Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-12-11

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Πόρρω απέχουμε από την διχοτόμηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού, όπως είπε, η κυβέρνησή του πέτυχε να δημιουργήσει ένα τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό, κατάλληλο συντονισμό με την Ελλάδα, ενώ κατάφερε επίσης να οικοδομήσει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα.

Αναχωρώντας για το Λουξεμβούργο και απαντώντας ουσιαστικά στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι στο παρελθόν διεξαγόταν διάλογος, λόγω της έλλειψης όμως διεθνούς ενδιαφέροντος σημειωνόταν εδραίωση των τετελεσμένων.

Εξάλλου και σχολιάζοντας την δήλωση Μαρκίδη για αποχώρηση των πολιτικών της δεκαετίας του εξήντα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι εκείνο το οποίο προέχει δεν είναι ποια γενιά θα κυβερνήσει, αλλά ποιοί μπορούν να λύσουν το Κυπριακό.


Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Αλέκος Μαρκίδης θα κατέλθει τελικά ως ανεξάρτητος υποψήφιος, στις προεδρικές εκλογές.

Σε δηλώσεις του στην Βουλή ο κύριος Κυπριανού είπε ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του κόμματός του, ο Αλέκος Μαρκίδης θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κατήγγειλε επίσης ότι στελέχη του ΔΥΣΗ με πιέσεις και εκβιασμούς προσπαθούν να πείσουν στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος να μήν υποστηρίξουν τις αποφάσεις της ηγεσίας τους και πρόσθεσε ότι για το θέμα έχει ήδη ενημερώσει τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Κόσιη.

Εξάλλου σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κύριος Κυπριανού άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Γιώργου Ιακώβου, εάν δεν υλοποιηθεί το σενάριο Μαρκίδη.


Εξ αφορμής των πληροφοριών που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας, αναφορικά με απειλές κατά των μελών της οικογένειας του Γιαννάκη Μάτση ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης καλεί τον Αλέκο Μαρκίδη βάση των δικαιωμάτων, που του παρέχει το Σύνταγμα, να διατάξει άμεσα έρευνα κατά παντός.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρει ότι ο ανώτερος αστυνόμος Ναθαναήλ Παπαγεωργίου επισκέφθηκε τον Γιαννάκη Μάτση και τη συζυγό του, οι οποίοι προφορικά είπαν στον κύριο Παπαγεωργίου ότι σε δύο περιπτώσεις, πριν από δέκα ημέρες δέχτηκαν τηλεφωνήματα στο σπίτι τους από αγνωστο πρόσωπο, το οποίο με σπασμένα ελληνικά είπε ορισμένες ασυνάρτητες φράσεις.

Το ζεύγος Μάτση δεν έδωσε γραπτή κατάθεση, ενώ ο Γιαννάκης Μάτσης πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί να γίνει περαιτέρω έρευνα.

Ο Ναθαναήλ Παπαγεωργείου επικοινώνησε επίσης με τον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος του ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να γίνει οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς αστυνομίας, καθότι ο ίδιος δεν θεωρεί το θέμα σοβαρό.


Κλειστά κράτησε σήμερα τα χαρτιά του, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, αποφεύγοντας να δώσει συνέχεια στη χθεσινή του δήλωση και να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπήρξαν.

Ο Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος παρέστη το πρωϊ σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, εξερχόμενος από το κτίριο της Βουλής, δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους ενώ κλήθηκε ιδιαίτερα να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι προτάσεις του.

"Ξέρετε τις δηλώσεις, τις ξέρω κι εγώ", ανέφερε με νόημα, "αλλά", πρόσθεσε, "σήμερα δεν θέλω να σχολιάσω τίποτε".


Ο Αλέκος Μαρκίδης δεν θα κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, υποστηρίζει ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Χρίστος Πουργουρίδης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι δεν είχε οποιανδήποτε επαφή τις τελευταίες ημέρες, με τον Γενικό Εισαγγελέα, αλλά σημείωσε ότι είχε επαφές με στελέχη του κόμματος.

Ο κύριος Πουργουρίδης υποστήριξε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα κατέλθει με αρραγές μέτωπο, στις Προεδρικές εκλογές φτάνει, όπως είπε, να μην υπάρξουν διώξεις προς εκείνα τα στελέχη που διαφοροποιήθηκαν.


Ενοχλημένη παρουσιάζεται η Κυβέρνηση από τις χθεσινές πολιτικές δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη.

Θεωρεί ωστόσο πως δεν υπάρχει θέμα εφόσον οι προτάσεις του προς τα κόμματα, έχουν απορριφθεί.

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης επεσήμανε ότι ο κύριος Μαρκίδης δεν είναι υποψήφιος, ενώ χαρακτήρισε την χθεσινή του παρέμβαση ως πρόταση και ευχή.

Ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Γενικός Εισαγγελέας έχει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης γνώμης, είπε ο κύριος Χριστοφίδης, ενώ επεσήμανε ότι πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση υποβλήθηκε στο παρελθόν και είχε απορριφθεί.


Σαφείς αιχμές εναντίον της απόφασης του ΔΗΚΟ για υποστήριξη της υποψηφιότητας Μαρκίδη αφήνει ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Σε απαντητική επιστολή πρός τον Σπύρο Κυπριανού ημερομηνίας 10 Δεκεμβρίου, ο Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει μεταξύ άλλων απορία για την απόφαση αυτή καθώς, όπως υπογραμίζει, οι χειρισμοί του Γενικού Εισαγγελέα επί του Εθνικού, δεν διαφέρουν από εκείνους του Γλαύκου Κληρίδη.

Επαναλαμβάνεται επίσης η πρόσκληση για συνέχιση της συνεργασίας των δύο κομμάτων στη βάση των όσων ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρότινε στο ΔΗΚΟ, με επιστολή ημερομηνίας 24 Νοεμβρίου, η οποία δεν έτυχε απάντησης.

Εν τω μεταξύ και αυτή η επιστολή δόθηκε από τον ΔΗΣΥ στη δημοσιότητα εξ αφορμής, όπως υποστηρίζει ο Νίκος Αναστασιάδης, των όσων διέρρευσαν από στελέχη του ΔΗΚΟ. 'Οτι πρόκειται δηλαδή για προτάσεις συναλλαγής γι' αυτό και είχαν απορριφθεί.

Το προτινόμενο από τον ΔΗΣΥ πλαίσιο εισηγήσεων προς το ΔΗΚΟ, για νέα συνεργασία περιέχει αναφορικά με τα Υπουργεία, ότι, αυτά θα πληρωθούν από τους υπουργούς που θα υποδείξουν τα δύο κόμματα, στη βάση της αριθμητικής κατανομής του 1993.

Περιέχει επίσης προτάσεις για καλύτερο συντονισμό των δύο κομμάτων με την κυβέρνηση και μεταξύ τους.


Ατυχή χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης τον τρόπο με τον οποίον ο Αλέκος Μαρκίδης προέβαλε τις απόψεις του και υπέβαλε την πρόταση του, για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Αναχωρώντας για το Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετέχει στην Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών, ο Βάσος Λυσσαρίδης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν εμπλέκεται στις διαβουλεύσεις για τις προεδρικές εκλογές και επανέλαβε την απόρριψη της υποψηφιότητας του Γιώργου Ιακώβου.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο θέμα της συμμετοχής των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου-Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε την άποψη, ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης Κληρίδη θα οδηγήσουν σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια.


Ο στρατιωτικός διάλογος θα συνεχιστεί, ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με την έκθεση του Γενικού Γραμματέα, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, στην οποία επισημαίνονται τα αδιέξοδα στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε δηλώσεις του ο Μανώλης Χριστοφίδης είπε ότι η πλευρά μας αρνήθηκε να αποδεχθεί στο σύνολό τους τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα, αφού κάποιες πτυχές τους, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια πολιτών της Δημοκρατίας.

Εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι για την πλευρά μας μείζον θέμα θεωρείται η πρόταση για αποστρατιωτικοποίηση και μια γενικότερη συμφωνία σε θέματα ασφάλειας.


Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ αναμένεται ότι θα αποχωρήσει ενωρίτερα από την Σύνοδο Κορυφής της Οργάνωσης Ισλαμική Διάσκεψη.

Σύμφωνα με Τούρκους διπλωμάτες ο κύριος Ντεμιρέλ θέλει να αποφύγει τα πυρά επικρίσεων από τους ηγέτες των χωρών-μελών της Διάσκεψης, οι οποίοι έχουν εκφράσει αντίθεση προς την Τουρκική πολιτική στο Κουρδικό, καθώς και την στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ.

Επιστέγασμα των επικρίσεων ήταν η δήλωση του Γενικού Γραμματέα της Αραβικής Οργάνωσης Αμπντούλ Μεσίτ, ο οποίος ανέφερε ότι η Τουρκία απατάται, αν έχει την εντύπωση οτι θα επιλύσει το Κουρδικό με στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ουσιαστικά ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ δεν θέλει να βρίσκεται στην Τεχεράνη όταν οι ηγέτες των χωρών-μελών της οργάνωση θα επεξεργάζονται το τελικό ψήφισμα της Συνόδου, στο οποίο αναμένεται να ασκείται έντονη κριτική στις Μουσουλμανικές χώρες που αναπτύσσουν στρατιωτικούς δεσμούς με το Ισραήλ.


Συνεχίσθηκε και ολοκληρώθηκε σήμερα στη δίκη των αδελφών Αεροπόρου, η κατάθεση της Χρυστάλλας Σιμιλλίδου, συζύγου του Τάσου Σιμιλλίδη.

Η μάρτυρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τη νύχτα που διαπράχθηκε η απόπειρα δολοφονίας του Αντώνη Φανιέρου την επισκέφθηκε στο σπίτι της ο Χαράλαμπος Αεροπόρος και αυτή του έδωσε ρούχα για τρία άτομα, ύστερα από τηλεφώνημα του Τάσου Σιμιλλίδη.

Η Χρυστάλλα Σιμιλλίδου κατέθεσε, επίσης, ότι μετά τη διάπραξη του εγκλήματος, ο 'Αντρος Αεροπόρος, που είναι κουμπάρος της, την απείλησε για να κλείσει το στόμα της.

Αντεξετάζοντας τη μάρτυρα, ο δικηγόρος υπεράσπισης Ευστάθιος Ευσταθίου, της υπέβαλε ότι τα όσα κατέθεσε εναντίον των κατηγορουμένων είναι αποκύημα της φαντασίας της.

Η μάρτυρας αντέκρουσε τον ισχυρισμό αυτό.

Ακολούθως κατέθεσαν άλλοι μάρτυρες.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώνουν, κατά διαστήματα και θα πέσουν μερικές, τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 11 βαθμούς στα παράλια.

Και αύριο οι αραιές νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και αναμένεται να πέσουν και πάλι μερικές τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα καταστούν δυτικοί μέτριοι, 3 εως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 20 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 20 με 10, στη Λεμεσό 20 με 12, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 11, και τέλος στον Πρόδρομο 7 με 4 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 11 December 1997 - 19:27:13 UTC