Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-12-10

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Υπό το πρίσμα των σημερινών δηλώσεων του Γενικού Εισαγγελέα, των πρώτων επί της ουσίας από τότε που το ονομά του αναμείχθηκε στο προεκλογικό σκηνικό, συνέρχεται αυτή την ώρα το Εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ.

Ο Αλέκος Μαρκίδης έδωσε παράταση λίγων ημερών, προς την κατεύθυνση, όμως, προβληματισμού της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, στη βάση νέας πρότασης του για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Πρόκειται τόνισε για μια ιστορική ευκαιρία που θα δώσει τη δυνατότητα να εισέλθει η Κύπρος στον 21 αιώνα με ανανεωμένη ηγεσία, καλώντας τους παλαιούς ηγέτες να παραδώσουν την σκυτάλη στους νεότερους.

Ταυτόχρονα παρέπεμψε στο εκλογικό σώμα την τύχη της προτασής του σε περίπτωση μη αποδοχής της από την πολιτική ηγεσία.

Προτού συνδεθούμε απευθείας με τα γραφεία του ΔΗΚΟ, να ακούσουμε τι δήλωσε το μεσημέρι ο Γενικός Εισαγγελέας.


Να πάμε τώρα στο ΔΗΚΟ, όπου συνέρχεται το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος.

Εκεί βρίσκεται ο συνάδελφος Κώστας Κωνσταντίνου.

========================

Ενα από τα θέματα που θα απασχολήσουν το Εκτελεστικό Γαρφείο του ΔΗΚΟ Κώστα, όπως δήλωσε ενωρίτερα σήμερα ο Σπύρος Κυπριανού, είναι και οι επιστολές Δημήτρη Συλλούρη και Χρήστου Πουργουρίδη.

Ο κύριος Κυπριανού μίλησε μάλιστα για δαιμόνια, τρομοκρατία, και εκβιασμούς.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ο Αλέκος Μαρκίδης ήταν είναι και θα είναι φύσει και θέσει στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο κύριος Χριστοφίδης απαντούσε σε ερώτηση κατά πόσον τα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα εμποδίζουν μελλοντική συνεργασία των δύο ανδρών.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε ότι ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα, έπρεπε να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού και σημείωσε ότι η παρατεταμένη εκκρεμότητα στο θέμα δημιουργεί προβλήματα είτε το θέλουμε είτε όχι, στο θεσμό.

Συμπλήρωσε όμως, ότι είμαστε ακόμα σε στάδιο που η κατάσταση μπορεί να είναι απόλυτα θεραπεύσιμη.


Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και στελέχη της κυβέρνησης σχολίασαν, τα όσα λέχθηκαν από τους βουλευτές Δημήτρη Συλλούρη και Χρίστο Πουργουρίδη, καθώς και από στελέχη του ΔΗΚΟ, όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζει όργιο δυσφήμισης και απαράδεκτη απόπειρα, με τη χρήση ύβρεων, για να παρουσιασθεί το κόμμα ότι υιοθετεί την πολιτική τρομοκρατία.

Ο ΔΗΣΥ, αφού απορρίπτει τους ισχυρισμούς, καλεί τους αξιωματούχους και τα στελέχη του να καταθέτουν εγκαίρως τους προβληματισμούς τους στα συλλογικά όργανα και όχι να τροφοδοτούν τους εχθρούς του ΔΗΣΥ με προπαγάνδα.

Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, απευθυνόμενος προς όσους αυτόκλητα παρουσιάζονται από καθέδρας καθηγητές της δημοκρατίας, δήλωσε ότι η διακυβέρνηση Κληρίδη έχει δώσει και δεν χρειάζεται μαθήματα δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, ο Α' Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου, κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις Συλλούρη και Πουργουρίδη, ανέφερε ότι σύντομα θα γίνουν δηλώσεις επί του θέματος από το κόμμα.

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιος Ιεροδιακόνου.


Ανεξαρτήτως των τελικών επιλογών του ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ εμμένει στην υποψηφιότητα Βάσου Λυσσαρίδη, δήλωσε σήμερα ο ίδιος ο Πρόεδρος του κόμματος κατά την διάρκεια σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης.

Κληθείς να σχολιάσει φημολογούμενη προσέγγιση του ΔΗΚΟ προς τον Γιώργο Ιακώβου, ο κύριος Λυσσαρίδης ανέφερε ότι την θεωρεί ανέφικτη ενώ πρόσθεσε ότι θα ήτο σφάλμα για οποιοδήποτε κόμμα να μετατραπεί σε παράρτημα άλλου κόμματος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ χαρακτήρισε ως ταλαιπωρία προς τον λαό επανάλειψη διμερούς συνεργασίας με το ΔΗΚΟ, αφού όπως εκτιμά, θα υπάρξουν τα ίδια με το παρελθόν αποτελέσματα.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο ΔΗΚΟ, ο κύριος Λυσσαρίδης παρατήρησε μεταστροφή του εκλογικού σώματος και ελπίζει σε εκλογική άνοδο, αφού η συμπάθεια προς την υποψηφιότητά του καταγράφεται και από χώρους, όπως αυτόν του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ.


Επέστρεψε από την Αθήνα ο Γιώργος Ιακώβου, ανεξάρτητος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, ο οποίος μίλησε σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και είχε επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες και αρχηγούς άλλων κομμάτων για το κυπριακό.

Ερωτηθείς για τις προεδρικές εκλογές, ο κύριος Ιακώβου δήλωσε ότι δεν είχε προσωπική επαφή με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού αλλά συνεχείς είναι οι επαφές του με στελέχη του κόμματος, η βάση του οποίου όπως είπε, υποστηρίζει την υποψηφιότητά του.


Αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού είχε το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και του επέδωσε την απόφαση της για στήριξη της υποψηφιότητας του στις προεδρικές εκλογές.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο εκπρόσωπος της Κίνησης, Χρίστος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία εισηγήθηκε τη σύσταση συμβουλευτικού σώματος για το Κυπριακό με ευρεία συμμετοχή.


Η Τουρκία δεν πρέπει να υποθηκεύσει τις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζιακ Σαντέρ.

Ο κύριος Σαντέρ επανέλαβε ότι η ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας και η ενδυνάμωση των σχέσεων της με την Ευρωπαική Ενωση, συναρτάται με την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την επίλυση των ενδεχόμενων διμερών συνοριακών προβλημάτων, από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός Κωστας Σημίτης συναντήθηκε με τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαικού Συμβουλίου, ενόψει της διήμερης Διάσκεψης Κορυφής στο Λουξεμβούργο, που αρχίζει αύριο.

Ο κύριος Σημίτης επεσήμανε ότι τα προβλήματα είναι ακόμη πολλά, οι ενταξιακές όμως διαπραγματεύσεις της Κύπρου προς την Ευρώπη, πρέπει να προχωρήσουν κανονικά.


Την εκτίμηση ότι η Διάσκεψη Κορυφής του Λουξεμβούργου αναμένεται να επιβεβαιώσει την απόφαση της έκτης Μαρτίου για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, τον προσεχή Απρίλιο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης έδωσε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει της αυριανής μετάβασης του στο Λουξεμβούργο, όπου θα πάρει μέρος στην κοινή τυπική σύνοδο των 15 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαικής Ενωσης με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου αρμόδιου για Εξωτερικές Σχέσεις, για δύο "νομοθεσίες στις δύο πλευρές", ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο Χανς Βαν Ντε Μπρουκ, ξεκαθάρισε ότι δεν μιλούσε για ντε γιούρε νομοθεσία αλλά για ντε φάκτο.


Υπέρ της συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, στην οποία θα πάρουν μέρος οι υποψήφιες-προς ένταξη χώρες- στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τάχθηκε η Βρετανία.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, στη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Λονδίνο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεσούτ Γιλμάζ, τόνισε ότι η Βρετανία, υποστηρίζει την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στη Τουρκία και τους δυτικούς θεσμούς.

Η συνάντηση Μπλερ-Γιλμάζ εστιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αρχίζει την Παρασκευή, στο Λουξεμβούργο.


Ο Τούρκος Νετζίπ Σαριτσιτσεκλή παραδέχθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ότι από τον Αύγουστο του 1994 μέχρι τον Μάρτιο του '97, διενεργούσε κατασκοπεία σε βάρος της Εθνικής Φρουράς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς όφελος της Τουρκίας.

Ο Τουρκοκύπριος συνήγορος του Αλή Τανά, ο οποίος αγόρευσε στα ελληνικά, χαρακτήρισε ως μη σοβαρά μυστικά, τα όσα διοχέτευε ο Τούρκος κατάσκοπος στις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες.

Το Δικαστήριο θα επιβάλει ποινή την ερχόμενη Δευτέρα.


Αίσιο τέλος είχε η αεροπειρατεία που σημειώθηκε το πρωί σε Ρωσικό αεροσκάφος, που εκτελούσε πτήση μεταξύ της πόλης Μαγκαντάν της Ρωσικής 'Απω Ανατολής και της Μόσχας.

Το αεροσκάφος "Ιλιούσιν-62" μετέφερε 142 άτομα, μεταξύ των οποίων και οκτώ παιδιά.

Αρχικά είχε μεταδοθεί ότι τρεις αεροπειρατές, εφοδιασμένοι με εκρηκτικές ύλες, απειλούσαν να ανατινάξουν το αεροσκάφος εάν δεν γίνονταν δεκτά τα αιτήματά τους.

Ζητούσαν 10 εκατομύρια δολλάρια και ασφαλή πρόσβαση στην Ελβετία.

Αργότερα ωστόσο, οι δυνάμεις ασφαλείας, συνέλαβαν ένα άτομο, όταν εγκατέλειψε το αεροπλάνο, για να διαπραγματευθεί με εκπρόσωπο των Υπηρεσιών Ασφαλείας στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας.

Ο αεροπειρατής, παραδόθηκε, ρίχοντας έξω στο χιόνι, ένα σάκο με εκρηκτικά.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας, ανακοίνωσε επίσης ότι όλοι οι επιβάτες είναι σώοι και αβλαβείς.


Ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν μεταφέρθηκε νωρίς το πρωί στο θεραπευτήριο της Μαρβίκα, λίγο έξω από τη Μόσχα, με συμπτώματα κρυολογήματος.

Αξιωματούχοι στο γραφείο τύπου του Κρεμλίνου, αρνήθηκαν ωστόσο, να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Να σημειωθεί, ότι ο εξηνταεξάχρονος πρόεδρος της Ρωσίας, τον περασμένο Νοέμβριο, υπελβήθη σε εγχείρηση διάνοιξης αρτηριών της καρδιάς του.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 10 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμενη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 20 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 20 με 9, στη Λεμεσό 20 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 11, και τέλος στον Πρόδρομο 10 με 3 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 10 December 1997 - 17:27:13 UTC