Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-11-12

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Στη Βόννη αναμένεται αιφνιδίως σήμερα ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών πηγών.

Ο κύριος Χόλμπρουκ, ο οποίος αναχώρησε από την Αγκυρα για τις Βρυξέλλες, αναμένεται να συναντηθεί αργά το απόγευμα με τον Γερμανό Υφυπουργό Εξωτερικών και το βράδυ με τον επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Καγκελάριου Χέλμουτ Κολ.

Η επίσκεψη Χόλμπρουκ στη Βόννη, ανεμένετο σύμφωνα με τίς ίδιες πηγές, να πραγματοποιηθεί μετά την επίσκεψη του αμερικανού αξιωματούχου στην Αθήνα, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της απουσίας του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου.

Αναφορικά με την σκοπιμότητα της επίσκεψης Χόλμπρουκ στη Βόννη, εκτιμάται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν υπόψη τον βαρύνοντα λόγο της Γερμανίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.


Ενώ ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ολοκλήρωνε τις συνομιλίες του με Τούρκους αξιωματούχους στην Αγκυρα, ο αρμόδιος για το Κυπριακό στο τουρκικό υπουργείο Προεδρίας, Σουκρού Γκιουρέλ, προέβαινε σε νέες προκλητικές δηλώσεις.

Ο Γκιουρέλ αξίωσε την διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους ως προϋπόθεση για την επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι "οι διαπραγματεύσεις δεν θα καταλήξουν σε αποτέλεσμα αν υπάρχει από τη μία πλευρά ένα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο και από την άλλη μία κοινότητα"


Ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ δεν έχει φύγει με άδεια χέρια από την Κύπρο.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος τόνισε ότι ο κύριος Χόλμπρουκ έχει φύγει αφού επιτέλεσε τον σκοπό της επίσκεψης του, που ήταν να ακούσει τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς να συζητούν εφ' όλης της ύλης, χωρίς να διαπραγματεύονται.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση εκτιμά ως θετική την παρέμβαση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, θεωρώντας ότι η αμερικανική πρωτοβουλία εκδηλώνεται με όλο τον δυναμισμό της.

Σχολιάζοντας την ομολογία Χόλμπρουκ, για απαράδεκτη συμπεριφορά της Αμερικής, την περίοδο 1964 - 1974, ο κύριος Χριστοφίδης τόνισε ότι αυτό μας δίνει την προσδοκία ότι η αδικία που έγινε σε εμάς μπορεί με νέες κινήσεις να αποκατασταθεί.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις διεργασίες στο Κυπριακό, ο κύριος Χριστοφίδης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν διαπραγματεύεται σε θέματα που θα δεσμεύσουν την πλευρά μας, αλλά σε προπαρασκευαστικές ενέργειες ώστε μετά τις Προεδρικές εκλογές, να αρχίσει ο ουσιαστικός διάλογος.

Επίσης, ο κύριος Χριστοφίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατά την επίσκεψη του συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ντιέκο Κόρτοβεζ, στις 18 Νοεμβρίου, στην Κύπρο, να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς.


Την απαισιοδοξία του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Ο κύριος Κυπριανού μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Πρόεδρο Κληρίδη, από τον οποίο ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης του με τον Ραούφ Ντενκτάς παρουσία του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.

Επιβεβαιώνοντας πληροφορίες ότι κατά τη χθεσινή τετράωρη κοινή συνάντηση έγινε παρουσίαση των θέσεων των δύο πλευρών, ο κύριος Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Αμερικανική πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι οι στιγμές που διέρχεται τώρα το Κυπριακό είναι ακόμη πιο δύσκολες.


Ορκίστηκαν το πρωί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη οι πέντε νέοι υπουργοί.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανέλαβε ο Γεώργιος Σταυρινάκης, το Υπουργείο Αμύνης ο Γεώργιος Χαραλαμπίδης, το Υπουργείο Εργασίας o Ευστάθιος Παπαδάκης, το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας ο Μιχαλάκης Μιχαηλίδης και το Υπουργείο Γεωργίας ο Αντρέας Μαντοβάνης.

Μετά την τελετή διαβεβαίωσης ο Πρόεδρος Κληρίδης ευχαρίστησε τους νέους υπουργούς που αποδέχθηκαν να αναλάβουν τα υπουργεία, τα οποία τους ανατέθηκαν σε μια σύντομη περίοδο από τώρα μέχρι τις προεδρικές ςκλογές.

Μιλώντας εκ μέρους των πέντε υπουργών ο κύριος Σταυρινάκης εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο Κληρίδη για την εμπιστοσύνη, με την οποία επέδειξε στο πρόσωπό τους.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι παρά τη σύντομη διάρκεια της θητείας τους θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι υπηρεσίες τους να είναι ουσιαστικές.

Στη συνέχεια οι πέντε μετέβησαν στα υπουργεία τους αναλαμβάνοντας τα νέα τους καθήκοντα.


Η Ρωσική Κυβέρνηση θα τηρήσει το συμβόλαιο της με την Κυπριακή Δημοκρατία για την πώληση των πυραύλων ΕΣ-300, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

Την θέση αυτή επανέλαβε η νέα πρέσβειρα της Ρωσίας στην Ελλάδα Βαλεντίνα Μαντβιένκο, κατά την άφιξή της στην Ελληνική πρωτεύουσα.

Η κυρία Μαντβιένκο, η οποία επέδωσε σήμερα τα διαπιστευτήρια της στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τόνισε πως το συμβόλαιο προκαλεί μεν πολλές διεθνείς αντιδράσεις, ωστόσο αποτελεί συμφωνία δυο Κυβερνήσεων.

Είναι δικαίωμα της Κύπρου, να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις, πρόσθεσε η κυρία Μαντβιένκο και εμείς είμαστε διατεθειμένοι να υλοποιήσουμε αυτό το συμβόλαιο.


Ανεπαρκές και προβληματικό είναι το υφιστάμενο σύστημα υγείας, το οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Στην καταγγελία αυτή προέβη σήμερα ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Αντώνης Βασιλείου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει την πολιτική βούληση να θέσει σε εφαρμογή το νέο σχέδιο υγείας.

Οι γιατροί του δημόσιου τομέα εργάζονται, όπως ανέφερε ο κύριος Βασιλείου, κάτω από πιεστικές και απάνθρωπες συνθήκες, λόγω φόρτου εργασίας.

Αντίθετα πρόσθεσε, ο ιδιωτικός ιατρικός τομέας υπο-απασχολείται, με αποτέλεσμα έμψυχο υλικό και ιατρικός εξοπλισμός πολλών εκατομμυρίων λιρών, να μένουν ανεκμετάλλευτα.


Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε τα ξημερώματα σε κρεοπωλείο στο Ζακάκι, προκαλώντας υλικές ζημιές τόσο στο κρεοπωλείο όσο και σε διπλανό ζαχαροπλαστείο.

Η έκρηξη, που σημειώθηκε στις τρείς το πρωί, οφείλεται σε αυτοσχέδιο μηχανισμό με εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος, ο οποίος τοποθετήθηκε στο πεζοδρόμιο, έξω από το κρεοπωλείο, στην οδό Φραγκλίνου Ρούσβελτ, στο Ζακάκι.

Ο ιδιοκτήτης του κρεοπωλείου Αντώνης Σαρμαλλής, εξήντα ετών, από τα Λειβάδια Λάρνακας, και τώρα κάτοικος Λεμεσού, δήλωσε ότι δεν υποψιάζεται οποιονδήποτε.


Σχέδιο απόφασης, για την επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης στους Ιρακινούς αξιωματούχους, οι οποίοι ευθύνονται για την άρνηση συνεργασίας της Βαγδάτης με τους Αμερικανούς επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών, υιοθέτησαν σε άτυπη συνεδρία τους, τις πρώτες πρωινές ώρες, τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το σχέδιο απόφασης εισηγήθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, εις απάντηση της απόφασης της Βαγδάτης, στις 29 Οκτωβρίου.

Αργά απόψε, το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συνεδριάσει και επισήμως, για να εγκρίνει ομόφωνα την απόφαση για την επιβολή νέων κυρώσεων και να καθορίσει τη διαδικασία.

Στην απόφαση διατυπώνεται η σταθερή πρόθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας, να λάβει "νέα μέτρα" εάν αυτό απαιτηθεί.

Ωστόσο στο έγγραφο, δεν εμπεριέχεται η απειλή χρήσης βίας.

Στην ίδια την Βαγδάτη τώρα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διέκοψε σήμερα τους ελέγχους που διενεργεί στο οπλοστάσιο του Ιράκ.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 13 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με τοπικές παροδικες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε δυτικούς ως νοτιοδυτικούς μέτριους 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 24 βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 24 βαθμοί και η πιο χαμηλή 11, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 24 με 13, στη Λεμεσό 26 με 12, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 12, και τέλος στον Πρόδρομο 18 με 9.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 12 November 1997 - 17:27:18 UTC