Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-01-29

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, για να αξιολογήσουν νέα μαρτυρία - σοκ, Κούρδου πρώην στρατιώτη, ο οποίος υπηρέτησε στις κατοχικές δυνάμεις την περίοδο της εισβολής, και όπως ισχυρίζεται έχει θάψει ο ίδιος περίπου εκατόν άμαχους Ελληνοκύπριους.

Στην μαρτυρία του, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Οζγκιούρ Πολίτικα, που εδρεύει στη Γερμανία, ο Μουσταφά Ονγκάν 45 ετών, προβαίνει σε αποκαλύψεις για τις θηριωδίες του Αττίλα, έναντι των ελληνοκυπρίων.

Συγκεκριμένα, ο Ονγκάν, αναφέρει ότι κοντά στην Λευκωσία, μεταξύ των χωριών Τύμβου και Παλαικύθρου, σκοτώθηκαν περίπου εκατόν άμαχοι ελληνοκύπριοι, οι οποίοι κατέφυγαν εκεί για να προστατευθούν, και τους οποίους έθαψε ο ίδιος σε ομαδικό τάφο, ανοίγοντας με εκσκαφέα μεγάλο λάκκο.

Στην μαρτυρία του, ο Κούρδος στρατιώτης δηλώνει ότι αυτά που είδε και έζησε τον βασάνιζαν όλα αυτά τα χρόνια, γι'αυτό αν του παρασχεθεί διεθνής προστασία, τονίζει, ότι μπορεί να υποδείξει τον ομαδικό τάφο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, θα προβεί σε πλήρη διερεύνηση του περιεχομένου της ομολογίας που έδωσε ο Κούρδος πρώην στρατιώτης του τουρκικού στρατού κατοχής.

Ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι έχουν δοθεί οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, περιλαμβανομένης και της Πρεσβείας μας στην Γερμανία, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προσθέτοντας ότι η πληροφορία αυτή λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκη Χριστόπουλου, ο οποίος ανέφερε στον "ΛΟΓΟ", ότι η πληροφορία αυτή είναι καινούργια και δεν περιλαμβάνεται στα στοιχεία που έδωσαν οι τουρκοκύπριοι.


Σε δημόσια συζήτηση για το θέμα της οικονομίας προκάλεσε ο υπουργός οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου τον υποψήφιο πρόεδρο Γιώργο Ιακώβου.

Ο κύριος Χριστοδούλου αντικρούοντας τις επικρίσεις του Γιώργου Ιακώβου για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, ανέφερε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί ο κύριος Ιακώβου στην προεδρία της δημοκρατίας, η οικονομία του τόπου θα μπεί σε περιπέτειες.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε ότι αρνείται να προσέλθει σε δημόσια συζήτηση με τον υπουργό οικονομικών καθώς, όπως είπε, ο κύριος Χριστοδούλου δεν είναι υποψήφιος.

Ενωρίτερα, ο Γιώργος Ιακώβου, παρέστη σε σεμινάριο με θέμα "Η Κατάσταση της Οικονομίας και η Αύξηση της Ανεργίας", στο οποίο τόνισε ότι η αδυναμία της κυβέρνησης Κληρίδη να πάρει ορθολογιστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας, είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί η βιομηχανία σε σοβαρή κρίση.


Αρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις τελικές επιλογές της ΕΔΕΚ, στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι άρχισε ήδη να απαντιέται το ερώτημα, για το τί θα πράξει η ΕΔΕΚ στον δεύτερο γύρο.

Σε ερώτηση αν η απόφαση θα αφορά την επιλογή ενός εκ των δύο υποψηφίων, ο κύριος Λυσσαρίδης, δήλωσε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί, αφού την οριστική απόφαση θα κληθούν να πάρουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος.

Τόνισε ωστόσο, πως η ΕΔΕΚ έχει πολλές επιλογές τις οποίες θα μελετήσει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το ευρύτερο συμφέρον του λαού.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης είχε ενωρίτερα συνάντηση με τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, τους οποίους και ενημέρωσε για τις προτάσεις της ΕΔΕΚ, στέλλοντας παράλληλα μήνυμα κατανόησης και αγάπης προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.


Προσπάθεια πολιτικής του εξόντωσης, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων και υποψήφιος πρόεδρος, Νίκος Ρολάνδης, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, την δημοσκόπηση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

Η δημοσκόπηση του ΡΙΚ, είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Ρολάνδης, εμένα με μηδενίζει, ενώ σε άλλον υποψήφιο δίδει είκοσι φορές μεγαλύτερο ποσοστό.

Ο κύριος Ρολάνδης δήλωσε ότι επικοινώνησε με το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ούτως ώστε να εξετασθεί το θέμα από πλευράς ποινικής δίωξης.

Ο κύριος Μαρκίδης όπως είπε ο κύριος Ρολάνδης, του ανέφερε ότι θα υπάρξει απόλυτη προτεραιότητα στην εξέταση της καταγγελίας και η απάντηση θα δοθεί πριν από τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Πάντως ο κύριος Ρολάνδης, επεσήμανε ότι ενημέρωσε τον Γενικό Διευθυντή του ΡΙΚ, Παύλο Σωτηριάδη, για το θέμα, ο οποίος όπως είπε, το διερεύνησε, επιβεβαίωσε το αληθές και εξέφρασε την έκπληξή του για αυτό που έγινε.

Ο κύριος Ρολάνδης, είπε ότι είναι καθήκον της Πολιτείας, να φροντίσει για τις δημοσκοπήσεις, δηλαδή να ερευνηθούν τα διάφορα γραφεία δημοσκοπήσεων, ποιά τα συμφέροντα που αποκρύπτονται πίσω από αυτές, εάν αποτελεί ποινικό αδίκημα η ενσυνείδητη παραπλάνηση του εκλογικού σώματος και ποιές μέθοδοι χρησιμοποιούνται για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.


Ανησυχίες για το μέλλον της Λιμενικής Βιομηχανίας εξέφρασε ο υποψήφιος για την προεδρία Γιώργος Βασιλείου, μετά το πέρας επίσκεψής του στο νέο λιμάνι Λεμεσού.

Ο κύριος Βασιλείου συνομίλησε με τους εργαζομένους στο λιμάνι, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί, από τον Λιμενάρχη Κρίστη Ασημένο.

Ο κύριος Βασιλείου είχε επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους υπεράκτιων εταιριών που εδρεύουν στη Λεμεσό.


Γαλλίδα η οποία είχε φθάσει στην Κύπρο τα Χριστούγεννα, εξαφανίσθηκε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες και η Αστυνομία διερευνά, μεταξύ άλλων εκδοχών, και το ενδεχόμενο να έχει δολοφονηθεί.

Πρόκειται για τη Φρανσουά Ζιακελίν, 49 ετών, η οποία αναμενόταν να επιστρέψει στην πατρίδα της την πρώτη Ιανουαρίου 1998, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επικοινωνήσει ούτε με τη μητέρα της.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε ότι η Αστυνομία δεν έχει οποιεσδήποτε συγκεκριμένες πληροφορίες, αναφορικά με την τύχη της Γαλλίδας.

Η Αστυνομία, είπε, διεξάγει έρευνες προς διάφορες κατευθύνσεις για να διαπιστώσει, κατά πόσο η γυναίκα εξαφανίσθηκε, δολοφονήθηκε ή αναχώρησε από την Κύπρο.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας προήδρευσε εξάλλου σύσκεψης στο αρχηγείο της δύναμης, κατά την οποία αποφασίσθηκαν διάφορες διευθετήσεις για την ομαλή διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.


Σπάνια αριστουργήματα της Ορθόδοξης Τέχνης, ρωσικές εικόνες οι οποίες χρονολογούνται από τον 15ο μέχρι τον 19ο αιώνα, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν και να εκτιμήσουν οι πιστοί, στην Κρατική Πινακοθήκη στη Λευκωσία.

Πρόκειται για μιαν ξεχωριστή έκθεση που αποδεικνύει τις κοινές βυζαντινές και πολιτιστικές παραδόσεις Κύπρου-Ρωσίας.

Την διοργάνωση της έκθεσης ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Νίκος Παναγιώτου και ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Γκεόρκι Μουράτοφ.

Οι εξαίρετες αγιογραφίες, που εκτίθενται για πρώτη φορά εκτός Ρωσίας, προέρχονται από διάφορες Βόρειες επαρχίες της χώρας και αποτελούν μοναδικούς θησαυρούς για την Ορθοδοξία.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το ερχόμενο Σάββατο στις 7.30.


Σεισμική δόνηση, μεγέθους 4.4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ κατέγραψαν, σαράντα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, οι σεισμογράφοι του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή, εξήντα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λεμεσού.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Λεμεσό, στην Πάφο και στο Στρουμπί.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές του ΛΟΓΟΥ, στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου δεν υπάρχουν ζημιές, καθώς η σεισμική δόνηση ήταν ασθενής.


Ο Ιρακινός Πρόεδρος Σάνταμ Χουσέϊν προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μήν επιτεθούν στην χώρα του, και κάλεσε τον Ιρακινό λαό να αντισταθεί σε οποιαδήποτε επίθεση.

Εν τω μεταξύ, σε μία ύστατη διπλωματική προσπάθεια επίλυσης της Ιρακινής κρίσης, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ωλμπράιτ αρχίζει σήμερα εξαήμερη περιοδεία σε Ευρωπαικές και Μεσανατολικές πρωτεύουσες, με πρώτο σταθμό το Παρίσι.

Σε δηλώσεις πρίν την αναχώρησή της, η κυρία Ωλμπράϊτ κατέστησε σαφές, ότι αν και ανεπιθύμητη η επιλογή στρατιωτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται όλο και πιό κοντά, καθώς η διπλωματική οδός όπως ανέφερε, εξαντλείται.

Στην περιοχή του Κόλπου βρίσκεται μεγάλη στρατιωτική δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ το Ιράκ ισχυρίζεται ότι οι αυξανόμενες απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν ως σκοπό την εξομάλυνση της εσωτερικής κρίσης που πλήττει τον Λευκό Οίκο, λόγω των σεξουαλικών σκανδάλων.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβγκένι Πριμακώφ, εξέφρασε αισιοδοξία για την επίλυση της ιρακινής κρίσης με διπλωματικά μέσα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συνεφιασμένος. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέχρι βορειοδυτικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα στα δυτικά και νότια παράλια θα παραμείνει κυματώδης ενώ στα ανατολικά παράλια θα είναι μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 7 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος με περιόδους ηλιοφάνειας.

Το απόγευμα σε μερικές περιοχές οι νεφώσεις θα πυκνώσουν με ενδεχόμενο να πέσουν λίγες βροχές και χιόνια στο Τρόοδος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέχρ νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 και τοπικά δυνατοί 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 15 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 14 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 17 με 8, στη Λεμεσό 16 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 15 με 13 και τέλος στον Πρόδρομο 2 με 0.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 29 January 1998 - 17:27:22 UTC