Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-11-18

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Την Κυριακή αρχίζει η προεκλογική εκστρατεία από μέλη και ανώτατα στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού, για την υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη στις Προεδρικές εκλογές '98.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

Η υπεροχή του Γλαύκου Κληρίδη στις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις, για τις προεδρικές, τόνισε ο κύριος Αναστασιάδης, υπερέχει κατά πολύ των ανθυποψηφίων του.


Η υποψηφιότητα του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρου Κυπριανού, είναι δεδομένη και είναι η μόνη, η οποία μπορεί να διασφαλίσει την ενότητα του κόμματος και την νικηφόρα πορεία στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ντίνος Μιχαηλίδης, μιλώντας έπειτα από συνάντηση που είχε με τον κύριο Κυπριανού.

Ο κύριος Μιχαηλίδης, επεσήμανε ότι το ΔΗΚΟ είναι καταστατικά κατοχυρωμένο και ο Πρόεδρος του κόμματος συνεδριακά υποχρεωμένος, να κατέλθει ως υποψήφιος.

Από την πλευρά του, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι η υποψηφιότητά του είναι δεδομένη, εκτός και αν βρεθεί μια άλλη υποψηφιότητα, η οποία να ικανοποιεί τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για το εθνικό θέμα και την εκλεξιμότητα.

Πάντως η επίσημη τελική θέση του Δημοκρατικού Κόμματος, θα ανακοινωθεί εντός των ημερών.


Για αδέξιους χειρισμούς και αντιφατική πολιτική της διακυβέρνησης Κληρίδη, μίλησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης.

Τα στοιχεία αυτά, είπε ο κύριος Χριστόφιας, έκαναν αδύνατη στην πλευρά μας, την αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε όπως επεσήμανε, κοντά στην οριστική διχοτόμηση.

Ανέφερε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, κατ'επανάληψη υποτίμησε και έδειξε ασέβεια στη Βουλή και στο Εθνικό Συμβούλιο, με τους χερισμούς του.

Σχετικά με τις προεδρικές, ο κύριος Χριστόφιας επανέλαβε ότι το κόμμα του θα στηρίξει μέχρι τέλους την υποψηφιότητα Γιώργου Ιακώβου και κάλεσε το ΔΗΚΟ να υποστηρίξει τον κύριο Ιακώβου και να συμμετάσχουν από κοινού στην κυβέρνηση που θα δημιουργηθεί.

Ερωτώμενος για την ενδεχόμενη υποψηφιότητα Αλέκου Μαρκίδη, ο κύριος Χριστόφιας τόνισε ότι εάν είναι τελικά υποψήφιος, τότε το ΑΚΕΛ, θα είναι σε αντιπαράθεση μαζί του σε ένα εφ'όλης της ύλης διάλογο, μέσα σε καθαρά δημοκρατικό πλαίσιο.


Νέο κρούσμα λαθρεμπορίου με τα κατεχόμενα σημειώθηκε χθες βράδυ, αυτή την φορά στο χωριό Τρούλλοι, στην Λάρνακα.

Συγκεκριμένα χθες βράδυ, άνδρες του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου, σε συνεργασία με την ΚΥΠ, συνέλαβαν επ'αυτοφώρω τον Ανδρόνικο Καρανίκκη, τριάντα έξι ετών, από τα Λύμπια, να μεταφέρει εβδομήντα πέντε πρόβατα από τις τουρκοκρατούμενες περιοχές και να τα οδηγεί στις ελεύθερες περιοχές.

Τον Καρανίκκη συνόδευε και δεύτερο άτομο, εναντίον του οποίου ρίφθηκαν προειδοποιητικοί πυροβολισμοί, αλλά κατάφερε να διαφύγει.

Τα πρόβατα κατασχέθηκαν από την Αστυνομία.

Ο Καρανίκκης παρουσιάστηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, το οποίο εξέδωσε εναντίον του διάταγμα οκταήμερης κράτησης.


Οι δύο Τουρκοκύπριοι λαθρέμποροι, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον περασμένο μήνα, κατηγορήθηκαν σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου, για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και για μεταφορά δύο πιστολιών και εικοσι-έξι σφαιρών.

Οι κατηγορούμενοι είναι οι Οσμάν Κοντόζ, 41 ετών και Μουσταφά Βελή, 33 ετών και οι δύο από τη Λουρουτζίνα, οι οποίοι αρνήθηκαν ενοχή.

Ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος των κατηγορουμένων Γκιουρσέλ Κατρή, ισχυρίσθηκε ότι οι πελάτες του αδικήθηκαν επειδή, όπως είπε, η Αστυνομία τους έστησε παγίδα.

Ζήτησε δε, όπως αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση.

Το Κακουργιοδικείο όμως διέταξε, όπως οι κατηγορούμενοι παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι τη δίκη τους, που ορίσθηκε για τις δεκαεννέα Ιανουαρίου 1998.


Νέο κύμα εγκληματικών ενεργειών έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στη Λεμεσό και η Αστυνομία έχει πάρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Τα ξημερώματα, εγκληματίες έριξαν χειροβομβίδα εναντίον του αυτοκινήτου του Μάριου Βαρνάβα Ιωσήφ, στο συνοικισμό Μακαρίου του τρίτου στη Λεμεσό.

Η χειροβομβίδα ήταν τύπου ΜΚ2 αμυντική, αμερικανικής προέλευσης.

Από την έκρηξη, το αυτοκίνητο του Ιωσήφ δεν έπαθε τίποτα, ενώ ζημιές υπέστησαν το αυτοκίνητο του πατέρα του Ιωσήφ και άλλα τρία αυτοκίνητα της γειτονιάς.

Στην σκηνή έφθασε ο πυροτεχνουργός της Αστυνομίας Αντώνης Σιακαλλής, και παραλήφθηκαν διάφορα τεκμήρια για εξέταση.


Με την κατάθεση του Αντώνη Φανιέρου και έξι άλλων μαρτύρων κατηγορίας, συνεχίσθηκε σήμερα στο Κακουργιοδικείο η δίκη των αδελφών Αεροπόρου.

Κατά την αντεξέτασή του από τον δικηγόρο των κατηγορουμένων Ευστάθιο Ευσταθίου, ο Φανιέρος εξέφρασε την εκτίμηση, ότι πίσω από τους δύο δράστες της απόπειρας κατά της ζωής του, βρίσκονται άλλα πρόσωπα.

Ο Τάσος Σιμιλλίδης είπε, δεν ήταν μόνος. Οι δράστες είχαν και δασκάλους πρόσθεσε, εναπόκειται στη Δικαιοσύνη να τους ανακαλύψει.

Εν μεταξύ, ο Φανιέρος ξέσπασε και πάλι εναντίον του Σιμιλλίδη, λέγοντας ότι αυτόν τον μισεί τρεις φορές περισσότερο από τους Αεροπόρους.

Μετά τον Φανιέρο κατέθεσαν έξι αστυνομικοί μάρτυρες.

Η δίκη θα συνεχισθεί αύριο.


Στην Αίγυπτο, μία μόνο ημέρα από τη χειρότερη αιματηρή επίθεση που έγινε ποτέ στη χώρα από φανατικούς Ισλαμιστές, νέα σημερινή προκήρυξη της εξτρεμιστικής οργάνωσης " Γκαμάα Αλ-Ισλαμίγια ", ανέλαβε εκ νέου την ευθύνη για το χθεσινό μακελειό.

Στη προκήρυξη διευκρινίζεται επίσης ότι στόχος της οργάνωσης, ήταν η απελευθέρωση του φυλακισμένου - στις Ηνωμένες Πολιτείες - πνευματικού ηγέτη της, Σείχη Ομάρ Ραχμάν.

Η χθεσινή επίθεση στοίχισε τη ζωή σε 68 άτομα, από τα οποία 58 είναι τουρίστες.

Παράλληλα, η Ισλαμιστική Οργάνωση

" Εμπροσθοφυλακή των Κατακτητών", προειδοποιεί τους ξένους τουρίστες, να μην επισκέπτονται την Αίγυπτο.

Εν τω μεταξύ, η Ελβετία ανακοίνωσε ότι τριάντα-ένας από τους δολοφονηθέντες τουρίστες στο Λούξορ, είναι Ελβετοί υπήκοοι.

Η αναγνώριση δε όλων των νεκρών είναι πολύ δύσκολη επειδή αρκετοί έχουν ακρωτηριαστεί από τους δολοφόνους.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, μετέβη σήμερα στον τόπο της σφαγής, και έδωσε εντολή για διεξαγωγή εκτεταμένων ανακρίσεων.


Φθάνει απόψε στην Κύπρο για τετραήμερη επίσκεψη, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

Αύριο, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ενώ δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί κοινή συνάντηση των τριών.

Την Πέμπτη, ο Ντιέγκο Κόρντοβες θα περιοδεύσει στη νεκρή ζώνη και θα συναντηθεί με τους αρχηγούς και των δύο κοινοτήτων στην οικία του Γκουστάβ Φεϊσελ.

Την Παρασκευή θα συναντηθεί με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του συμβουλίου ασφαλείας, ενώ λίγο πριν την αναχώρησή του, θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη.

Ακολούθως θα μεταβεί στην Αθήνα, την Αγκυρα και το Λονδίνο και ενδεχομένως και στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Τουρκοκυπριακού τύπου, μετά την συνάντηση Ντενκτάς-Κόρντοβες, ο κατοχικός ηγέτης θα μεταβεί στην Αγκυρα, για αγγειογράφημα.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να δούν την διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, να βοηθά την διαδικασία διευθέτησης του Κυπριακού, κάτι που είναι εφικτό να γίνει.

Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Λευκωσία Κένεθ Μπρίλ, ύστερα από πρωινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τον οποίο και ενημέρωσε για την συνάντηση Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη Ντιέγκο Κόρντοβεζ στην Κύπρο, ο κύριος Μπρίλ εξέφρασε την ελπίδα, όπως αυτή είναι επιτυχής.

Εξάλλου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης επιβεβαίωσε σήμερα την δήλωση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεσμεύθηκε ενώπιον του Αμερικανού απεσταλμένου και του Προέδρου Κληρίδη, κατά την συνάντηση στο Λήδρα Πάλας, για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.


Η κυβέρνηση πρέπει να διατυπώσει με επίσημο διπλωματικό διάβημα, την απαίτηση τερματισμού των Βρετανικών ασκήσεων στην περιοχή του Ακάμα.

Αίτημα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος προς την Κυβέρνηση, μετά τις νέες στρατιωτικές ασκήσεις των Βρετανών στον Ακάμα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι η κυβέρνηση συμμερίζεται την θέση της και καταβάλλει κάθε προσπάθεια, για εξεύρεση υπαλλακτικού χώρου, για την διεξαγωγή των ασκήσεων, λαμβάνοντας πάντα υπ'όψιν την μη πρόκληση περιβαλλοντικών προβλημάτων σε άλλη περιοχή.

Πάντως το θέμα ανέφερε ο κύριος Κασουλίδης, βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, αφού οι ίδιοι οι Βρετανοί, έπειτα από παράκληση του Υπουργείου Εξωτερικών, έχουν παραιτηθεί του δικαιώματος για διεξαγωγή ασκήσεων τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο στον Ακάμα.


Νέα κρούσματα μηνιγγίτιδας έχουν παρουσιαστεί τις τελευταίες ημέρες, αυτή τη φορά σε πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας.

Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε στενή επαφή με την Υπάτη Αρμοστεία της Κύπρου στο Λονδίνο και τις αρμόδιες βρετανικές αρχές, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των Κυπρίων φοιτητών.

Ο Υπουργός Υγείας, Χρίστος Σολωμής, σε δηλώσεις του, μετά την ενακτήρια τελετή του Τέταρτου Παγκυπρίου Εργαστηρίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, επιβεβαίωσε ότι κανένα κρούσμα μηνιγγίτιδας, δεν έχει εκδηλωθεί σε Κύπριο φοιτητή και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.


Στην Ινδία τουλάχιστον εικοσιέξι παιδιά πνίγηκαν, όταν το σχολικό λεωφορείο που τα μετάφερε έπεσε σε ποτάμι σε προάστειο της πρωτεύουσας Νέο Δελχί.

Το λεωφορείο ήταν χωρητικότητας 55 παιδιών, ωστόσο εκατόν είκοσι παιδιά επέβαιναν σε αυτό την ώρα της τραγωδίας.

Αρκετές ώρες μετά το δυστύχημα 24 από αυτά, εξακολουθούν να αγνοούνται.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες τους στον ποταμό Γιαμούνα.

Εκπρόσωπος πάντως της αστυνομίας, δήλωσε πως πιθανόν ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι μάλλον συννεφιασμένος, θα πέσουν βροχές και θα σημειωθούν τοπικές κατιγίδες.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί 3 μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

Τις αυγινές ώρες η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 βαθμούς και γύρω στους 12 στα παράλια.

Αύριο περίοδοι με αίθριο καιρό θα εναλλάσονται με νεφώσεις και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από τα δυτικά μέτριοι 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 21 βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 21 βαθμοί και η πιο χαμηλή 10, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 21 με 12, στη Λεμεσό 22 με 14, στην Κερύνεια και την Πάφο 21 με 13, και τέλος στον Πρόδρομο 9 με 6.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 18 November 1997 - 16:27:17 UTC