Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-12-03

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Την οριστική απόφαση για τις Προεδρικές εκλογές, αναμένεται να πάρουν αύριο το απόγευμα, τα συλλογικά όργανα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, σε συνέντευξη τύπου ανέφερε ότι κατά την συνεδρία του εκτελεστικού γραφείου, που θα πραγματοποιηθεί στις δύο το μεσημέρι, θα τεθεί από τον ίδιο, συγκεκριμένη πρόταση, για το θέμα του υποψηφίου.

Αν η πρόταση αυτή εγκριθεί, τότε, σύμφωνα με τον κύριο Κυπριανού, θα μεταφερθεί στην Κεντρική Επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει στις τέσσερις το απόγευμα, για να πάρει την τελική απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές του ΔΗΚΟ, η απόφαση θα εκφράζει υποστήριξη για υποβολή υποψηφιότητας από τον Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη.

Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος του κόμματος σε συνέντευξη τύπου θα αναλύσει και θα επεξηγήσει τις αποφάσεις και θέσεις του ΔΗΚΟ, για τις Προεδρικές εκλογές.


'Εντονες είναι οι αντιδράσεις των ηγετών της αντιπολίτευσης για τις χθεσινές δηλώσεις του κοινοτικού Επιτρόπου Χανς Βαν ντε Μπρουκ, οι οποίες ερμηνεύθηκαν ως προσπάθεια υπονόμευσης της κρατικής μας υπόστασης.

Ωστόσο, Χριστόφιας και Λυσσαρίδης άσκησαν παράλληλα έντονη αντιπολιτευτική κριτική και κατήγγειλαν την κυβερνητική πολιτική, στο θέμα της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Από την πλευρά τους οι Νέοι Ορίζοντες με ανακοίνωση εισηγούνται άμεση σύγκλιση του εθνικού συμβουλίου αλλά και μίνι πανεθνική διάσκεψη, για να συζητηθούν εις βάθος οι χειρισμοί και η στρατηγική, εξόδου από το αδιέξοδο.


Γλωσσικό ολίσθημα το οποίο αργότερα διόρθωσε, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τη δήλωση του Κοινοτικού Επίτροπου Αρμόδιου για εξωτερικές σχέσεις Χανς Βαν Ντεν Μπουρκ, για ύπαρξη ντε φάκτο νομοθεσίας στα κατεχόμενα.

Γι'αυτό πρόσθεσε δεν πρόκειται να γίνουν διαβήματα και να χάσουμε τους φίλους μας επειδή έχουμε εκλογές.

'Οπως εξήγησε ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Ολλανδός Επίτροπος ήταν σαφής ότι δεν μιλούσε για νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη νομοθεσία στα κατεχόμενα.

Πρόσθεσε δε, ότι ο κύριος Βαν Ντεν Μπουρκ, θεωρεί ότι το κατοχικό καθεστώς έχει και εφαρμόζει κάποια νομοθεσία στα κατεχόμενα, η οποία όμως δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ή νόμιμη.

Ο κύριος Κασουλίδης σημείωσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι ποιά ήταν η έννοια της δήλωσης του κυρίου Βαν Ντε Μπρουκ. Δηλαδή, πως εκείνο που θα ισχύσει τελικά, ανεξάρτητα από το τί προυπήρχε, είναι ο ευρωπαικός νόμος, και όταν η Κύπρος θα επανενωθεί θα ισχύει για όλη την χώρα ο νόμος αυτός.


Στην Κύπρο θα πρέπει να διευθετηθεί το θέμα της εκπροσώπησης των τουρκοκυπρίων, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, χωρίς την παρέμβαση κανενός τρίτου.

Δήλωση του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Πιέρο Φασίνο, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο κύριος Φασίνο τόνισε ότι η χώρα του υποστηρίζει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης και ελπίζει πως η κυπριακή αντιπροσωπεία, που θα συμμετάσχει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, θα εκπροσωπεί όλο το νησί.

Από την πλευρά του ο κύριος Κασουλίδης δήλωσε ότι η επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας αποδεικνύει το ενδιαφέρον της χώρας του για την Κύπρο.


Ο Ειδικός Συμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ντιέγκο Κόρτοβεζ, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη περιοδεία του στο τρίγωνο Αθήνα - Λευκωσία - 'Αγκυρα, αποκάλυψε, ότι ζήτησε από τις δύο πλευρές να υποβάλουν έγγραφα εν όψει της έναρξης τρίτου γύρου απευθείας συνομιλίων, μετά τις προεδρικές εκλογές.

Τα έγγραφα αυτά θα αφορούν το νέο σύνταγμα, διακανονισμό ζητημάτων ασφάλειας, εδαφικό, προσφυγικό και οικονομική συνεργασία.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως ο κύριος Κόρτοβεζ δεν έχει ζητήσει κατι τέτοιο, κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην περιοχή.

Πρόσθεσε δε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει τον καθορισμό της διαδικασίας από τα Ηνωμένα Εθνή για το νέο γύρο των συνομιλίων.


Με την κατάθεση νέων μαρτύρων κατηγορίας συνεχίσθηκε σήμερα η δίκη των αδελφών Αεροπόρου, οι οποίοι κατηγορούνται για την απόπειρα φόνου του Αντώνη Φανιέρου.

Ο λοχίας Νίκος Νίκου, της αστυνομικής διεύθυνσης Λεμεσού, κατέθεσε ότι τη νύχτα της 29ης Μαίου, μετά τη διάπραξη του εγκλήματος, είδε το αυτοκίνητο του Χαμπή Αεροπόρου να κινείται στη Λεμεσό.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης Ευστάθιος Ευσταθίου υπέβαλε στο μάρτυρα ότι αυτός ήταν ένας από τους βασανιστές του Χαμπή Αεροπόρου. Ο μάρτυρας αντέκρουσε τον ισχυρισμό αυτό.

Εξάλλου, η αστυνομικός Γιαννούλα Λεωνίδου, η οποία επέβαινε περιπολικού, αναφέρθηκε στην καταδίωξη της μοτοσυκλέτας των δραστών.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι δράστες φορούσαν κουκούλες και όχι κράνη, και ότι η ίδια δεν αναγνώρισε τη μοτοσυκλέτα.

Κατέθεσαν, επίσης, ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Σταυριανός και ο θωρακο- χειρουργός Γρηγόρης Χριστοδουλίδης.

Η δίκη θα συνεχισθεί αύριο.


Τα συγχαρητήρια του προς τις κυβερνήσεις της Αθήνας και της 'Αγκυρας, έδωσε σήμερα το Αμερικανικό Υπουργείο των Εξωτερικών, αναφορικά με την επιτευχθείσα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τον έλεγχο του εναερίου χώρου στο Αιγαίο.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, αφορά τη νέα επιχειρησιακή δομή της Βορειο-ατλαντικής Συμμαχίας.

Ο εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρντμεντ Τζέϊμς Ρούμπιν, εκφράζοντας την ικανοποίησή της Ουάσινγκτον, υποστήριξε ότι η συμφωνία, είναι ένα αξιοσημείωτο βήμα προς τα εμπρός, για τη βελτίωση της Ελλαδο-Τουρκικής συνεργασίας στο Αιγαίο.

Ο Υπουργός 'Αμυνας 'Ακης Τσοχατζόπουλος επεσήμανε πως για πρώτη φορά, διασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Στην ΑΘήνα εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε πως τα όσα αναφέρονται για δήθεν παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, είναι υπερ-απλουστεύσεις και γενικοί αφορισμοί.


Μεγάλης ισχύος βόμβα, εξερράγη χθες το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο Φανάρι.

Από την έκρηξη, τραυματίστηκε σοβαρά στην ωμοπλάτη, ο διάκονος του Πατριαρχείου, ο οποίος νοσηλεύεται στο Αμερικανικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.

Η βόμβα, εξερράγη στις δώδεκα παρά δέκα, στη σκεπή του Ναού του Αγίου Γεωργίου και προκάλεσε μεγάλες ζημιές, στον εξωτερικό τοίχο του ναού.

Στο ίδιο ακριβώς σημείο και με τον ίδιο τρόπο, είχε εκραγεί χειροβομβίδα πριν από ένα περίπου χρόνο, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει θύματα.

Οι Τουρκικές αρχές, απαγόρευσαν την προσέγγιση σε τηλεοπτικά συνεργεία και φωτογράφους.

Μέλη της Πατριαρχικής Αυλής, επισημαίνουν πάντως, ότι δεν υπήρχε κανένα μέτρο ασφαλείας, παρά τις απειλές και τις συνεχείς επιθέσεις, που είχε δεχθεί το Πατριαρχείο.

Νωρίς το απόγευμα, η Ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε έντονα τη βομβιστική επίθεση, στην Κωνσταντινούπολη.


Στο Ισραήλ περισσότεροι από επτακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, κατήλθαν σε επ' αόριστον απεργία, με οικονομικά και συνταξιοδοτικά αιτήματα.

Το αεροδρόμιο του Τέλ Αβίβ παρέμεινε κλειστό, ενώ τα λιμάνια, οι σιδηρόδρομοι και αρκετές λεωφορειακές γραμμές δεν λειτούργησαν καθόλου.

Κλειστά παρέμειναν επίσης τα νοσοκομεία, οι τράπεζες και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Οικονομικών Γιακόβ Νίμαν χαρακτήρισε τους απεργούς ως ανθρώπινες βόμβες, που ισοδυναμούν με τους κομάντος αυτοκτονίας της Οργάνωσης ΧΑΜΑΣ.

Στο Νότιο Λίβανο εξάλλου, τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από ρουκέτες που έπληξαν το φυλάκιό τους.

Την ευθύνη για την επίθεση, που σημειώθηκε εντός της Ισραηλινής ζώνης ασφαλείας, ανέλαβε η Ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολλάχ.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώνουν, κατά διαστήματα και αναμένεται να πέσουν μερικές, τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως νοτιοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη, στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 13 στα παράλια.

Αύριο οι νεφώσεις θα συνεχίσουν να πυκνώνουν, κατά διαστήματα και θα πέφτουν τοπικές βροχές. Σε μερικές περιπτώσεις οι βροχές θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές και δυνατούς ανέμους.

Οι άνεμοι να είναι γενικά νοτιο-δυτικοί δυνατοί 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές κυμματώδης.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 21 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 10, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 21 με 13, στη Λεμεσό 23 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 21 με 12, και τέλος στον Πρόδρομο 9 με 5 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 3 December 1997 - 15:56:25 UTC