Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-01-03

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση, στο πλαίσιο της ευρείας τουρκικής αεροναυτκής άσκησης που πραγματοποιείται από χθές στο Αιγαίο.

Ωστόσο μέχρι στιγμής κανένα τουρκικό πλοίο δεν έχει πλησιάσει στην περιοχή.

Το πρωί έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών, σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων του Υπουργείου Αμυνας και της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, υπό την προεδρία του Γιάννου Κρανιδιώτη.

Επί τάπητος τέθηκε και η συμπεριφορά των Τούρκων στρατηγών, οι οποίοι συνεχίζοντας το παιχνίδι της αμφισβήτισης του ΦΙΡ Αθηνών, απέρριψαν τις υποδείξεις της Αθήνας για τροποποιήσεις σε τρείς περιοχές διεξαγωγής των ασκήσεων.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ενώ και ο Υφυπουργός Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης τόνισε την ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Στραμένα είναι και τα μάτια των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αιγαίο, καθώς ο πρέσβης της χώρας στην Αθήνα Νίκολας Μπέρνς ενημέρωθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τζοχατζόπουλο για τη διαμορφωθείσα, από την προκλητικότητα της Τουρκίας, κατάσταση.

Οπως δήλωσε ο Υφυπουργός Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης οι Ηνωμένες πολιτείες υποστηρίζουν την Ελληνική θέση, σύμφωνα με την οποία, όπου υπάρχουν έστω και βραχονησίδες, ο χώρος αυτός είναι Ελληνικός και η αρμοδιότητα για την έκδοση των Νόταμ είναι ελληνική ευθύνη.


Ανοικτή πρόσκληση προς την βάση του Δημοκρατικού Κόμματος για συνεργασία με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ώστε να επανεκλεγεί ο Γλαύκος Κληρίδης, απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του ύστερα από επισκέψεις που πραγματοποίησε σε ακριτικά φυλάκια της περιοχής Παλλουριώτισσας, ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα επιδιώξει, στον δεύτερο γύρο, διαβουλεύσεις με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, εκτός των ηγεσιών εκείνων που υποστηρίζουν, όπως είπε, την υποψηφιότητα του Γιώργου Ιακώβου.

Ο κύριος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα που προέκυψε με τον Διευθυντή της ΚΥΠ Νίκο Ιωάννου Ψωμά, και συγκεκριμένα για τις επικρίσεις από πλευράς του ΑΚΕΛ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι στο σπίτι του κρεμμασμένου δεν μιλούν για σχοινί.

Ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε συγκεκριμένα ότι έμμισθοι του ΑΚΕΛ μπαινόβγαιναν στα γραφεία της ΚΥΠ και παρενέβαιναν σε προαγωγές.

Ερωτηθείς αν θα παρευρεθεί τη ερχόμενη Δευτέρα στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι δεν πρόκειται να παραστεί ο ίδιος αλλά εκπρόσωπος του κόμματος του.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την δήλωση της Βάσως Λοϊζιάς, στενής συνεργάτιδας του Μακαρίου, η οποία θα υποστηρίξει τον Γλαύκο Κληρίδη, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού είπε ότι αυτό είναι απόδειξη πως η υποψηφιότητα του κυρίου Κληρίδη, τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής.


Στις δηλώσεις Αναστασιάδη απάντησε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο κύριος Χριστόφιας δήλωσε ότι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού αντί να δικαιολογεί, όπως είπε τον Αρχηγό της ΚΥΠ, ώφειλε να τον επικρίνει και να τον καταδικάσει.

Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ ουδέποτε επιχείρησε επιδρομές σε Αστυνομικές Διευθύνσεις και υποστήριξε ότι είναι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού που ασκεί τρομοκρατία σε Αστυνομικούς Διευθυντές.

Οι κυβερνώντες, κατέληξε, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες για τις εκτροπές που παρατηρούνται, ενόψη των προεδρικών εκλογών.


Η εξαγγελθείσα πρόθεση του προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργου Βασιλείου να μην παραστεί στην σύσκεψη των πολιτικων αρχηγών, την οποίαν συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, αποδεικνύει οτι ο ίδιος ο κύριος Βασιλείου έχει αντιληφθεί πως δεν πρόκειται να διαδραματίσει οποιοδήποτε ρόλο στις προεδρικές εκλογές.

Αύτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κατά τη διαρκεια επίσκεψης του σε φυλάκια της Εθνικής Φρουράς, στην γραμμή αντιπαράταξης στη Λευκωσία.

Θέμα της σύσκεψης που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι οι δηλώσεις του προισταμένου της ΚΥΠ, υπέρ της υποψηφιότητας Κληρίδη και οι συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κύριος Κυπριανού επανέλαβε την εκτίμηση οτι ο Γιώργος Ιακώβου θα εκλεγεί απο την πρώτη Κυριακή.


Νεό θανατηφόρο δυστύχημα σημειώθηκε σήμερα στις οκτώ και τριάντα το πρωϊ, στον δρόμο Τρούλλων-Κελλιών, κοντά στο στρατόπεδο Κελλιών, με θύμα εθνοφρουρό.

Πρόκειται για τον Χρίστο Μούγια, 19 ετών από τα Λειβάδια Λάρνακας.

Ο άτυχος στρατιώτης βρήκε ακαριαίο θάνατο, όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες, το αυτοκίνητο που οδηγούσε συγκρούστηκε μετωπικά με γεωργικό ελκυστήρα.

Τον ελκυστήρα οδηγούσε ο Αντώνης Χατζηαυξέντης από τους Τρούλλους, ο οποίος δεν έπαθε τίποτε.


Οκτακόσια-τριάντα-τέσσερα γραμμάρια ρυτίνης κάνναβης, ανακάλυψε η Αστυνομία Λάρνακας, στο κέντρο νεότητας του συνοικισμού Καμάρες δύο.

Για την υπόθεση συνελήφθει ο Παναγιώτης Χριστοδούλου εικοσιδύο χρόνων, διαχειριστής του κυλικείου του κέντρου, που θεωρείται ύποπτος ότι πουλούσε σε δεκαπεντάχρονους θαμώνες, τσιγάρα με ναρκωτικά, έναντι δέκα λιρών το καθένα.

Εξάλλου στην Πάφο προσήχθει σήμερα ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου, ο Κώστας Ασπρου τριαντα-τριών χρόνων ο οποίος συνελήφθει χθες το απόγευμα για κατοχή χρήση και διακίνηση ναρκωτικών.

Ο Ασπρου συνελήφθει μετά από ομολογία δύο νεαρών ατομων ότι τους προμήθευε με κάνναβη έναντι αμοιβής.

Μετά από έρευνα στο διαμέρισμα του υπόπτου η Αστυνομία Πάφου ανακάλυψε εκατόν-πενήντα γραμμάρια κάνναβη και αποτσίγαρα που περιείχαν ναρκωτικές ουσίες.


Ανανεώθηκε για άλλες έξι ημέρες η κράτηση του Αγαθοκλή Νεοκλέους άλλως Αθου 26 χρόνων από τη Λάρνακα, που θεωρείται ύποπτος για το φόνο του πατέρα του Αρχιμήδη, και τον σοβαρό τραυματισμό της μητέρας του Δέσπως, την ημέρα των Χριστουγέννων στη Λάρνακα.

Ο Νεοκλέους εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι είναι αθώος και ότι αυτούς που κτύπησε δεν ήταν οι γονείς του, αλλά δύο άλλα πρόσωπα.

Χαρακτήρισε παράλληλα άσκοπη την κράτηση του στο ψυχιατρείο και ζήτησε την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης.


Αν αλληλο-μισούμαστε δεν μας πρέπει λευτεριά.

Στην δήλωση αυτή προέβει ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, Αρης Χατζηπαναγιώτου, στέλνοντας μήνυμα για αποφυγή αντιπαραθέσεων, στην πολιτική ηγεσία του τόπου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι επείγουσα ανάγκη να ενωθούμε για το καλό της πατρίδας μας.

Τρίτη ημέρα του νέου χρόνου σήμερα, και τα μέλη του ΠΑΚ και οι συγγενείς των αγνοουμένων, συνεχίζουν το δικό τους ξεχωριστό αγώνα για ελευθερία και επιστροφή στα σκλαβωμένα μας εδάφη.

Συγκλονισμένοι οι επισκέπτες από την Ελλάδα που πήγαν σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, με δάκρυα στα μάτια εξέφρασαν την απορία πως μπορούν κάποιοι να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα και να βλέπουν τα αίσχη των Τούρκων.

Στήριγμα στις μαυροφορεμένες μάνες έδωσαν σήμερα και μαθητές από το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού.


Επίθεση δέχθηκε χθές βράδυ το κτίριο στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών στην Βαγδάτη.

Οπως δήλωσε ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Ντένις Χάλιντεϊ εκτοξεύθηκαν δύο ρουκέτες τύπου RPG. Η μία έπληξε φυλάκιο της ασφάλειας πίσω από την έδρα του Οργανισμού και η άλλη έπεσε μέσα στην καφετέρια του κτιρίου- χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Ο συντονιστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη πρόσθεσε ότι κοινή επιτροπή του Ιράκ και των Ηνωμένων Εθνών διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών και τη διαπίστωση των κινήτρων της επίθεσης.


Δεθνείς διαστάσεις έχει αποκτήσει πλέον η μαζική φυγή Κούρδων από την Τουρκία.

Δυτικές χώρες εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους και επισημαίνουν την ανάγκη λήψης μέτρων.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης που εμφανίζει συνεχώς αυξανόμενο αριθμό αφίξεων λαθρομεταναστών και κυρίως Κούρδων και Ιρακινών.

Εν τω μεταξύ περισσότεροι απο χίλιοι πρόσφυγες, έχουν αφιχθεί στις ιταλικές ακτές, την τελευταία εβδομάδα.

Επίθεση με δύο ρουκετες δέχτηκε χθες το κτίριο στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη.Σύμφωνα με τον συντονιστή των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ Ντένις Χάλιντει δεν υπήρξαν θύματα.


Ενα άτομο που είχε κληθεί χθες από την Αστυνομία για ανάκριση, αναφορικά με τον εμπρησμό σφεριστηρίου και ζαχαροπλαστείου στο Γέρι αφέθηκε ελεύθερο.

Πρόκειται για τον Νίκο Κωνσταντίνου Νικολάου σαράντα-δύο ετών, από τον Στρόβολο, για τον οποίον όπως αναφέρει αστυνομική ανακοίνωση δεν προέκυψε τίποτε το ενοχοποιητικό.


Απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών, ο Μεγάλος ευεργέτης της Κοινότητας Καϊμακλίου Σταύρος Σαουλλής.

Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο στις 10.30 το πρωϊ από τον ιερόν ναό Αγίας Βαρβάρας Καϊμακλίου.

Της κηδείας θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.


Το απόγευμα διεξήχθησαν τέσσερις αγώνες για το Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα Πρώτης Κατηγορίας.

Τα αποτελέσματα είναι:

Εθνικός Αχνας - Απόλλωνας 1 - 1

ΑΠΟΕΛ - Νέα Σαλαμίνα 5 - 0

ΑΕΛ - Εθνικός Ασσιας 0 - 0

ΑΠΟΠ - Αναγέννηση 1 - 0

Ο αγώνας Ανόρθωσης - Ομόνοιας, ο οποίος θα κρίνει και την πρωταθλήτρια χειμώνα θα αρχίσει στις επτά απόψε.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο Στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος και όπως αναφέρει αστυνομική ανακοίνωση αναμένεται να υπάρξει μεγάλη τροχαία κίνηση από την Λευκωσία προς την Λάρνακα.

Η αστυνομία καλεί τους οδηγούς που κατευθύνονται προς τη Λάρνακα να είναι προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αντρών της αστυνομίας.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος με ενδεχόμενο να πέσουν λίγες τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως βόρειοι ασθενείς, 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 7 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα μερικώς συννεφισμένος με ενδεχόμενο να πέσουν και πάλι λίγες τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι, 4 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 17 βαθμούς στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 14 βαθμοί και η πιο χαμηλή 2, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 16 με 5, στη Λεμεσό 16 με 7, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο 3 με 1 βαθμό.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 3 January 1998 - 18:27:13 UTC