Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-11-22

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ημέρα έντονων διεργασιών για τις προεδρικές εκλογές είναι η σημερινή.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, από το πρωί πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με σκοπό την τελική κατάληξη στην πρόταση που θα υποβληθεί αύριο ενώπιον του εκτελεστικού γραφείου, και της Κεντρικής Επιτροπής, που θα συνέλθουν για λήψη τελικών αποφάσεων.

Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας, η οποία αρχίζει αύριο με παγκύπρια συγκέντρωση στελεχών του κόμματος, κατά την οποία θα μιλήσει ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στην Πάφο, όπου παρευρέθηκε σε χοροεσπερίδα μελών του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος Κληρίδης κληθείς να σχολιάσει τη δυσμενή κατάσταση που έχει παρουσιαστεί στις σχέσεις των κομμάτων ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα.

Ωστόσο, ο κύριος Αναστασιάδης, τόνισε ότι μέχρι την ώρα που θα κριθεί η Προεδρία, τα δύο κόμματα θα πρέπει να ξανασυνεργαστούν, προσθέτοντας ότι η συνεργασία μόνο περήφανους μπορεί να έχει κάνει τους οπαδούς των δύο κομμάτων.


Προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου του κέντρου παρεμβαίνουν προς τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού, ώστε το κόμμα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών να υποστηρίξει τον Γιώργο Ιακώβου.

Αυτό απεκάλυψε ο ίδιος ο κύριος Ιακώβου, δευκρινίζοντας ότι οι παρεμβάσεις δεν προέρχονται από τον χώρο του ΑΚΕΛ.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κύριος Ιακώβου σημείωσε ότι αναμένει την τελική τοποθέτηση του ΔΗΚΟ όπως αυτή θα καθοριστεί αύριο στις έκτακτες συνόδους των συλλογικών οργάνων του κόμματος.

Τέλος τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης της υποψηφιότητας του, αναφέροντας ότι ήδη έχει υλοποιηθεί το 50% των στόχων της προεκλογικής του εκστρατείας.


Στο κενό θα πέσουν οι προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους, τόνισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πολλοί ξένοι αξιωματούχοι που επηρεάζουν την πολιτική της Αγκυρας, κατέστησαν σαφή τη θέση, ότι δεν πρέπει η Τουρκία να αναμένει αναγνώριση.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Πάφο, δήλωσε ότι από τώρα και στο εξής δεν θα υπάρξουν άλλες επισκέψεις στην Κύπρο, λόγω προεδρικών εκλογών.

Θα είναι περίοδος νηνεμίας και δεν θα υπάρξουν άλλες διαβουλεύσεις, είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς όμως να σχολιάσει τις δηλώσεις του εκπρόσωπου της Βρετανίας για το Κυπριακό Ντέϊβιντ Χάνεϊ, ότι οι έποικοι είναι πολιτογραφημένοι πολίτες της βόρειας Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι δηλώσεις αυτές δεν τον ανησυχούν ούτε τον δεσμεύουν, αλλά τον ενοχλούν και επανέλαβε την πάγια θέση για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων.


'Ολες οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, όπως επίσης και η πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κυπριακό, βαραίνουν υπέρ της Τουρκίας.

Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι το σκηνικό έχει περιπλακεί και το διεθνές κλίμα είναι αρνητικό.

Ο κύριος Ιακώβου σημείωσε επίσης ότι η διαπίστωση του Ντιέγκο Κόρντοβεζ ότι η διαδικασία του Τράουτμπεκ και του Μοντραί ήταν λανθασμένη, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που διετύπωσε τότε ο ίδιος.

Αναφερόμενος εξάλλου στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο κύριος Ιακώβου είπε ότι οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης, ευνοούν την ισότιμη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, ενώ παράλληλα η Τουρκία έχει κατορθώσει να προωθήσει τις θέσεις της.

Επί του θέματος, ο κύριος Ιακώβου επέκρινε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.


Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης απαντώντας στη χθεσινή ανακοίνωση του υποψηφίου προέδρου Γιώργου Ιακώβου, σημειώνει ότι η πολιτική και οι χειρισμοί γύρω από το Εθνικό Θέμα είναι τόσο καθαροί όσο και το κρύσταλλο, και τους αντιλαμβάνεται ο λαός.

Ο κύριος Ιακώβου, πρόσθεσε ο κύριος Κασουλίδης, προσπαθεί να υποβαθμίσει την σημασία του διεθνούς ενδιαφέροντος για την ανάγκη λύσης του κυπριακού.

Ο κύριος Κασουλίδης εκφράζει τέλος τον φόβο ότι ο κύριος Ιακώβου με την πολιτική που διακηρύσσει, θέτει σε κίνδυνο εξουδετέρωσης τα όσα έχουν κτιστεί την τελευταία πενταετία.


Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικός Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρο Πάγκαλο κατά τη διάρκεια της οποίας ανασκοπήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων του κυρίου Κόρντοβεζ, είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων επίτευξης πρόοδου σε επιμέρους θέματα, στη βάση της λογικής βήμα με βήμα.


Ομάδα Κούρδων βουλευτών μετέβησαν σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας για να συμπαρασταθούν στην αντικατοχική εκδήλωση διαφώτισης που διοργανώνει το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα και οι συγγενείς αγνοουμένων.

Ο εκ των μελών του εξόριστου κοινοβουλίου του Κουρδιστάν Τζώρτζ 'Αριο, δήλωσε ότι ο αγώνας των Κούρδων είναι κοινός με τον αγώνα του Ελληνισμού.

Εν τω μεταξύ, αναστάτωση προκλήθηκε στο οδόφραγμα, όταν ομάδα λεγόμενων επαναπροσεγγιστών παραλάμβαναν Τουρκοκύπριους για να τους μεταφέρουν στις ελεύθερες περιοχές.

Αύριο την διαφωτιστική εκστρατεία στο οδόφραγμα, θα ενιχύσει και η Δημοκρατική Παράταξη Κυπρίων Επιστημόνων Αναγέννηση.


Αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών παρουσίασε σοβαρή βλάβη λίγο προτού πραγματοποιήσει προγραμματισμένη πτήση σήμερα το πρωί από το αεροδρόμιο Πάφου.

Η βλάβη σημειώθηκε στο υδραυλικό σύστημα και κρίθηκε από τον κυβερνήτη του αεροσκάφους επικίνδυνη, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η πτήση.

Οι διακόσιοι δώδεκα επιβάτες της πτήσης Πάφος - Μάντσιεστερ αποβιβάστηκαν και μεταφέρθηκαν στην αίθουσα αναμονής μέχρι την επιδιόρθωση της βλάβης.


Χωρίς κανένα πρόβλημα επαναλήφθησαν σήμερα στη Βαγδάτη, οι έλεγχοι της Ειδικής Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για τον αφοπλισμό στο Ιράκ.

Ανάμεσα στα μέλη των ομάδων ελέγχου περιλαμβάνονται και Αμερικανοί επιθεωρητές.

Παράλληλα, οι εικοσιένας ειδήμονες των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό, αναμένεται να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι προτάσεις αφορούν πιθανές μετατροπές στον τρόπο διεξαγωγής των ελέγχων, μετά την απόφαση της Βαγδάτης να δεχθεί στο Ιρακινό έδαφος την επιστροφή των Αμερικανών, που ανήκουν στην Επιτροπή Ελέγχου.

Μία πάντως από τις εικαζόμενες εκδοχές του τελικού κειμένου, κάνει λόγο για μείωση του αριθμού των Αμερικανών επιθεωρητών που θα συμμετάσχουν στην Επιτροπή, χωρίς αυτό να επηρεάζει τον συνολικό αριθμό των μελών της.


Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Σέρβοι της Βοσνίας, προσέρχονται σήμερα και αύριο στις κάλπες, για να αναδείξουν τα νέα μέλη του Κοινοβουλίου τους.

Τις πρόωρες εκλογές προκήρυξε η Διεθνής Κοινότητα με την ελπίδα να εκτονωθεί η πεντάμηνη κρίση, ύστερα από την σκληρή αντιπαράθεση της Προέδρου των Σερβοβοσνίων Μπιλιάνα Πλάβσιτς και των υπερεθνικιστών του Πάλε.

Το μέχρι σήμερα σερβικό κοινοβούλιο ελεγχόταν από τους σκληροπυρηνικούς οι οποίοι αντιτάσσονται στους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέϊτον.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, έχει αναπτύξει στη περιοχή περί τους χίλιους-τριακόσιους επόπτες, για να επιθεωρήσουν τη διεξαγωγή των εκλογών σε νόμιμα πλαίσια.


Στους σημερινούς αγώνες του παγκυπρίου πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας είχαμε τέσσερις νίκες για τους φιλοξενούμενους σε ισάριθμους αγώνες.

Η Ανόρθωση πέτυχε την ένατη νίκη της στη σειρά κερδίζοντας μέσα στο Παραλίμνι την Ενωση με 2-0.

Στους άλλους αγωνες είχαμε τα ακόλουθα αποτελέσματα

ΑΕΛ - ΟΜΟΝΟΙΑ 0-4

ΑΠΟΠ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ 1-2 και

ΣΑΛΑΜΙΝΑ - ΑΕΚ 1-2


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 3 Μποφόρ και τοπικά μέχρι μέτριοι 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 11 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί κυρίως ανατολικοί έως νοτιοανατολικοί ασθενείς 3 Μποφόρ και η θάλασσα μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 22 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 10, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 21 με 12, στη Λεμεσό 22 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 21 με 13, και τέλος στον Πρόδρομο 9 με 6.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 22 November 1997 - 16:27:20 UTC