Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-01-15

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τελικά κατέστη δυνατή η κοινή αναμέτρηση των επτά υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, οι οποίοι θα ανακριθούν απόψε από εκπροσώπους των τεσσάρων τηλεοπτικών καναλιών, σε μια ζωντανή μαραθώνια εκπομπή.

Οι Γλαύκος Κληρίδης, Γιώργος Ιακώβου, Βάσος Λυσσαρίδης, Γιώργος Βασιλείου, Νίκος Κουτσού, Νίκος Ρολάνδης και Αλέξης Γαλανός καλούνται απόψε να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων των τηλεοπτικών σταθμών, ενώπιων του κυπριακού λαού.

Ο ΛΟΓΟΣ θα συνδεθεί στις εννέα το βράδυ με τον χώρο της αναμέτρησης, για άμεση μετάδοση της δημόσιας αντιπαράθεσης των υποψηφίων.


Τα διαφωνούντα, στελέχη του ΔΗΚΟ, Ντίνος Μιχαηλίδης, Κατερίνα Παντελίδου και Πέτρος Βοσκαρίδης, με επιστολές που απευθύνονται στο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, εμμένουν στην αντίθεση τους προς την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, για υποστήριξη του Γιώργου Ιακώβου.

Ο κύριος Μιχαηλίδης στην επιστολή του τονίζει, ότι αρνείται να δεχθεί ένα συμβιβασμό, που τον υποχρεώνει να ισχυρίζεται ψευδώς, ότι η πολιτική που εφάρμοζε, ως υπουργός ήταν δήθεν λανθασμένη και επικίνδυνη.

Ο Πέτρος Βοσκαρίδης σημειώνει ότι τυχόν ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής, θα συνιστούσε πελώριο εθνικό και πολιτικό σφάλμα.

Η βουλευτής Κατερίνα Παντελίδου Πασχαλίδου στη δική της επιστολή, εκφράζει την πεποίθηση, ότι οι θέσεις της συνάδουν τόσο με το πνεύμα όσο και με το γράμμα των αρχών και αξιών που πρέπει να διέπουν το ΔΗΚΟ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού δήλωσε ότι τα μέλη του κόμματος που διαφωνούν θα έπρεπε να είχαν το φιλότιμο να παραιτηθούν από τα κομματικά τους αξιώματα.

Σχολιάζοντας πληροφορίες για δημιουργία πολιτικής κίνησης από τους διαφωνούντες του ΔΗΚΟ, η οποία θα υποστήριζε την υποψηφιότητα Γαλανού, ο Σπύρος Κυπριανού δήλωσε ότι θα απογοητευτούν όσοι πιστεύουν ότι θα πάρουν ποσοστά από το ΔΗΚΟ.


Ο υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Ιακώβου, επικρίνει την πολιτική Κληρίδη στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι ο Γλαύκος Κληρίδης αποδέχθηκε έγγραφο του ΟΗΕ, παρά του ότι υποβλήθηκε για συζήτηση και παρά τις διαφωνίες των μελών του Εθνικού Συμβουλίου και της ελληνικής κυβέρνησης.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα ότι "το πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική και οι χειρισμοί Κληρίδη αποδεικνύεται με την αποδοχή του τρίτου εγγράφου Κόρντοβεζ ως έχει, τη στιγμή που τα Ηνωμένα Εθνη του ζήτησαν να το δεχθεί ως βάση για συζήτηση.


Πάγια πολιτική της Ελληνοκυπριακής πλευράς, είναι ότι οι έποικοι θα πρέπει να αποχωρήσουν.

Δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφίδη, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, για παραμονή στην Κύπρο, περίπου δέκα χιλιάδων εποίκων για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο κύριος Χριστοφίδης δήλωσε ότι η αναφορά του Προέδρου Κληρίδη ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν περιπτώσεις ανθρωπιστικές, είναι μια διαπίστωση, την οποία, πρόσθεσε, δεν συζητούμε.

Εξάλλου, ο κύριος Χριστοφίδης σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι ο πεντάχρονος συνετός χειρισμός της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, από την κυπριακή κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ελληνική, έχουν καταστήσει προνομιούχα την Κύπρο.

Συνεχίζοντας, ο κύριος Χριστοφίδης δήλωσε ότι έχουμε χρέος να πιστώσουμε τη συνετή διπλωματία που μας έφερε σε αυτό το προνομιούχο στάδιο και να κλείουμε τα αυτιά σε κηρύγματα επιθετικής τάχα διπλωματίας, όπως ανέφερε, η οποία μπορεί να καταστρέψει τα επιτεύγματα, ιδιαίτερα όταν αυτή η διπλωματία στηρίζεται και υποστηρίζεται, όπως τόνισε, από το μεγαλύτερο κομμουνιστικό κόμμα που υπάρχει στον κόσμο, εννοώντας το ΑΚΕΛ.


Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις στο Αιγαίο, παραβιάζοντας επί καθημερινής βάσεως τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Σε μιά νέα έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, τριαντα-δύο τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ Λέσβου και Χίου.

Ολα τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά Μιράζ 2000

και ΕΦ-16.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Ινδία, κατήγγειλε τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συχνότητα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου μπορεί να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο.

Στις τουρκικές προκλήσεις αντέδρασαν, επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες διπλωματικές ενέργειες.


Εντονη κριτική σε μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης άσκησε ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Σταυριανός, γιατί χθεσινός θάνατος παιδιού από τον Μαζωτό απεδόθη σε μηνιγγίτιδα, χωρίς να υπάρχει σχετική επίσημη ανακοίνωση.

Ο κύριος Σταυριανός, μετά τη νεκροψία, ανέφερε ότι ο θάνατος του Χρίστου Στάυρου, 20 μηνών, ωφείλετο σε ασφυξία λόγω εισρόφησης εμεσμάτων.

Ο Χρίστος που έπασχε από ελαφράς μορφής γαστρεντερίτιδα είχε μεταφερθεί από τη μητέρα του χθες βράδυ λίγο πριν τις δέκα στο νοσοκομείο Λάρνακας, όπου διεπιστώθη από τους επί καθήκοντι ιατρούς, ο θάνατός του.

Ο Χρίστος είχε παρουσιάσει πυρετό και αδιαθεσία από την περασμένη Τρίτη και ετύγχανε θεραπευτικής αγωγής.


Ομόφωνα, με μερικές μόνο επιφυλάξεις των Ενωμένων Δημοκρατών, η Βουλή ενέκρινε το κυριολεκτικά πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Ενημέρωσης.

Υστερα από πολύωρες συζητήσεις σε επίπεδο Επιτροπής Εσωτερικών, αλλά και ειδικής υπεπιτροπής, οι οποίες κράτησαν δύο σχεδόν χρόνια με διαφωνίες, ενστάσεις και επιφυλάξεις, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε τελικά τα τρία συνολικά νομοσχέδια που αφορούν την νομοθετική ρύθμιση της λειτουργίας των ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Οι Ενωμένοι Δημοκράτες διατύπωσαν κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας κάποιες διαφωνίες επιμέρους προνοιών του Νόμου, οι οποίες αφορούν τη λειτουργία κλειστών κυκλωμάτων και των δημοσκοπήσεων που μπορούν να οργανώνουν οι σταθμοί και τις καταψήφισαν.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο βουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο αντιμετωπίσθηκε με κρατικίστικη αντίληψη και δημιουργεί απαράδεκτες δεσμεύσεις για την εύρυθμη λειτουργία των σταθμών.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Τάκης Χατζηδημητρίου μίλησε για τη σημερινή εμπειρία και υποστήριξε ότι είναι φανερές οι προτιμήσεις και ακόμη πιο φανεροί οι αποκλεισμοί, έκφραση αυτής της νοοτροπίας όσων ιδιοκτητών ηλεκτρονικών Μέσων θεωρούν τους εαυτούς τους και αφεντικά της πολιτικής ζωής.

Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου υποστήριξε ότι είναι λυπηρό για ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο να ακολουθούνται συνοπτικές διαδικασίες.

Με τη θέση αυτή διαφώνησε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος ανέφερε ότι εάν δεν εγκριθεί ούτε και σήμερα το νομοσχέδιο, η Βουλή θα ρεζιλευτεί.

Τέλος, ο αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Μάρκος Κυπριανού χαρακτηρίζοντας ως σημαντικό το νομοθέτημα, επισήμανε ότι έχει μεγαλύτερη σημασία η εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής.


Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιεί η δημόσια υπηρεσία τηλεφωνητών, διεκδικώντας ικανοποίηση των αιτημάτων της που περιλαμβάνουν μισθολογικές αυξήσεις καθώς και άμεση πρόσληψη προσωπικού στα νοσοκομεία λόγω σημαντικών ελλείψεων.

Αντιπροσωπεία του κλάδου πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω απο το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου επέδωσε υπόμνημα των αιτημάτων.

Εν τω μεταξύ, σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε έπειτα από συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου, οι τηλεφωνητές αποφάσισαν τη λήψη νέων δυναμικών μέτρων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κλαδικής επιτροπής, τα μέτρα που αποφασίστηκαν περιλαμβάνουν νέα σαρανταοκτάωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών δεν είχε καμμία θετική εξέλιξη.


Στο Μαυροβούνιο, έξω από κυβερνητικό κτίριο σημειώθηκε έκρηξη βόμβας την ώρα που διαδηλωτές επιχειρούσαν να εισέλθουν σε αυτό.

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν σαραντα-οκτώ άτομα, σαραντα-τέσσερα εκ των οποίων, είναι αστυνομικοί.

Νωρίτερα είχαν σημειωθεί συγκρούσεις ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και υποστηρικτές του πρώην προέδρου του Μαυροβουνίου, Μομίρ Μπουλάτοβιτς.

Η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει τους χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της κυβέρνησης εκτοξεύοντας πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και του κτιρίου.

Σήμερα, εξάλλου, έγινε η ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, Μίλκο Τζουκάνοβιτς, την εκλογή του οποίου αρνείται να αποδεχθεί ο απερχόμενος πρόεδρος, καταγγέλλοντας καλπονοθεία.


Το απόσπασμα των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στην Δυτική Σλαβονία, το τελευταίο τμήμα της Κροατίας, υπό σερβική κυριαρχία, αποχωρεί.

Ολοκληρώνοντας τη συμπεφωνημένη θητεία του, περέδωσε τον έλεγχο της περιοχής στην κυβέρνηση της Κροατίας, όπως προνοούν οι συνθήκες του Ερντουτ που υπογράφηκαν το 1995.

Η Δυτική Σλαβονία είχε καταληφθεί από Σέρβους αντάρτες το 1991.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, με τη συνθήκη του Ντέιτον, οι Σέρβοι συμφώνησαν όπως η περιοχή επανέλθει υπό την κυριαρχία της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας, μετά τη λήξη μιας περιόδου υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι στην αρχή γενικά αίθριος, αλλά αργότερα θα εμφανίζονται από τα δυτικά παροδικές νεφώσεις.

Σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί ομίχλη. Οι άνεμοι θα παραμείνουν ασθενείς μεταβλητοί 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 8 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά θα σχηματίζονται και πάλι λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς μεχρι μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 19 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 18 με 7, στη Λεμεσό 19 με 8, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 6 και τέλος στον Πρόδρομο 11 με 4 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 15 January 1998 - 18:27:14 UTC