Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-12-24

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε η χθεσινοβραδυνή απόφαση του ΔΗΚΟ να υποστηρίξει τον Γιώργο Ιακώβου, με αποκορύφωμα την σημερινή υποβολή υποψηφιότητας από τον Βουλευτή του ΔΗΚΟ Αλέξη Γαλανό.

Ο κύριος Γαλανός εξήγγειλε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του το πρωί., και σε συνέντευξη τύπου ανέλυσε τους λόγους που τον ώθησαν να προβεί σε αυτή την ενέργεια, που, όπως είπε, την πράττει με βαριά καρδιά.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Γαλανός ανέφερε ότι προσφέρει μιαν υποψηφιότητα του χώρου του κέντρου και προσφέρει μια επιλογή σε όσους πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει ένας νέος πολιτικός λόγος.

Εξάλλου, ο κύριος Γαλανός εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κύριος Κυπριανού, θα έπρεπε να κατέλθει ως υποψήφιος του ΔΗΚΟ στις εκλογές, ενώ σχολιάζοντας ενδεχόμενο να τεθεί εκτός κόμματος με αυτή του την απόφαση, είπε χαρακτηριστικά ότι η καρδιά του κτυπά Δηκοϊκά.

Αναφερόμενος στα ποσοστά που αναμένει να πάρει, ο κύριος Γαλανός δήλωσε ότι αυτό δεν τον απασχολεί, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν πολλά μέλη και στελέχη του ΔΗΚΟ που θα τον υποστηρίξουν.


Εντονη η αντίδραση του Σπύρου Κυπριανού άμα τη εξαγγελία της υποψηφιότητας Γαλανού.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, σημείωσε ότι ο κύριος Γαλανός έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος, ενώ τον κατηγόρησε ότι θα παραδώσει τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει στον Γλαύκο Κληρίδη και ότι διακατέχεται από το σύνδρομο της αυτοκαταστροφής.

Εξάλλου, και ασκώντας έντονη αντιπολιτευτική κριτική, επέκρινε τους χειρισμούς του Γλαύκου Κληρίδη στο Κυπριακό, ενώ επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απώλεσε την εμπιστοσύνη του.

Ωστόσο αναφέροντας ότι δεν είναι μηδενιστής, επαίνεσε το έργο της κυβέρνησης Κληρίδη, όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία και το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, μίλησε και για προσπάθεια διασυρμού του από καθημερινά έντυπα, ενώ χαρακτήρισε τον εαυτό του αδιόρθωτο δημοκράτη.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, με γραπτή δήλωση του, αντέδρασε το πρωί στα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού, για να δικαιολογήσει τον τερματισμό της μεταξύ τους συνεργασίας.

Στη δήλωση του ο Πρόεδρος Κληρίδης, αρνείται να απαντήσει στους ισχυρισμούς Κυπριανού για έλλειψη συνεργασίας, γιατί όπως ο ίδιος πιστεύει, οι προεδρικές εκλογές δεν πρέπει να υποβαθμιστούν σε αυτό το επίπεδο.

Προσθέτει δε ότι δέν έχουμε την πολυτέλεια να πειραματισθούμε για να κάνουμε λάθη, γιατί θα πληρώσουμε πολύ ακριβό τίμημα.

Τίμημα, το οποίο μπορεί να συνίσταται στην παρεμπόδιση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, και στην περαιτέρω παγίωση των τετελεσμένων, στα κατεχόμενα εδάφη μας, με όλους τους φοβερούς κινδύνους που αυτά συνεπάγονται.

Είμαι σίγουρος, καταλήγει ο Πρόεδρος Κληρίδης, ότι οι πολίτες αυτού του τόπου, στέκονται με δέος μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο.

Ο Πρόεδρος Κληριδης, εκφράζει παράλληλα, την εμπιστοσύνη του στην ωριμότητα και την ευθυκρισία των πολιτών, ανεξάρτητα από την ιδεολογική και κομματική τοποθέτησή τους.


Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης απέδωσε την απόφαση του ΔΗΚΟ να υποστηρίξει τον Γιώργο Ιακώβου, σε εμπάθεια του Σπύρου Κυπριανού προς τον Γλαύκο Κληρίδη, και σε οικογενειακά συμφέροντα.

Υστερα από συνάντηση του διευρυμένου πολιτικού γραφείου με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι το κόμμα του θα κρατήσει ήπιους τόνους προς κάθε πολιτική κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε ακόμη ευσεβείς πόθους, τις δηλώσεις περί πιθανότητας εκλογής του κυρίου Ιακώβου, από τον πρώτο γύρο των εκλογών.


Σχολιάζοντας εξάλλου την εξαγγελία της υποψηφιότητας του Αλέξη Γαλανού, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ανέφερε ότι είναι δικαίωμα του.

Ο κύριος Χριστόφιας τόνισε παράλληλα ότι η απόφαση αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει σε ποσοστά, την υποστήριξη του Γιώργου Ιακώβου, από το ΔΗΚΟ.

Εξάλλου, χαρακτηρίζοντας ως πολιτικά αναξιόπιστους τους πολιτικούς της δεκαετίας του εξήντα, ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού, εμμένει σε αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές και ελπίζει σε αύξηση των ποσοστών του κόμματός του.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων Νίκος Ρολάνδης είχε το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, και αμέσως μετά δήλωσε ότι στον δεύτερο γύρο το κόμμα του θα ζυγίσει τις ικανότητες των δύο υποψηφίων που θα μείνουν, καθώς και το ρόλο που θα μπορούν να διαδραματίσουν οι φιλελεύθεροι στη μελλοντική Κυβέρνηση.


Ωστόσο, ο Δημήτρης Χριστόφιας έθεσε θέμα διοριμού του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Θάνου Μιχαήλ στη θέση του Γενικού Εφόρου Εκλογών.

Ο κύριος Χριστόφιας εξέφρασε την σφοδρή διαμαρτυρία του κόμματος του για το διορισμό του κυρίου Μιχαήλ διότι, όπως δήλωσε, πήρε ανοικτά κομματική θέση υπέρ της κυβέρνησης Κληρίδη και ζήτησε την ακύρωση του διορισμού αυτού.

Σχολιάζοντας τη θέση του ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος το ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι στην πολυετή θητεία του κυρίου Μιχαήλ στη Δημόσια Υπηρεσία, κανένας δεν αμφισβήτησε ποτέ το κύρος και την αντικειμενικότητά του.


Διαβεβαίωση ότι ο αγώνας για την επιστροφή όλων των κλεμμένων θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τα κατεχόμενα θα συνεχιστεί, έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Σε συνέντευξη τύπου, πλαισιούμενος απο τον Γενικό Εισαγγελέα, τον αρχηγό της αστυνομίας και την επίτιμη πρόξενο της Κύπρου στη Χάγη, με την ευκαιρία του επαναπατρισμού των κλεμμένων θρησκευτικών μας θησαυρών από το Μόναχο, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι πολλές από τις πεντακόσιες εκκλησίες μας στα κατεχόμενα έχουν συληθεί.

Συνολικά είπε ο Μακαριώτατος έχουν εντοπιστεί 210 τεμάχια, τα οποία οι Γερμανικές αρχές θα μας τα επιστρέψουν, εάν αποδειχθεί ότι είμαστε οι νόμιμοι κάτοχοι τους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Αρχιεπίσκοπος, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το κόστος επαναπατρισμού των θησαυρών, ενώ δεν γνωστοποιήθηκε ούτε το σχέδιο δράσης των εμπλεκόμενων μερών, για το σκοπό αυτό.

Στη συνέντευξη τύπου τονίστηκε επίσης, ότι η ΟΥΝΕΣΚΟ δεν είναι σε θέση να παρέμβει στις κατεχόμενες περιοχές, αφού δεν αναγνωρίζει τα κατεχόμενα.

Σε παρέμβασή του, ο Γενικός Εισαγγελέας υπογράμισε ότι είναι αδύνατον να γίνεται αρχαιοκαπηλία τέτοιου είδους χωρίς την ανοχή των αρχών του ψευδοκράτους.

Σχετικά με την διαδικασία έκδοσης του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν, ανέφερε ότι αυτή γίνεται για λόγους κοινού ποινικού δικαίου και όχι για πολιτικούς λόγους.

Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ευχαρίστησε εκ μέρους της εκκλησίας και της πολιτείας, την επίτιμη πρόξενο της Κύπρου στη Χάγη, Τασούλα Χατζηττοφή, και πρόσθεσε ότι θα εισηγηθεί στην Ιερά Σύνοδο, να της απονεμηθεί το παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα, ως αναγνώριση των υπηρεσιών της.


Διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον του υπόπτου για το φόνο του Ρωσοπόντιου Κώστα Ασλανίδη 24 ετών, εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, στον Γκεόρκι Βλαντιμήρι Λεκισβίλι 26 ετών, από την Γεωργία.

Ο Λεκισβίλι συνελήφθη χθες στη Λάρνακα, και σε κατάθεση του παραδέχθηκε την διάπραξη του φόνου.

Ο Λεκισβίλι υποστήριξε ωστόσο ότι το μαχαίρι με το οποίο σκότωσε τον Ασλανίδη, το απέσπασε από το θύμα κατά τη διάρκεια πάλης.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας επέβαλε στη Ρωσίδα Μίνα Ντελιουμπίνα, 45 ετών, τρεις μήνες φυλάκιση για παράνομη είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Ρωσίδα εισήλθε από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές πριν λίγες ημέρες και συνελήφθη χθες το απόγευμα, να περιπλανάται με φωτογραφική μηχανή κοντά σε εγκαταστάσεις της Εθνικής Φρουράς.


Αποκλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των πρατηριούχων πετρελαιοειδών, μετά την σημερινή καθοριστική συνάντηση της ηγεσίας του Συνδέσμου Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών με τον Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μιχαλάκη Μιχαηλίδη.

Στη σημερινή συνάντηση το υπουργείο Εμπορίου, απέσυρε τις προτάσεις που είχε θέσει κατά την τελευταία μεσολαβητική προσπάθεια, με τις οποίες γινόταν διαχωρισμός των πρατηρίων σε μικρά και μεγάλα.

Με τις νέες προτάσεις της κυβένησης, η προμήθεια των πρατηριούχων πετρελαιοειδών θα είναι της τάξης του 0.16 σεντ ανά λίτρο βενζίνης.

Η πρόταση αυτή θα ισχύει για τρία χρόνια.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών, Παμπίνος Χαραλάμπους, χωρίς να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για επικύρωση ή απόρριψη των προτάσεων, ανέφερε ότι οι τελικές τοποθετήσεις επί του θέματος θα ληφθούν στην Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, η οποία θα συνέλθει μετά τις γιορτές.


Νέο αεροπορικό δυστύχημα σημειώθηκε στην Μπάγκλαντες.

Αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση από την Ντάκα στο Σιλιέτ, πραγματοποίησε καταναγκαστική προσγείωση, πέντε μίλια πριν φτάσει στον προορισμό του, σε αγροτική περιοχή.

Από τους ογδονταεννέα επιβάτες, πενήντα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής, όπου νοσηλεύονται με ελαφρά τραύματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το δυστύχημα οφείλεται σε βλάβη στο σύστημα προσγείωσης.

Το αεροσκάφος προσέκρουσε με την κοιλιά στο έδαφος και διαλύθηκε σε κομμάτια, χωρίς ωστόσο να εκδηλωθεί φωτιά.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν κατά διαστήματα λίγες νεφώσεις και οι άνεμοι θα συνεχίσουν να είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 8 στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν μακρές περίοδοι με αίθριο καιρό αλλά και λίγες νεφώσεις που ενδέχεται να δώσουν λίγες βροχές στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς, μέχρι μέτριοι 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 18 βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί και η πιο χαμηλή 5, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 18 με 7, στη Λεμεσό 18 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 9 και τέλος στον Πρόδρομο 7 με 2 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 24 December 1997 - 15:27:15 UTC