Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-12-20

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Νέα αεροπορική τραγωδία στη δυτική Αττική στοίχισε το πρωί τη ζωή στο πενταμελές πλήρωμα μεταγωγικού αεροσκάφους Σε-130 και προστέθηκε στην πτώση του ουκρανικού Γιάκοβλεφ στην Κατερίνη που κατά τραγική ειρωνία εντοπίστηκε λίγα λεπτά μετά την πτώση του ελληνικού πολεμικού αεροπλάνου.

Στις εννέα και είκοσι, το μεταγωγικό αεροσκάφος με πενταμελές πλήρωμα, κατέπεσε στο όρος Πάστρα, έξι χιλιόμετρα βορείως της Οινόης, κοντά στο μοναστήρι του Οσίου Μελετίου στο νομό Βοιωτίας.

Το Σε-130, απογειώθηκε στις εννέα το πρωί, από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό την Τανάγρα, προκειμένου να παραλάβει Ελληνες καταδρομείς, τους οποίους θα μετέφερε στην Πιερία, για να λάβουν μέρος στις έρευνες εντοπισμού του Ουκρανικού αεροσκάφους.

Για άγνωστους όμως λόγους, το μεταγωγικό πετούσε σε χαμηλό ύψος και προσέκρουσε σε ορεινό όγκο, με αποτέλεσμα να συντριβεί σε ύψος 800 μέτρων.

Στη περιοχή επικρατούσε πυκνή νέφωση και η ορατότητα ήταν μικρή.

Και τα πέντε μέλη του πληρώματος είναι νεκροί - Τα ονόματα τους, είναι

κυβερνήτης - αντισμήναρχος, Γεώργιος Παπαγιαννόπουλος

συγκυβερνήτης - σμηναγός, Παναγιώτης Γκολφινόπουλος

ιπτάμενος μηχανικός - ανθυπασπιστής, Παναγιώτης Αλεξίου

ραδιοναυτίλος - αντισμήναρχος, Σαράντης Μουτσάτσος

βοηθός ραδιοναυτίλος - Θεόφιλος Γεωργακόπουλος

Τα συντρίμια του μεταγωγικού, βρίσκονται διασκορπισμένα σε ακτίνα οκτακοσίων μέτρων και τα μέλη των σωμάτων του πενταμελούς πληρώματος, είναι στην κυριολεξία κομματιασμένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, πρόκειται μάλλον για τραγικό ανθρώπινο λάθος.

Νωρίς το απόγευμα στο Ελληνικό Πεντάγωνο πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τους αρμόδιους υπουργούς και εξετάστηκαν οι συνθήκες των δύο δυστυχημάτων καθώς και τα επόμενα βήματα στις υπό εξέλιξη επιχειρήσεις.


Μιά σχεδόν ώρα μετά, εντοπίστηκαν σε χαράδρα στην Πιερία από ελικόπτερο του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού, τα συντρίμια του μοιραίου αεροσκάφους τύπου Γιάκοβλεφ των Ουκρανικών αερογραμμών.

Το αεροσκάφος κατέπεσε και συνετρίβη σε χαράδρα της ορεινής περιοχής του Χωριού Σκοτεινά Πιερίας, ενώ εκτελούσε πτήση από την Οδησσό προς τη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη το βράδυ, με οκταμελές πλήρωμα και 62 επιβάτες, εκ των οποίων οι σαραντα-δύο ήταν Ελληνες.

Οι καιρικές συνθήκες που επεκράτησαν το πρωί στην περιοχή, επέτρεψαν στα σωστικά συνεργεία να εντοπίσουν τα συντρίμια γύρω στις δέκα και είκοσι.

Τα συνεργεία διάσωσης έφθασαν στον τόπο της τραγωδίας λίγη ώρα μετά τον εντοπισμό του αεροσκάφους.

Οπως ανέφεραν οι Ελληνικές δυνάμεις Ασφαλείας, τα ελικόπτερα διάσωσης πέταξαν πολλές φορές πάνω από το συγκεκριμένο σημείο όπου εντοπίστηκε τελικά το αεροσκάφος.

Η εντόπιση του δεν είχε καταστεί δυνατή όμως, λόγω των χαμηλών νεφώσεων και της πυκνής ομίχλης που επικρατούσαν τις προηγούμενες ημέρες.


Να μείνουμε στην Αθήνα όπου λίγο μετά το μεσημέρι και ενώ συνεχίζονταν οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης των θυμάτων των δύο αεροπορικών δυστυχημάτων, εκτροχιάστηκε τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσαλλονίκη.

Το ατύχημα συνέβη στις δώδεκα και είκοσι, κοντά στο Λιανοκλάδι της Λαμίας, όταν το τρένο προσέκρουσε σε βράχους.

Εκτροχιάστηκε η μηχανή και ένα βαγόνι, ενώ από τους 198 επιβαίνοντες τραυματίστηκαν ελαφρά δύο πρόσωπα.

Οι τραυματίες διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο Λαμίας, ενώ οι επιβάτες μεταφέρθηκαν με αυτοκίνητα στον προορισμό τους.


'Εκρηξη που σημειώθηκε στο αεροσκάφος τύπου Μπόϊνγκ των αερογραμμών "Σίλκ Αϊαρ" της Σιγκαπούρης, είναι η πιθανή αιτία της χθεσινής συντριβής του αεροσκάφους, που εκτελούσε πτήση, από την Τζακάρτα πρός τη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με αξιωματούχο των συνεργείων διάσωσης στην Ινδονησία, το αεροσκάφος, εξερράγη στον αέρα, πεντήντα λεπτά μετά την απογείωσή του από την Τζακάρτα και προτού ο πιλότος προλάβει να στείλει σήμα κινδύνου, ή να αναφέρει ότι παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα.

Αποτέλεσμα της συντριβής ήταν και οι εκατόν τέσσερις επιβάτες του αεροσκάφους, να βρουν τον θάνατο.

Εν τω μεταξύ, εντοπίστηκε ένα μεγάλο κομμάτι της ατράκτου του αεροπλάνου, από δύτες, οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες να ανοίξουν τις πόρτες.

Προσπάθειες οι οποίες μέχρι στιγμής δεν καρποφόρησαν αφού η άτρακτος είναι μισοβυθισμένη σε λάσπη.


Στυγερή δολοφονία διεπράχθη τα ξημερώματα στη Λεμεσό, με θύμα τον Ρωσοπόντιο Κώστα Ασλανίδη, 23 χρόνων, πατέρα ενός ανήλικου παιδιού.

Ο Ασλανίδης δέχθηκε έξι μαχαιριές, από άγνωστο πρόσωπο, και αφού διένυσε απόσταση πενήντα μέτρων από τη σκηνή του εγκλήματος, έπεσε αιμόφυρτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θύμα και δράστης, νωρίτερα βρίσκονταν με διαφορετικές παρέες σε ρωσικό εστιατόριο, στην περιοχή του ποταμού Γερμασόγειας.

Το θύμα έγινε αντιληπτό από φίλους του, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λεμεσού, όπου μιά ώρα αργότερα και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών εξέπνευσε.

Ο φερόμενος ως δράστης, ο οποίος καταζητείται από την ασυτυνομία, είναι ηλικίας 24 περίπου χρόνων, ύψους ενός μέτρου και ογδόντα εκατοστών, λεπτής σωματικής διάπλασης, με γαλανά μάτια και καστανόξανθα μαλιά, πιθανόν Γεωργιανός.

Η σκηνή απεκλείσθη από την αστυνομία, η οποία διεξήγαγε έρευνες με την βοήθεια ανιχνευτικών σκύλων για εντοπισμό του φονικού όπλου, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την αυτοψία που διενήργησε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, θύμα και δράστης φαίνεται να συνεπλάκησαν.


Στήριγμα προς τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και λευχαιμία, αποτελεί η δημιουργία ξενώνα, ο οποίος οικοδομείται κοντά στο Μακάρειο Νοσοκομείο και θα είναι έτοιμος τον Δεκέμβριο του 1998.

Ο ξενώνας δίνει το δικαίωμα στα παιδιά αυτά να έχουν δίπλα τους, τους γονείς τους, νιώθωντας έστω και με αυτόν τον τρόπο την οικογενειακή θαλπωρή.

Ο ξενώνας ο οποίος θεμελιώθηκε σήμερα, είναι ένα έργο αγάπης από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ελπίδα.

Τον θεμέλιο λίθο κατέθεσε η Πρόεδρος του Ιδρύματος, Ειρήνη-Λίλα Κληρίδου, ενώ προηγουμένως τελέσθηκε αγιασμός από τον Ηγούμενο Κύκκου Νικηφόρο.

Στην τελετή απηύθυναν χαιρετισμούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο Ηγούμενος Κύκκου, Νικηφόρος, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας, εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ελπίδα, Δόκτωρ Λοϊζου.


Διάταγμα οκταήμερης προσωποκράτησης εξέδωσε σήμερα το επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στον Σριλανκέζο Τζεγκατε-σουάραν, εικοσι-οκτώ ετών, εναντίον οτυ οποίου εξετάζεται υπόθεση διάπραξης αδικημάτων πλαστογραφίας, κατασκευής, κατοχής, χρήσης και διάθεσης σφραγίδας της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Ο ύποπτος συνελήφθη χθες κατά την αναχώρηση του από τον αερολιμένα Λάρνακας, όταν βρέθηκε στην κατοχή του πλαστογραφημένο διαβατήριο της ελληνικής δημοκρατίας.

Σε κατάθεση του, παραδέχθηκε ότι αγόρασε το διαβατήριο από άγνωστο Κύπριο, έναντι χιλίων δολλαρίων, με σκοπό να το πλαστογραφήσει έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσει για να μεταβεί από το Ντουπάι στην Μεγάλη Βρετανία.


Ούτε και σήμερα έλαβε τις τελικές αποφάσεις για τις προεδρικές εκλογές, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ το οποίο συνήλθε το πρωί.

Ως εκ τούτου, θα συνέλθει εκ νέου, το μεσημέρι της Δευτέρας, οπότε και αναμένεται να αποφασίσει την τελική εισήγησή του, την οποία και θα παρουσιάσει το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ερωτηθείς κατά πόσο η υποψηφιότητά του Προέδρου Κληρίδη είχε τεθεί στη συνεδρία ως συγκεκριμένη, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρέας Κωνσταντίνου, δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ, δεν ψηφίζει Γλαύκο Κληρίδη, ούτε την πρώτη ούτε τη δεύτερη Κυριακή.

Κληθείς δε να σχολιάσει πληροφορίες για πιθανή νέα εξέλιξη σε ό,τι αφορά συνεργασία με το ΑΚΕΛ, αλλά με άλλο υποψήφιο, ο κύριος Κωνσταντίου, είπε ότι όλα είναι ανοιχτά και όλα μπορεί να είναι ενδεχόμενα.


Ενωρίτερα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, είχε συνάντηση στο σπίτι του, με τον ανεξάρτηρο υποψήφιο για την προεδρία Γιώργο Ιακώβου.

Μετά την συνάντηση, ο κύριος Ιακώβου δήλωσε ότι είχε μία φιλική και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Σπύρο Κυπριανού, με αντικείμενο τις Προεδρικές Εκλογές.

Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε το εκλογικό του πρόγραμμα, ο κύριος Ιακώβου απάντησε ότι αυτό δεν συζητήθηκε λεπτομερειακά.

Πρόσθεσε όμως, ότι το πρόγραμμα του είναι κεντρώου προσανατολισμού, και δεν θα υπάρξουν όπως είπε, ιδιαίτερες δυσκολίες, προκειμένου το ΔΗΚΟ να αποφασίσει να υποστηρίξει τη δική του υποψηφιότητα.

Καταλήγοντας ο κύριος Ιακώβου δήλωσε ότι δεν έδωσε καμία επιστολή στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν.

Την οικία του Σπύρου Κυπριανού, επισκέφθηκαν επίσης, ο βουλευτής και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος Νίκος Πιττοκοπίτης και ο βουλευτής Νίκος Μουσιούτας.


Στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας ήταν σήμερα σύσσωμη η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία του τόπου, εκφράζοντας συμπαράσταση στους συγγενείς των αγνοουμένων.

Παράλληλα, το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα και η Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων είχαν μεταφέρει στον χώρο ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, το Χριστουγενιάτικο Δέντρο Ελπίδας για τους αγνοούμενους, στο οποίο οι παρευρισκόμενοι κρέμαζαν κίτρινες κορδέλλες, με τα ονόματα των αγνοουμένων.

Πρώτος στον χώρο έφθασε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος μίλησε με τις μαυροφορεμένες μάνες που εδώ και 23 χρόνια αγωνίζονται να μάθουν τι έχουν γίνει τα αγαπημένα τους πρόσωπα, και τις κάλεσε να κάνουν κουράγιο.

Στη συνέχεια, έφθασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος επίσης συνομίλησε με τους συγγενείς των αγνοουμένων.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στο θέμα των αγνοουμένων.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του ανεξάρτητου υποψηφίου Γιώργου Ιακώβου, ο οποίος από την θέση του Υπουργού Εξωτερικών είχε γνωρίσει όπως είπε, αρκετά καλά το θέμα.

Μαζί με τον Γιώργο Ιακώβου ήταν και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ την ΕΔΕΚ εκπροσώπησε ο βουλευτής Τάκης Χατζηδημητρίου.

Από το κόμμα των Φιλελευθέρων, ήταν ο Πρόεδρος του Νίκος Ρολάνδης.

Προσφωνώντας τους παρευρισκομένους, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος Αρης Χατζηπαναγιώτου, ανέφερε ότι η παρουσία τους στο οδόφραγμα δίνει κουράγιο για συνέχιση της εκστρατείας διαφώτισης που πραγματοποιείται εδώ και δεκαπέντε μήνες.

Εξάλλου, σήμερα την εκστρατεία ενίσχυσαν και μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού, οι οποίοι στο τέλος της εκδήλωσης έδωσαν Χριστουγεννιάτικες κάρτες, που έφτιαξαν οι ίδιοι, στους συγγενείς των αγνοουμένων.


Το Κυπριακό και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων που είχαν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους τόσο ο Πρόεδρος Κλίντον, όσο και η Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ωλμπράιτ, τόνισαν στον Γιλμάζ, την επιθυμία τους να λυθεί το Κυπριακό, ωστόσο καμιά μετακίνηση από τις θέσεις του δεν παρατηρήθηκε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από τις συνομιλίες του στον Λευκό Οίκο και είπε πως υπήρξε πλήρης σύγκλιση απόψεων σε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν.

Ολοκληρώνοντας τις σύντομες δηλώσεις του, ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να σημειωθεί πρόοδος στην χώρα του τόσο στον εκδημοκρατισμό όσο και στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι αναμένει την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μετά τη συνάντηση Κλίντον- Γιλμάζ, ο Τούρκος πρωθυπουργός παρουσία του αντιπροέδρου Αλ Γκόρ υπέγραψε συμβόλαιο αγοράς από την Τουρκία αεροσκαφών Μπόινγκ 737-800.


Πληροφορίες περί δήθεν κατασκοπείας τουρκικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από έλληνα αξιωματικό που υπηρετεί στο Ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη δημοσιεύει η εφημερίδα Σαμπάχ.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εφημερίδας, ο Ελληνας συνταγματάρχης είχε συναντήσεις με μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, οι οποίοι φωτογράφιζαν για λογαριασμό του, τουρκικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, όπως υποστηρίζεται, κλήθηκε στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ο Ελληνας Πρέσβης στην Αγκυρα, τον οποίον επεδόθη σχετική διαμαρτυρία.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και ψυχρός. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς 3 Μποφόρ, και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 3 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 6 στα παράλια.

Σε μερικές περιοχές στο εσωτερικό και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, θα σχηματισθεί παγετός.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι το πρωί θα έιναι βορειοανατολικοί ασθενείς 3 Μποφόρ και το απόγευμα νοτιοανατολικοί μέτριοι 3 έως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 16 βαθμούς το εσωτερικό και γύρω στους 18 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί και η πιο χαμηλή 3, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 16 με 8, στη Λεμεσό 18 με 7, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 5, και τέλος στον Πρόδρομο 7 με τρείς βαθμούς υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 20 December 1997 - 18:17:00 UTC