Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-01-06

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το Φως που πηγάζει από την Βάπτιση του Χριστού και την φανέρωση της Αγίας Τριάδος, καταυγάζει και όλη την Κύπρο.

Στον μητροπολιτικό ναό της Παναγίας της Καθολικής στη Λεμεσό τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και της λοιπής πολιτικής ηγεσίας.

Ακολούθως κλήρος, λαός και ηγεσία πορεύτηκαν εν πομπή στο παλαιό λιμάνι της πόλης όπου τελέστηκε ο Αγιασμός των Υδάτων.

Αγιασμός υδάτων τελέστηκε και στην τεχνητή λίμνη, στο πάρκο, παρά την εκκλησία του Αγίου Προκοπίου στο μετόχι του Κύκκου, προϊσταμένου του Ηγουμένου της μονής Νικηφόρου.

Ακολουθίες αγιασμού των υδάτων τελέστηκαν σε όλες τις παραλιακές πόλεις και χωριά.

Σε ορεινά χωριά αγιασμός των υδάτων τελέστηκε σε ποτάμια, ενώ ακολουθίες τελέστηκαν και σε υδατοφράκτες.


Μιλώντας κατά την τελετή αγιασμού των υδάτων στο παλαιό λιμάνι Λεμεσού, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, τόνισε ότι είμαστε χρεώστες απέναντι στους προγόνους μας και απέναντι στις επόμενες γενιές, να παραδώσουμε ελληνική και χριστιανική τη γη που παραλάβαμε.

Ο δρόμος για τη δικαίωση, πρόσθεσε ο Μακαριότατος, είναι μακρύς και δύσβατος.

Ομως, κατέληξε, εάν ενώσουμε τις δυνάμεις μας αφού συνειδητοποιήσουμε τους κινδύνους, και εάν πράξουμε το καθήκον μας με σταθερότητα, πίστη στο Θεό και προσευχή, τότε αργά ή γρήγορα ο αγώνας μας ενάντια στην εισβολή και την αδικία θα δικαιωθεί.


Τρεις σημαντικές επισκέψεις πρόκειται να δεκτεί η Κύπρος περί το τέλος Μαρτίου, αποκάλυψε σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Κατά σειρά, θα έρθουν στην Κύπρο, ο Ειδικός Σύμβουλος του Κόφι Ανάν, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το κυπριακό, Ντέιβιντ Χάνεϊ και ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης απαντούσε σε χθεσινές δηλώσεις του υποψήφιου Γιώργου Ιακώβου, ο οποίος αμφισβήτησε την επικείμενη εκδήλωση πρωτοβουλιών, αποδίδοντας τις σε προεκλογικά τεχνάσματα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

"Εάν αυτά δεν τα γνώριζε ο κύριος Ιακώβου", είπε ο Πρόεδρος, "τον δικαιολογούμε".


Προσπάθεια αναβάθμισης πάγιων ενεργειών της Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτήρισε ο υποψήφιος για την προεδρία, Γιώργος Ιακώβου, τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη για την επικείμενη εκδήλωση διεθνούς ενδιαφέροντος για το κυπριακό, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού εξέφρασε ανησυχίες για τους στόχους των επισκέψεων Κόρδοβεζ, Χάνεϊ και Χόλμπρουκ.

Επιπρόσθετα, ο Σπύρος Κυπριανού επανέλαβε ότι η πρόταξη συνεχίζει να είναι η σταθερή πολιτική του ΔΗΚΟ, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δέχεται συζήτηση αρχών ενός συντάγματος, μόνο εάν αρχίσει σοβαρός διάλογος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Γιώργος Ιακώβου θα πράξει τα δέοντα προς ενίσχυση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας- Κύπρου, ενώ ο ίδιος ο κύριος Ιακώβου υποσχέθηκε να κάνει τα πάντα για την άμυνα της Κύπρου.


Ιδιαίτερη οξύτητα προσέλαβε σήμερα η προεκλογική αντιπαράθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς από τον κύριο Χριστόφια για τον Πρόεδρο Κληρίδη, αλλά και εξίσου σκληρές δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη.

Με δήλωση που διάβασε στους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εμφανίζεται ιδιαιτέρως επικριτικός, ενώ για πρώτη φορά επικαλείται τον παράγοντα ηλικία για να ζητήσει την αποχώρηση Κληρίδη από την εξουσία.

Αρχικά ο κύριος Χριστόφιας υποστήρηξε ότι οι οπαδοί του ΑΚΕΛ, αλλά και των άλλων δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, θεωρούν εθνική αναγκαιότητα να φύγει ο Κληρίδης και μαζί του η ΕΟΚΑ Β από την εξουσία, και πρόσθεσε: "Η πείρα του κυρίου Κληρίδη επικεντρώνεται σε σωρεία ενδοτικών θέσεων και πράξεων".

Αποκάλεσε ταυτοχρόνως τον κύριο Κληρίδη ως προπομπό παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων και τον κάλεσε να αποχωρήσει, αφού όπως υποστήρηξε ο κύριος Χριστόφιας, στην ηλικία των 80 χρόνων δεν μπορεί να κυβερνήσει.

Η πιθανή εκλογή του κυρίου Κληρίδη, κατέληξε ο Δημήτρης Χριστόφιας, θα αφήσει την Κύπρο χωρίς πρόεδρο και θα πολλαπλασιάσει τους κινδύνους επιβολής από τους ξένους διχοτομικών λύσεων.


Με σκληρή γλώσσα απάντησε λίγο αργότερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Αναφερόμενος στα περί ηλικίας του κυρίου Κληρίδη, ο Νίκος Αναστασιάδης ανταπάντησε στον κύριο Χριστόφια ότι εάν έκανε αυτοκριτική, όσον αναφορά τα θέματα υγείας, θα διαπίστωνε ότι νεαρότεροι από τον κύριο Κληρίδη, του ιδίου μη εξαιρουμένου, ίσως να έχουν περισσότερα προβλήματα.

Απαντώντας επίσης στην αναφορά Χριστόφια για παρουσία της ΕΟΚΑ Β στην εξουσία, ο Νίκος Αναστασιάδης, είπε, ότι αν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ εννοεί το ΔΗΚΟ, έχει φύγει από την εξουσία.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε λύπη για τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα, η οποία δεν αποτελεί, όπως είπε, παρά μια οικτρή κατάληξη όσων έχουν κάνει τις χείριστες των επιλογών.


Εξάλλου, το γραφείο Τύπου του ανεξάρτητου υποψηφίου Γιώργου Ιακώβου με ανακοίνωσή του αναφέρεται στην έκκληση του κυρίου Αναστασιάδη προς τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο Κληρίδη, επειδή είναι σε θέση να προωθήσει το εθνικό θέμα.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η αυτοανακηρύξεις Εθνικών ηγετών δεν έχουν πέραση στον εικοστό πρώτο αιώνα και δεν πείθουν κανένα.

Ο Γιώργος Ιακώβου, προστίθεται στην ανακοίνωση, έχει όλες τις δυνατότητες και τα εχέγγυα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του εικοστού πρώτου αιώνα.


Εν όψει της κοινής ναυτικής άσκησης Ισραήλ, Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, και με την άφιξη Τουρκικών και Αμερικανικών πλοίων στο λιμάνι της Χάιφα, ο αραβικός κόσμος εξέφρασε έντονη αντίδραση.

Από την πλευρά τους Αμερικανοί στρατιωτικοί τόνισαν ότι τέτοιες ασκήσεις στην Μεσόγειο αποτελούν μία από τις καλύτερες εγγυήσεις για σταθερότητα στην περιοχή.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, αραβικές χώρες μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Ιράκ και η Συρία, καταδίκασαν την στρατιωτική συνεργασία Ισραήλ- Τουρκίας υποστηρίζοντας ότι συνιστά κίνδυνο στην εύθραυστη ισορροπία της Μέσης Ανατολής.

Η άσκηση, με την επωνυμία "Εμπιστη Γοργόνα", αρχίζει αύριο στην Ανατολική Μεσόγειο, σε διεθνή ύδατα, ανοικτά του Ισραήλ και της Κύπρου.

Ισραηλινοί, Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματικοί προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την πολιτική και στρατηγική σημασία της άσκησης δηλώνοντας ότι έχει καθαρά ανθρωπιστικό χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Τέλ Αβίβ, ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εσωτερικών Τζέιμς Ρούμπιν ανέφερε ότι η άσκηση δεν στρέφεται εναντίον άλλων χωρών.

Ο κύριος Ρούμπιν είπε ότι η άσκηση επικεντρώνεται αποκλειστικά σε διαδικασίες ναυτικής έρευνας και διάσωσης, ενώ την ίδια διαβεβαίωση διατύπωσαν ο Ισραηλινός Υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μορντεχάι καθώς και Τούρκοι αξιωματούχοι.


Η Τουρκία δεν σεβάσθηκε τη μεγάλη θρησκευτική εορτή των Θεοφανείων και προέβη σε νέες προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας.

Για δεύτερη φορά η τουρκική πολεμική αεροπορία, προχώρησε σε νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, οκτώ τουρκικά αεροσκάφη F-16 προχώρησαν σε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, βόρεια και νότια της Λέσβου, που εξελίχθηκαν σε δύο παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή μεταξύ Ψαρών-Χίου και Οινουσών.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά Μιράζ-2000, F-16 και F-1, ενώ σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης, εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλου και του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου.

Ο κύριος Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η Τουρκία είναι υπόλογη απέναντι στη διεθνή κοινότητα, αφού με την εν γένει στάση της, δυναμιτίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Εξάλλου, ο κύριος Πάγκαλος δήλωσε ότι οι τουρκικές προκλήσεις παραβιάζουν το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ του 1988, βάσει του οποίου οι δύο χώρες δεσμεύονται να μην πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στη διάρκεια εθνικών και στρατιωτικών εορτών.

Το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι ο κύριος Τσοχατζόπουλος θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τρίτη επίσκεψη στη Μυτιλήνη και τη Χίο.


Στην Κύπρο και από την Πάφο, ο Υπουργός Αμύνης Γιώργος Χαραλαμπίδης δηλώνει ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Αιγαίο και ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Η Εθνική Φρουρά, πρόσθεσε ο κύριος Χαραλαμπίδης, έχει λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ενώ το ΓΕΕΦ και το ΓΕΕΘΑ βρίσκονται σε συνεχή επαφή.

Κληθείς να σχολιάσει φήμες αναφορικά με ματαίωση της άφιξης των πυραύλων ες- 300, ο κύριος Χαραλαμπίδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι προχωρούν όλα βάσει του προγράμματος της συμφωνίας.

Αναφορικά με τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Τουρκίας και Ισραήλ, ο Υπουργός Αμύνης είπε ότι δεν δικαιολογούν ανησυχία, δεδομένου ότι οι σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ είναι πολύ καλές.


Σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς υπεβλήθη το μεσημέρι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας, έπειτα από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η επέμβαση έγινε στο νοσοκομείο "Γεώργιου Παπανικολάου" στη Θεσσαλονίκη από ομάδα ιατρών με επικεφαλής τον Παναγιώτη Σπύρου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του νοσοκομείου, η επέμβαση έχει εξελιχθεί ομαλά και ο κύριος Τσοβόλας θα παραμείνει για ένα εικοσιτετράωρο στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις που θα πυκνώνουν κατά διαστήματα με ενδεχόμενο να δώσουν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως δυτικοί 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και στα νότια παράλια και γύρω στους 10 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος με πιθανότητα τοπικών βροχών, κυρίως στις ορεινές περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέτριοι 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στα δυτικά και νότια παράλια και λίγο ταραγμένη στα ανατολικά και βόρεια παράλια.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 19 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί και η πιο χαμηλή 5, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 18 με 6, στην Λεμεσό 18 με 8, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο 6 με 1 βαθμό.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 6 January 1998 - 15:27:13 UTC