Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-12-04

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Από τις δύο το μεσημέρι, συνεδριάζει στα γραφεία του ΔΗΚΟ, το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, με αντικείμενο την λήψη απόφασης αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές.

Η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου θα παραπεμφθεί στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία αναμένεται να συνέλθει σε λίγο.

Στα γραφεία του ΔΗΚΟ, βρίσκονται οι συνάδελφοι Κώστας Κωνσταντίνου και Μάριος Παπαηλία.


Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης με σημερινές δηλώσεις του υπεραμύνθηκε του συνταγματικού δικαιώματος του να κατέλθει ή να μην κατέλθει ως υποψήφιος, για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο κύριος Μαρκίδης ανέφερε πως εάν ο Συνταγματικός Νομοθέτης είχε την πρόθεση να απαγορεύσει στο Γενικό Εισαγγελέα ή σε άλλο κάτοχο οποιουδήποτε αξιώματος, να προβληματίζεται για υποβολή υποψηφιότητας σε προεδρικές εκλογές, θα το έλεγε ρητά.

Επιπλέον ο Γενικός Εισαγγελέας, εξέφρασε δυσαρέσκεια για το θόρυβο που προκλήθηκε γύρω από το όνομά του, τους δύο τελευταίους μήνες.

Δεν μπορεί, όπως ανέφερε, να γίνεται λόγος για υπονόμευση θεσμών, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν υποψήφιοι, οι οποίοι κατέχουν ανώτερα αξιώματα, από αυτό του Γενικού Εισαγγελέα.


Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη και την προψεσινή συνάντηση στο σπίτι του επιχειρηματία, Πάνου Ιωαννίδη, είπε ότι δεν ενοχλούν τον ΔΗΣΥ οι όποιες συναντήσεις πραγματοποιούνται, νύχτα ή μέρα.

Τα καμώματα της νύχτας, είπε, τα βλέπει η μέρα και γελά.

Ο κύριος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι παρά τα όσα διαδραματίζονται, διαπιστώνει ότι διευρύνεται, όχι μόνο η συσπείρωση αλλά και η υποστήριξη προς την υποψηφιότητα, του Γλαύκου Κληρίδη.

Εξάλλου ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, σχολιάζοντας τη δήλωση Αναστασιάδη, για τις νυκτερινές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, είπε χαρακτηριστικά ότι και τον Γλαύκο Κληρίδη νύχτα αποφάσισε το Δημοκρατικό Κόμμα να τον υποστηρίξει, στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές.


Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ντίνος Μιχαηλίδης απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του κόμματος, Σπύρο Κυπριανού, με την οποία ζητά από τον ίδιο να κατέλθει ως υποψήφιος του ΔΗΚΟ, στις προεδρικές εκλογές.

Ο Ντίνος Μιχαηλίδης αναφέρει ως λόγους της πρότασης του, το γεγονός ότι η προεδρολογία φθείρει τον Σπύρο Κυπριανού και το ΔΗΚΟ. Αντίθετα η υποψηφιότητα του Σπύρου Κυπριανού θα συσπειρώσει, κατά την άποψη του, το κόμμα.

Στην επιστολή Μιχαηλίδη, γίνεται αναφορά στις διεργασίες και στα σενάρια για τις προεδρικές εκλογές και τονίζεται η ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης του ΔΗΚΟ, από περαιτέρω εμπλοκή στην διερεύνηση ή επεξεργασία τους.


Την αντίδραση του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας και Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, προκάλεσε πρωϊνή αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, σε ομόσπονδο κράτος με δύο καντόνια και δύο νομοθεσίες, που θα συμβαδίζουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Συγκεκριμένα, κατά την αναχώρηση του από το αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε πως, όταν θα έλθει η κατάλληλη στιγμή, θα μας απασχολήσει το θέμα της εναρμόνισης της νομοθεσίας της Κύπρου και με την ντε φάκτο νομοθεσία του ψευδοκράτους.

Αν λάβουμε υπόψη, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ότι το σύστημα που θα έχουμε θα είναι ομόσπονδο και ότι τα δύο καντόνια θα έχουν νομοθετική εξουσία και θα νομοθετούν επί θεμάτων της αρμοδιότητας τους, όσον αφορά την Ευρώπη, τότε οι νομοθεσίες τους πρέπει να συμβαδίζουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Κληρίδη, ο κύριος Σπύρος Κυπριανού εξέφρασε διαφωνία και είπε ότι δεν είναι σωστό να μιλούμε για δύο νομοθεσίες. Διότι, πρόσθεσε, οι διάφοροι θα μας σπρώξουν να δεχτούμε, κατά κάποιο τρόπο, αναγνώριση μιάς ξεχωριστής οντότητας.


Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, διέψευσε δημοσίεμα, σύμφωνα με το οποίο ο Κοινοτικός Επίτροπος, υπεύθυνος για τις εξωτερικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, Χανς Βαν Ντε Μπρούκ, ζήτησε από τον Πρόεδρο Κληρίδη να παρέμβει στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, για να άρει το βέτο της, προς τη συμμετοχή της Τουρκίας, στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη.

Πρόσθεσε δε, ότι η Ευρωπαϊκή 'Ενωση έχει θέσει ορισμένες προϋποθέσεις για να μπορέσει η Τουρκία να εμπλακεί στις διαπαραγματεύσεις διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.

Εξάλλου ο κύριος Κασουλίδης απέκλεισε το ενδεχόμενο να θεωρηθεί ως προϋπόθεση η συμμετοχή των τουρκοκυπρίων, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου- Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 373 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 58 αποχές υιοθέτησε έκθεση των ευρωβουλευτών Κρέσπο και Οστλάντερ, η οποία εμμένει στην θέση που εξέφρασε στις 13 Ιουλίου 1995, σύμφωνα με την οποία οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αρχίσουν έξι μήνες μετά το πέρας της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

Το ψήφισμα που συνοδεύει την έκθεση καλεί την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να πράξουν ότι είναι δυνατόν για μια ειρηνική λύση του κυπριακού σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να συνδέονται με την επίλυση του κυπριακού.

Καλείται επίσης η Κομισιόν όπως εξασφαλίσει την συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου.

Τέλος, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αξιολογήσουν την εξαιρετική οικονομική κατάσταση της Κύπρου, η οποία θα πρέπει να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις.


Οι αποκαλύψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την παρουσία ελληνικών αρμάτων και ελλαδικών πληρωμάτων, στην Κύπρο, απασχόλησαν σήμερα την Επιτροπή 'Αμυνας της Βουλής.

'Εντονη κριτική και έμμεσες υποδείξεις για παραίτηση του Προέδρου Κληρίδη διατύπωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Δώρος Χριστοδουλίδης.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης έθεσε θέμα και για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφίδη, ο οποίος όπως είπε, απεκάλυψε πολύ περισσότερα απ' ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Υπουργός 'Αμυνας Γεώργιος Χαραλαμπίδης απαντώντας στις επικρίσεις είπε ότι τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος είναι ήδη δημοσιευμένα σε μία στρατηγική επιθεώρηση.

Σημείωσε ακόμη ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κάτι, κατά νου, όταν προέβαινε στις δηλώσεις αυτές.


Το μήνυμα ότι δεν δέχονται τα τετελεσμένα της εισβολής και ότι αρνούνται πως υπάρχουν χαμένες πατρίδες, έστειλαν σήμερα οι αξιωματικοί και οι άντρες του πυροβολικού, ανήμερα της γιορτής της προστάτιδας τους, Αγίας Βαρβάρας.

Παράλληλα διακήρυξαν την αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την απελευθέρωση της Κύπρου.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί σε στρατόπεδο στην Αθαλάσσα παρέστησαν ο προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο υπουργός 'Αμυνας Γιώργος Χαραλαμπίδης, η ηγεσία της εθνικής φρουράς, αρχηγοί κομμάτων και άλλοι επίσημοι.

Σε ημερήσια διαταγή του διοικητή πυροβολικού τονίσθηκε ότι τα πυρά των πυροβόλων του σώματος, συμβολίζουν τον τιμωρό κεραυνό.


Η γενική απεργία στην οποία κατήλθαν από χθες οι δημόσιοι υπάλληλοι στο Ισραήλ, έχει παραλύσει την παροχή όλων των δημοσίων υπηρεσιών στη χώρα.

Οι επτακόσιες χιλιάδες απεργοί αγνόησαν τη διαταγή της ισραηλινής επιτροπής αρμόδιας για θέματα εργασίας, για να επιστρέψουν στα καθήκοντα τους.

Από την απεργία έχουν παραλύσει τα πλείστα από τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας, οι δημόσιες μεταφορές, τράπεζες και νοσοκομεία, ενώ η υπηρεσία παροχής νερού προειδοποίησε για έλλειψη αποθεμάτων πόσιμου νερού, σε πολλες περιοχές της χώρας.

Εκπρόσωποι της πλευράς των εργοδοτών δήλωσαν ότι η γενική απεργία θα κοστίσει στην οικονομία του Ισραήλ γύρω στα δεκαπέντε εκατομμύρια δολλάρια.


Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέτυχαν να ανανεώσουν τη συμφωνία με το Ιράκ, η οποία προβλέπει την ανταλλαγή με τον ιρακινό λαό, πετρελαίου με τρόφιμα και φάρμακα.

Το σχέδιο για ανανέωση της συμφωνίας ετοιμάστηκε μετά από πρόταση της Ιρακινής κυβέρνησης, για παροχή περισσότερων ιατροφαρμακευτικών προμηθειών, ύστερα από την επιδημία πνευμονίας που εκδηλώθηκε στη χώρα και η οποία στοίχισε τη ζωή σε αρκετά μικρά παιδιά.

Η Ιρακινή κυβέρνηση κατηγορεί εξάλλου τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία, για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην παραλαβή των προμηθειών, που θα πρέπει να φθάνουν στη Βαγδάτη.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε αραιές νεφώσεις θα πυκνώνουν παροδικά και αναμένεται να πέσουν μερικές τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως νοτιοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ. Η θάλασσα ωστόσο θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 12 στα παράλια.

Αύριο οι νεφώσεις θα πυκνώνουν, κατά διαστήματα και θα πέσουν και πάλι τοπικές βροχές που, σε μερικές περιπτώσεις θα συνοδεύονται από βροντές και δυνατούς ανέμους. Οι άνεμοι θα παραμείνουν γενικά, νοτιοδυτικοί και θα ενισχυθούν σε μέτριους, 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη, στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 19 βαθμούς, στο εσωτερικό και στους 21 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 21 με 10, στη Λεμεσό 21 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 21 με 12, και τέλος στον Πρόδρομο 8 με 5 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 4 December 1997 - 16:52:44 UTC