Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-11-10

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Στην ουσιαστική φάση τους εισέρχονται από σήμερα οι προσπάθειες των τελευταίων χρόνων για επίλυση του Κυπριακού.

Αργά το απόγευμα φθάνει στην Κύπρο ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ και αύριο θα έχει κοινή συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, στο Λήδρα Πάλας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος φθάνει στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 7.15 και θα μεταβεί στην Λευκωσία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ακολούθως θα μεταβεί στα κατεχόμενα, όπου θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Ο "ΛΟΓΟΣ" θα συνδεθεί απευθείας τόσο με το αεροδρόμιο Λάρνακας, όσο και με το Προεδρικό Μέγαρο.


Ο Ειδικός συντονιστής του Στέητ Ντηπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Μίλλερ, ο οποίος έφθασε χθες στην Κύπρο και θα συνοδεύσει τον Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ στις επαφές του, συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Το απόγευμα, ο κύριος Μίλλερ, αναμένεται να συναντηθεί και με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Τόμας Μίλλερ, χαρακτήρισε τις επαφές τόσο του ιδίου όσο και του κυρίου Χόλμπρουκ, απλές συζητήσεις και όχι διαπραγματεύσεις.

Τόνισε δε κατηγορηματικά ότι η

επίσκεψη Χόλμπρουκ στην Κύπρο, δεν έχει σχέση με τις Προεδρικές εκλογές, αλλά στόχο έχει την συνέχιση της συζήτησης στο Κυπριακό.

Χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία περίπλοκη, ο Τόμας Μίλλερ πρόσθεσε ότι οι εκλογές, δεν σταματούν τις προσπάθειες για προώθηση της διαδικασίας στο Κυπριακό.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για τη σχέση της επίσκεψης Χόλμπρουκ με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κύριος Μίλλερ είπε ότι η χώρα του πιστεύει έντονα ότι η Τουρκία έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό και πρόσθεσε ότι θα πράξουν, ότι μπορούν για να την βοηθήσουν.

Στη συνάντηση στο Προεδρικό παρευρέθησαν από Κυπριακής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

Από Αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο πρέσβης στην Κύπρο Κένεθ Μπριλ και άλλοι δύο αξιωματούχοι.


Πλήρες εμπάργκο δηλώσεων, επέβαλε ο Πρόεδρος Κληρίδης, στους συνεργάτες του, αναφορικά με τον περιεχόμενο των συνομιλιών με τον αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο για το κυπριακό, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.

Οι οδηγίες του Πρόεδρου Κληρίδη, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, είναι να μην γίνονται δηλώσεις στα διαλείμματα των συνομιλιών.

Η επίσκεψη του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, χαρακτηρίστηκε από τον κύριο Χριστοφίδη, ως η πιο αποφασιστική στιγμή της αμερικανικής πρωτοβουλίας.


Συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης, για να εξετάσει εάν κρίνεται σκόπιμο, να πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Σύνδεσης της Ενωσης με την Τουρκία, το οποίο έχει προγραμματισθεί για τις 24 Νοεμβρίου.

Στο οικονομικό μέρος της συνεδρίας το Συμβούλιο, θα συζητήσει με βάση ανακοίνωση που ετοίμασε η Ευρωπαική Επιτροπή και η οποία περιλαμβάνει προτάσεις για την ενίσχυση της τελωνειακής Ενωσης.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της για το κείμενο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, θα ανακοινώσει ότι η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει τη θέση της, αφού δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στο πολιτικό μέρος, η συζήτηση θα γίνει με βάση την ενημέρωση του Επιτρόπου Χανς Βαν ντε Μπρούκ, για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του στην Αγκυρα.


Οριστικοποιήθηκε και επίσημα σήμερα το διαζύγιο της συγκυβέρνησης, με την αποδοχή από τον Πρόεδρο Κληρίδη των παραιτήσεων των πέντε υπουργών που προέρχονται από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ανέφερε ότι λόγω του θορύβου που είχε δημιουργηθεί, για την άμεση αποχώρησή τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχεται από σήμερα τις παραιτήσεις τους και τους ζήτησε να προσέλθουν και να παραδώσουν στους νέους υπουργούς τα υπουργεία, στις δέκα το πρωί της Τετάρτης.

Ενόψει αυτής της εξέλιξης, η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη αναβάλλεται, και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Ενωρίτερα, μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου και είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, οι πέντε παραιτηθέντες υπουργοί.

Σε δηλώσεις του ύστερα από τη συνάντηση, ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι οι υπουργοί του Δημοκρατικού Κόμματος αποχωρούν από την κυβέρνηση με αξιοπρέπεια και περηφάνεια.

Σε ερώτηση αν νιώθει πικρία για την προσέγγιση του ΔΗΚΟ στο όλο θέμα, ο κύριος Μιχαηλίδης είπε ότι το θέμα έκλεισε, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, και οι πικρίες και οποιεσδήποτε σκέψεις ή διαφορετικές απόψεις, βρίσκονται πλέον στο περιθώριο.


Το δικαίωμα της επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια και στις περιουσίες τους είναι αδιαπραγμάτευτο.

Με το μήνυμα αυτό ξεκινά στις εννέα το πρωί το ερχόμενο Σάββατο, ημέρα ανακήρυξης του ψευδοκράτους, η μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση "Πορεία επιστροφής", στην οποία συμμετέχει μεγάλος αριθμός προσφυγικών σωματείων και οργανώσεων.

Ανακοινώνοντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου τις λεπτομέρειες της πορείας, ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής και Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος 'Αρης Χατζηπαναγιώτου, τόνισε πως η εκδήλωση έχει στόχο να μεταφέρει στα διεθνή κέντρα αποφάσεων και στη διεθνή κοινή γνώμη, ότι ο Κυπριακός λαός δεν εφησυχάζεται αλλά εξακολουθεί να αγωνίζεται για το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας.

Η πορεία επιστροφής θα ξεκινήσει στις εννέα το πρωί από το Μακάρειο Στάδιο, με τη συμμετοχή κάθε είδους οχημάτων.

Οι διοργανωτές της πορείας καλούν τον Κυπριακό λαό να δώσει μαζικά το παρόν του στην εκδήλωση, διαβεβαιώνοντας πως αυτή θα είναι καθόλα ειρηνική.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος του ΠΑΚ διέψευσε τις φήμες για πρόκληση επεισοδίων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, λέγοντας πως αυτές προέρχονται από ψιθυριστές και κινδυνολόγους, που φαίνεται ότι έχουν αποδεχθεί τα τετελεσμένα της εισβολής.

Εξάλλου, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Αρχηγείο Αστυνομίας, με συμμετοχή εκπροσώπων των ενδιαφερομένων οργανώσεων, ο αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοίζου, τόνισε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξει εκμετάλλευση των αντικατοχικών εκδηλώσεων του ερχόμενου Σαββατοκυρίακου, από ταραχοποιά στοιχεία για τη δημιουργία επεισοδίων.

Από πλευράς του ο κύριος Χατζηπαναγιώτου τόνισε ότι θεωρεί τα μέλη της Αστυνομίας ως συναγωνιστές στον αντικατοχικό αγώνα και διαβεβαίωσε ότι οι εκδηλώσεις θα είναι ειρηνικές.


Ανάπηρος γέροντας, απανθρακώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυκτα στο σπίτι του, στο οποίο διέμενε ολομόναχος.

Πρόκειται για τον Στέλιο Κυπριανίδη, 75 ετών, από το χωριό Αμπελίτης στην Πάφο.

Την φωτιά στο σπίτι του άτυχου γέροντα, αντελήφθη ο Χρήστος Ευσταθίου ο οποίος ειδοποίησε την Αστυνομία.

Στο σπίτι του γέροντα μετέβη ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος διενήργησε αυτοψία, ενώ αύριο θα διενεργηθεί και νεκροψία.

Η Αστυνομία απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.


Το Αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος U-2 ολοκλήρωσε χωρίς επεισόδια την σημερινή του πτήση πάνω από το Ιράκ, πλαισιούμενο από μαχητικά αεροσκάφη έτοιμα να προσφέρουν βοήθεια στο αναγνωριστικό αεροσκάφος, σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από την Ιρακινή αεράμυνα.

Από την άλλη, ο Σάνταμ Χουσέιν απειλεί πως θα καταρρίψει τα αμερικανικά αεροσκάφη, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν, εξέφρασε την ανησυχία του κρίνοντας την κατάσταση ως πολύ σοβαρή.

Η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μαντλίν Ολμπραίτ, κατηγόρησε εξάλλου τον Σάνταμ Χουσέιν ότι είναι κατεξακολούθηση ψεύτης.


Ο Κινέζος Πρόεδρος Ζιάγκ Ζεμίν και ο Ρώσος ομόλογός του, Μπόρις Γιέλτσιν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο, υπέγραψαν σήμερα κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο περιλαμβάνεται και η οριοθέτηση των συνόρων των δύο χώρων στην Απω Ανατολή, γεγονός που είχε προκαλέσει αρκετά μεθοριακά επεισόδια από την εποχή των τσάρων.

Συνολικά σήμερα υπεγράφησαν οκτώ συμφωνίες μεταξύ των οποίων και η θεσμοθέτηση των βασικών αρχών για την κοινή εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής.

Στόχος του κοινού ανακοινωθέντος Ζιάγκ-Γέλτσιν, είναι η ανάπτυξη της στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Μόσχα και η ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνεόυν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 13 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος μέ μέτριους βορειοανατολικούς μέχρι νοτιοανατολικούς ανέμους 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 25 βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 24 βαθμοί και η πιο χαμηλή 11, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 25 με 14, στη Λεμεσό 26 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 24 με 12, και τέλος στον Πρόδρομο 14 με 9.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 10 November 1997 - 19:27:25 UTC