Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-12-17

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Δύο συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη, στο μεσοδιάστημα των οποίων συνομίλησε με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού, είχε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, με απώτερο στόχο, όπως ο ίδιος είπε, να συνεχιστεί η συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ.

Μετά τη δεύτερη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη στο Προεδρικό, ο κύριος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι οι τρεις συναντήσεις που είχε σήμερα είχαν σχέση μεταξύ τους.

Οπως είπε, στόχος είναι η συνέχιση της συγκυβέρνησης, ενώ ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος μετά τις σημερινές επαφές, ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι ενόσω βρίσκεσαι στην πολιτική και δεν υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, ο καθένας θα πρέπει να διατηρεί ένα βαθμό αισιοδοξίας, ότι μπορεί οι στόχοι που επιδιώκει να επιτύχουν.

Εξάλλου, ανέφερε ότι τόσο στη συνάντηση με τον κύριο Κληρίδη όσο και με τον κύριο Κυπριανού, δεν μίλησαν για πρόσωπα, αλλά για αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν, κατά τη διάρκεια της πενταετούς συγκυβέρνησης ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ.


Υπό το βάρος των συνεχών ζυμώσεων και ύστερα από την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη να μην κατέλθει ως υποψήφιος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, συνήλθε στις τέσσερεις και τριάντα, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ.
Σημαντική αναφορά στο Κυπριακό για την επιδίωξη λύσης, έκανε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Στέϊτ Ντηπάρντμεντ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις Ελληνοτουρκικές διαφορές, ως ιστορικές και παράλογες.

Επισημαίνοντας ότι ο ίδιος ζήτησε από τον Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, να ηγηθεί των προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίλυση του Κυπριακού, ο Μπιλ Κλίντον είπε χαρακτηριστικά, ότι θέλει πάρα πολύ λύση στο ζήτημα.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση, ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, για την επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε στη συνέχεια ιστορικές και βαθειά ριζωμένες τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και κατέληξε λέγοντας ότι είναι πεπεισμένος, πως στο βάθος τελικά, οι διαφορές αυτές είναι παράλογες.

Συνομιλίες εξάλλου με τον Αμερικανό πρόεδρο και άλλους αξιωματούχους της Αμερικανικής κυβέρνησης, αναμένεται να έχει την ερχόμενη Παρασκευή ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο πενθήμερης επίσημης επίσκεψης.

Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει την επικείμενη συνάντησή του Μεσούτ Γιλμάζ με τον αμερικανό πρόεδρο, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Κλίντον, πολύ ξεκάθαρες, επισημαίνοντας ότι αυτή τη φορά, ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε πιο έντονο λεκτικό.


Η Τουρκία θα αποσύρει την αίτηση ένταξης της, στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Ιούνιο, αν, μέχρι τότε η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αναθεωρήσει την στάση της, απέναντι στην Τουρκία.

Την δήλωση αυτή φέρεται να έκανε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, καθ'οδόν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το τηλεγράφημα του πρακτορείου αναφέρει επίσης, ότι ο Γιλμάζ απαίτησε την πραγματοποίηση διάσκεψη κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη συμμετοχή της Τουρκίας, για να μην αποσύρει η Αγκυρα την αίτηση ένταξης.


Θλιβερό λάθος της Ευρώπης χαρακτήρισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Ρεπουμπλικα" ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, την απόφαση της κοινότητας να αποκλείσει την Τουρκία, από τις διαπραγματεύσεις για διεύρυνση.

Η Ιταλία φαίνεται να αναπτύσσει έντονη διπλωματική δραστηριότητα, προκειμένου να πείσει την Αγκυρα να αναθεωρήσει τη θέση της και να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη.

Οπως διαφαίνεται από την συνέντευξη Ντίνι, η Ρώμη αποστασιοποιείται από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο.

Το Ευρωπαικό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου έθεσε όρους που προσέβαλαν την Τουρκία και η αντίδραση ήταν προβλέψιμη, τονίζει στη συνέντευξη του ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η λουξεμβουργιανή προεδρία, θεώρησε ορθό να διευκολύνει την Ελλάδα.

Αλλά και ο Χέλμουτ Κολ έπαιξε το ρόλο του, σύμφωνα με τον Λαμπέρτο Ντίνι, αφού η Βόννη φοβάται την έλευση της ημέρας κατά την οποία οι Τούρκοι θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ευρώπη και η συγκέντρωσή τους στη Γερμανία ενδέχεται να αυξηθεί πέρα απο κάθε έλεγχο.


Απειλητικός και προκλητικός εμφανίστηκε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, σε δηλώσεις του στον παράνομο τηλεοπτικό σταθμό Μπαϊράκ.

Ο Ραούφ Ντενκτάς χαρακτήρισε ως "τιμωρία των Ελληνοκυπρίων", την εισβολή του 1974, προσθέτοντας ότι η νέα "τιμωρία" που θα δοθεί τώρα θα είναι η διχοτόμηση.

Ο Ντενκτάς αφού επιτέθηκε κατά της Ελλάδας για τη στάση της στο Κυπριακό και την Τουρκία, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν και άλλες χώρες που σκέπτονται όπως η Ελλάδα, για παράδειγμα η Γερμανία.

Κάλεσε ακόμη τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην παρεμβάλλουν εμπόδια στις χώρες που θέλουν ν'αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία, είναι μια ισχυρή χώρα και κακώς διαδίδεται ότι έχει χάσει και στη Δύση και στην Ανατολή.


Η κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα, διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Μανώλη Χριστοφίδη, την ικανοποίησή της για το διεθνές ενδιαφέρον, που επέδειξε η διεθνής κοινότητα, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, για προσάρτηση των κατεχομένων.

Μιλώντας ύστερα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κύριος Χριστοφίδης είπε ότι η Τουρκία, επέλεξε την πολιτική των απειλών και έκανε προς τούτο δηλώσεις, υπήρξε όμως αυτομάτως, ομοβροντία αντιδράσεων από Πρωθυπουργούς και Υπουργούς Εξωτερικών, όλων σχεδόν των Ευρωπαϊκών χωρών και της Αμερικής.

Κληθείς να αναφέρει εάν η πλευρά μας αναμένει οτιδήποτε από την επικείμενη συνάντηση Κλίντον-Γιλμάζ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι αναμένουμε, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την αποφασιστικότητα, όπως η Αμερική συμβάλει στη λύση του Κυπριακού.

Εξάλλου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γιώργου Ιακώβου, με την οποία υποβιβάζει την αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν ανέμενε καλύτερη απάντηση από τον κύριο Ιακώβου, που εκπροσωπεί αυτή τη στιγμή την πολιτική του ΑΚΕΛ στο θέμα των σχέσεών μας με την Αμερική.

Σε παρατήρηση ότι και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού εκφράστηκε εναντίον της αμερικανικής πρωτοβουλίας, τόνισε ότι ο κύριος Κυπριανού δεν κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για πονηρούς σκοπούς στο κυπριακό.


Επίθεση κατά της οικονομικής πολιτικής του Γλαύκου Κληρίδη, εξαπέλυσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Ιακώβου.

Σε συνέντευξη τύπου, στην οποία ανέλυσε τις προγραμματικές του θέσεις, ο κύριος Ιακώβου, τόνισε ότι δεν αποδέχεται τις ωραιοποιήσεις και τις μαθηματικές, όπως είπε αλχημίες, του Υπουργού Οικονομικών.

Ωστόσο απέφυγε να επιρρίψει μερίδιο ευθύνης και στους Υπουργούς του ΔΗΚΟ, περιοριζόμενος να πει ότι η κυβένρηση είναι του Γλαύκου Κληρίδη.

Επιχειρηματολογώντας έκανε λόγο για χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, διπλασιασμό της ανεργίας, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση και για τη φορολογική της πολιτική.

Ανεβάζοντας τους προεκλογικούς τόνους, με σημείο αιχμής το Κυπριακό, τόνισε εκ νέου ότι δεν υπάρχει Αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό.

Ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει πείρα στις ενδοκυπριακές συνομιλίες και στις συνταγματικές δομές, μεθοδολογία που όπως είπε, δεν μπορεί να λύσει αφ'εαυτής το Κυπριακό.


Δύο υποθέσεις ρίψης πυροβολισμών εναντίον κατοικίας και ανθοπωλείου στα Πολεμίδια, διερευνά η Αστυνομία Λεμεσού.

Σοβαρό κίνδυνο διέτρεξε ο Ανδρέας Παναγή 50 ετών, ιδιοκτήτης κατοικίας,

ο οποίος ενώ βρισκόταν στην κουζίνα του σπιτιού του στις έξι το πρωί, άγνωστοι έριψαν εναντίον του σφαιρίδια, τα οποία πέρασαν πάνω από το κεφάλι του.

Σε δηλώσεις του ο ίδιος δεν υποψιάζεται οποιονδήποτε και εκτιμά ότι οι δράστες έκαναν λάθος στον στόχο τους.

Και ενώ η αστυνομία διεξήγαγε έρευνες, την ίδια ώρα καταγγέλθηκε

και δεύτερη υπόθεση ρίψης πυροβολισμού, στην ίδια περιοχή εναντίον του ανθοπωλείου του Κώστα Συμεού.

Η Αστυνομία δεν αποκλείει οι δράστες και στις δύο περιπτώσεις να είναι τα ίδια πρόσωπα.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε διατάγματα οκταήμερης κράτησης τριών προσώπων, τα οποία συνελήφθησαν σχετικά με το επεισόδιο ρίψης πυροβολισμών σε κατοικία στη Μακεδονίτισσα, καθώς και για παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών.

Οι ύποπτοι είναι οι Γεώργιος Πιερίδης, 34 ετών, επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης του σπιτιού, Πωλ Ελευθερίου, 24 ετών, και Ακης Κυριακίδης, 45 ετών, πατέρας του Ελευθερίου.

Ανακριτής του ΤΑΕ Λευκωσίας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι, σύμφωνα με μαρτυρία, σε κάποια στιγμή ο Ελευθερίου βγήκε για μερικά λεπτά στην αυλή του σπιτιού.

Αργότερα, οι Ελευθερίου και Κυριακίδης θεάθηκαν να καθαρίζουν τις κάννες κυνηγετικού όπλου.

Η Αστυνομία εξασφάλισε επίσης μαρτυρία, ότι στο σπίτι βρίσκονταν και άλλα πρόσωπα μεταξύ των οποίων και τρεις αλλοδαπές.

Η μία κοπέλα έδωσε διαφωτιστική κατάθεση, ενώ οι υπόλοιποι αναζητούνται.

Εν τω μεταξύ, θα γίνουν εξετάσεις αναφορικά με την προέλευση των εκρηκτικών υλών, που βρέθηκαν στο υπνοδωμάτιο, όπου εφιλοξενείτο ο Πωλ Ελευθερίου.

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, ο οποίος απουσίαζε την ώρα του επεισοδίου, πρόβαλε διάφορους ισχυρισμούς αναφορικά με τις εκρηκτικές ύλες.

Οι ισχυρισμοί του διερευνώνται.


Απελπιστική χαρακτηρίζεται η υδατική κατάσταση στην Κύπρο, αφού η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη την τελευταία εικοσαετία.

Το νερό στα φράγματα σχεδόν έχει εξαφανιστεί και τα λίγα αποθέματα δεν αρκούν να καλύψουν ούτε το ήμισυ των αναγκών σε ύδρευση, για περίοδο ενός έτους.

Ο διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας Χαράλαμπος Παλαντζής σε δηλώσεις του στο ΛΟΓΟ, προειδοποίησε πως αν δεν υπάρξει ικανοποιητική βροχόπτωση μέσα στους επόμενους δύο μήνες, θα πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα στην παροχή νερού, καθώς και αυστηρότερες ποινές για όσους προβαίνουν σε σπατάλη των λιγοστών υδάτινων πόρων.


Δριμύ ψύχος πλήττει την Βόρειο Ελλάδα και την Ευρώπη, με βαριές χιονοθύελλες και καταρρακτώδεις βροχές.

Στην Ξάνθη επικρατεί βαριά χιονόπτωση, ενώ τα δρομολόγια των πλοίων στα νησιά του Αιγαίου έχουν διακοπεί λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής, αφού οι άνεμοι πνέουν με ένταση 9 μποφόρ.

Στη Γαλλία, από την βαριά χιονόπτωση η κυκλοφορία στους κεντρικότερους δρόμους του Παρισιού έχει παραλύσει, ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν και στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Περίπου οκτακόσιοι μαθητές, αναγκάστηκαν χθες το βράδυ, να διανυκτερεύσουν στο σχολείο, αφού το χιόνι τους απέκλεισε.

Στην Ισπανία, τις σφοδρές χιονοπτώσεις διαδέχθηκαν σήμερα καταρρακτώδεις βροχές, που πλήττουν κυρίως τις βόρειες περιοχές της χώρας.

Στο Βουκουρέστι εξάλλου, περισσότερα από 10 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, από το κύμα ψύχους που πλήττει τη Ρουμανία, εδώ και δύο σχεδόν μήνες.

Στη Μόσχα τέλος, άλλα τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η θερμοκρασία έπεσε στους 31 βαθμούς υπό το μηδέν.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται παροδικές αραιές νεφώσεις. Σε μερικές ορεινές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βόρειοι ασθενείς 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πεσει γύρω στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό και τα ανατολικά παράλια και γύρω στους 7 στα δυτικά.

Αύριο θα εμφανίζονται και πάλι παροδικες νεφώσεις που το βράδυ θα πυκνώσουν και δυνατόν να δώσουν λίγες τοπικές ελαφρές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ως βόρειοι ασθενείς ως μέτριοι, 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 15 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 16 βαθμοί και η πιο χαμηλή 11, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 17 με 9, στη Λεμεσό 19 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 15, και τέλος στον Πρόδρομο 6 με 3 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 17 December 1997 - 18:27:16 UTC