Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-11-07

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Γλαύκος Κληρίδης θα είναι και πάλιν υποψήφιος στις εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξήγγειλε την υποψηφιότητά του, στο τέλος της δημοσιογραφικής διάσκεψης που έδωσε στο Προεδρικό Μέγαρο, αναφορικά με το έργο που επιτέλεσε η κυβέρνηση του αυτή την πενταετία.

Εξαγγέλοντας την υποψηφιότητά του, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι πιστεύει πως ακόμη τον βαραίνουν, το ιστορικό χρέος και η πολιτική ευθύνη.

Ανέφερε επίσης ότι θα προτιμούσε να ιδιωτεύσει, αλλά οι συνθήκες του επιβάλλουν να παραμείνει στις επάλξεις.

Πάνω από όλα τόνισε, πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συγκυρίες που έχουμε δημιουργήσει για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργήσιμης, λύσης του Εθνικού μας προβλήματος, αλλά και για την ένταξη της Κύπρου στην μεγάλη Ευρωπαική οικογένεια.


Η εξαγγελία της υποψηφιότητας Κληρίδη πυροδότησε έντονη αντιπολιτευτική κριτική από το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ και τους Ενωμένους Δημοκράτες.

Σε ανακοίνωσή του το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, επικρίνει την εξωτερική και εσωτερική πολιτική της Κυβέρνησης, ενώ εμμέσως συνδέει την επίσκεψη Χόλμπρουκ με την χθεσινοβραδυνή εξαγγελία του Προέδρου.

Θέση με την οποία διαφωνούν οι ηγέτες της ΕΔΕΚ και των Ενωμένων Δημοκρατών, οι οποίοι αρνούνται ότι υπάρχει διασύνδεση.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης επικρίνει τον Πρόεδρο για τους χειρισμούς του στο εθνικό, ενώ αναφερόμενος στην πρότασή του προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είπε ότι αύριο θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Βασιλείου, ασκεί κριτική στην οικονομική πολιτική της διακυβέρνησης Κληρίδη, ενώ επιτίθεται στο ΔΗΚΟ αρνούμενος να το θέσει εκτός κριτικής για το κυβερνητικό έργο.

Αυτή την ώρα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, προβαίνει σε δηλώσεις σχετικές με την εξαγγελία του Γλαύκου Κληρίδη.


Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται ο ανασχηματισμός του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μανώλη Χριστοφίδη.

Οπως δείχνουν τα πράγματα, είπε ο κύριος Χριστοφίδης, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη θα διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει υπό την παρούσα του μορφή και την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, μιλώντας πριν από την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρθηκε σε λάθη και παραλείψεις που έγιναν κατά την διάρκεια της πενταετίας, τόσο από πλευράς ΔΗΣΥ, όσο και από πλευράς ΔΗΚΟ.

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ υποστήριξε ότι η προεκλογική εκστρατεία θα πρέπει να είναι ήπια.

Ο κύριος Μιχαηλίδης χαρακτήρισε την πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, για ανανέωση της συνεργασίας στην βάση ενός θεσμικού πλαισίου, ως σοβαρή.


Θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του Κόφι Ανάν για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ με τον Ραούφ Ντενκτάς, παρά την κατ'αρχήν άρνηση του κατοχικού ηγέτη.

Ο Ντενκτάς, επιστρέφοντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι ο ίδιος ζήτησε από τους θεράποντες ιατρούς του, να μεταθέσουν την ημερομηνία του αγγειογραφήματος του, για να συναντηθεί με τον κύριο Κόρντοβεζ.

Ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίστηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού, του είπε ότι η συνάντηση με τον Ντιέγκο Κόρντοβεζ δεν σχετίζεται με συνομιλίες ή με την έναρξη συνμιλιών ή με προσπάθεια να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Συνεχίζοντας τους ισχυρισμούς του, ο Ντενκτάς είπε ότι ο Κόφι Ανάν, τον διαβεβαίωσε ότι ο Κόρντοβεζ έρχεται ως επισκέπτης.

" Αν δεν αναβάλεις το αγγειογράφημα" φέρεται να είπε ο κύριος Ανάν - σύμφωνα με τον Ντενκτάς - " ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ θα σε επισκεφθεί στο νοσοκομείο ".

Υπενθυμίζεται, ότι ο Ντενκτάς προέβαλε την διενέργεια αγγειογραφήματος, ως δικαιολογία για να μην συναντηθεί με τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών.


Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα για ανταλλαγή απόψεων με τον 'Ελληνα ομόλογο του Θεόδωρο Πάγκαλο, ενόψει της επίσκεψης Χόλμπρουκ στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις πριν την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κύριος Κασουλίδης, ανέφερε ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος, έρχεται στην Κύπρο με ανοικτή ημερήσια διάταξη και δεν είναι γνωστό με ποιά θέματα θα ασχοληθεί.

Αυτό που είναι γνωστό, ανέφερε ο κύριος Κασουλίδης, είναι ότι θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς και θα υπάρξει κοινή συνάντηση των τριών.

Στις συναντήσεις σημείωσε, δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις, αλλά ανταλλαγή απόψεων.

Εν τω μεταξύ εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, χαιρέτισε την επίσκεψη Χόλμπρουκ στην Κύπρο.


Συνάντηση με σαράντα Βρετανούς Ιερείς, μεταξύ των οποίων και δύο Επίσκοποι, οι οποίοι επισκέφτηκαν την Κύπρο, είχε το πρωϊ, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο Μακαριώτατος τόνισε τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο Χριστιανισμός στην Κύπρο και ζήτησε την βοήθεια των Βρετανών ιερέων.

Ο τουριστικός πράκτορας των Βρετανών Ιερέων, Μιχάλης Δημοσθένους, επεσήμανε ότι είναι τιμή μας, που φιλοξενούμε τέτοιους ποιοτικούς επισκέπτες, οι οποίοι δείχνουν ενδιαφέρον, για την Χριστιανική ιστορία του τόπου μας.


Με την κατάθεση δεκαοκτώ μαρτύρων κατηγορίας συνεχίσθηκε σήμερα στο Κακουργιοδικείο, η δίκη των αδελφών Αεροπόρου, οι οποίοι κατηγορούνται για την απόπειρα φόνου του Αντώνη Φανιέρου.

Αρκετοί αστυνομικοί μάρτυρες αναφέρθηκαν στην καταδίωξη των δραστών του εγκλήματος στον αυτοκινητόδρομο από τη Λάρνακα προς τη Λεμεσό, καθώς και στις έρευνες στην περιοχή του χωριού Μαρί, για την ανεύρεση της μοτοσυκλέττας και άλλων τεκμηρίων.

Στο δικαστήριο κατατέθηκαν ως τεκμήρια, τριάντα κάλυκες που βρέθηκαν έξω από τη λέσχη του Φανιέρου, καθώς και δύο κάλυκες που παραλήφθηκαν από το σημείο, στο οποίο οι δράστες πυροβόλησαν εναντίον αστυνομικής περιπόλου.

Ο λοχίας Χριστάκης Παπαδόπουλος, του ΤΑΕ Λάρνακας, ανέφερε ότι αμέσως μετά την απόπειρα κατά του Φανιέρου, πήγε στη λέσχη του και εκεί συνάντησε πολλά πρόσωπα μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κίκης Γιάγκου.

Σήμερα κατέθεσαν και γιατροί του νοσοκομείου Λάρνακας, όπου είχε μεταφερθεί ο Φανιέρος.

Η δίκη θα συνεχισθεί την ερχόμενη Τετάρτη.


Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο καταδίκασε σήμερα σε επταετή φυλάκιση τον Παναγιώτη Θεμιστοκλέους, από το Ακάκι, σαράντα-οκτώ ετών, μηχανικό, ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή σε δύο κατηγορίες βιασμού σαραντά-χρονης καθαρίστριας.

Ο καταδικασθείς είχε γνωρίσει την παραπονούμενη μέσω γραφείου συνοικεσίων με σκοπό το γάμο.

Αργότερα, όμως, η γυναίκα διέκοψε τη σχέση της μαζί του.

Στις 14 και 15 Φεβρουαρίου 1997, ο κατηγορούμενος την οδήγησε στο Ακάκι, όπου τη βίασε σε δύο περιπτώσεις, κάτω από απειλή και βία.

Κατά την επιβολή της ποινής, το Κακουργιοδικείο χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Θεμιστοκλέους, ως κτηνώδη και αποτρόπαια.


Ολοκληρώθηκαν στη Βαγδάτη οι συνομιλίες των τριών απεσταλμένων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με την κυβέρνηση του Ιράκ, για τη διευθέτηση της διαμάχης, γύρω από την απόφαση της Ιρακινής κυβέρνησης να αποκλείσει τους Αμερικανούς επιθεωρητές, από την ειδική επιτροπή ελέγχου των οπλικών συστημάτων.

Ωστόσο, το Ιράκ φαίνεται να εμμένει στην απόφασή του, ενώ ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κόεν, δήλωσε πως θα πρέπει να αναληφθεί κάποιου είδους δράση εναντίον του Ιράκ.

Οι Ιρακινές αρχές για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, απαγόρευσαν και πάλι στους Αμερικανούς επιθεωρητές, να πραγματοποιήσουν ελέγχους στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Σύμφωνα πάντως με εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Τάρεκ Αζίζ, ενδέχεται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, για συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Κόφι Ανάν ή με το Συμβούλιο Ασφαλείας.


Θανάσιμο ιστορικό λάθος χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, 80 ολόκληρα χρόνια μετά τα ιστορικά γεγονότα που άλλαξαν άρδην την ιστορία της πάλαι ποτέ πανίσχυρης Σοβιετικής Ενωσης.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον λαό, ο Μπορίς Γιέλτσιν καταδίκασε την αιματοχυσία των ημερών εκείνων, απευθύνοντας παράλληλα στους Ρώσους, έκκληση για συμφιλίωση και συγχώρεση.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διαγγέλματος, περισσότεροι από 15 χιλιάδες φανατικοί κομμουνιστές, κρατώντας σημαίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, πορεύθηκαν προς την κεντρική Μόσχα, εκτοξεύοντας συνθήματα κατά του Ρώσου Προέδρου.


'Εκκληση προς τους ιδιοκτήτες των φορτηγών και στα σωματεία των οδηγών, να βρούν γρήγορα λύση, ώστε να τερματιστεί η απεργία που προκαλεί δυσκολίες τόσο στη Γαλλία όσο και στη λοιπή Ευρώπη, απηύθυνε σήμερα ο Γάλλος Υπουργός Μεταφορών Ζιαν Κλωντ Γκισό.

'Ηδη, κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις που άρχισαν χθες.

Αργά χθες το βράδυ, έπειτα από οκτώ ώρες συνομιλιών, επιτεύχθηκε μία συμβιβαστική φόρμουλα, η οποία περιλαμβάνει την εγγύηση της αμοιβής δέκα χιλιάδων φράγκων για 200 ώρες δουλειάς, μέχρι το έτος 2000.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με αραιές παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς ως μέτριοι, 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 13 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με παραοδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα παραμείνουν βορειοανατολικοί ασθενείς ως μέτριοι, 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα επίσης θα παραμείνει ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 22 περίπου βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 24 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 22 βαθμοί και η πιο χαμηλή 12, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 24 με 15, στη Λεμεσό 25 με 15, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 13, και τέλος στον Πρόδρομο 12 με 7.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 7 November 1997 - 19:27:22 UTC