Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-11-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης διέψευσε τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τις Βρυξέλλες, για επικείμενη, δεύτερη επίσκεψη του αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οπως τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, το πρωί είχε συνομιλία με τον Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος του διευκρίνισε ότι δεν θα επισκεφθεί αυτός την Κύπρο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κοινοτικού Επιτρόπου, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ.

Την είδηση για την δεύτερη επίσκεψη Χόλμπρουκ διέψευσε εξάλλου και ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης λέγοντας ότι η δήλωση αυτή θα πρέπει να οφείλεται σε παρερμηνεία των δηλώσεων του Χανς Βαν ντε Μπρουκ, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του κυρίου Χόλμπρουκ στην περιοχή, εξαγγέλλοντας ταυτόχρονα και τη δική του επίσκεψη.

Πάντως, ο ίδιος ο Κοινοτικός Επίτροπος, με γραπτή δήλωσή του, ξεκαθάρισε το θέμα, αναφέροντας, ότι, όταν είπε, "θα πάμε στην Κύπρο", εννοούσε τον εαυτό του και άλλους κοινοτικούς παράγοντες και όχι τον κύριο Χόλμπρουκ.

Εν τω μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, δεν σχολίασε δημοσιεύματα των αθηναϊκών εφημερίδων ΝΕΑ και Καθημερινή, για σχέδιο τριχοτόμησης της Κύπρου, το οποίο, όπως δημοσιεύεται, διατύπωσε προφορικά ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ στη συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς.

Ο κύριος Χριστοφίδης πρόσθεσε εξάλλου, ότι παρόμοια σενάρια τα οποία διατύπωσαν και τουρκικές εφημερίδες, είναι αποκυήματα φαντασίας.


Με παρεμβάσεις του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, του Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ και του αντιπροσώπου της Βρετανίας για το κυπριακό, Ντέϊβιντ Χάνεϊ, άρχισε σήμερα στις Βρυξέλλες, το συνέδριο Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών.

Εισηγητικές παρεμβάσεις έκαναν οι επικεφαλής της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας, Κωνσταντίνος Λόρδος και Βεντάτ Τσελίκ, αντιστοίχως.


Αιχμές εναντίον του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και επικρίσεις για την στάση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην Τουρκία για το Κυπριακό, διετύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος.

Ο κύριος Πάγκαλος προέβη στις δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική.

Ο κύριος Πάγκαλος σχολιάζοντας την πρωτοβουλία Χόλμπρουκ, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντική, αλλά δεν μπορεί να οδηγήσει σε λύση, αν Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία.

Σχετικά με τις πληροφορίες για ύπαρξη σχεδίου Χόλμπρουκ για λύση του Κυπριακού με τη δημιουργία τριζωνικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, ο κύριος Πάγκαλος τόνισε ότι οι πληροφορίες αυτές είναι ανάξιες διάψευσης και σχολιασμού.


Απόλυτα ικανοποιημένος από τις επαφές του στην Αθήνα, επέστρεψε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

Κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κύριος Λυσσαρίδης, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τι συγκεκριμένα ελέχθη στη συνάντηση των Βρυξελλών, μεταξύ των κυρίων Χόλμπρουκ- Παπανδρέου-Κρανιδιώτη.

Ωστόσο, ο κύριος Λυσσαρίδης εξέφρασε την πεποίηθηση, ότι οι κύριοι Παπανδρέου και Κρανιδιώτης, επεσήμαναν στον αμερικανό αξιωματούχο την ανάγκη άσκησης πίεσης στην Τουρκία, για δίκαιη επίλυση του κυπριακού.

Αναφερόμενος εξάλλου, στις διεργασίες ενόψει των προεδρικών εκλογών, αφού η ΕΔΕΚ θα προχωρήσει όπως είπε, μόνη με τη δική της πρόταση δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ, πρότεινε τελευταίως στην ΕΔΕΚ να επανα-υποβάλει την πρόταση της προς το ΑΚΕΛ, για τριμερή συνεργασία, πράγμα όμως που απερρίφθη.


Την υπεράσπιση της κυβέρνησης, η οποία δέχεται τα πυρά του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού και του ανεξάρτητου υποψήφιου Γιώργου Ιακώβου, ανέλαβε ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Xριστοδούλου και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

Ο Υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στον Σπύρο Κυπριανού, εξέφρασε την απορία γιατί ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, αιφνιδίως έχει αποφασίσει να επικρίνει την κυβέρνηση, αφού και οι υπουργοί του ΔΗΚΟ, όπως είπε, μετείχαν στις επιτυχίες της κυβέρνησης Κληρίδη.

Για τον Γιώργο Ιακώβου, ο κύριος Χριστοδούλου σημείωσε ότι έχει ελαφρυντικά αφού, όπως είπε, έλειπε πολλά χρόνια από την Κύπρο και δεν γνωρίζει πλήρως τα πράγματα.

Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μανώλης Χριστοφίδης απορρίπτοντας τις κατηγορίες του Προέδρου του ΔΗΚΟ, ότι ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω γνωρίζει περισσότερα από τον ίδιο για το κυπριακό, είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διάλεξε τον Παντελή Κούρο, ως επίκουρο στο έργο του.

Ο κύριος Χριστοφίδης, κάλεσε τον κύριο Κυπριανού να αναφέρει συγκεκριμένες περιπτώσεις, που δεν ενημερώθηκε επαρκώς και σημείωσε τον αριθμό-επίδοση, όπως είπε των συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου καθώς και τις απευθείας συναντήσεις Κληρίδη-Κυπριανού.

Αναφορικά με τις αιχμές κατά της βιολογικής ικανότητας του προέδρου Κληρίδη, ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν θα απαντήσει, είπε ο Μανώλης Χριστοφίδης.

Η προεκλογική εκστρατεία, σημείωσε θα πρέπει να διεξαχθεί σε επίπεδο επιχειρημάτων.


Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έκλεισε την πόρτα, με τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου του, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε την επανέναρξη των διαβουλεύσεων με τον ΔΗΣΥ, κάτω, όμως, από τις προϋποθέσεις που θέτει το ΔΗΚΟ.

Ο κύριος Κυπριανού, μιλώντας στην Λάρνακα, απέφυγε να αποκαλύψει για μια ακόμα φορά, αυτούς με τους οποίους διαβουλεύεται το κόμμα του, υπογραμμίζοντας ότι οι διαβουλεύσεις είναι διακριτικές και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν, όταν υπάρξουν.


Το θέμα που δημιουργήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, Θάνου Μιχαήλ, θα απασχολήσει συνάντηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και του Υπουργού Εσωτερικών, Γεώργιου Σταυρινάκη.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο νέος Υπουργός Εσωτερικών, πριν από τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, την πρώτη μετά το διορισμό των πέντε νέων υπουργών.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ερωτηθείς για το ίδιο θέμα, δεν θέλησε να προβεί σε προσωπική άποψη.

Ωστόσο, παρέπεμψε στο νόμο 1 του 1990 και είπε ότι αν υπάρξει καταγγελία για τις δηλώσεις Μιχαήλ, τότε θα πρέπει να ενεργοποιηθεί σχετικός ο νόμος και οι πρόνοιες του.

Σημειώνεται ότι, ως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κύριος Μιχαήλ θα εκτελεί χρέη Γενικού Εφόρου Εκλογών στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.


Συνεχίσθηκε σήμερα η κατάθεση του Αντώνη Φανιέρου στη δίκη των αδελφών Αεροπόρου, οι οποίοι κατηγορούνται για την απόπειρα κατά της ζωής του.

Κατά την αντεξέτασή του από το δικηγόρο των κατηγορουμένων Ευστάθιο Ευσταθίου, ο Φανιέρος περιέπεσε σε σειρά αντιφάσεων.

Η σοβαρότερη αντίφαση αφορά την ταυτότητα του προσώπου που πυροβόλησε εναντίον του.

Συγκεκριμένα, ενώ στην ιδιόχειρη κατάθεση που είχε δώσει στην Αστυνομία, ο Φανιέρος ανέφερε ότι ήταν βέβαιος πως τον πυροβόλησε ο Τάσος Σιμιλλίδης, στο δικαστήριο κατέθεσε όμως ότι δεν αναγνώρισε τους δράστες.

Αντιθέτως ο Σιμιλλίδης είχε καταθέσει ότι ο ίδιος ήταν οδηγός της μοτοσυκλέτας, και ότι τη σκανδάλη πάτησε ο Πανίκος Αεροπόρος.

Εν τω μεταξύ, ο Φανιέρος συναντήθηκε στο δικαστήριο με το θείο των Αεροπόρων, Ανδρέα Ονησιφόρου, με τον οποίο είναι φίλοι και αντάλλαξαν χειραψία.

Η αντεξέταση του μάρτυρα θα συνεχισθεί την ερχόμενη Τρίτη.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εξέδωσε οκταήμερο διάταγμα κράτησης εναντίον του Μιχάλη Σελλά και Μάριου Παναγή 'Οφτα, σχετικά με την ανακάλυψη πέντε κιλών μαριχουάνας σε μηχανή αυτοκινήτου, προερχόμενη από την Αγλλία.

Ο τρίτος συλληφθείς Τάκης Σελλάς εκτελωνιστής, αφέθη ελεύθερος αφού δεν προέκυψε ό,τιδήποτε εναντίον του.

Οπως ανεφέρθη στο δικαστήριο, ο Παναγή συνελήφθη ύστερα από μαρτυρία ότι τις τελευταίες ημέρες θεάθηκε στο λιμάνι της Λεμεσού, καταβάλλοντας προσπάθειες να εκτελωνίσει την μηχανή.

Για την ίδια υπόθεση καταζητείται και τρίτο άτομο, το οποίο βρίσκεται στη Βρετανία.


Η κυβέρνηση απέρριψε την έκκληση της Βουλής, να αναστείλει την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας για τις προσφυγικές κατοικίες.

Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα αναπέμψει το νόμο στη βουλή και αν το κοινοβούλιο επιμένει θα τον παραπέμψει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Σημείωσε ακόμη ότι η παράδοση τίτλων ιδιοκτησίας θα συνεχιστεί.


Δεκατέσσερα χρόνια μετά την ανακήρυξη του παράνομου ψευδοκράτους, η σπουδάζουσα νεολαία διατράνωσε με μεγαλειώδη εκδήλωση στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, τον πόθο για επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες, καταδικάζοντας παράλληλα την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας.

Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν επτά και πλέον χιλιάδες μαθητές, εγκρίθηκε ψήφισμα προς τα Ηνωμένα Εθνη και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και τις χώρες-μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης, οι οποίοι καλούνται όπως ασκήσουν όλη την επιρροή τους προς την Τουρκία, ώστε να καμφθεί η Τουρκική αδιαλλαξία.

Ιδαίτερα αισθητή ήταν η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, που έλαβαν δρακόντεια μέτρα για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων.

Ωστόσο, η παρουσία των μαθητών στο οδόφραγμα, κύλησε σε ειρηνικό πνεύμα.

Οι εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους συνεχίζονται αύριο.

Στις 9 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση "Πορεία Επιστροφής", με αφετηρία το Μακάρειο Στάδιο, ενώ στις 11.00 θα ξεκινήσει από το κοιμητήριο Παραλιμνίου, το τελευταίο στάδιο της "Υπερ Δικαίων Πορείας", που πραγματοποιεί η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας.

Εξάλλου, στις 7.00 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί στην σχολή Φάλκον αντικατοχική εκδήλωση, την οποία διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Κερύνειας και η συντονιστική επιτροπή Δήμων, Σωματείων και οργανώσεων της κατεχόμενης πόλης.

Ολες οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν ζωντανά από την τηλεόραση του ΛΟΓΟΥ.


Εν τω μεταξύ, η Συντονιστική Επιτροπή Δήμων, Σωματείων και Οργανώσεων της Επαρχίας Κερύνειας, επέδωσε σήμερα υπόμνημα, στις πρεσβείες των κρατών- μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με το οποίο ζητεί την άμεση λύση του κυπριακού και την εφαρμογή και διασφάλιση των ανθρωπίνων διακαιωμάτων στην Κύπρο.

Η επίδοση του ψηφίσματος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την καταδίκη της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.


Η κρίση στις σχέσεις Βαγδάτης και Διεθνούς Κοινότητας κλιμακώνεται επικίνδυνα.

Σήμερα, ολόκληρη σχεδόν η ομάδα των επιθεωρητών των Ιρακινών οπλικών συστημάτων - που έχει διορίσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών - αποσύρθηκε από το Ιράκ, έπειτα από την χθεσινοβραδινή απέλαση των έξι Αμερικανών επιθεωρητών από τη Βαγδάτη.

Οι έξι Αμερικανοί, διέβησαν την αυγή οδικώς τα σύνορα με την Ιορδανία, ενώ άλλοι εξηντα-οκτώ επιθεωρητές της Ειδικής Επιτροπής, εγκατέλειψαν λίγο αργότερα το Ιράκ, με προορισμό το Μπαχρέϊν.

Στη χώρα παραμένουν μόνο επτά μέλη της Επιτροπής για τη φύλαξη του ειδικού εξοπλισμού και των ελικοπτέρων του Διεθνούς Οργανισμού.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να ασκεί εντονότατες πιέσεις για να υπάρξει μία αποφασιστική απάντηση των Ηνωμένων ΕΘνών προς την στάση της Ιρακινής κυβέρνησης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συζήτησε εξάλλου εκ νέου, το κείμενο ανακοίνωσης που καταδικάζει το Ιράκ.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί ομίχλη τις αυγινές ώρες.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 13 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές και κυρίως ψηλές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ως βορειοανατολικοί ασθνείς 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 24 περίπου βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 24 βαθμοί και η πιο χαμηλή 11, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 23 με 13, στη Λεμεσό 24 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 12, και τέλος στον Πρόδρομο 18 με 10.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 14 November 1997 - 17:27:48 UTC