Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-02-03

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σάλο προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του πρώην Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αναφορικά με το περιεχόμενο συνομιλίας του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μεσούτ Γιλμάζ.

Ο κύριος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Νέα Ελληνική Τηλεόραση, δήλωσε ότι ο Μεσούτ Γιλμάζ του είπε ότι η διχοτόμηση είναι η μόνη δυνατή λύση στην Κύπρο.

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι απάντησε στον Μεσούτ Γιλμάζ σε έντονο ύφος, λέγοντας του να πει ξεκάθαρα, την άποψη του για διχοτόμηση και να οριστούν σύνορα στην Κύπρο, με την παραχώρηση μέρους των κατεχόμενων εδαφών.

Ετσι, πρόσθεσε ο πρώην Πρωθυπουργός, η ελεύθερη Κύπρος θα ενταχθεί στην Ενωμένη Ευρώπη και το ψευδοκράτος, θα ακολουθούσε την πορεία που ήθελε.

Παρά το γεγονός ότι, ο Πρόεδρος Κληρίδης, το πρωϊ, επικαλέστηκε άγνοια του περιεχομένου της συνομιλίας και δεν σχολίασε το θέμα, ενωρίς το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, κατόπιν οδηγιών του Προέδρου, απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ιδέα αποδοχής των τετελεσμένων, αναπροσαρμογής των λεγομένων "συνόρων" ή ένταξης μέρους της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις αποκαλύψεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει οποιοδήποτε τμήμα της επικράτειας της.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, ανέφερε ότι αυτό που προκύπτει είναι, ότι ο τελικός στόχος της Αγκυρας είναι η κάποιας μορφής διαίρεσης, που να τουρκοποιεί ένα μεγάλο μέρος της Κύπρου.


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης κατηγόρησε την Τουρκία ότι, επανειλημμένως, με δηλώσεις αξιωματούχων, προβάλλει την διχοτόμηση ως την μόνη λύση του κυπριακού.

Ο κύριος Χριστοφίδης επικαλέστηκε δηλώσεις του τούρκου Υπουργού Προεδρίας, Σιουκρού Γκιουρέλ, του Υφυπουργού Εξωτερικών, Ινάλ Μπατού και του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, σύμφωνα με τις οποίες, διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει την ένωση με την Κύπρο και ότι η μόνη εναπομείνασα λύση είναι η διχοτόμηση.

Ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και η επιθυμία των διεθνών μεσολαβητών, έχουν ως άξονα, λύση του κυπριακού βασισμένη σε ένα κυπριακό κράτος, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης απέφυγε σήμερα να αποκαλύψει το περιεχόμενο του προσωπικού μηνύματος του ρώσου Προέδρου, Μπορίς Γιέλτσιν.

"Αν η ρωσική πλευρά ήθελε να το δώσει στην δημοσιότητα", είπε ο Πρόεδρος, "θα το έπραττε".

Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης απέρριψε τον χαρακτηρισμό της χθεσινής δήλωσης του ρώσου πρεσβευτή, Γκεόρκι Μουράτωφ για τον χρόνο άφιξης των Ες-300, ως ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές.

Ο Μανώλης Χριστοφίδης ζήτησε να εκτιμηθούν οι άριστες σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας, ενώ δήλωσε, ότι δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί η συμφωνία που διέπει τον χρόνο παράδοσης των Ες-300.


Απάντηση στις κατηγορίες του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, σχετικά με το τί έκανε για να προλάβει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983, έδωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Ιακώβου.

Ο κύριος Ιακώβου ανέφερε ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο εκείνη την χρονική στιγμή να ασκήσει προληπτική πολιτική πάνω στην Αγκυρα, προσθέτοντας ότι τότε έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις και το συμπέρασμα ήταν ότι δεν επείκειτο αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Παράλληλα, ο κύριος Ιακώβου διερωτήθηκε τί έκανε ο Πρόεδρος Κληρίδης ώστε να σταματήσει τον δεύτερο Αττίλα, και γιατί δεν απέτρεψε την κατάληψη της Αμμοχώστου, που όπως είπε, δεν ήταν στα σχέδια των Τούρκων.

Εξάλλου, ο κύριος Ιακώβου κλήθηκε να σχολιάσει και το έγγραφο του ΑΚΕΛ για την διπλή κυριαρχία, λέγοντας ότι ακόμη δεν το έχει μελετήσει, και ούτε έχει κάνει οποιαδήποτε συζήτηση επί αυτού, με το ΑΚΕΛ.


Την πάγια θέση του Δημοκρατικού Κόμματος στο θέμα της κυριαρχίας εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Σπύρος Κυπριανού.

Σύμφωνα με το πρόεδρο του ΔΗΚΟ δεν τίθεται θέμα συζήτησης για διπλή κυριαρχία.

Ο κύριος Κυπριανού επανήλθε και στην επιστολή Χέντερσον, για την οποία επιμένει να ζητεί διευκρινήσεις από την βρετανική κυβέρνηση.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος δήλωσε ότι τα ποσοστά συσπείρωσης του κόμματος του, θα αποτελέσουν έκπληξη και θα φθάσουν σύμφωνα με το Σπύρο Κυπριανού, το ογδόντα τοις εκατόν.


Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, κατάγγειλε ως ανήθικους του ψιθύρους που φέρουν την ΕΔΕΚ, να έχει αποφασίσει τί θα πράξει την δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

Ο κύριος Λυσσαρίδης επιβεβαίωσε ότι το πρωί είχε συνάντηση με τον επίσης υποψήφιο Αλέξη Γαλανό και ξεκαθάρισε ότι επίσημες επαφές για τον δεύτερο γύρο, θα γίνουν μετά την Κυριακή.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί το Ιατρικό Κέντρο Αγίου Δομετίου, παρατήρησε ότι πραγματική αποκέντρωση των ιατρικών υπηρεσιών θα υπάρξει, όταν υιοθετηθεί το Εθνικό σχέδιο υγείας.


Κλειστά κράτησε και σήμερα τα χαρτιά του, σε ότι αφορά τις επιλογές του κόμματός του, στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ο υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων στον δεύτερο γύρο μεταξύ του κόμματος του και ενός εκ των δύο μονομάχων, ο κύριος Βασιλείου δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι ο δεύτερος γύρος δεν είναι ο γύρος του ιδεώδους αλλά του εφικτού.

Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών εξέφρασε παράλληλα, την εκτίμηση ότι οι θέσεις του κόμματος του, έχουν απήχηση στο κοινό και αυτό αποδεικνύεται, όπως είπε, τόσο μέσα από τις δημοσκοπήσεις, όσο και από τις επαφές που έχει με τους πολίτες.


Την Πάφο επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος πρόεδρος και Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού, ο οποίος κατά την διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει, κάτι το οποίο είπε, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Ο κύριος Κουτσού κάλεσε και σήμερα τους άλλους υποψηφίους και τα κόμματα πλην των δύο μονομάχων, να τοποθετηθούν από τώρα τι θα πράξουν στον δεύτερο γύρο, δίνοντας στην δημοσιότητα τις θέσεις και τις προτάσεις του, ενώπιον των δύο υποψηφίων του δευτέρου γύρου.

Σχολιάζοντας εξάλλου τις δηλώσεις Μητσοτάκη, ο κύριος Κουτσού ανέφερε ότι έρχονται δύσκολες μέρες για τον Κυπριακό Ελληνισμό, αφού οι ξένοι ετοιμάζουν λύση και χρειάζεται ενότητα του λαού.


Η Αστυνομία θα λάβει όλα τα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα, με στόχο την αυστηρή εφαρμογή των απαγορεύσεων που προνοούν οι σχετικές νομοθεσίες, για την μετάδοση προεκλογικών μηνυμάτων και αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων, λίγες ώρες πριν τις εκλογές.

Αυτό αποφασίστηκε σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και στην οποίαν συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας και ο Εφορος Εκλογών.

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ανακοίνωσε ότι εβδομηντα-δύο ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, απαγορεύεται η μετάδοση οποιονδήποτε αποτελεσμάτων από δημοσκοπήσεις, ενώ η μετάδοση ειδήσεων και ανακοινώσεων που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές, θα πρέπει να σταματήσει τα μεσάνυκτα της Παρασκευής.


Συνεδρίασε σήμερα για τελευταία φορά πριν από την αυριανή ανακοίνωση του τελικού πορίσματος της, η εκτάκτως συσταθείσα ειδική επιτροπή της Βουλής, για το αδιάβλητο των εκλογών.

Στην επιτροπή, στην οποία κλήθηκαν να παραστούν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Νίκος Κόσης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου και εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, συζητήθηκε το θέμα της πρόσληψης εκτάκτων αστυφυλάκων.

Υστερα από επίμονες τοποθετήσεις βουλευτών, για πρόσληψη ατόμων με βεβαρημένο ποινικό μητρώο, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ξεκαθάρισε ότι πριν γίνει οποιαδήποτε πρόσληψη στο αστυνομικό σώμα, γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος για τυχόν ύπαρξη βεβαρημένου ποινικού μητρώου του κάθε υποψηφίου.


Εξαντλούνται τα περιθώρια διπλωματικής λύσης στην ιρακινή κρίση, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, σημειώνοντας ότι πλησιάζει η ώρα γιά σκληρές αποφάσεις.

Συμπληρώνοντας τον κύκλο επαφών της σε χώρες του Περσικού Κόλπου, η κυρία Ολμπράιτ, είχε σήμερα συνάντηση με τον Εμίρη του Μπαχρέϊν, σε μιά προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξη για στρατιωτικό κτύπημα εναντίον του Ιράκ.

Στη Μόσχα, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η μεσολαβητική προσπάθεια της Ρωσίας για διπλωματική επίλυση της κρίσης, βαίνει καλώς και πιθανόν να οδηγήσει στην αποτροπή Αμερικανικής επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της κάτω βουλής του Ρωσικού κοινοβουλίου προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου, σε περίπτωση απειλής χρήσης πυρηνικών όπλων εναντίον του Ιράκ.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

Σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως βορειοδυτικοί ασθνείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 8 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί μέτριοι 4 μποφόρ και τοπικά δυνατοί 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 19 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 16 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 17 με 11, στη Λεμεσό 20 με 12, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 8 και τέλος στον Πρόδρομο 12 με 3 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 3 February 1998 - 17:27:19 UTC