Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-12-07

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων - εικοσιτέσσερις ώρες μετά την φοβερή αεροπορική καταστροφή, που προκάλεσε η συντριβή του Ρωσικού μεταγωγικού "Αντόνωφ 124", σε κατοικημένη περιοχή.

Από τα συντρίμια του γιγαντιαίου αεροσκάφους και τα ερείπια των κτιρίων έχουν ανασυρθεί, έως τώρα, σαραντα-επτά νεκροί.

Για τον εντοπισμό επιζώντων, αγωνίζονται σε θερμοκρασία 25 βαθμών υπό το μηδέν, περί τους χίλιους εξακόσιους άνδρες των Ρωσικών συνεργείων διάσωσης.

Δεκατρείς τραυματίες, μεταξύ των οποίων και οκτώ παιδιά, νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Ιρκούτσκ.

'Ενα από τα παιδιά, ηλικίας πέντε ετών, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Εικοσιεπτά ένοικοι μίας πολυκατοικίας και δύο κτισμάτων που καταστράφηκαν κατά την πτώση του μεταγωγικού, εξακολουθούν να αγνοούνται.

Οπως δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής, ο αριθμός των θυμάτων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος, εάν λίγα λεπτά πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους, δεν παρουσιαζόταν διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου στο δίκτυο της πόλης.

Στη Μόσχα, ανακοινώθηκε σήμερα ότι στο Ρωσικό Αντόνωφ, επέβαιναν συνολικά 23 άτομα, τα οποία και σκοτώθηκαν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν ανέθεσε στον Πρωθυπουργό Βίκτωρ Τσερνομίρτιν, την ευθύνη του συντονισμού των ενεργειών της κυβερνητικής επιτροπής έρευνας, για τα αίτια της τραγωδίας.

Πολλές απαντήσεις πάντως αναμένεται να δώσει το μαύρο κουτί που εντοπίστηκε αργά χθες το βράδυ, με τις μαγνητοσκοπημένες συνομιλίες του πιλότου του μοιραίου αεροσκάφους.


Καμία ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει για τις νέες προκλήσεις των Τούρκων στη Δένεια, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Γεώργιος Χαραλαμπίδης.

Η Εθνική Φρουρά λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, επεσήμανε ο κύριος Χαραλαμπίδης, προσθέτοντας ότι είναι αναμενόμενα από καιρού εις καιρό, τέτοια επεισόδια.

Τέλος ο κύριος Χαραλαμπίδης, συμπλήρωσε ότι η κατάσταση στην υπόλοιπη γραμμή καταπαύσεως του πυρός, είναι ήσυχη.


Εκστρατεία προώθησης της αμερικανικής πρωτοβουλίας για επίλυση του Κυπριακού, προγραμματίζει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, αρχίζοντας μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς, μιλώντας το πρωί σε συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, με τη λήξη των εργασιών της πρώτης τακτικής συνέλευσης του Συμβουλίου.

Οπως ανέφερε ο κύριος Αθενς, η δραστηριοποίηση των Αποδήμων περιλαμβάνει και το διπλωματικό πεδίο, στο οποίο προγραμματίζεται συνάντηση την επομένη των εκλογών, με τον Αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο για το Κυπριακό Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.


Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, αποφεύγοντας και σήμερα να πεί το ναί ή το όχι, δήλωσε ότι εξακολουθεί να προβληματίζεται κατά πόσο μπορεί να επιτύχει μία συνενωτική και συναινετική υποψηφιότητα και ότι το συντομότερο δυνατό θα κοινοποιήσει την απόφασή του.

Οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα περιέχονται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Σημερινή.

Υπάρχουν πολίτες από διάφορους χώρους, είπε ο κύριος Μαρκίδης, που τον παροτρύνουν να είναι υποψήφιος, γιατί θέλουν στην προεδρία κάποιο νέο άνθρωπο.

Αυτό, πρόσθεσε, μαζί με την απόφαση του ΔΗΚΟ που υποστηρίζει την υποψηφιότητά του, προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, του δίνει το δικαίωμα να σκεφτεί τι θά κάνει.

Ο κύριος Μαρκίδης χαρακτήρισε σαν κουβέντες χαμηλού επιπέδου που ισοδυναμούν με χτυπήματα κάτω από την μέση, τους ψιθύρους ότι συμπεριφέρεται με αχαριστία έναντι του Προέδρου Κληρίδη.

Για την εκλογή του Προέδρου Κληρίδη, είπε, είχα και εγώ προσφέρει πολλά, και αυτό μηδενίζεται από ορισμένους διότι έτσι τους συμφέρει.

Σε ερώτηση για την ηθική διάσταση του θέματος, ο κύριος Μαρκίδης απάντησε: "Να φοβάστε εκείνους που εξαγγέλλουν ηθικές υποχρεώσεις και θέτουν ηθικούς φραγμούς από καθέδρας".

Ο κ Μαρκίδης, ανέφερε επίσης, ότι ως σύμβουλος του Προέδρου Κληρίδη, ήταν σύμφωνος με τους χειρισμούς του στο Τράουτπεκ και στην Κλιόν, και ότι αν δεν συμφωνούσε δεν θα τον συνόδευε στις συγκεκριμένες αποστολές.

Σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τον κ Κληρίδη, ο κ Μαρκίδης αναφέρει ότι είναι πολύ καλές και δεν βλέπει το λόγο να μήν είναι έτσι.


Προβλεπτή είναι η αυριανή απόφαση του πολιτικού γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού, για την απάντηση στην επιστολή του ΔΗΚΟ για συνεργασία και υποστήριξη του Γενικού Εισαγγελέα, δηλώνει ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου.

Με βάση τα στοιχεία της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας και της συνέπειας που χαρακτηρίζουν το ΔΗΣΥ, είπε ο κύριος Δημητρίου, δεν προβλέπεται να υπάρξει αλλαγή στην απόφαση για στήριξη του Γλαύκου Κληρίδη.

Ο κύριος Δημητρίου ανέφερε επίσης, ότι θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Κληρίδη και εξέφρασε την εκτίμηση, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν θα επέμβει και δεν θα επιβάλει άποψη.

Η απάντηση στο ΔΗΚΟ, πρόσθεσε, θα δοθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον κύριο Δημητρίου, δεν απασχολεί το κόμμα η συμπεριφορά κάποιων βουλευτών που επιθυμούν συνεργασία με το ΔΗΚΟ, για υποστήριξη της υποψηφιότητας Αλέκου Μαρκίδη.

Το κόμμα, συμπλήρωσε ο κύριος Δημητρίου, αναμένει να μετουσιωθούν σε έργα οι δηλώσεις όσων διαφωνούν και στη συνέχεια θα ασχοληθεί με το θέμα.


Τελέστηκε στο χωριό Σπήλια, μνημόσυνο των πεσόντων κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59, με αφορμή τη μάχη των Σπηλιών, κατά τη διάρκεια της οποίας σώθηκαν ο αρχηγός και ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ.

Κύριος ομηλιτής ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγαλείο της θυσίας όσων έπεσαν, τόσο στα Σπήλια, όσο καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Ακολούθως, μέλη του Συνδέσμου Αποδήμων, τέλεσαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα μέσα στην εκκλησία, με ανάγνωση κειμένων για τη μάχη των Σπηλιών, ποίηματα και τραγούδια.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο χώρο της θυσίας των τεσσάρων ηρώων που θυσιάστηκαν κατά την εκπαίδευσή τους στη χρήση χειροβομβίδων, καθώς και στο χωρο του κρησφυγέτου του αρχηγού και του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ.


Την απόφαση τους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την εκδίωξη του Τούρκου εισβολέα και την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, διατράνωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο 'Εγκωμης και οι κάτοικοι του κατεχόμενου Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας.

Ο Δήμαρχος 'Εγκωμης Ιωάννης Καλλής, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του προαστίου και οι πρόσφυγες Αγίου Αμβροσίου, συμμετέσχαν σήμερα στην αντικατοχική - διαφωτιστική εκδήλωση στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

'Ολοι εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράσταση τους στον αγώνα των μελών του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και των συγγενών των αγνοουμένων, τονίζοντας εμφαντικά, ότι δεν ξεχνούν πατρίδες.

Η χορωδία του Δήμου 'Εγκωμης τραγούδησε αγωνιστικά τραγούδια.

Το πρωί, οι κάτοικοι του Αγίου Αμβροσίου παρέστησαν στη θεία λειτουργία που εψάλη στον ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας, στην Παλλουριώτισσα, επί τη ευκαιρία της εορτής του Αγίου Αμβροσίου.

Εξάλλου, σήμερα πραγματοποιήθηκε αντικατοχική πορεία από την Αθηαίνου προς την κατεχόμενη Τρεμετουσιά.

Η πορεία έγινε ενόψει της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνα, επισκόπου Τριμυθούντος.


Υπόθεση ρίψης πυροβολισμών εναντίον του αυτοκινήτου του κοινοτάρχη Δοράς διερευνά η Αστυνομία Λεμεσού.

Εναντίον του αυτοκινήτου ρίφθηκαν δύο πυροβολισμοί με κυνηγετικό όπλο, οι οποίοι έπληξαν την πόρτα του συνοδηγού και τα πλαϊνά τζάμια του οχήματος.

Ο κοινοτάρχης Δοράς, Ανδρέας Κυριακίδης, συνδέει το επεισόδιο με διαφωνίες και λογομαχίες που είχε στο παρελθόν με αριθμό συγχωριανών του, σχετικά με θέματα που αφορούν την θέση του ως κοινοτάρχη.

Σε κατάθεσή του στις ανακριτικές αρχές, ο Κυριακίδης κατονόμασε συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία κλήθηκαν στη συνέχεια για ανάκριση.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε διάταγμα τριήμερης κράτησης εναντίον του Ελλαδίτη ναυτικού Βασίλη Βαφειάδη, εναντίον του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από τις ισπανικές αρχές, για υπόθεση ναρκωτικών.

Ο Βαφειάδης, πρώτος μηχανικός στο πλοίο "Ελεν" συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής, όταν το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι Λάρνακας.

Οι ισπανικές αρχές εξέδωσαν εναντίον του διάταγμα εκδόσεως, το 1995, σχετικά με υπόθεση εμπορίας μεγάλης ποσότητας κοκαϊνης στην Ισπανία, το 1991.


Στη Σερβία, επτά εκατομμύρια ψηφοφόροι, προσέρχονται εκ νέου σήμερα στις κάλπες - δύο μήνες μετά την ακύρωση ανάλογης ψηφοφορίας, λόγω της μικρής συμμετοχής των ψηφοφόρων.

Οι Σέρβοι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τον νέο πρόεδρό τους, μετά την ανάληψη της προεδρίας της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας από τον Σλόμποταν Μιλόσεβιτς.

Στις σημερινές προεδρικές εκλογές κατέρχονται επτά υποψήφιοι, εκ των οποίων δύο θεωρούνται οι επικρατέστεροι της εκλογικής αυτής αναμέτρησης: ο Σοσιαλιστής Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, πολιτικός σύμμαχος του Μιλόσεβιτς και ο Βόϊτσλαβ Σέσελι, ηγέτης του ακροδεξιού υπερεθνικιστικού κόμματος.


Με νίκες των φαβορί ολοκληρώθηκε σήμερα ο πρώτος γύρος του κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

Στην επόμενη φάση της διοργάνωσης προκρίθηκαν οι νικήτριες ομάδες.

Να δούμε τα αποτελέσαματα των τεσσάρων σημερινών συναντήσεων:

Ομόνοια-ΑΕΖ 3-0

Ευαγόρας-Ομόνοια Αραδίππου 5-3

Αλκή-ΣΕΚ Αγίου Αθανασίου 6-1 και

Δόξα Κατωκοπιάς-Νεα Σαλαμίνα 1-2


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε, θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις που δυνατόν να δώσουν λίγες τοπικές ελαφρές βροχές αργά το βράδυ. Σε μερικές περιοχές θα σχηματιστεί αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί ως νοτιοανατολικοί ασθενείς ως μέτριοι 3 με 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 15 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα δίνοντας τοπικές βροχές ή και καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές και νυκτερινές ώρες. Οι άνεμοι θα είναι στη αρχή νοτιοανατολικοί για να τραπούν αργότερα σε νότιους ως νοτιοδυτικούς μέτριους ως δυνατούς 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 20 βαθμούς στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 11, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 21 με 13, στη Λεμεσό 21 με 15, στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 13, και τέλος στον Πρόδρομο 13 με 7 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 7 December 1997 - 17:27:13 UTC