Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-12-31

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εκκληση προς τον απανταχού Ελληνισμό να ενώσει τα χέρια, ώστε να ελευθερωθεί η Κύπρος, που αυτή την στιγμή αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κίνδυνο στην ιστορία της, απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, επισκέφθηκε σήμερα το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου ανέπεμψε δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας.

Μετά τη δέηση ο Μακαριώτατος, μαζί με τον κύριο Κυπριανού και τον Πρόεδρο των Νέων Οριζόντων Νίκο Κουτσού έκοψαν την βασιλόπιττα του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, και των συγγενών αγνοουμένων, οι οποίοι για 15 και πλέον μήνες έχουν αναλάβει την αντικατοχική εκστρατεία διαφώτισης και απόψε θα υποδεχθούν το νέο χρόνο στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σε δηλώσεις του απηύθυνε δραματική έκκληση για ενότητα και συστράτευση του απανταχού ελληνισμού, ώστε να ελευθερωθεί η Κύπρος.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ


Στο Προεδρικό μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε το πρωί τις φιλαρμονικές της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ, της αστυνομίας και τη χορωδία της ΝΕΔΗΣΥ.

Με πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα και Χριστουγενιάτικες μελωδίες χαιρέτησε πρώτη τον Πρόεδρο Κληρίδη η φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς.

Ακολούθησε η ΕΛΔΥΚ, η φιλαρμονική της Αστυνομίας και τέλος η χορωδία της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος Κληρίδης έκοψε την Βασιλόπιτα για το προσωπικό του Προεδρικού.

Αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς, όπου κλήθηκε να σχολιάσει την διαδικασία ψηφοφορίας των φαντάρων.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, είπε ότι έχουν ληφθεί οι αναγκαίες αποφάσεις ούτως ώστε να διευκολυνθούν οι φαντάροι να αποκτήσουν εκλογικό βιβλιάριο και να ψηφίσουν, λέγοντας χαρακτηριστηκά, ότι ο πρώτος που έχει το δικαίωμα να ψηφίσει είναι εκείνος που υπεραπίζεται την πατρίδα.

Σε ερώτηση αν κρίνει ορθό οι υποψήφιοι να πραγματοποιούν προεκλογικές συγκεντρώσεις και σε στρατόπεδα, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ωστόσο ότι τα πολιτικά προγράμματα όλων των υποψηφίων θα σταλούν στους φαντάρους ώστε να έχουν την ευκαιρία να τα μελετήσουν.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, επισκέφθηκε επίσης τα φυλάκια Λήδρας και Φανερωμένης καθώς και το οδόφραγμα της Αγλατζιάς.

Οι φαντάροι τραγούδησαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς στον Πρόεδρο Κληρίδη, και αυτός με την σειρά του, τους έδωσε δώρα και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε αυτούς και στις οικογένειές τους.


Την έντονη αντίδραση του Σπύρου Κυπριανού, του Γιώργου Ιακώβου και της ΕΔΕΚ προκάλεσε η δήλωση του διοικητή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Νίκου Ιωάννου Ψωμά υπέρ της υποψηφιότητας του Γλαύκου Κληρίδη.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού κατήγγειλε εμπλοκή της ΚΥΠ στην προεκλογική εκστρατεία υπέρ της υποψηφιότητας Κληρίδη.

Ο κύριος Κυπριανού σχολίαζε ομιλία του κυρίου Ψωμά, ο οποιος κατά την διάρκεια επίσκεψης του Προέδρου Κληρίδη στην υπηρεσία κάλεσε σε στήριξη της υποψηφιότητας Γλαύκου Κληρίδη.

Ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι θα καλέσει σύσκεψη εκπροσώπων των κομμάτων στην Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα για να εξετασθεί το θέμα.

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Ιακώβου σε γραπτή του δήλωση χαρακτηρίζει ως απροκάλυπτη, προκλητική και απαράδεκτη τη δήλωση του Αρχηγού της ΚΥΠ και σημειώνει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο περίγυρος του χρησιμοποιούν όλους του κρατικούς μηχανισμούς για να εξυπηρετούν προεκλογικές σκοπιμότητες.

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι ο κύριος Ψωμάς με θρασύτητα επιβεβαιώνει την εμπλοκή του στα προεκλογικά και το μόνο που του απομένει, αν επιθυμεί να προσφέρει κάτι στην Υπηρεσία που του ανατέθηκε να διοικεί, είναι η άμεση παραίτηση.


Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα με θύμα κυνηγό σημειώθηκε το πρωί στην Πάφο στην περιοχή Τοξεύτρα του Ακάμα.

Αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Γεώργιος Χριστοδούλου, 36 ετών από την Πάφο με συνεπιβάτη τον Στέλιο Νικολάου 36 ετών από την Λέμπα ανατράπηκε και κατέπεσε σε γκρεμό βάθους 60 μέτρων.

Από την πτώση του αυτοκινήτου βρήκε

ακαριαίο θάνατο ο Στέλιος Νικολάου, ο οποίος εκσφενδονίστηκε από το αυτοκίνητο και στην συνέχεια καταπλακώθηκε από αυτό.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου Γεώργιος Χριστοδούλου τραυματίσθηκε ελαφρά.

Και οι δύο επέστρεφαν από κυνηγετική εξόρμηση στην περιοχή του Ακάμα.

Ο άτυχος Νικολάου καταλείπει τρία μικρά παιδιά και σύζυγο η οποία βρίσκεται στον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης.


Η αστυνομία δεν έχει βρεί ακόμη το μαχαίρι που χρησιμοποιήθηκε στο φόνο του εικοσιτετράχρονου ρωσοπόντιου Κώστα Ασλανίδη στις είκοσι Δεκεμβρίου στον Ποταμό Γερμασόγιας.

Παρουσιάζοντας τον ύποπτο για το φόνο, Γκιόργκι Λεκισβίλι Λάτο 26 χρόνων, ο αστυνομικός ανακριτής ζήτησε και πέτυχε ανανέωση του διατάγματος κράτησης του για άλλες οκτώ ημέρες.

Ο Λεκισβίλι παραδέχθηκε ότι διέπραξε το φόνο, υποστήριξε ωστόσο ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα.


Ο Υπουργός Αμυνας Γιώργος Χαραλαμπίδης απέρριψε δημοσιεύματα περί ανάμιξης του υφυπουργού παρά τω προέδρω Παντελή Κούρου στις προαγωγές αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο κύριος Χαραλαμπίδης δήλωσε ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανάμιξη από το προεδρικό και απέδωσε την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των προαγωγών σε διαδικαστικά θέματα.

Ο Υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι οι προαγωγές δεν έχουν οποιαδήποτε σύνδεση με τις προεδρικές εκλογές και πρόσθεσε ότι αν δεν γίνονταν τώρα οι ετήσιες προαγωγές των αξιωματικών τότε θα υπήρχε πρόβλημα.


Εκρηξη ωρολογιακού μηχανισμού σημειώθηκε σήμερα στην Τουρκία σε βαγόνι αμαξοστοιχίας σε σταθμό της Κωνσταντινούπολης.

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν έξι άτομα, περιλαμβανομένων τεσσάρων γυναικών, η μία εκ των οποίων κρίσιμα.

Καμμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση ενώ η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη των δραστών.

Στη Ρωσία εξάλλου, πέντε άτομα σκοτώθηκαν από έκρηξη φιάλης υγραερίου στην Αγία Πετρούπολη.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε μηχανουργείο της πόλης και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες προκλήθηκε από φιλονικία ενός εργάτη με τη σύζυγο του.

Αφού μαχαίρωσε τη σύζυγο του, ο εργάτης αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με υγραέριο, προκαλώντας την έκρηξη.

Ως αποτέλεσμα, σκοτώθηκε το ζευγάρι καθώς και τρείς άλλοι εργάτες.

Στο Νέο Δελχί, επίσης, τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και άλλα εικοσιτέσσερα τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο.

Την στιγμή της έκρηξης δυνάμεις ασφαλείας ερευνούσαν το λεωφορείο για ύποπτα αντικείμενα.

Η σημερινή έκρηξη αποτελεί το αποκορύφωμα μιάς σειράς βομβιστικών επιθέσεων από την αρχή του χρόνου.

Στις τριάντα Νοεμβρίου, συγκεκριμένα, είχαν σκοτωθεί δύο πρόσωπα και πενηντα- οκτώ τραυματίστηκαν από δύο εκρήξεις βομβών στο κέντρο της πόλης.

Καμμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής, την ευθύνη για την έκρηξη.


Νέος Πρόεδρος του Πακιστάν εξελέγη ο εξηντα-οκτάχρονος υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, Μουχαμάντ Ραφίκ Ταράρ, παρά την δικαστική διαδικασία που εκρεμεί εναντίον του.

Ο νεοκλεγείς είναι ο ένατος πρόεδρος της χώρας στην πενηντάχρονη ιστορία της.

Ο Ταράρ, απέσπασε μεγάλη πλειοψηφία από τα δύο σώματα του εθνικού κοινοβουλίου και τέσσερις επαρχιακές συνελεύσεις που αποτελούν το εκλεκτορικό σώμα γιά την ανάδειξη του προέδρου.

Ο Ταράρ διαδέχεται τον Φαρούκ Λέγκχαρι, ο οποίος παραιτήθηκε στις δυο Δεκεμβρίου μετά από αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό Ανουάζ Σαρίφ.

Παρά την εκλογή του, η θέση του Ταράρ είναι επισφαλής αφού κατηγορείται για περιφρόνηση του δικαστηρίου.

Αν βρεθεί ένοχος, θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές.


Λιγότερες από επτά ώρες απομένουν για να γιορτάσουμε στην Κύπρο τον ερχομό του νέου χρόνου, ενώ στην Αυστραλία οι κάτοικοι του Σύδνεϋ γιόρτασαν ήδη με εντυπωσιακό τρόπο την πρωτοχρονιά.

Εκατοντάδες κάτοικοι του Σύδνεϋ συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της πόλης για να υποδεχθούν το 1998 με ένα φαντασμαγορικό θέαμα από πυροτεχνήματα.

Περισσότερα από είκοσι χιλιάδες πυροτεχνήματα ελεγχόμενα από ηλεκτρονικό υπολογιστή έλαμψαν πάνω από το λιμάνι και την όπερα.

Τον ερχομό του νέου χρόνου γιόρτασαν ήδη και οι κοσμοναύτες του διαστημικού σταθμού ΜΙΡ με τη συνοδεία σαμπάνιας κάτω από το τεχνητό χριστουγενιάτικο δέντρο.

Οι κοσμοναύτες ευχήθηκαν το 1998 να μην είναι τόσο δύσκολο όσο το 1997, χρονιά κατά την οποία ο ΜΙΡ είχε αντιμετωπίσει απανωτές δυσκολίες.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα ωστόσο θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 7 στα παράλια.

Αύριο και πάλιν ο καιρός θα είναι αίθριος με τοπικές παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι, 3 ως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 17 στα παράλια.

Σήμερα, στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί και η πιο χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 17 με 6, στην Λεμεσό 18 με 8, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο 5 με 0 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 31 December 1997 - 16:27:22 UTC