Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-11-11

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χωρίς να δημοσιοποιηθεί το αντικείμενο των συνομιλιών, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου, για το κυπριακό, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, η οποία έγινε σήμερα το πρωϊ στο Λήδρα Πάλας.

Η συνάντηση διήρκησε περίπου τέσσερεις ώρες, ενώ για μία και πλέον ώρα, τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς δεν περιέβαλαν οι σύμβουλοι τους, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης και ο Μουνίρ Ερτεκιούν αποχώρησαν λίγο πριν τις δώδεκα.

Ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, πλαισιούμενος από τους κυρίους Κληρίδη και Ντενκτάς, προέβη σε μια σύντομη δήλωση.

Ακολούθως ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κατοχικός ηγέτης αναχώρησαν, για να ακολουθήσει διάσκεψη τύπου του αμερικανού διπλωμάτη.

Πιστός στην διπλωματική μεθοδολογία του, ο κύριος Χόλμπρουκ ήταν λακωνικός στις απαντήσεις του και δεν αναφέρθηκε στην ουσία των συνομιλιών.

Σταχυολογώντας κάποια από τα σημεία των ερωτήσεων του αμερικανού αξιωματούχου, άξιο λόγου είναι το γεγονός ότι θεωρεί το κυπριακό, ως κεντρικό θέμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, αν δεν αντιμετωπιστεί πρώτα το κυπριακό, δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν τα άλλα θέματα.

Τόνισε, επίσης ότι οι οποιεσδήποτε συζητήσεις για το μέλλον, επηρεάζονται από το παρελθόν, αλλά χαρακτήρισε την πραγματοποίηση της συνάντησης θετικό γεγονός.

Προβαίνοντας σε αυτοκριτική, ο κύριος Χόλμπρουκ, παραδέκτηκε ότι κατά την άσκηση της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, την περίοδο 1960- 1974, έγιναν πολλά λάθη.

Ανέφερε επίσης ότι ο Κένεθ Μπριλ θα συνεχίσει την αμερικανική προσπάθεια, ενώ ο ίδιος και ο Τόμας Μίλλερ, όπως είπε, θα ταξιδεύουν στην περιοχή.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία αναχώρησε για την 'Αγκυρα και στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες.


Εν τω μεταξύ, η Τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ" αναφέρεται σε σχέδιο για επίλυση του Κυπριακού, που θα υποβάλει η Τουρκοκυπριακή πλευρά στον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το σχέδιο αυτό που αποτελείται από δέσμη προτάσεων, καθορίστηκε κατά την προχθεσινή επίσκεψη των Ισμαήλ Τζεμ και Σουκρού Γκιουρέλ στα κατεχόμενα.


Σε σχέδιο λύσης το οποίο αποκαλεί "αμερικανικό", επανέρχεται με δημοσίευμά της η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Μπιρλίκ", τονίζοντας ότι αυτό προβλέπει τη διαίρεση της Κύπρου σε τρεις περιοχές.

Η πρώτη περιοχή είναι αυτή που βρίσκεται, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και η δεύτερη περιοχή θα είναι αυτή που ελέγχεται από τον στρατό κατοχής.

Η τρίτη περιοχή είναι η διευρυμένη νεκρή ζώνη, η οποία θα ελέγχεται από τα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία και θα ασκούν την κυριαρχία.

Η ασφάλεια θα διασφαλίζεται από πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ.

Οι Αμερικανοί, ισχυρίζεται η "Μπιρλίκ", προγραμματίζουν την υπογραφή του σχεδίου εντός του 1998 και την υλοποίησή του σε πέντε περίπου χρόνια.

Στο διάστημα αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα γίνουν τα απαιτούμενα έργα υποδομής, ενώ θα εξισορροπηθεί η οικονομία των δυο πλευρών και η Τουρκία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως και το σύνολο της Κύπρου.


Εγινε χθες βράδυ, στο Ντέητ Ντηπάρντμεντ, η τελετή της επίσημης ορκωμοσίας του νέου πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Νίκολας Μπέρνς, παρουσία της Υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ.

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Νίκολας Μπερνς, περιέγραψε ως κύριους στόχους της αποστολής του, την βελτίωση των σχέσεων Ουάσιγκτον- Αθήνας, την ενίσχυση μιας στρατιωτικής συνεργασίας, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, να επιλύσει μερικές από τις διαφορές της με την Τουρκία, στο Αιγαίο και την Κύπρο.


Επίσκεψη στην Κύπρο για ενημέρωση γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, πραγματοποιεί ο πρώην αξιωματούχος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Εντουαρτ Ντερβίνσκι.

Το πρωί, ο κύριος Ντερβίνσκι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, και αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις του Αμερικανού προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τόνισε ότι τίποτα το νεώτερο δεν αναμένεται να σημειωθεί.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ο αμερικανός αξιωματούχος ασχολείται τώρα με την ενημέρωση των νεώτερων μελών του Κογκρέσου που, όπως είπε, δεν θυμούνται πολλά πράγματα για το Κυπριακό.

Ερωτώμενος εξάλλου για τις προεδρικές εκλογές, ο κύριος Κυπριανού τόνισε ότι το κόμμα του συνεχίζει διακριτικά τις διαβουλεύσεις του και ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή στην αρχή της επόμενης, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο.


'Υστερα από πολύμηνες και κοπιώδεις διαπραγματεύσεις, έγινε κατορθωτή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ, για τα αιτήματα των κυβερνητικών ιατρών.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε ύστερα από σύσκεψη που είχαν το μεσημέρι, οι Υπουργοί Οικονομικών και Υγείας με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ και του Κλάδου Ιατρών.

Σε δηλώσεις τους οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε θετικό αποτέλεσμα, ύστερα από αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Η συμφωνία αφορά τα αιτήματα των ιατρών για μισθολογική αναβάθμιση, βελτίωση της οργανωτικής δομής και καταβολή επιδόματος ενεργού εφημερίας.

Σε ότι αφορά το αίτημα για διαφοροποίηση του ορίου συνταξιοδότησης, αναφέρθηκε ότι θα συζητηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.


Ο Ελληνισμός απειλείται με αφανισμό, λόγω της υπογεννητικότητας που προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Αντίθετα η ετήσια αύξηση πληθυσμού στην Τουρκία είναι διπλάσια από την Κύπρο και έξι φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημογραφικά στοιχεία που παρουσίασε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων Δήμος Πισσούριος, ο πληθυσμός στην Κύπρο φθάνει τις 735 χιλιάδες, στην Ελλάδα τα δέκα εκατομμύρια και στην Τουρκία τα 60 εκατομμύρια.

Σε εικοσιπέντε χρόνια, ο πληθυσμός στην Τουρκία θα διπλασιαστεί, ενώ στην Ελλάδα θα μειωθεί κατά μισό εκατομμύριο.

Το δημογραφικό πρόβλημα του Ελληνισμού θα είναι το θέμα του πρώτου συνεδρίου Κύπρου-Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκυρίακο στη Λάρνακα.


Τα παιδιά είχαν και σήμερα την τιμητική τους.

Ο Ραδιομαραθώνιος, η μεγάλη γιορτή της αγάπης, για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, συνεχίστηκε και σήμερα με μεγάλη επιτυχία.

Μικροί και μεγάλοι προσέφεραν απλόχερα χρήματα για τη βοήθεια των πάσχοντων συνανθρώπων μας.

Για την κατάθεση των εισφορών, λειτουργούν σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις, 52 περίπτερα ενώ επτά αυτοκίνητα - κουμπαράδες, περνούν από όλα τα χωριά της Κύπρου.

Οι εισφορές μέχρι στιγμής ξεπέρασαν τις οκτακόσιες χιλιάδες λίρες.

Στον Ραδιομαραθώνιο, που συνδιοργανώνουν το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου και η Λαική Τράπεζα, συμμετέχει μεταξύ άλλων και ο ΛΟΓΟΣ.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού προσήψε σήμερα κατηγορία για ανθρωποκτονία στον Μιχάλη Πανή, εξήντα-έξι ετών από το Κοιλάνι, για το φόνο του συγχωριανού του Ματθαίου Χριστοφή.

Το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης για τις 17 Νοεμβρίου, με σκοπό την διεξαγωγή προανάκρισης, έπειτα από αίτημα της κατηγορούσας αρχής.


Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στη Νέα Υόρκη, κρίνεται σήμερα η εξέλιξη στη δημιουργηθείσα ένταση μεταξύ Ιράκ και Διεθνούς Κοινότητας.

Ο αντιπρόεδρος της Ιρακινής κυβέρνησης Τάρεκ Αζίζ, επαναλαμβάνοντας την άρνηση της Βαγδάτης, να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες της αρμόδιας επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, ζήτησε να του δοθεί μία ευκαιρία για να εκθέσει ενώπιον του Συμβουλίου, τις απόψεις της χώρας του, στην τακτική που ακολουθεί η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών.

Στην εισήγηση του Ιρακινού αντιπροέδρου, διαφώνησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Εθνη, Μπιλ Ρίτσιαρντσον.

Εντονες πιέσεις πάντως για την επιβολή μέτρων εναντίον της Βαγδάτης, ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αντίθετα, Ρωσία, Κίνα και Αίγυπτος, είναι κατηγορηματικά αντίθετες, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ, καλώντας ταυτόχρονα την Βαγδάτη να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Αμερικανός δικαστής στο Cambridge της Μασαχουσέττης επικαλέστηκε δικαστική πλάνη στην πολύκροτη δίκη της νεαρής Βρετανίδας Λουίζ Γουντγουόρντ, για την ποινή που της επεβλήθη στη κατηγορία για το φόνο οκτάμηνου βρέφους, το οποίο πρόσεχε στο σπίτι του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η δεκαεννιάχρονη Λουίζ αφέθη τελικά ελεύθερη, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο, σε νέα ακροαματική διαδικασία, αποφάσισε όπως η νεαρή γκουβερνάντα κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία εξ'αμελείας και όχι για φόνο δευτέρου βαθμού.

Η Λουίζ Γουντγουόρντ είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι ήδη έχει εκτίσει τη ποινή της ανθρωποκτονίας εξ'αμελείας, αφού παρέμεινε στις φυλακές 279 ημέρες.

Φίλοι και συγγενείς της Λουίζ πανηγύρισαν στην Βρετανία, μέχρι πρωίας, την απόφαση του Δικαστηρίου.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέχρι βόρειοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 13 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με αραιές παροδικες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς μέχρι νοτιοδυτικούς μέτριους 3 έως 4 μποφόρ και το απόγευμα τοπικά στα νότια και δυτικά παράλια, σε δυνατούς 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα στα νότια και δυτικά παράλια ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 27 περίπου βαθμούς στο εσωτερικό και στα νότια παράλια και στους 25 στα δυτικά.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 26 βαθμοί και η πιο χαμηλή 13, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 26 με 14, στη Λεμεσό 26 με 15, στην Κερύνεια και την Πάφο 24 με 12, και τέλος στον Πρόδρομο 15 με 8.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 11 November 1997 - 17:27:15 UTC