Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-12-19

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εχοντας ως κυριότερο εχθρό την κακοκαιρία αλλά και το δύσβατο των γύρω περιοχών της ορεινής Πιερίας, συνεχίζεται για δεύτερο εικοσιτετράωρο, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα, η γιγαντιαία επιχείρηση ανεύρεσης, των επιβατών και του πληρώματος του Ουκρανικού αεροσκάφους, που, εξαφανίστηκε χθες από τα ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας, λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Μακεδονίας.

Καταδρομείς, αστυνομικοί και ορειβάτες, με την συνδρομή κατοίκων των γύρω χωριών, αναπτύσσονται στις πλαγιές και τις χαράδρες, όπου γίνονται εξονυχιστικές έρευνες.

Με το πρώτο φως του ήλιου, τέσσερις χιλιάδες τριακόσιοι στρατιώτες, 756 αξιωματικοί, 500 οχήματα και 23 ελικόπτερα, χτενίζουν στη κυριολεξία όλες τις περιοχές που πιθανόν να έπεσε το μοιραίο αεροπλάνο.

Το έργο όλων είναι δύσκολο, καθώς το ύψος των χιονιών, φθάνει σε πολλά σημεία το ένα μέτρο, ενώ πυκνό νέφος εμποδίζει την ορατότητα.

Οι ελπίδες πλέον στηρίζονται στον Θεό, αφού κανένα ίχνος δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, δεν επιβεβαίωσε μαρτυρία κηνυγού, σύμφωνα με τον οποίο εντοπίστηκαν συντρίμια του αεροσκάφους, σε δύσβατη περιοχή της ορεινής Πιερίας.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος συντονίζει ο ίδιος τις διαδικασίες των ερευνών.

Εν τω μεταξύ, στο αεροδρόμιο της Μακεδονίας, εκτυλίσσεται από χθες, το άλλο μέρος της αεροπορικής τραγωδίας, από συγγενείς των αγνοουμένων, οι οποίοι αναμένουν νεώτερα.


Στα λευκά ντύθηκε το Τρόοδος από σήμερα το πρωϊ.

Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Τροόδους έχει φθάσει στα δέκα εκατοστά ενώ στην πλατεία στα πέντε.

Χιόνια πέφτουν και στις Πλάτρες, τον Μονιάτη και την Τροοδίτισσα.

Αστυνομική ανακοίνωση, αναφέρει ότι η κίνηση στους δρόμους Καρβουνά- Τροόδους, Πλατρών-Τροόδους και Προδρόμου-Τροόδους, επιτρέπεται μόνο σε αυτοκίνητα εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή με κίνηση και στους τέσσερεις τροχούς.

Ακόμη οι δρόμοι Αλωνας-Πολυστύπου, Πολυστύπου-Λαγουδερών-Σαράντι, Πολυστύπου-Χανδριών και Παλαιχωρίου-Αγρού, λόγω χιονοπτώσεων είναι ολισθηροί και οι οδηγοί προτρέπονται να είναι προσεκτικοί.


Εντυπωσιακή περίπτωση και ανεξήγητο φαινόμενο, χαρακτήρισε ο Λέκτορας του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου Ανδρέας Αχιλλίδης, το φαινόμενο της μετακίνησης υποστατικού στα Κάτω Λεύκαρα, της περασμένης Τρίτης ύστερα από δίωρη έρευνα που διενήργησε σήμερα το πρωί.

Ο κύριος Αχιλλίδης απέκλεισε την περίπτωση ανεμοστρόβιλου ή σφοδρού ανέμου, ακόμη και την περίπτωση αναρρόφησης με την διέλευση αεροσκάφους από την περιοχή.

Ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρξαν οποιαδήποτε ηλεκτρικά ή μαγνητικά περδία στην περιοχή.

Ο κύριος Αχιιλλίδης για δύο ώρες μαζί με τον ιατροδικαστή Πανίκο Σταυριανό, εξέταζε επί τόπου τόσο την περιοχή όσο και τους μάρτυρες.


Την υποψηφιότητά του για τις Προεδρικές εκλογές την θέτει γιατί έχει εμπιστοσύνη στον λαό και όχι γιατί ελπίζει πως κάποια κόμματα θα την υποστηρίξουν.

Αυτό δήλωσε στην πρώτη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε ως υποψήφιος για τις εκλογές ο Γλαύκος Κληρίδης, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο για συνεργασία στο δεύτερο γύρο, με κόμματα των οποίων οι υποψήφιοι τους, θα μείνουν εκτός.

Σημείωσε επίσης ότι την υποψηφιότητα του, πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού θα υποστηρίξουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Στη συνέντευξη τύπου, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε και στο κυπριακό, τονίζοντας ότι δεν θα υπέγραφε λύση, η οποία δεν θα διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού στη γη των προγόνων του.

Ανέφερε ωστόσο, ότι η οποιαδήποτε λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσει ο λαός.

Ακόμη, ο κύριος Κληρίδης δήλωσε ότι είναι κακά πληροφορημένοι όσοι πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει Αμερικανική πρωτοβουλία, μετά τις Προεδρικές εκλογές.

Κάνοντας και αυτοκριτική, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί λάθος, η εμμονή στη θέση να υπάρξει κοινό έδαφος στις βασικές πτυχές, πριν αρχίσουν οι συνομιλίες, ενώ θα ήταν ευκολότερο, όπως είπε, να ακολουθούσαμε τη θέση για κοινό έδαφος μόνο επί του θέματος της κυριαρχίας.

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κύριος Κληρίδης δήλωσε ότι δεν θα είναι άνευ δυσκολιών, προσθέτοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη τις διαπραγματεύσεις τις διεξάγει με την Κυπριακή κυβέρνηση.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες που τον έφεραν να είχε προτείνει στον Σπύρο Κυπριανού, εκ περιτροπής προεδρία.

Μιλώντας ύστερα από την κατάθεση του θεμέλιου λίθου της Πανεπιστημιούπολης, ο Πρόεδρος Κληρίδης επιβεβαίωσε ωστόσο, ότι χθες το πρωί είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, δεν θέλησε όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε δηλώσεις για τις προεκλογικές διεργασίες προέβη σήμερα και ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν είχε συνάντηση με τον Σπύρο Κυπριανού, ούτε και συμμετέχει στο πολιτικό παζάρι.

Ο κύριος Βασιλείου εξέφρασε την ελπίδα, ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν θα ψηφίσει αυτό που θα της υποδείξουν, αλλά με βάση τα πιστεύω της.


Τέλος στις επανα-προσεγγιστικές συναντήσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θέτει ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

Οπως αναφέρεται σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Κίπρις", ο Ντενκτάς θα απαγορεύσει τις διάφορες συναντήσεις πολιτικών κομμάτων, επιχειρηματιών, συνδικαλιστών και άλλων οργανωμένων συνόλων, που πραγματοποιούνταν μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο των ομάδων επίλυσης διαφορών.

Ο κατοχικός ηγέτης αποφάσισε εξάλλου πως δεν θα συναντάται με ξένους πρέσβεις και διπλωμάτες, εκτός εάν αναγνωρίζουν πρώτα το ψευδοκράτος.

Οι μόνες επαφές που θα έχει θα είναι με εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών.

Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα που αποφάσισε να εφαρμόσει ο Ραούφ Ντενκτάς, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο Κένεθ Μπρίλ, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επηρεάσουν τις συναντήσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών, αφού όπως είπε χρειάζονται οι γέφυρες επικοινωνίας.

Εξάλλου, σχολιάζοντας τις απειλές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεσούτ Γιλμάζ, για προσάρτηση των κατεχομένων ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, τόνισε ότι όλοι πρέπει να ενωθούμε για να μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Από τη δική μας στάση και αντίσταση θα εξαρτηθεί και η στάση της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, τόνισε ο Μακαριώτατος.


Κατατέθηκε σήμερα, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση της Πανεπιστημιούπολης, στην περιοχή Αθαλάσσας στη Λευκωσία.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δώδεκα περίπου χρόνια και θα στοιχίσει εβδομήντα-έξι εκατομμύρια λίρες.

Η τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου, άρχισε με αγιασμό τον οποίο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Κληρίδης, τόνισε ότι η πανεπιστημιούπολη θα είναι το πνευματικό κέντρο της Κύπρου που θα εμπνέει και θα καθοδηγεί την κοινωνία μας προς ένα καλύτερο μέλλον.

Στην τελική της μορφή θα αποτελεί, πρόσθεσε, πρότυπη πανεπιστημιακή μονάδα με διεθνείς προδιαγραφές και θα αναδειχθεί σε φυτώριο επιστημόνων, ερευνητών, ηγετών και στελεχών της κυπριακής πολιτείας και κοινωνίας.


Οι αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας αποφάσισαν να εγκαταστήσουν ηλεκτρονική πύλη στο κατοχικό οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Οι εργασίες για τοποθέτηση της πύλης άρχισαν ενωρίς το απόγευμα.Ειδικό συνεργείο εγκατέστησε στο σημείο εισόδου προς το Λήδρα Πάλας μία μεταλλική κολόνα. Αργότεα, όμως, πήρε οδηγίες να αναστείλει επ'αόριστον τις περαιτέρω εργασίες.

Δεν έγιναν γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες.


Οδηγήθηκαν το μεσημέρι στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας οι δύο Ισραηλινοί, αραβικής καταγωγής, οι οποίοι συνελήφθησαν πριν από μία εβδομάδα, σχετικά με κατοχή πλαστών χαρτονομισμάτων των εκατό δολαρίων Αμερικής.

Πρόκειται για τους αδελφούς Σαμί και 'Εντουαρ Νατζιάρ, 37 και 45 ετών, αντιστοίχως, εμπόρους.

Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για κατοχή και κυκλοφορία πλαστών εκατοντα-δόλαρων, καθώς και για εξασφάλιση εμπορευμάτων με ψευδείς παραστάσεις.

Το δικαστήριο όρισε την προανάκριση της υπόθεσης για την ερχόμενη Τρίτη, και διέταξε όπως οι δύο αλλοδαποί παραμείνουν υπό κράτηση.


Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Μιχαλάκης Μιχαηλίδης είχε σήμερα επίσημη συνάντηση με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Κέννεθ Μπρίλ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την δυνατότητα περαιτέρω σύσφιγξης των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Σε δηλώσεις του, ο κύριος Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι μελλοντικά, η Κύπρος μπορεί να γίνει κέντρο υπηρεσιών και για Αμερικανικές εταιρείες, αφού υπάρχει η προοπτική αύξησης του τουριστικού ρεύματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Κύπρος έχει πολλά να προσφέρει.

Εξάλλου, ο αμερικανός πρέσβης, δήλωσε ότι Κύπρος και Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος στην προσπάθεια προώθησης στενότερων εμπορικών σχέσεων.


Ο Τρέβορ Ρις Τζόουνς ο σωματοφύλακας της Νταϊάνα και μοναδικός επιζήσας του τραγικού δυστυχήματος, στο οποίο σκοτώθηκε η Πριγκίπισσα της Ουαλλίας, επέστρεψε σήμερα στο Παρίσι, για να καταθέσει για τρίτη φορά.

Ο Τρέβορ Τζόουνς, έδειχνε αρκετά σαστισμένος, ενώ ορατές ήταν οι βαθειές ουλές γύρω από το αριστερό του μάτι και στη δεξιά πλευρά του προσώπου του.

Οι Γαλλικές αρχές, έχουν ανακρίνει τον 29χρονο σωματοφύλακα άλλες δύο φορές, σε διάστημα πέντε εβδομάδων, από το μοιραίο δυστύχημα της τριακοστής-πρώτης Αυγούστου.

Και στις δύο ανακρίσεις, ο Τρέβορ Ρις Τζόουνς, δεν μπόρεσε να θυμηθεί τίποτα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και ψυχρός με λίγες παροδικές νεφώσεις.

Σε μερικές περιοχές ιδιαίτερα στα ορεινά και ημιορεινά θα σχηματισθεί παγετός.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι, μέτριοι, 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 3 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 6 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειονατολικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 17 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 11 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 12 με 9, στη Λεμεσό 10 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 13 με 7, και τέλος στον Πρόδρομο 2 με 1 βαθμό.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 20 December 1997 - 18:16:09 UTC