Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-11-27

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Μάχη για τη ζωή δίνει εξηνταπεντάχρονος από τα Κελοκέδαρα της Πάφου, ο οποίος τραυματίστηκε το πρωί σε ατύχημα.

Πρόκειται για τον Δημήτρη Νεάρχου ο οποίος ενώ οδηγούσε τον γεωργικό του ελκυστήρα σε κατηφορικό δρόμο των Κελοκεδάρων, έχασε τον έλεγχο και έπεσε σε χαντάκι.

Από το ατύχημα ο εξηνταπεντάχρονος τραυματίστηκε κρίσιμα και αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πάφου όπου και υπεβλήθη σε αξονική τομογραφία.

Οι γιατροί διέγνωσαν σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση γι' αυτό και έκριναν αναγκαίο όπως μεταφερθεί επειγόντως με ελικόπετερο στη Λευκωσία.

Το ελικόπτερο έφθασε στο Αρχηγείο Αστυνομίας γύρω στις τρείς και μισύ το απόγευμα, απ' όπου ασθενοφόρο μετέφερε αμέσως τον τραυματία στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου και εισήχθη στο χειρουργείο.

Σύμφωνα με τους γιατρούς η κατάσταση του είναι κρίσιμη.


Σε αγγειοπλαστική επέμβαση υποβλήθηκε το μεσημέρι ο βουλευτής Πάφου Νίκος Πιττοκοπίτης.

Οπως δήλωσε ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής Κώστας Ζαμπάρτας, μετά από καθετηριασμό που διενεργήθη στον Νίκο Πιττοκοπίτη διαπιστώθηκε ότι μία από τις τρείς αρτηρίες της καρδιάς, είχε μεγάλη στένωση.

Με τη συγκατάθεση του ιδίου, οι γιατροί προχώρησαν σε διάνοιξη της αρτηρίας, με την μέθοδο της αγγειοπλαστικής, γνωστή ως μπαλονάκι.

Η επέμβαση ήταν επιτυχής και η κατάσταση του ασθενούς κρίνεται ως πολύ καλή.

Ο βουλευτής θα παραμείνει στο νσοκομείο τουλάχιστον γι' ακόμη μίαν εβδομάδα.


Οι δηλώσεις του Ντέϊβιντ Χάνεϊ για τους εποίκους, θα επισκιάσουν το περιεχόμενο της συνάντησης του με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών, στον ελληνικό ραδιοσταθμό LGR.

Η συνάντηση Κασουλίδη-Χάνεϊ θα γίνει σήμερα στο Λονδίνο.

Ο κύριος Κασουλίδης χαρακτήρισε απαράδεκτη την θέση που εξέφρασε ο Βρεττανός διπλωμάτης, ότι οι έποικοι που θα έχουν την τουρκο-κυπριακή δήθεν υπηκοότητα, θα παραμείνουν στην Κύπρο και μετά την λύση του κυπριακού.

Ο κύριος Χάνεϊ, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα με τις δηλώσεις του, αναφορικά με την αντικειμενικότητα και τη δυνατότητά του να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού.

Εν τω μεταξύ, η ολομέλεια της Βουλής συζητεί αυτή την ώρα τις δηλώσεις Χάνεϊ, ο οποίος ας σημειωθεί, ότι από την πρώτη Ιανουαρίου 1998, θα είναι και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό.


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να συμμετάσχουν στην Κυπριακή αντιπροσωπεία, η οποία θα διαπραγματευθεί την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι δηλώσεις Παπανδρέου, αποτελούσαν απάντηση στον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος παρενέβη τηλεφωνικά, στο πλαίσιο ζωντανής εκπομπής, που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Σι Εν Εν.

"Ανήκω στη νέα γενιά, βλέπω προς το μέλλον, πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα της Κύπρου, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνες δίκαιο", ήταν η απάντηση του κυρίου Παπανδρέου σε ερώτηση του Ντενκτάς, ο οποίος, δήθεν, διερωτήθηκε, γιατί οι Ελληνες θέλουν ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ οι τουρκοκύπριοι πρώτα λύση του Κυπριακού.

Ο κύριος Παπανδρέου είπε ότι η Κύπρος, μπορεί και πρέπει να γίνει μέλος της Ενωσης, κάτι που είναι, πρόσθεσε και προς το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων.


Συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ πραγματοποιεί αυτήν την ώρα στο Λονδίνο, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

Η συνάντηση ορίστηκε ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τη Μεγάλη Βρετανία, το πρώτο εξάμηνο του 1998.

Αντικείμενο της συνάντησης των δύο Πρωθυπουργών, θα είναι κυρίως το Κυπριακό και η πορεία των σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας, καθώς επίσης και τα τρέχοντα θέματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Κώστας Σημίτης αναμένεται επίσης να ενημερώσει τον Βρετανό Πρωθυπουργό, για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Διαβαλκανικής Διάσκεψης που έγινε στην Κρήτη.


Πολιτική πρόταση, μέσω εμπιστευτικής επιστολής, έγινε από τον υποψήφιο για την προεδρία, Γιώργο Ιακώβου, προς το Δημοκρατικό Κόμμα.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο ίδιος ο κύριος Ιακώβου, από την Πάφο, όπου βρίσκεται για περιοδεία.

Ο Γιώργος Ιακώβου, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο της πρότασης προς το ΔΗΚΟ, είπε, όμως, ότι δεν μπήκε σε παιγνίδι αριθμού υπουργείων.

"Με τον Σπύρο Κυπριανού διατηρώ πολύ καλές σχέσεις", πρόσθεσε ο κύριος Ιακώβου, ο οποίος, πάντως, απέρριψε κατηγορίες του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, ότι είναι δημόσιος υπάλληλος.

Ο Γιώργος Ιακώβου είπε ότι δεν πραγματοποιεί επαφές υψηλού επιπέδου με την ΕΔΕΚ ή τους Ενωμένους Δημοκράτες, ενώ απέφυγε να σχολιάσει την ανάμιξη του ονόματος του Αλέκου Μαρκίδη στην προεδρολογία, αναμένοντας, όπως είπε, να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.


Το θέμα της επανόδου στην Αστυνομική Δύναμη των τριών αξιωματικών οι οποίοι δικαιώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο, θα μελετηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στην επομένη συνεδρία του.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα μελετήσει και θέματα που εγείρονται από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι δεν εγείρεται θέμα απόδοσης ευθυνών, ούτε οποιοδήποτε θέμα για το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε συμβουλεύσει το Υπουργικό Συμβούλιο να παύσει τους Ηλία Κυριακίδη, Θεόδωρο Στυλιανού και Χαράλαμπο Ταλιαδώρο.

Τα λάθη παρατήρησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είναι ανθρώπινα και δεν μπορεί κανένας να καταλογίσει κακοπιστία στις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο κύριος Αλέκος Μαρκίδης, δήλωσε ότι θα συμβουλεύσει την κυβέρνηση να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Υποστήριξε επίσης, ότι η ακύρωση της παύσης των τριών αξιωματικών δεν έχει σχέση με το αν έγινε ή όχι βασανισμός πολιτών από την Αστυνομία.


Το θέμα της προστασίας των εγγυητών δανείων συζήτησε το πρωί η Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Ο βουλευτής Αριστοφάνης Γεωργίου ο οποίος ενέγραψε το θέμα εισηγήθηκε μεταξύ άλλων την καθιέρωση ιεραρχίας ευθύνης στους εγγυητές, καθώς επίσης και τη λήψη μέτρων για αποφυγή των εύκολων πτωχεύσεων.

Βουλευτές όλων των κομμάτων συμφώνησαν στη διαπίστωση, διευκρινίζοντας ότι στόχος της Βουλής δεν είναι η κατάργηση του θεσμού των εγγυητών, ο οποίος, όπως εκτιμούν, στηρίζει το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα.

Σε κατοπινή συνεδρία της η επιτροπή αποφάσισε να καλέσει αρμοδίους της κυβέρνησης και των πιστωτικών ιδρυμάτων για να καταθέσουν τη δική τους άποψη.


Την κατάργηση του φόρου εισόδου των γεωργικών προϊόντων στις χονδρικές αγορές, των λεγόμενων διαπυλίων, ζητούν Βουλή και αγροτικές οργανώσεις.

Το θέμα συζήτησε η Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής, η οποία ενημερώθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό Γεώργιο Σταυρινάκη.

Η κυβερνητική απόφαση, ανέφερε ο κύριος Σταυρινάκης διατηρεί τον φόρο ο οποίος ανέρχεται στο 5%, ενώ πρόσθεσε ότι, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιβάλει τον ίδιο φόρο και για τα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Χρίστος Μαυροκορδάτος χαρακτήρισε το φόρο ως χαράτσι, ο οποίος επιβάλλεται από τον καιρό της τουρκοκρατίας.

Οι αγροτικές οργανώσεις κατήγγειλαν περιπτώσεις στις οποίες φρουταρίες αποκόπτουν το πέντε τοις εκατό από τους γεωργούς, χωρίς να το καταβάλλουν στον αρμόδιο δήμο.


Δύο είναι οι υποψήφιοι οι οποίοι θα διεκδικήσουν τη δημαρχεία Ιδαλίου, κατά την αναπληρωματική εκλογή, λόγω του θανάτου του δημάρχου Γιάννη Γρούτα.

Πρόκειται για τους γιατρούς Γιώργο Γεωργίου και Νίκο Νικολάου. Ο κύριος Γεωργίου ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ δήλωσε ότι στόχος του είναι να συνεχίσει το έργο που άρχισε ο εκλιπών δήμαρχος Γιάννης Γρούτας.

Ο κύριος Νικολάου ο οποίος κατέρχεται ως ανεξάρτητος, δήλωσε ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την αναβάθμιση και ευημερία του δήμου.

Ο κύριος Νικολάου, είχε διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου και στις δημοτικές εκλογές του 1996, υποστηριζόμενος από τα κόμματα ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ.

Σύμφωνα με τον έφορο αναπληρωματικής εκλογής δήμου Ιδαλίου, Ανδρέα Παπα- πολυβίου, στις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις επτά Δεκεμβρίου, δικαίωμα ψήφου έχουν 3427 δημότες, και θα λειτουργήσουν έξι εκλογικά κέντρα.


Σε στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται το στρατηγικό σχέδιο των Κυπριακών Αερογραμμών, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τάκης Κυριακίδης.

Μιλώντας μετά από συνάντηση του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κύριος Κυριακίδης ανέφερε ότι γίνεται μια προφορική ενημέρωση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από τους οποίους και αναμένονται τοποθετήσεις, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα.

Ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών εξέφρασε ακόμη έκπληξη για τη στάση που επέδειξε η συντεχνία των υπαλλήλων ΣΥΝΥΚΑ κατά του στρατηγικού σχεδίου, δεδομένου ότι, όπως είπε, δεν έγινε οποιαδήποτε ενημέρωση στο θέμα μείωσης κόστων.

Ο κύριος Κυριακίδης τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης και ανεξαρτητοποίησης της εταιρείας από την Κυβέρνηση, και προειδοποίησε ότι σε μερικά χρόνια ακόμη κι αν η Κυβέρνηση θέλει να στηρίζει την Εταιρεία, δεν θα μπορεί να το πραξει.


Το Ιράκ αποφάσισε να επιτρέψει στους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, την είσοδο στα προεδρικά ανάκτορα για τη διεξαγωγή των επιθεωρήσεων σχετικά με τον αφοπλισμό της χώρας.

Το ιρακινό κοινοβούλιο, το οποίο συνήλθε σήμερα σε έκτακτη συνεδρία, αποφάσισε να θέσει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των επιθεωρήσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Το χρονοδιάγραμμα αρχίζει από τον Νοέμβριο και λήγει έξι μήνες μετά, οπόταν θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το έργο των επιθεωρητών, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα από το Συμβούλιο Ασφαλείας.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τοπικά δυνατό να σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είνει βορειοανατολικοί ως βόρειοι ασθενείς, 2 έως 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 12 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 έως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 23 βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 22 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 22 με 12, στη Λεμεσό 23 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 12, και τέλος στον Πρόδρομο 12 με 6.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 27 November 1997 - 16:27:16 UTC