Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-12-21

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο κατοχικός στρατός συνέλαβε και κρατεί από την αυγή σήμερα, ένα άτομο το οποίο έχασε τον προσανατολισμό του και κατά λάθος πέρασε στη νεκρή ζώνη, κοντά στις Κεντρικές Φυλακές στον Αγιο Παύλο, ενώ δεύτερο άτομο που τον συνόδευε εξαφανίστηκε και αναζητείται.

Κρατούμενος είναι ο Σπύρος Λίλλης, 24 ετών, από τη Λάρισα, ο οποίος διέμενε στον Αγιο Παύλο, και εργαζόταν ως πωλητής οινοπνευματοδών ποτών.

Η σύλληψη του Σπύρου Λίλλη, σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών, φαίνεται ότι σχετίζεται με πυροβολισμούς, προερχόμενους από τα κατεχόμενα, που ακούστηκαν λίγο πριν τις 6.00 το πρωί, στην περιοχή του Αγίου Παύλου.

Αξιωματικός των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος διερεύνησε το επεισόδιο, ανέφερε στις αρχές της Δημοκρατίας, ότι ο Λίλλης και ένα άλλο άτομο, είχαν εισέλθει το πρωί στην νεκρή ζώνη, οπότε Τούρκοι στρατιώτες είχαν ρίξει εναντίον τους τους πυροβολισμούς που ακούστηκαν.

Ο Λίλλης συνελήφθη και κρατείται στην κατεχόμενη Λευκωσία, το δέ άλλο άτομο, είναι άγνωστο τί απέγινε, φαίνεται όμως ότι κατόρθωσε να διαφύγει.


Εκτιμώντας ως ενισχυμένη τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας μετά τη σύνοδο κορυφής στο Λουξεμβούργο, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης προτίθεται να αναλάβει πρωτουβουλία για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αγκυρα.

Σύμφωνα με το κύριο αρθρο της αθηναϊκής εφημερίδας Το Βήμα, η οριστικοποίηση του περιεχομένου της πρωτοβουλίας, της μορφής που θα πάρει και του χρόνου εκδήλωσής της, εξαρτάται και από την ολοκλήρωση ορισμένων διεργασιών που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως είναι η επεξεργασία των αποτελεσμάτων της συνάντησης Κλίντον - Γιλμάζ.

Συναφώς, η Αθήνα εκτιμά ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός έχει υιοθετήσει μια άκρως επιθετική διαπραγματευτική τακτική, η οποία έχει αντικειμενικό στόχο να εξασφαλίσει από τη μιά, τα μέγιστα δυνατά οφέλη από την προεδρία της Βρετανίας που αρχίζει τον Ιανουάριο, χωρίς, από την άλλη, να έχει πρόθεση διακοπής των σχέσεων με την Ευρωπαϊκη Ενωση.

Ο πιθανότερος μηχανισμός για διερεύνηση της πρωτοβουλίας του Κώστα Σημίτη είναι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία αναμένεται να συγκληθεί στις αρχές του έτους σε ολομέλεια, με τη συμμετοχή των Ελλήνων και Τούρκων μελών της.


Αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές η Κύπρος μπαίνει σε μια περίοδο καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της και το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού.

Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο Πρόεδρος Κληρίδης σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του οικήματος του Σωματείου Μορφωτικός στον Αστρομερίτη, προσθέτοντας ότι το ίδιο διάστημα θα κορυφωθεί η πιο σημαντική -στην ιστορία του Κυπριακού- πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης, ενώ παράλληλα θα αρχίσουν και διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, είπε επίσης ότι αυτές οι εξελίξεις χρειάζονται λεπτούς και υπεύθυνους χειρισμούς, με σύνεση και αποφασιστικότητα, για να φέρουν το προσδοκόμενο αποτέλεσμα και ότι τυχόν πειραματισμοί και λάθη θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά.


Η αποχώρηση όλων των εποίκων, συνιστά ζωτικής σημασίας προϋπόθεση λύσης του Κυπριακού, επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, προειδοποιώντας ότι τυχόν παραμονή τους σε μια ομοσπονδιακή λύση, εγκυμονεί σωρεία πολιτικών και κοινωνικών κινδύνων.

Ο Μακαριώτατος ο οποίος μιλούσε στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως στην Ανθούπολη κάλεσε τον λαό να μεταπλάσει τη θέληση του για ελευθερία και δικαίωση, σε πίεση προς τους κομματάρχες που ζητούν την ψήφο του.

Πάνω από όλα, τόνισε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, είναι ο αγώνας μας για απελευθέρωση, ο οποίος πρέπει να διεξάγεται με ενωμένες όλες τις δυνάμεις του τόπου, μακρυά από διαχωρισμούς και μίση.

Επίσης, ο Μακαριώτατος ευχήθηκε, με τη γέννηση του Θεανθρώπου που φέρνει μήνυμα αγάπης και συγχωρητικότητας, να αναγεννηθούν και οι καρδιές των πιστών, τους οποίους κάλεσε να λάβουν τα άχραντα μυστήρια, γνωρίζοντας ότι ο Χριστός δέχεται και τον έσχατο όπως και τον πρώτο.


Στην Ελλάδα συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι έρευνες για τα δύο αεροπορικά δυστυχήματα των τελευταίων ημερών.

Στο όρος Οινόη, δυνάμεις του στρατού και της αεροπορίας διεξάγουν έρευνες με τη συμμετοχή εμπειρογνωμώνων για τη διακρίβωση των αιτίων που οδήγησαν στη πτώση του μεταγωγικού Σε-130 και τον τραγικό θάνατο των πέντε αξιωματικών μελών του πληρώματος.

Παράλληλα, οι ειδικοί επικεντρώνονται στη διαπίστωση της κατάστασης στην οποία βρισκόταν ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης τη στιγμή του δυστυχήματος.

Εν τω μεταξύ, στην περιοχή του χωριού Σκοτεινά Πιερίας ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο η διαδικασία περισυλλογής των θυμάτων του ουκρανικού αεροσκάφους Γιάκοβλεφ.

Η επιχείρηση διαξάγεται κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες και στις προσπάθειες συμμετέχουν δυνάμεις των καταδρομών και της αστυνομίας, εμπειρογνώμονες καθώς και εκπροσώποι της αεροπορικής εταιρείας.

Οι σοροί των θυμάτων μεταφέρονται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, όπου μέχρι τώρα αναγνωρίστηκε η ταυτότητα δύο μόνον από τους νεκρούς.


Αερογέφυρα σωτηρίας στήθηκε σήμερα από απόκρυμνη τοποθεσία του Μουτουλά στη Λευκωσία για τη μεταφορά σαρανταπεντάχρονου κυνηγού ο οποίος έπεσε σε χαράδρα βάθους είκοσι μέτρων.

Τραυματίας είναι ο Χρίστος Πέτρου από τον Αγιο Ιωάννη Λεμεσού, ο οποίος ενώ κυνηγούσε στην περιοχή του Προφήτη Ηλία στον Μουτουλλά έχασε την ισορροπία του και έπεσε στη χαράδρα, με αποτέλεσμα να κτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι.

Τον Πέτρου έβγαλαν από τη χαράδρα άλλοι κυνηγοί που βρίσκονταν στην περιοχή και στη συνέχεια τον παρέλαβε ελικόπτερο της αστυνομίας και τον μετέφερε στο αρχηγείο της δύναμης.

Από εκεί ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Γενικό νοσοκομείο. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του η κατάσταση του είναι εκτός κινδύνου.


Ανθρωποκηνυγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία Λεμεσού για τον εντοπισμό εικοσιεξάχρονου Γεωργιανού, ο οποίος θεωρείται ως ο κύριος ύποπτος για τη δολοφονία χθες τα ξημερώματα του ρωσοπόντιου Κώστα Ασλανίδη εικοσιτριών χρόνων.

Υποπτος για τον φόνο είναι ο Λεκισβίλι Γκιόργκι Βλατισλάβ από τη Γεωργία, ο οποίος έχει ύψος ένα μέτρο και ογδόντα εκατοστά, μαύρα μαλιά και μαύρα μάτια.

Ο Ασλανίδης κτυπήθηκε στην περιοχή Ποταμού Γερμασόγιας με έξι μαχαιριές και παρά της υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών υπέκυψε στα τραύματα του.


Ενα συγκλονιστικό προσκύνημα πραγματοποιείται σήμερα στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, με κύριους προσκυνητές παιδιά.

Πρόκειται για εκατόν παιδιά τα οποία νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο, υποφέροντας από ογκολογικά και αιματολογικά προβλήματα.

Τα παιδιά συνοδεύονται από τους γονείς τους, και στην πλειοψηφία τους είναι κάτω των δεκαπέντε ετών.

Το σημερινό προσκύνημα στη χάρη του Αποστόλου Ανδρέα έχει οργανωθεί από την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.


Μαύρα και τα φετινά Χριστούγεννα για τους γονείς των αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας που σήμερα, πέντε ημέρες πριν την γέννηση του Θεανθρώπου διατράνωσαν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας το ανθρώπινο δικαίωμα να μάθουν την τύχη των αγαπημένων του προσώπων.

Κάτω από το δέντρο της ελπίδας για την ανεύρεση των αγνοουμένων αδελφών μας οι μανάδες της Κύπρου έστειλαν μήνυμα στους ισχυρούς της γης και ζήτησαν να δοθεί ένα τέλος στο δράμα που βιώνουν τα τελευταία εικοσιτρία χρόνια.

Εν τω μεταξύ, στην πλατεία Ελευθερίας το τμήμα νέων του Ερυθρού Σταυρού Κερύνειας διοργάνωσε εκδήλωση υπέρ των αναξιοπαθούντων, στην οποία παρευρέθηκαν η σύζυγος του Προέδρου Ειρήνη Κληρίδου και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Κόσης.

Εξάλλου, στην σχολή Τυφλών η Ενωση Χριστιανών Ορθοδόξων Γονέων πραγματοποίησε εορταστική εκδήλωση στέλνοντας το μήνυμα ότι τα Χριστούγεννα ανήκουν στην ελληνορθόδοξη παράδοσή μας.


Η οικογένεια της Νταϊάνα προτίθεται να κινήσει αγωγή στην οικογένεια του Ντόντι Αλ Φαγιέτ, ιδιοκτητών του ξενοδοχείου Ριτζ, απαιτώντας αποζημιώσεις εκατομμυρίων λιρών.

Σύμφωνα με τη Βρετανική εφημερίδα Σάντεϊ Τάιμς, η μητέρα και η αδελφή της Νταϊάνα, προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση, εάν από τις έρευνες που διεξάγουν οι αρχές της Γαλλίας αποδειχθεί ότι ο Πωλ, ο υπ' αριθμόν δυο, σωματοφύλακας-υπάλληλος του ξενοδοχείου Ριτς και οδηγός εκείνο το βράδυ της μοιραίας Μερσεντές, ήταν υπαίτιος για το δυστύχημα.

Ηδη οι στενοί συγγενείς της Νταϊάνα υπέβαλαν αίτηση για να τους αναγνωρισθεί από τη Βρετανική αστυνομία το δικαίωμα πρόσβασης στον φάκελο των ανακρίσεων για το θάνατο της πριγκίπισσας.



Εθνικός Αχνας και Εθνικός Ασσιας ήταν οι νικητές των σημερινών αγώνων με τους οποίους ολοκληρώθηκε η δωδέκατη αγωνιστική του πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας στο ποδόσφαιρο.

Η ομάδα της Αχνας κέρδισε εκτός έδρας την ΑΕΚ με 1-0, ενώ η Ασσια νίκησε την Αλκή με 2-0 πετυχαίνοντας την πρώτη της νίκη στο πρωτάθλημα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται αραιές ψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 Μποφόρ και η θάλασσα μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 7 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι μερικά συννεφιασμένος και αργά το απόγευμα πιθανόν να πέσουν λίγες μεμονωμένες βροχές.

Οι άνεμοι σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοανατολικούς ως νοτιοδυτικούς ασθενείς 3 και τοπικά μέχρι 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γφυρω στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 19 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 16 βαθμοί και η πιο χαμηλή 4, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 17 με 5, στη Λεμεσό 19 με 7, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 7, και τέλος στον Πρόδρομο 10 με ένα βαθμό υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 21 December 1997 - 19:27:14 UTC