Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-12-16

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το μυστήριο τελικά λύθηκε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε σήμερα το μεσημέρι, ότι δεν θα κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Ο Αλέκος Μαρκίδης ανακοίνωσε την απόφασή του, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στις μελλοντικές ενέργειες του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο, φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, έπειτα από την τελευταία εξέλιξη.


Ο Αλέκος Μαρκίδης όπως έχουμε προαναφέρει δεν θα κατέλθει τελικά ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Ο Γενικός Εισαγγελέας προέβη στη δήλωση αυτή το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου παρέστη σε σύσκεψη για τους αγνοουμένους.


Ψύχραιμες χαρακτηρίζονται οι πρώτες αντιδράσεις από κυβερνητικής πλευράς, η οποία ωστόσο, έκρυβε ικανοποίηση για την απόφαση του Αλέκου Μαρκίδη.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης άφησε να νοηθεί ότι δεν έπεισε ο ίδιος τον Γενικό Εισαγγελέα να μην κατέλθει ως υποψήφιος, αλλά η απόφαση αποτελεί προϊόν της βούλησής του.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους για την εξέλιξη.


Ανοικτές είναι οι πόρτες για συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα, δήλωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τη προεδρία, Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος κατά την διάρκεια τηλεφωνικής παρέμβασης του σε σημερινή έκτακτη εκπομπή του ΛΟΓΟΥ, ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει αναδιαμόρφωση του προεκλογικού του προγράμματος, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η συνεργασία με το ΔΗΚΟ.
Μέχρι το τέλος του χρόνου η τουρκοκυπριακή πλευρά αναμένεται να δώσει στοιχεία που αφορούν νεκρούς αγνοουμένους.

Αυτό ανέφερε στους εκπροσώπους των συγγενών αγνοουμένων, ο Πρόεδρος Κληρίδης κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει επαφές με τον Ερυθρό Σταυρό, ώστε να του προτείνει ονόματα για την θέση του Τρίτου Μέλους στη Διερευνητική Επιτροπή, τον οποίο θα διορίσει πριν το τέλος του έτους.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις για το θέμα των αγνοουμένων προέβη και ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Γκουστάβ Φεϋσέλ, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του χρόνου, να δώσει τις πληροφορίες, ενώ η όλη διαδικασία, θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα.


Η αμερικανική διπλωματία είναι υπέρ των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο Λουξεμβούργο, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων, αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και το ρόλο που θα διαδραματίσει, στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Είναι γεγονός ότι η πορεία της Κύπρου προς την Ευρώπη, αποτελεί καταλύτη για τη λύση του Κυπριακού και ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι ο καταλύτης έχει ενεργοποιηθεί, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κύριος Χριστοφίδης επέκρινε έντονα την προσπάθεια που καταβάλλεται, όπως είπε, για υποβάθμιση της απόφασης της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου, χαρακτηρίζοντας ως μηδενιστικές φωνές και φαρισσαϊκή υποκρισία, τις διάφορες αρνητικές δηλώσεις.

Κατηγόρησε εξάλλου, το ΑΚΕΛ ότι για δεκαετίες ολόκληρες, ήταν σφόδρα πολέμιο της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου, σε αντίθεση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που έκανε πράξεις τις διακηρύξεις και τα πιστεύω του.

Η σημαντικότητα και η ιστορικότητα του επιτεύγματος στο Λουξεμβούργο, δεν είναι δυνατόν να μειωθούν με μικροπολιτικές και στενόκαρδες βαθμολογίες, τόνισε ο Μανώλης Χριστοφίδης, υπογραμμίζοντας ότι το αποτέλεσμα βαθμολογείται με άριστα.


Η κατάσταση όπως αυτή έχει εξελιχθεί μετά την απόφαση του Ευρωπαικού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο, ήταν στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεισέλ.

Μετά τη συνάντηση, ο κύριος Φεισέλ δήλωσε ότι έγινε μια γενική ανασκόπηση των εξελίξεων αλλά απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για τα αποτελέσματα του Λουξεμβούργου, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε σε μιαν περίοδο ανάπαυλας μέχρι τις προεδρικές εκλογές.

Σχολιάζοντας την επιστολή που έχει στείλει ο Ραούφ Ντενκτάς στον Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο κύριος Φευσέλ, απέρριψε πληροφορίες ότι στην επιστολή, ο κατοχικός ηγέτης ήγειρε θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων, ο Γκούσταβ Φευσέλ, εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα παραδώσει τις πληροφορίες για το χώρο, στον οποίο βρίσκονται θαμμένοι Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι.


Αδιάλλακτος έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απειλητικός έναντι της Κύπρου και θρασύς έναντι της Αθήνας, εμφανίστηκε ο Τούρκος Υπουργός των Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της διήμερης συνόδου του ΝΑΤΟ, που άρχισε σήμερα στο Βέλγιο.

Επιβεβαιώνοντας τη δυσφορία της 'Αγκυρας, για την πρόσφατη απόφαση των "15" στο Λουξεμβούργο, ο Ισμαήλ Τζεμ δήλωσε ότι η χώρα του, δεν πρόκειται να αναθεωρήσει τη στάση της και δεν πρόκειται να αποδεχθεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την υπό όρους ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη.

Προκαλώντας μάλιστα, προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι πρέπει αυτή να αλλάξει την δική της στάση, διότι, δεν έχει τηρήσει τις πολιτικές και οικονομικές της δεσμεύσεις.

Ο Ισμαήλ Τζέμ μίλησε ανοικτά και πάλι, για μερική προσάρτηση των κατεχομένων, μόλις αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, ενώ αρνήθηκε ότι η Τουρκία, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατηγόρησε επίσης θρασύτατα την Ελλάδα, για παραβιάσεις των δικαιωμάτων της "Τουρκικής" όπως την αποκάλεσε, μειονότητας της Θράκης.

Ο Τούρκος Υπουργός αναφερόμενος τέλος στη διήμερη σύνοδο του ΝΑΤΟ, και προσπαθώντας να επιδείξει καλό πρόσωπο, είπε πως η χώρα του, δεν θα προκαλέσει εμπλοκή στη διαδικασία επέκτασης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προς ανατολάς.


Θέματα που αφορούν την έξαρση της εγκληματικότητας στις περιοχές που ελέγχονται από τις Βρετανικές Βάσεις, συζήτησαν το πρωϊ σε συνάντηση που είχαν στις Βρετανικές Βάσεις Επισκοπής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης και ο Διοικητής των Βάσεων Αντιπτέραρχος Πήτερ Μίλλαρ.

Η σύσκεψη, πραγματοποιήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όταν οι Βρετανοί απαγόρευσαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να εισέλθουν στις βάσεις.

Μετά την σύσκεψη ο κύριος Κόσης δεν προέβη σε οποιεσδήποτε δηλώσεις.

Σε ανακοίνωσή τους οι Βρετανοί τονίζουν, ότι υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Αστυνομίας και της Αστυνομίας των Βάσεων, με τακτική ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα που αφορούν το έγκλημα.


Αναστάτωση προκλήθηκε σε περιοχή της Μακεδονίτισσας από ρίψη πυροβολισμών, σε κατοικία γνωστού επιχειρηματία στη Μακεδονίτισσα, τις πρωϊνές ώρες.

Προς διευκόλυνση των ανακρίσεων, το ΤΑΕ Λευκωσίας συνέλαβε τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, Γεώργιο Πιερίδη, 34 ετών, και δύο άλλα πρόσωπα.

Πρόκειται για τον Ακη Κυριακίδη, 45 ετών και το γιό του, Πωλ Ελευθερίου, 24 ετών, και οι δύο από τον Αγιο Παύλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στην Αστυνομία, γύρω στις τρεις το πρωί, ακούσθηκαν από το σπίτι του Πιερίδη τέσσερις πυροβολισμοί.

Από τους πυροβολισμούς προκλήθηκε ανησυχία αφού δίπλα από στο σπίτι, που βρίσκεται στο ύψωμα Μοντ Παρνάς, βρίσκονται οι κατοικίες τριών ξένων πρέσβεων.

Υστερα από έρευνα στο σπίτι και την αυλή του Πιερίδη, βρέθηκαν ένα κυνηγετικό όπλο, μία καρέκλα διάτρητη από σφαιρίδια, αριθμός φυσιγγίων και ποσότητα εκρηκτικών υλών.


Τα περιστατικά λευχαιμίας και καρκίνου στις περιοχές που διέρχονται καλώδια υψηλής τάσης, είναι από 800 έως 1000 τοις εκατό περισσότερα, απ'ότι στις άλλες περιοχές.

Αυτό κατήγγειλε ο γιατρός Αντρέας Παπαξενόπουλος στην επιτροπή περιβάλλοντος της βουλής, κατά τη συζήτηση της πρόθεσης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου να ανεγείρει μεγάλο υποσταθμό στο κέντρο της Λάρνακας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής.

Την καταγγελία του γιατρού Παπαξενόπουλου απέρριψε εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας, ο οποίος επικαλέστηκε προσωπική έρευνα.

Εκπρόσωποι των κατοίκων αναφέρθηκαν στις διϊστάμενες απόψεις που υπάρχουν διεθνώς για το θέμα, ενώ γιατροί οι οποίοι τους εκπροσώπησαν αμφισβήτησαν την αξιοπιστία των περιβαλλοντικών μελετών που διενεργεί η ΑΗΚ.

Ωστόσο, εκπρόσωποι της ΑΗΚ υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αφού διεθνώς οι υποσταθμοί αυτοί βρίσκονται στο κέντρο κατοικημένων περιοχών.


'Εκρηξη εν πτήση, είναι η πιθανή αιτία της χθεσινής συντριβής του επιβατικού αεροσκάφους Τουπόλεφ 154, το οποίο, λίγο πριν από την προσγείωσή του στο διεθνές αεροδρόμιο της Σάρζα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατέπεσε, με αποτελέσμα 85 από τους 86 επιβαίνοντες να χάσουν τη ζωή τους.

Εκπρόσωπος των αερογραμμών του Τατζικιστάν ανέφερε ότι το Τουπόλεφ 154, εξερράγη εν πτήση, σε ύψος 600 μέτρων καθώς πλησίαζε το αεροδρόμιο.

Εν τω μεταξύ, οι καιρικές συνθήκες την ώρα του δυστυχήματος, ήταν πολύ καλές.

Ο μοναδικός επιζήσας της συντριβής, είναι ο Ρώσος συγκυβερνήτης του αεροπλάνου.

Οι αρχές του Τατζικιστάν έχουν χαρακτηρίσει το αεροπορικό δυστύχημα ως εθνική τραγωδία.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα καταστούν ασθενείς βορειοδυτικοί 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει τις αυγινές ώρες στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 10 στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν μακρές περίοδοι με αίθριο καιρό αλλά και λίγες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί και αργότερα βορειοδυτικοί μέτριοι 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 18 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 20 με 10, στη Λεμεσό 19 με 12, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 15, και τέλος στον Πρόδρομο 6 με 4 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 16 December 1997 - 16:27:14 UTC