Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-01-27

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τις εξελίξεις αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων, χαιρετίζει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Ο εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν, Φρέντ Εκχαρτ, προβαίνοντας σε σχετική δήλωση, είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας, βρίσκεται σε επαφή με τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, για την επιλογή του τρίτου μέλους της διερευνητικής επιτροπής.

Κατά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής μεταξύ των δύο πλευρών, όπως ανέφερε ο κύριος Εκχαρτ, έγινε ανταλλαγή πληροφοριών, αναφορικά με τον χώρο όπου βρίσκονται θαμμένοι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι.

Επεσήμανε επίσης, τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα ότι θα προβεί στον διορισμό του τρίτου μέλους της Επιτροπής, μόλις ενημερωθεί για την ανταλλαγή των πληροφοριών μεταξύ των μερών.

Η Κυβέρνηση χαιρέτισε διά του εκπροσώπου της, τη δήλωση του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, σχετικά με τον διορισμό εκπροσώπου του στη Διερευνητική.


Η Τουρκία δεν έχει χέρια καθαρά, για να μπορέσει να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, διαμαρτυρόμενη για την κατασκευή της αεροπορικής βάσης της Πάφου.

Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Τουρκία είναι υπόλογος, πρόσθεσε ο κύριος Χριστοφίδης, ενώπιον του παγκόσμιου οργανισμού για τα εγκλήματα που διέπραξε εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας εξάλλου τις ανησυχίες που εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέϊντ Ντιπάρτμεντ Τζέϊμς Ρούπιν για τα εξοπλιστικά προγράμματα στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι όσοι ανησυχούν για τους εξοπλισμούς έχουν λογική διέξοδο την αποστρατιωτικοποίηση, την οποίαν πρότεινε η κυπριακή κυβέρνηση.


Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση για τις θέσεις του προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης και Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κούκ, ο οποίος σημείωσε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου είναι εντελώς ανεξάρτητη από την πορεία επίλυσης του Κυπριακού.

Εύσχημα ο Υπουργός των Εξωτερικών αμφισβήτησε την εγκυρότητα των πληφοροριών για τις δηλώσεις του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι.

"Εχουν εκατό φορές μεγαλύτερη σημασία οι δηλώσεις Κούκ παρά οι δηλώσεις Ντίνι, οι οποίες δεν ήταν δηλώσεις, αλλά πληροφορίες", τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι η τυχόν αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να πείσει την Τουρκία να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά, τις προσπάθειες για συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.


Οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα αρχίσουν με βάση όσα είχαν συμφωνηθεί στη διάσκεψη του Λουξεμβούργου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, χαρακτηρίζοντας τον Μάρτιο, ως μήνα σημαντικών εξελίξεων για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κύριος Χριστοφίδης απέφυγε να σχολιάσει το πρώτο μέρος των δηλώσεων του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, ο οποίος επιχείρησε να συνδέσει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου με την επίλυση του Κυπριακού, λέγοντας ότι αυτό, υπερκαλύφθηκε από τη δεύτερη δήλωση, ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με βάση τα συμφωνηθέντα.


Ο υποψήφιος για την προεδρία, Γιώργος Ιακώβου ερμήνευσε τις δηλώσεις του ιταλού Υπουργού Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι, για την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου, ως διάψευση της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση, για να ωραιοποιήσει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Προβαίνοντας σε δηλώσεις στην Λεμεσό, ο κύριος Ιακώβου, διέψευσε δημοσιεύματα που φέρουν τον πρώην Υπουργό Αμυνας, Κώστα Ηλιάδη να προσπαθεί να εκμαιεύσει δήλωση του Ακη Τσοχατζόπουλου, η οποία να υποστηρίζει την θεσμοθέτηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας- Κύπρου.


Η κυβέρνηση δεν αρνείται προεκλογική συζήτηση επί θεμάτων εσωτερικής διακυβέρνησης, πιστεύει, ωστόσο, ότι ο κυπριακός λαός θα πρέπει να αποφασίσει με βάση τους χειρισμούς στο εθνικό θέμα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης σημείωσε ότι τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης συζητήθηκαν επαρκώς και διεξοδικώς στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προϋπολογισμών.

Σημειώνοντας ότι οι επιτελείς του κυρίου Ιακώβου δεν επιθυμούν συζήτηση επί του εθνικού θέματος, γιατί δεν τους συμφέρει, ο κύριος Κασουλίδης τόνισε ότι ο Γιώργος Ιακώβου έχει υποχρέωση να μιλήσει και να εξηγήσει τη θέση του στο εθνικό θέμα.

Κατηγόρησε ακόμη, τον κύριο Ιακώβου ότι συμπεριφέρθηκε άκομψα έναντι του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννου Κρανιδιώτη με την αναφορά, στο προεκλογικό του πρόγραμμα, για το παράγωγο δίκαιο.


Ντροπή χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, τη συνέχιση του διαλόγου γύρω από τα θέματα της άμυνας στην προεκλογική εκστρατεία και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συζητηθούν και άλλα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης.

Παράλληλα επανέλαβε την υποστήριξη του κόμματος του, στη συνέχιση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κύριος Κυπριανού εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ο Γιώργος Ιακώβου.

Το ποσοστό συσπείρωσης του ΔΗΚΟ, συνέχισε, μέχρι τώρα, έχει ξεπεράσει το 70% και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο τέλος θα φθάσει στο 85%.


Νέο δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε σήμερα ο υποψήφιος πρόεδρος Αλέξης Γαλανός εναντίον του προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ κατηγόρησε τον κύριο Κυπριανού για επαναφορά φαντασμάτων από το παρελθόν και προώθηση του εθνικού διχασμού.

Παράλληλα ο Αλέξης Γαλανός διέψευσε ισχυρισμούς από μέρους του ΔΗΚΟ, ότι μέλη της ΝΕ.ΔΗΣΥ ανέλαβαν την αφισοκόλληση του προεκλογικού του υλικού.

Ο κύριος Γαλανός, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί την Κεντρική Τράπεζα, εισηγήθηκε επικέντρωση του προεκλογικού διαλόγου σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης όπως η υγεία, η οικονομία και η παιδεία.


Συνάντηση με την ηγεσία της ΕΔΕΚ, θα επιδιώξει να έχει ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού, με στόχο την επίτευξη κοινής στάσης των δύο κομμάτων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Αυτό επεσήμανε σε δηλώσεις του ο υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Κουτσού, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφέρει την χρονική περίοδο πραγματοποίησης της συνάντησης.

Παράλληλα, ο κύριος Κουτσού, προειδοποίησε τα εκλογικά επιτελεία του κυρίου Ιακώβου να σταματήσουν τον ψίθυρο, όπως είπε, περί ύπαρξης συμφωνιών, για τη δεύτερη Κυριακή.


Τη δέσμευση όλων των υποψηφίων προέδρων με κώδικα προεκλογικής συμπεριφοράς, εισηγείται το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Οπως αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη, οι επτά υποψήφιοι θα κληθούν στις 30 Ιανουαρίου να υπογράψουν κώδικα, σύμφωνα με τον οποίο θα αποφεύγουν στις προεκλογικές τους αντιπαραθέσεις να αναφέρονται σε θέματα υγείας και ηλικίας των υποψηφίων, να αποφεύγουν τις αναφορές στη στάση της Ελληνικής κυβέρνησης και σε θέματα άμυνας.

Επίσης ζητούν να αποφεχθεί η εμπλοκή ξένων κυβερνήσεων και οργανισμών στη προεκλογική εκστρατεία.


Το Βέλγιο υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για λύση του κυπριακού, διαβεβαίωσε ο νέος πρέσβης του Βελγίου ο οποίος επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο νέος Πρεσβης σημειώσε ότι η χώρα του στηρίζει επίσης, τις προσπάθειες της Κύπρου για ένταξη στην ευρωπαϊκή ένωση.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση του Βελγίου στις προσπάθειες για ένταξη της Κύπρου, στην Ενωμένη Ευρώπη.


Παρά τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν το Λευκό Οίκο, η κυβέρνηση Κλίντον φέρεται να επιθυμεί ενεργότερη δράση στο Μεσανατολικό.

Η Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, ενδέχεται να πραγματοποιήσει, εντός της εβδομάδας, νέα περιοδεία στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, σε μια νέα προσπάθεια αναθέρμανσης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου που συναντήθηκε πρόσφατα με τον Πρόεδρο Κλίντον δήλωσε, ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα μίας -βήμα προς βήμα- αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από ορισμένες περιοχές της Δυτικής Οχθης, υπό τον όρο ότι οι Παλαιστίνιοι θα σεβαστούν τις συμφωνίες.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές, ενώ θα σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες καθώς και χιονόπτωση στο Τρόοδος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ισχυροί, 4 ως 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη γενικά και κυματώδης στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 8 στα παράλια.

Αύριο οι νεφώσεις επίσης θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και αναμένεται να πέσουν και πάλιν τοπικές βροχές, και να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες και χιονόπτωση στο Τρόοδος.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν το πρωί βορειοανατολικοί ισχυροί, 4 ως 5 Μποφόρ, και το απόγευμα θα τραπούν σε δυτικούς ισχυρούς 5 ως 6 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη γενικά και κυματώδης στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 16 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 16 βαθμοί και η πιο χαμηλή 3, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 17 με 6, στη Λεμεσό 17 με 7, στην Κερύνεια και την Πάφο επίσης 17 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο 6 με ένα βαθμό.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 27 January 1998 - 16:27:19 UTC