Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-11-25

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η Κυβέρνηση παραδέχεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης φέρει μερική ευθύνη για την ανάμειξη του ονόματός του στην προεδρολογία.

Σχετική δήλωση έκανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι δεν εγείρεται ακόμα πρόβλημα για το θέμα του Γενικού Εισαγγελέα στο πολιτικό προσκήνιο, διότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση ότι ο κύριος Μαρκίδης, είναι υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Χαρακτήρισε μάλιστα τα διάφορα σενάρια, εικασίες και υποθέσεις και δεν τα σχολίασε.

Σε παρατήρηση εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα έπρεπε να ζητήσει από το Γενικό Εισαγγελέα να ξεκαθαρίσει τη θέση του, ο κύριος Χριστοφίδης, είπε ότι ο Πρόεδρος είναι φύσει και θέσει προστάτης θεσμών, ταυτόχρονα όμως, είναι και υποψήφιος.

Γι' αυτό το λόγο εξήγησε δεν αναμιγνύεται στο θέμα, και πρόσθεσε ότι είναι ανα-φαίρετο δικαίωμα του κύριου Μαρκίδη να είναι υποψήφιος, εάν το θελήσει.


Την εμμονή του Δημοκρατικού Συναγερμού στην υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη, διακήρυξε για άλλη μιά φορά, ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης.

Στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα προς τον Αλέκο Μαρκίδη αλλά και στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού, τα οποία όπως είπε, ίσως να επιθυμούσαν διαφορο- ποίηση, ο κύριος Αναστασιάδης προειδοποιεί με αυστηρή γλώσσα, ότι αυτοί που θα επιχειρήσουν διάσπαση του κόμματος, θα γευθούν πολλές πίκρες και απογοητεύσεις.

Ωστόσο, επανέλαβε ότι την ώρα της μάχης, θα την δώσουν όλα τα στελέχη του κόμματος συσπειρωμένα.


Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, επανέλαβε και σήμερα ότι το κόμμα του δεν είναι διατεθημένο να εμπλακεί εκ νέου σε δαιδα-λώδεις ζυμώσεις, για τις προεδρικές εκλογές.

Απαντώντας ουσιαστικά σε σενάρια που φέρουν την ΕΔΕΚ να φλερτάρει τυχόν υποψηφιότητα Αλέκου Μαρκίδη, ο κύριος Λυσσαρίδης μίλησε για φαντασιώσεις και ευσεβο-ποθισμούς στελεχών του ΔΗΚΟ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, έθεσε και θέμα ηθικής τάξεως αυτών, οι οποίοι επιχειρούν να μιλήσουν εκ μέρους άλλων κομμάτων.


Την απαράδεκτη θέση, για αναγνώριση του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, αντιμετώπισε ο ειδικός σύμβουλος του Κόφι Ανάν, για το κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ύστερα από συναντήσεις που είχε στην Αγκυρα με τον αντιπρόεδρο Μπουλέντ Ετζεβίτ και άλλους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ, ισχυρίστηκε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, έχει μειώσει την αρμοδιότητα των Ηνωμένων Εθνών, θέση που υποστήριξε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ινάλ Μπατού.

Μετά τις συναντήσεις ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ, δήλωσε ότι ο στόχος του είναι να διαξάγονται συνεχώς διακοινοτικές συνομιλίες και όχι μερικές συναντήσεις και ζήτησε την συμβολή της Αγκυρας, έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις να επαναρχίσουν μετά τις προεδρικές εκλογές.


Νομικό κώλυμα που όπως φαίνεται δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά στα Κυπριακά Δικαστήρια, προέκυψε σήμερα στην δίκη των αδελφών Αεροπόρου.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του Υπαστυνόμου Σάββα Τσιόλλη, ο οποίος παρίστατο σε κατάθεση που έδωσε πριν 15 μήνες ο Χαμπής Αεροπόρος σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας του ιδίου, ανέφερε ότι τότε ο Χαμπής Αεροπόρος, φέρεται να είχε καταδείξει τις διαθέσεις του για τους ανθρώπους που υποψιαζόταν ως δράστες, στην απόπειρα δολοφονίας.

Ο συνήγορος των αδελφών Αεροπόρου, υπέβαλε ένσταση λέγοντας ότι η κατάθεση του κατηγορουμένου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το δικαστήριο, γιατί δεν σχετίζεται με την υπό εκδίκαση υπόθεση.

Εν τω μεταξύ, ο Ανώτερος Δικηγόρος της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης, απέρριψε τους λόγους της υπεράσπισης, αναφέροντας ότι για να μην γίνει αποδεκτή μια μαρτυρία πρέπει να είναι εξ ακοής, και πρόσθεσε ότι δεν έχει σημασία πότε δόθηκε η κατάθεση.

Το δικαστήριο, αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα του θέματος, ζήτησε από τις δύο πλευρές να μελετήσουν το θέμα και να καταθέσουν τα επιχειρήματά τους την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα συνέλθει ξανά το κακουργιοδικείο.


Τα δύο τρίτα των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Κύπρο, έχουν μηχανικά προβλήματα.

Η διαπίστωση αυτή τέθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Εργων, κατά την εξέταση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη μη λειτουργία των Κέντρων Επιθεώρησης Οχημάτων.

Στην επιτροπή, αρμόδιοι ανέφεραν ακόμη ότι η περιεκτικότητα σε θείο στις εκπομπές καυσαερίων, είναι είκοσι φορές μεγαλύτερη από τα επιτρεπτά όρια, που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εξάλλου, τονίστηκε ιδιαιτέρως η σοβαρότητα της μη διενέργειας ελέγχων στα αυτοκίνητα, ενώ συζητήθηκε η πιθανότητα να υπαχθεί ο έλεγχος των οχημάτων, μερικώς ή συνολικώς, στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιος Ιερο-διακόνου, τόνισε ότι η μη λειτουργία των Κέντρων επιθεώρησης, οφείλεται σε έλλειψη προσωπικού, λόγω αφυπηρετήσεων και παγο-ποίησης νέων θέσεων.


Ακρως ανησυχητικά είναι τα πορίσματα του προγράμματος "Υγεία του παιδιού", το οποίο εφαρμόζουν από κοινού, τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας, με τη οικονομική στήριξη της Λαικής Τράπεζας.

Παρουσιάζοντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα εξετάσεων, στις οποίες υποβλήθηκαν τα παιδιά, ο υπεύθυνος του προγράμματος Δόκτωρας Μιχάλης Τορναρίτης, ανέφερε ότι ένα στα δύο παιδιά έχει χολη- στερίνη πάνω από το ανώτατο αποδεκτό όριο για την ηλικία του.

Παράλληλα, το 41 τοις εκατό των κοριτσιών και το 59 τοις εκατό των αγοριών είναι παχύ-σαρκα, ενώ στην πλειοψηφία τους οι μαθητές έχουν μειωμένη φυσική αντοχή.

Τα απο-καρδιωτικά αυτά πορίσματα, πηγάζουν από τις εξετάσεις χιλίων εκατόν- τριάντα μαθητών της έκτης τάξης, των δημοτικών σχολείων πεδινών και ορεινών αγροτικών περιοχών της επαρχίας Λευκωσίας.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης, είναι μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, να εξεταστούν όλοι οι μαθητές της έκτης τάξης δημοτικού.


Νέα αντιπαράθεση μεταξύ Ιράκ και Ηνωμένων Πολιτειών προκάλεσε η εμμονή του Σαντάμ Χουσείν, να αποκλείσει τα προεδρικά μέγαρα από τις επιθεωρήσεις των εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ιρακινός Πρόεδρος υποστηρίζει ότι τα προεδρικά μέγαρα αποτελούν "σύμβολα εθνική κυριαρχίας", και πρέπει να αποκλειστούν από τις επιθεωρήσεις.

Απαντώντας στη δήλωση του ιρακινού προέδρου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ανέφερε ότι οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να διεξάγουν ελέγχους στα οπλο-στάσια του Ιράκ, έχοντας τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τις επιθεωρήσεις τους όπου κρίνουν ότι είναι αναγκαίο, ακόμα και στα προεδρικά μέγαρα του Σαντάμ Χουσείν.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις που πιθανόν να δώσουν λίγες βροχές κυρίως στα παράλια.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοανατολικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 14 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο περίοδοι με αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με συννεφιά που πιθανόν να δώσει πολύ μεμονωμένες βροχές ή καταιγίδες τις απογευματινές κυρίως ώρες.

Οι άνεμοι θα τραπούν σε νοτιοανατολικούς μέτριους 3 έως 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 22 βαθμούς στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 22 βαθμοί και η πιο χαμηλή 12, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 24 με 15, στη Λεμεσό 25 με 16, στην Κερύνεια και την Πάφο 24 με 14, και τέλος στον Πρόδρομο 11 με 7.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 25 November 1997 - 16:59:22 UTC