Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-12-13

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο και τις πέντε άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, στις 30 Μαρτίου 1998, αποφάσισε το Ευρωπαικό Συμβούλιο.

Για την Κύπρο, η απόφαση του Λουξεμβούργου τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει η προσχώρηση της να αποβεί προς όφελος όλων των κοινοτήτων και να συμβάλει στην εσωτερική ειρήνη και τη συμφιλίωση.

Την απόφαση του Συμβουλίου, η οποία επετεύχθη έπειτα από έντονη συζήτηση μεταξύ του Ζακ Σιράκ και του Κώστα Σημίτη, χαιρέτησε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος και την χαρακτήρισε ιστορική.


Ιστορικής σημασίας για την Κύπρο χαρακτήρισε την απόφαση του Ευρωπαικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Σε δηλώσεις του στο Λουξεμβούργο, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε και δημόσια τις ευχαριστίες του προς την Ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα προς τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, για τον τρόπο που χειρίστηκε το όλο θέμα.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη προκάλεσε, όπως άλλωστε αναμενόταν, την έντονη δυσαρέσκεια της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ φανερά ενοχλημένος, μίλησε για παραγκωνισμό και απέρριψε την πρόταση των δεκαπέντε της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, να παραστεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η 'Αγκυρα, λαμβάνοντας υπόψην το αρνητικό κλίμα στο Λουξεμβούργο, φαίνεται να μελετά την ανάπτυξη στενότερων σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εξάλλου, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ, απείλησε ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα στραφεί προς τις Ηνωμένες Πολιτείες κι έτσι η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει την πολιτική συνεργασία της Τουρκίας.


Την αντίδραση της στην μη επίτευξη συμφωνίας για τη μη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, εξέφρασε η Ουάσιγκτον.

Κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος που ασχολείται με το ζήτημα, εμφανίσθηκε δυσαρεστημένος με τον χειρισμό του θέματος από τη Λουξεμβουργιανή προεδρία, και σημείωσε ότι έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι να περάσει το ζήτημα στη βρετανική προεδρία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι σε στενή συνεργασία με τη Βρετανία και σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη δυνατότητα που έχουν οι δύο αυτές χώρες να πιέσουν Αθήνα και Αγκυρα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν μια κοινά αποδεκτή φόρμουλα που θα ικανοποιεί την Τουρκία αλλά θα λαμβάνει υπόψη και τις εύλογες ανησυχίες της Ελλάδας.


Η ΕΔΕΚ εγκαινίασε σήμερα το απόγευμα την προεκλογική της εκστρατεία, με συγκέντρωση στελεχών και οπαδών της, στη Λευκωσία.

Με το σύνθημα " Προχωρούμε ", ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Βάσος Λυσσαρίδης, εγκαινίασε την προεκλογική του εκστρατεία, αναλύοντας τις πολιτικές και ιδεολογικές αρχές της πρότασης του.

Την προεκλογική εκστρατεία της ΕΔΕΚ μετέδωσε σε απευθείας σύνδεση η τηλεόραση του ΛΟΓΟΥ.


Συμπληρώνονται την Δευτέρα, σαραντα-δύο χρόνια από την ημέρα της θυσίας του ήρωα της ΕΟΚΑ Χαράλαμπου Μούσκου, ο οποίος ήταν ο πρώτος αγωνιστής που σκοτώθηκε, κατά τη διάρκεια συμπλοκής με τους 'Αγγλους κατακτητές, στην περιοχή Μερσινάκι Τηλλυρίας.

Το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα για να τιμήσει τη θυσία του ήρωα διοργάνωσε το πρωί αγώνα δρόμου.

Η εκκίνηση έγινε από τον Τάφο του ήρωα στο Νέο Κοιμητήριο Λευκωσίας και τερμάτισε στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Το ΠΑΚ, τίμησε επίσης τους δρομείς του Σωματείου Περικλής Δημητρίου, οι οποίοι έλαβαν μέρος.

Εξάλλου, στο οδόφραγμα, τα μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων, συνέχισαν και σήμερα την αντικατοχική εκδήλωση διαφώτισης.

Αύριο, την εκστρατεία διαφώτισης θα ενισχύσουν περίπου εκατόν μαθητές από το Λύκειο Κύκκου Πάφου, όπως επίσης μαθητές, γονείς και καθηγητές του Γυμνασίου Ακακίου.


Χαμήλωσαν τα φώτα και έπεσε η αυλαία σήμερα για τον γνωστό Κύπριο ηθοποιό Αντρέα Μούστρα.

Υστερα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο άφησε, το πρωί, την τελευταία του πνοή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ο Αντρέας Μούστρας ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της θεατρικής κίνησης στην Κύπρο.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1926 και σπούδασε στην Δραματική Σχολή της Μαρίκας Κοτοπούλη, στην Αθήνα.

Το 1954 επέστρεψε στην Κύπρο, όπου αρχικά συνεργάστηκε με το "Κυπριακό Θέατρο".

Λίγα χρόνια αργότερα αποτέλεσε βασικό στέλεχος του Οργανισμού Θεατρικής Αναπτύξεως Κύπρου, και στη συνέχεια εντάχθηκε στον ΘΟΚ.

Ο Αντρέας Μούστρας πήρε μέρος και πρωταγωνίστησε σε πολλά θεατρικά έργα.

Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο στις έντεκα το πρωί από τον ιερό ναό Παναγίας Χρυσελεούσης στον Στρόβολο.


Σε νέο οδικό δυστύχημα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Κοκκινοτριμιθιάς, έχασε τη ζωή του ο Γεώργιος Μαλλούπας, 48 ετών, κάτοικος συνοικισμού στην Κοκκινοτριμιθιά.

Γύρω στη μία το πρωί, ενώ ο Μαλλούπας κατευθυνόταν με το αυτοκίνητο του προς το χωριό του, έχασε τον έλεγχο του οχήματος και βρέθηκε στη δεξιά λωρίδα του δρόμου.

Στη συνέχεια το αυτοκίνητο προσέκρουσε βίαια σε γεφύρι, ανατράπηκε σε χανδάκι και επέπεσε σε πινακίδα εταιρείας πώλησης αυτοκινήτων, στην είσοδο της Κοκκινοτριμιθιάς.

Ο οδηγός εκσφενδονίσθηκε από το αυτοκίνητο και τραυματίσθηκε θανάσιμα.

Το Τμήμα Τροχαίας Λευκωσίας διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος.


Σπείρα αλλοδαπών η οποία διοχέτευε στην κυπριακή αγορά πλαστά χαρτονομίσματα των εκατόν δολαρίων Αμερικής, εξάρθρωσε η Αστυνομία.

Προς διευκόλυνση των ανακρίσεων το ΤΑΕ Λευκωσίας, συνέλαβε τους αδελφούς Σαμή και 'Εντουαρ Νατζιάρ, από το Ισραήλ, Αραβικής καταγωγής, 37 και 45 ετών, αντιστοίχως.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας το οποίο εξέδωσε διατάγματα οκταήμερης κράτησης τους.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν 33 πλαστά χαρτονομίσματα των εκατόν δολαρίων, καθώς και ψώνια αξίας τριών χιλιάδων λιρών λιρών, που αγόρασαν από διάφορα καταστήματα στη Λευκωσία με πλαστά χαρτονομίσματα.

Η Αστυνομία σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι από τις ανακρίσεις συνάγεται ότι μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει 70 πλαστά εκατοντα-δόλαρα.


Εξαήμερο διάταγμα κράτησης εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εναντίον του Λεύκου Κωνσταντίνου 23 ετών, ηλεκτρολόγου και του Νίκου Αναστασίου, 33 ετών, άνεργου, σχετικά με την χθεσινή ανεύρεση φυτείας κάναβης στο χωριό Δορά Λεμεσού.

Η φυτεία είχε εντοπιστεί σε ταράτσα εγκαταλελειμμένου σπιτιού στη Δορά, καλυμμένη σε αυτοσχέδιο θερμοκήπιο.


Οι εμπρηστές κτύπησαν και πάλι στη Λεμεσό.

Τα ξημερώματα άγνωστοι έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητο της Κυριακής Μιχαήλ, χρησιμοποιώντας εύφλεκτη ύλη.

Το αυτοκίνητο βρισκόταν σταθμευμένο έξω από την οικία της Μιχαήλ, στον συνοικισμό Πάνω Πολεμιδιών και υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

Σε δηλώσεις της η ιδιοκτήτρια ανέφερε ότι δεν υποψιάζεται κανένα.


Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν μετέβη σήμερα στο Κουβέϊτ, για να περιοδεύσει την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα σύνορα του Κουβέϊτ με το Ιράκ, η οποία εποπτεύεται από άνδρες των Ηνωμένων Εθνών.

Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα αποτελεί, μία προσπάθεια επαναβεβαίωσης του Κουβεϊτιανού λαού, για την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας στην επικράτηση της ειρήνης στο Κουβέϊτ.

Η επίσκεψη του Κόφι Ανάν, συμπίπτει με την επίσκεψη στη Βαγδάτη του αξιωματούχου της Ειδικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, για τον αφοπλισμό στο Ιράκ, Ρίτσιανρτ Μπάτλερ, η οποία φανερώνει την πρόθεση του Διεθνούς Οργανισμού για συνέχιση των επιθεωρήσεων.


Στη Γενεύη ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί, η συμφωνία για την παγκόσμια φιλελευθεροποίηση των οικονομικών υπηρεσιών.

Πρόκειται για την τρίτη, σημαντική πολυμερή συμφωνία που επιτυγχάνεται τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Η συμφωνία επετεύχθη, ύστερα από πολύωρες συνεδριάσεις των 90 αντιπροσώπων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Προβλέπει δε την απελευθεροποίηση από τις αρχές του 1999 των δραστηριοτήτων των τραπεζών, των ασφαλειών και των χρηματιστηριακών εταιριών στο 95% της παγκόσμιας αγοράς.


Μεγάλη νίκη πέτυχε σήμερα ο Απόλλωνας για την εντέκατη αγωνιστική του Παγκύπριου Πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας.

Κέρδισε στο Παραλίμνι την 'Ενωση με 1-0 και πλησιασε στους δυο βαθμους την Ανορθωση που αγωνιζεται αυριο με τον Εθνικό Αχνας.

Στους αλλους σημερινους αγωνες η ΑΕΚ κέρδισε εκτος εδρας τον Εθνικό Ασσιας με 4-1, η ΑΛΚΗ τη Σαλαμίνα με 3-2 και η ΑΕΛ την Αναγεννηση Δερυνειας με 3- 1.

Ο αγωνας της Ομόνοιας με τον ΑΠΟΠ θα ξεκινησει στις επτα το βραδυ.

Εξάλλου σε αγωνα για το πρωταθλημα δευτερης κατηγοριας ο Ολυμπιακος κερδισε τον ΑΣΙΛ με 4-0


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε αραιές νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά τόπους και αναμένεται να πέσουν μερικές τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει τους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 10 βαθμούς στα παράλια.

Και αύριο αραιές νεφώσεις που θα πυκνώνουν κατά διαστήματα, αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά νότιοι δυτικοί 4 ως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 βαθμούς, στο εσωτερικό και στους 20 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 20 με 11, στη Λεμεσό 21 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 8, και τέλος στον Πρόδρομο 10 με 4 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 13 December 1997 - 18:27:14 UTC