούργησε η Αστυνομία..


Δύο υποθέσεις για απάτες δύο εκατομμυρίων δολαρίων, εξετάζει το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Σύμφωνα με την καταγγελία της Τράπεζας Κύπρου, ο Ρώσος Κιρίλ Νάϊντοφ- Ζελέζοφ, τριάντα-εξι ετών επισκέφθηκε στις 6 Οκτωβρίου δύο υπο-καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου, στη Λευκωσία, και κατέθεσε σε λογαριασμούς δύο υπεράκτιων εταιρειών, των οποίων είναι μέτοχος και διευθυντής, 20 επιταγές συνολικού ποσού 1.787.000 δολαρίων.

Οταν η Τράπεζα Κύπρου απέστειλε τις επιταγές στις ΗΠΑ για εκκαθάριση, πληροφορήθηκε ότι ήταν πλαστές.

Ο Ζελέζοφ εγκατέλειψε την Κύπρο και καταζητείται.

Εξάλλου, Λιβάνιος υπήκοος καταζητείται από την Αστυνομία σε σχέση με υπόθεση απόσπασης ποσού 90.000 περίπου δολαρίων από Γερμανό διευθυντή υπεράκτιων εταιρειών με ψευδείς παραστάσεις.


Η δωρεά οργάνων αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη των αλτρουιστικών συναισθημάτων του κυπριακού λαού.

Τέσσερις συνάνθρωποι μας έχουν επανεύρει από σήμερα την υγεία και τη χαρά, αφού έγιναν δέκτες των νεφρών και κερα-τοειδών χιτώνων, του άτυχου εικοσάχρονου Κώστα Κακαή, από τα Καλιάνα, ο οποίος υπέκυψε χθες στα τραύματά του, ύστερα από σοβαρό τροχαίο δυστύχημα.

Οι μεταμοσχεύσεις των κερατο-ειδών χιτώνων διενεργήθηκαν με επιτυχία τις πρωινές ώρες, στους Μιχάλη Κακουλή εικοσιεπτά ετών και Δώρα Αργυρού δεκαέξι ετών, και οι δύο από τη Λευκωσία.

Επιτυχείς ήταν και οι μεταμοσχεύσεις νεφρών, με δέκτες τους Χαράλαμπο Χαραλάμπους τριαντα-οκτώ ετών από τη Λεμεσό και Αναστασία Μαλάκκα πενηντα- έξι ετών από το Δάλι.

Το ήπαρ μεταφέρθηκε στην Βρετανία για μεταμόσχευση σε άλλο ασθενή.


Στην Ιταλία, έντεκα άτομα πιστεύεται ότι έχουν χάσει την ζωή τους από πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Μιλάνου.

Οπως δήλωσε αξιωματικός της πυροσβεστικής υπηρεσίας, η φωτιά εκδηλώθηκε αρχικά στον θάλαμο, όπου γίνεται θεραπεία με οξυγόνο, κυρίως για την αποσυμπίεση δυτών και για πνευμονικές παθήσεις.

Στην περιοχή έσπευσαν αμέσως πολλά πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και σωστικά συνεργεία, τα οποία και απεγκλώβισαν τους τραυματίες και τους ασθενείς από το φλεγόμενο κτίριο.


Ενοχη για φόνο δεύτερου βαθμού, έκριναν οι ένορκοι του δικαστηρίου της Μασαχουσέττης, την δεκα-εννιάχρονη Βρετανίδα Λούιζ που κατηγορείται για τον θάνατο ενός βρέφους ηλικίας εννέα μηνών, το οποίο είχε αναλάβει να προσέχει.

Η Λούϊζ, της οποίας, η περίπτωση δίχασε την κοινή γνώμη τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στη Βρετανία, αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης με δικαίωμα άσκησης έφεσης, μόνο αφού εκτίσει 15 χρόνια φυλάκισης.

Οι υποστηρικτές της Λουίζ στη Βρετανία αντέδρασαν με οργή στην απόφαση του δικαστηρίου, ενώ η ίδια κατέρρευσε στο άκουσμα της απόφασης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Λουίζ ταρακούνησε με δύναμη τον εννιάμηνο Μάθιου και στην συνέχεια κτύπησε το κεφάλι του, σε σκληρή επιφάνεια με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές αραιές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειο-ανατολικοί ως βορειο-δυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 13 βαθμούς και γύρω στους 15 στα παράλια.

Αύριο θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειο-ανατολικοί ως ανατολικοί, ασθενείς ως μέτριοι, 3 έως 4 μποφόρ στα ανατολικά και νοτιοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ στα δυτικά.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα ανατολικά παράλια μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 25 βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 25 βαθμοί και η πιο χαμηλή 13, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 26 με 15, στη Λεμεσό 26 με 17, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 15, και τέλος στον Πρόδρομο 27 με 9.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 31 October 1997 - 17:27:16 UTC