Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-01-12

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η Τουρκοκυπριακή πλευρά έχει παραδώσει στα Ηνωμένα Εθνη, πληροφορίες για τάφους τετρακοσίων Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων.

Αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του σήμερα, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία αυτά δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Επίσης, ο κύριος Χριστόπουλος επικαλέστηκε συνομιλία που είχε με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϋσέλ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι τα στοιχεία αυτά είναι σοβαρά και μελετώνται.

Η ανταλλαγή των πληροφοριών αναμένεται να γίνει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, σε κοινή συνάντηση, όταν επιστρέψει από το εξωτερικό ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους Ρουστέμ Τατάρ, στην παρουσία του κυρίου Φεϋσέλ.

Σημειώνεται ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά δήλωσε στο τέλος Σεπτεμβρίου, ότι ήταν έτοιμη για την ανταλλαγή των πληροφοριών, όπως προέβλεπε η συμφωνία της 31ης Ιουλίου 1997, μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.


Σε έντονες παραστάσεις προς τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα για τις προκλήσεις της Αγκυρας και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, προέβη ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης.

Ο κύριος Κρανιδιώτης δέχθηκε στο γραφείο του τον Τούρκο Πρέσβη Αλί Τουιγκάν μετά από αίτημα του τελευταίου.

Ο κύριος Κρανιδιώτης καταδίκασε με έντονο τρόπο την προκλητική συμπεριφορά της Αγκυρας και τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποδεχθεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής στο Λουξεμβούργο.


Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση των προϋπολογισμών για το 1997 ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής η οποία συνήλθε στις τρεις το απόγευμα.

Η σημερινή είναι η τέταρτη ημέρα της συζήτησης με επίκεντρο τις δευτερολογίες των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων.

Υπέρ των προυπολογισμών αναμένεται τα ταχθούν ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και οι Ενωμένοι Δημοκράτες, ενώ η ΕΔΕΚ θα καταψηφίσει τους προυπολογισμούς, εξαιρουμένων των προϋπολογισμών για την άμυνα.

Επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα καταψηφίσουν ορισμένα κονδύλια.

Και οι τρεις προϋπολογισμοί προβλέπουν δαπάνες ενός κόμμα έξι δισεκατομμυρίων λιρών και έσοδα ενός κόμμα μηδέν οκτώ δισεκατομμυρίων λιρών, δηλαδή είναι ελλειμματικοί κατά μισό περίπου δισεκατομμύριο λίρες.


Η αεροπορική βάση της Πάφου θα παραδοθεί στις 24 Ιανουαρίου, αλλά τα εγκαίνια δεν θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δήλωσε το πρωί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι τουρκικές προκλήσεις για τη βάση θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η βάση είναι της κυρίαρχης Δημοκρατίας της Κύπρου και ότι η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη έχει αναφαίρετο δικαίωμα να πάρει όλα τα μέτρα που νομίζει σωστά για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου.

Για το θέμα της παράδοσης της βάσης ο κύριος Χριστοφίδης δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πώς θα είναι το τελετουργικό.


Σε συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του Κόμματος και υποστήριξη του Γιώργου Ιακώβου καλεί το ΔΗΚΟ τον Ντίνο Μιχαηλίδη, τον Αλέξη Γαλανό, τον Πέτρο Βοσκαρίδη και την Κατερίνα Παντελίδου.

Τις σχετικές επιστολές απέστειλε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Στάθης Κιττής.

Ο κύριος Κιττής δήλωσε ότι οι επιστολές καλούν τους τέσσερις να ανταποκριθούν εντός τριών ημερών στις αποφάσεις του ΔΗΚΟ για υποστήριξη της υποψηφιότητας Ιακώβου.

Η διατύπωση των επιστολών προς τους τέσσερις είναι διαφορετική, όπως ανέφερε ο κύριος Κιττής, αλλά η ουσία παραμένει η ίδια.


Μακριά από την προεκλογική εκστρατεία κλήθηκε και επίσημα να παραμείνει το αστυνομικό σώμα.

Το θέμα των προεδρικών εκλογών απασχόλησε τη σημερινή τακτική μηνιαία σύσκεψη της ηγεσίας της Αστυνομίας.

Σε δηλώσεις του ο Αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοίζου ανέφερε ότι έχει σταλεί εγκύκλιος προς όλα τα μέλη της Δύναμης με την οποία οι αστυνομικοί καλούνται να αποφύγουν ανάμιξη σε πολιτικές εκδηλώσεις.

Οσοι παραβούν τις οδηγίες, προειδοποίησε ο κύριος Χατζηλοϊζου, θα υποστούν πειθαρχικές κυρώσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε ότι μετά την καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος, η Αστυνομία στρέφει την προσοχή της σε δύο άλλα σοβαρά προβλήματα, την καταπολέμηση των ναρκωτικών και τη μείωση των δυστυχημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ενισχυθεί και θα αναδιοργανωθεί η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών.


Στο στόχαστρο προεκλογικής διαμάχης μπήκε και το θέμα της αναβάθμισης του λιμανιού της Λάρνακας, μετά από σύσκεψη των τοπικών αρχών της πόλης στην παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιου Ιεροδιακόνου, χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα.

Αποχωρώντας νωρίτερα ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Λάρνακας Νίκος Κλεάνθους, απέδωσε προεκλογική χροιά στην πραγματοποίηση στης σύσκεψης, δηλώνοντας ότι ενείχε σκοπιμότητα από πλευράς κυβέρνησης για να επιδείξει κάποιο ενδιαφέρον προ των εκλογών.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ σημείωσε ότι η κυβέρνηση από πολύ καιρό είχε ενώπιόν της το υπόμνημα με την ομόφωνη απόφαση της επιτροπής αναπτύξης, αλλά και τη μελέτη της τράπεζας αναπτύξεως.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο κύριος Κλεάνθους, θα έπρεπε η κυβέρνηση να είχε διαμορφώσει τελική εισήγηση.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Υπουργός, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του βουλευτή του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι τέθηκε προς συζήτηση η τελική μελέτη της Τράπεζας Αναπτύξεως και ότι έγινε μια τελευταία ανταλλαγή απόψεων με τους αντιπροσώπους της πόλης.

Ο κύριος Ιεροδιακόνου, δευσμεύτηκε επίσης ότι το λιγότερο σε τρείς εβδομάδες το Υπουργείο θα ετοιμάσει τελική εισήγηση προς το Υπουργικό Συμβούλιο.


Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυκτα στην οδό Αξιοθέας στον Στρόβολο.

Η βόμβα εξερράγη στις 2.10 κάτω από το αυτοκίνητο του επιχειρηματία Ανδρέα Ανδρέου, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές τόσο στο αυτοκίνητο όσο και σε τζάμια των γειτονικών σπιτιών.

Εξάλλου, από σπασμένα γυαλιά τραυματίσθηκε ελαφρά στο χέρι ο Ρωσοπόντιος Αλέξης Ταταρίδης, 25 ετών, εργάτης, ο οποίος τη στιγμή της έκρηξης κοιμόταν σε διπλανό σπίτι.

Η βόμβα, σύμφωνα με τον πυροτεχνουργό της Αστυνομίας Αντώνη Σιακαλλή, αποτελείτο από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό υψηλής ισχύος.

Εν τω μεταξύ, το ΤΑΕ Λευκωσίας διεξάγει ανακρίσεις σχετικά με τα ελατήρια της νέας βομβιστικής ενέργειας, ενώ ο Αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοίζου δήλωσε ότι μία από τις εκδοχές που εξετάζονται είναι οι επαγγελματικές αντιζηλίες.


Τη χάραξη πολιτικής για διεύρυνση και επέκταση των χρηματοπιστωτικών μας δραστηριοτήτων στον τομέα ανάπτυξης κατασκευών και ακινήτων, συζήτησαν σήμερα Υπουργός Οικονομικών και εκπρόσωποι των συνδέσμων κτηματομεσιτών, επιστημόνων εκτιμητών, αναπτύξεως ακινήτων και κτηματικών επαγγελμάτων.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών αποφασίστηκε η προώθηση συγκεκριμένων μέτρων.

Μεταξύ αυτών είναι η επίσπευση των διαδικασιών για διεκπεραίωση των αδειών για ανέγερση κατοικιών και διαχωρισμό οικοπέδων καθώς και η έγκαιρη λήψη αποφάσεων για αιτήσεις αλλοδαπών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Κύπρο.


Στην Αλγερία, νέες σφαγές αμάχων συγκλόνισαν και πάλι την χώρα, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται αυτή τη φορά στους εκατόν είκοσι.

Οι σφαγές, που έγιναν σε ορεινό χωριό, νοτίως της πρωτεύουσας Αλγέρι αποδίδονται σε φανατικούς Ισλαμιστές.

Από τις τριάντα Δεκεμβρίου, περισσότερα από χίλια άτομα έχουν δολοφονηθεί, κατά τη διάρκεια επιθέσεων εξτρεμιστικών ισλαμιστικών στοιχείων εναντίον χωριών.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλική κυβέρνηση, απέρριψε την ιδέα αποστολής ειρηνευτικής δύναμης στην Αλγερία, θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν επαρκείς λόγοι γιά μιά διεθνή επέμβαση.


Τεταμένη κατάσταση επικρατεί στα Ιεροσόλυμα παρά το κύμα ψυχους που έχει παραλύσει σχεδόν την πόλη.

Η Ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε δεκάδες Παλαιστινίους για προληπτικούς, όπως ανακοίνωσε, λόγους.

Στην πόλη σημειώθηκε στη διάρκεια της νύκτας βαρειά χιονόπτωση και οι ισραηλινοί βουλευτές μεταφέρθηκαν στα Ιεροσόλυμα με ελικόπτερα και οχήματα με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενόψει της αποψινής κρίσιμης συζήτησης στη Βουλή πρότασης μομφής που έχει καταθέσει η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Οι περισσότεροι δρόμοι έχουν αποκλειστεί από χιόνια ενώ έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Ιεροσολύμων-Τέλ Αβίβ.

Παρόμοιο κύμα κακοκαιρίας με χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις έχει επηρεάσει την Ιορδανία και την Τουρκία.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και ψυχρός και σε αρκετές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βόρειοι ασθενείς, 3 Μποφόρ και η θάλασσα σταδιακά θα καταστεί λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 2 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 4 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 ως 4 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 15 βθαμούς στο εσωτερικό και στους 17 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 11 βαθμοί και η πιο χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 13 με 4, στη Λεμεσό 15 με 4, στην Κερύνεια και την Πάφο 15 με 1 και τέλος στον Πρόδρομο μηδέν με πέντε βαθμούς υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 12 January 1998 - 17:27:11 UTC