Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-02-04

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Επεισόδια στη Λευκωσία και τη Λεμεσό σημάδεψαν χθες βράδυ την προεκλογική εκστρατεία και ήδη τρία άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση, ενώ η κυβέρνηση, αρχηγοί κομμάτων, υποψήφιοι πρόεδροι, καταδίκασαν τους βανδαλισμούς και έκαναν έκκληση για ήπιο κλίμα.

Στην Λευκωσία, ομάδα νεαρών επιτέθηκε και κτύπησε μέλη της ΕΔΟΝ, τα οποία επιθεωρούσαν πινακίδες με αφίσες του Γιώργου Ιακώβου, στην περιοχή των δισκοθηκών Εγκωμης.

Εξι άτομα τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας, όπου έτυχαν των πρώτων βοηθειών.

Ανάμεσα τους ήταν και ο κεντρικός οργανωτικός της ΕΔΟΝ Κώστας Κώστα.

Σχετικά με τα επεισόδια συνελήφθη και τέθηκε υπό εξαήμερη κράτηση ο Χρυσόστομος Ψαράς, από την Κερύνεια και τώρα στο Αρεδιού, 30 ετών.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας αναζητεί και άλλα πρόσωπα για ανάκριση.

Στη Λεμεσό, εξάλλου χθες βράδυ,

νεαροί προέβησαν σε βανδαλισμούς στο εκλογικό επιτελείο του υποψηφίου Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη.

Το πρωϊ η Αστυνομία, συνέλαβε πέντε ανήλικους οι οποίοι ανακρινόμενοι παραδέχθηκαν ενοχή, κατονομάζοντας ως συνεργούς τους, τους Ανδρέα Αντωνίου Σαουρή, 23 ετών και τον Δημήτρη Αντωνίου Ορθοδόξου 24 ετών, από τα Πάνω Πολεμίδια.

Ορθοδόξου και Σαουρής οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο εξέδωσε τετραήμερο διάταγμα κράτησής τους.


Η Κυβέρνηση καταδίκασε με έντονο τρόπο τα χθεσινοβραδυνά επεισόδια και έκανε έκκληση να επικρατήσει ήπιο κλίμα στις εκλογές, με δηλώσεις του Κυβερνητικού εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφίδη.

Εξάλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης και ο Αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοίζου, δήλωσαν ότι τα επεισόδια δεν φαίνεται να ήταν οργανωμένα.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Ιακώβου κατάγγειλε περιστατικό, κατά το οποίο συγκεκριμένο πρόσωπο ξέσχισε αφίσα του, μπροστά του.

Ο κύριος Ιακώβου απηύθυνε έκκληση για ήπιο κλίμα στην εναπομείνασα προεκλογική περίοδο.

Εντονα καταδίκασε τα επεισόδια και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος έκανε έκκληση για ψυχραιμία και ήπιο κλίμα.


Προφορικό μήνυμα της ρωσικής κυβέρνησης ότι θα τηρήσει το συμβόλαιο της με την Κύπρο, όσον αφορά τους πυραύλους ΕΣ-300, μετέφερε προχθές στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ρώσος πρέσβης Γκεόρκι Μουράτοφ.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ενώ υπενθύμισε ότι οι πύραυλοι θα έρθουν στην Κύπρο, στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που συμφωνήθηκε στο συμβόλαιο.

Ο κύριος Κασουλίδης απέρριψε κατηγορηματικά δηλώσεις, ότι το μήνυμα είχε προεκλογικό χαρακτήρα.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος δήλωσε πως την συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε ζητήσει ο Ρώσος Πρεσβευτής.


Ψευδαισθήσεις χαρακτήρισε ο υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Ιακώβου, τα περί άμεσης πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Πολιτείων στο κυπριακό αμέσως μετά τις εκλογές.

Οι θέσεις της Τουρκίας είπε, είναι τόσο αρνητικές, όλα δείχνουν ότι δεν επίκειται λύση του Κυπριακού, και ο κύριος Κληρίδης, πρόσθεσε, προσπαθεί να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις.

Πρόσθεσε δεν θα ζητήσει καμία αναβολή της διαδικασίας των συνομιλίων που αναμένεται να εκδηλωθεί αμέσως μετά τις εκλογές.

Αναφερόμενος στη δήλωση Μητσοτάκη δήλωσε ότι δεν την έχει υπόψην του, εξέφρασε όμως αντίθεση σε μια διχοτομική λύση.

Ο Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος μιλούσε σε διάσκεψη τύπου με κύριο θέμα τα Λιμάνια, χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ άσχημη και κατηγόρησε την Κυβέρνηση Κληρίδη, ότι προσπάθησε να διαλύσει την Αρχή Λιμένων με σκοπό να την ιδιωτικοποιήσει.

Είπε ακόμη ότι αμέσως μετά την εκλογή του, θα ζητήσει την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων.


Ως μή επαρκώς ενημερωμένο στο θέμα της οικονομίας κατήγγειλε εκ νέου τον υποψήφιο πρόεδρο Γιώργο Ιακώβου, ο υπουργός οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Μιλώντας το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κυρίου Ιακώβου για την οικονομία, οι οποίες όπως είπε ο κύριος Χριστοδούλου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Λόγω προεκλογικών σκοπιμοτήτων, ανέφερε ο κύριος Χριστοδούλου, η αντιπολίτευση κάνει λόγο για μηδενισμό της οικονομικής πολιτικής Κληρίδη.


Αμέσως μετά τον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών και συγκεκριμένα το πρωϊ της Δευτέρας, τα αρμόδια όργανα του Κινήματος των Ενωμένων Δημοκρατών, θα συνέλθουν για να καθορίσουν επαφές, με τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους, ώστε να εξετάσουν τις προοπτικές στήριξης ενός εκ των δύο.

Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο Πρόεδρος του Κινήματος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, μιλώντας σε διάσκεψη τύπου.

Εξάλλου, ο κύριος Βασιλείου συναντήθηκε το πρωί με αντιπροσωπεία

επαναπατρισθέντων Κυπρίων από το Ηνωμένο Βασίλειο, με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο υποψήφιος Γιώργος Βασιλείου, συναντήθηκε επίσης με αντιπροσωπεία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.


Την αξίωση όπως δοθούν στην δημοσιότητα οι προεκλογικές δαπάνες όλων των υποψήφιων Προέδρων, επανέλαβε με πρωινές του δηλώσεις ο Υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Κουτσού.

Παράλληλα, ο κύριος Κουτσού τόνισε ότι οι Νέοι Ορίζοντες καταδικάζουν έντονα τη λασπολογία απ'όπου και άν προέρχεται.

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις Μητσοτάκη για τις θέσεις Γιλμάζ περί διχοτόμησης, ο κύριος Κουτσού δήλωσε ότι επιβεβαιώνονται οι θέσεις των Νέων Οριζόντων, ότι είναι ψευδαίσθηση, να περιμένουμε σύντομα επίτευξη σωστής λύσης του Κυπριακού.


Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες και οι πρόσφυγες, αναφέρθηκε το πρωί ο υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Ρολάνδης.

Ο κύριος Ρολάνδης σημείωσε ότι οι πρόσφυγες και οι πληγέντες έχουν επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος μετά την τουρκική εισβολή και πρόσθεσε ότι τα προβλήματα τους θα πρέπει να εξεταστούν με μεγαλύτερη σοβαρότητα.

Ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων εξέφρασε την απορία του, για τις δηλώσεις του τούρκου Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ για διχοτομική λύση στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι η θέση αυτή είναι αντίθετη με τις μέχρι τώρα τουρκικές θέσεις.

Ολα αυτά τα χρόνια, σημείωσε ο κύριος Ρολάνδης, η Τουρκία ήταν αντίθετη με τη διχοτόμηση της Κύπρου, διότι, όπως είπε, η Τουρκία δεν επιθυμεί να έχει σύνορα σε αυτό το ακραίο σημείο της Μεσογείου, με την Ελλάδα.


Σε καταγγελίες, για εκστρατεία ψιθύρου και συκοφαντίας εναντίον της ΕΔΕΚ, από τους δύο πόλους, προέβη ο Πρόεδρος του κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης.

Ο κύριος Λυσσαρίδης ανέφερε ότι στελέχη του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ διαδίδουν ότι επήλθε, δήθεν, συμφωνία με την ΕΔΕΚ για τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ο κύριος Λυσσαρίδης διέψευσε κατηγορηματικά τους ψιθύρους, και κάλεσε τους οπαδούς του κόμματός του να τις καταδικάσει, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο που διαθέτει, όπως είπε, την ψήφο του.

Εξάλλου, ο κύριος Λυσσαρίδης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι μας, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα για την ανεργία και το ρουσφέτι.


Εντονα επικριτικός στις δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με αφορμή τις διχοτομικές δηλώσεις Γιλμάζ, ήταν ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος Αλέξης Γαλανός.

Ο κύριος Γαλανός ανέφερε ότι η παρέμβαση του κυρίου Μητσοτάκη για διχοτομική λύση ήταν ατυχής, ενώ άφησε αιχμές για την χρονική περίοδο που γίνονται αυτές οι αποκαλύψεις.

Παράλληλα, ο κύριος Γαλανός κάλεσε τους ανθυποψηφίους του, να μείνουν μακριά από συζητήσεις που αφορούν τις πτυχές αυτές του Εθνικού θέματος.

Εξάλλου, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην περιοδεία του σε κολλέγια της Λευκωσίας, εκφράζοντας την αντίθεση του στην αναβολή της αξιολόγησης των τίτλων σπουδών, η οποία, όπως είπε, ήταν θετική.


Σοβαρό κίνδυνο διέτρεξαν το μεσημέρι οι ένοικοι κεντρικού ξενοδοχείου στη Λάρνακα, από πυρκαγιά.

Η πυρκαγιά, εκδηλώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι στο μηχανοστάσιο της κεντρικής θέρμανσης του ξενοδοχείου.

Λόγω της έγκαιρης επέμβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η φωτιά δεν επεκτάθηκε στα δωμάτια του ξενοδοχείου.

Θύματα ευτυχώς δεν υπήρξαν, ωστόσο για προληπτικούς λόγους ζεύγος Σκανδιναβών, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.


Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν προειδοποίησε σήμερα ότι οι απειλές του Προέδρου Κλίντον, για στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράκ, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σ'έναν τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο.

Ο Μπορίς Γιέλτσιν, χαρακτήρισε τις ενέργειες του Προέδρου Κλίντον, αναίσχυντες και ιταμές.

Εξάλλου, το Ρωσικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων κατά του Ιράκ, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπολύσουν στρατιωτική επίθεση, κατά της Βαγδάτης.

Το αμερικανικό δίχτυο Σι-Εν-Εν μετέδωσε το πρωί ότι το Ιράκ, πρότεινε την πλήρη πρόσβαση επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών σε οκτώ προεδρικές τοποθεσίες για έναν μήνα.

Η άρνηση του Σαντάμ Χουσέϊν να επιτρέψει πλήρη πρόσβαση των επιθεωρητών, αποτελεί το κεντρικό σημείο αναφοράς στην κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Ιράκ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Στην Ελλάδα, έντονες είναι οι αντιδράσεις που προκάλεσε στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, στην απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, να διαγραφούν από το κόμμα οριστικά, οι κύριοι Σουφλιάς, Μάνος και Κοντογιαννόπουλος και προσωρινά - για ένα έτος, άλλα τρία στελέχη.

Χθες, είχε προηγηθεί δήλωση του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή, ο οποίος παρέπεμπε στο Πειθαρχικό τους έξι βουλευτές, με το ερώτημα της διαγραφής.

Σφοδρά αντέδρασε στη σχετική απόφαση, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος και Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος κάνει λόγο, για μία μικρή ομάδα επίδοξων κηδεμόνων, που προετοίμασε προγραφές, με μία μεθοδολογία όπως αναφέρει, ξένη και άγνωστη, προς τη δημοκρατική παράταξη.

Στλέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν απέκλεισαν πάντως το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται κατά διαστήματα αραιές ψηλές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη εκτός από τις προσήνεμες περιοχές όπου θα παραμείνει ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 9 στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν στην αρχή λίγες τοπικές νεφώσεις αλλά το απόγευμα θα πυκνώσουν και τοπικά ίσως να πέσουν λίγες βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί και αργότερα νοτιοανατολικοί μέτριοι 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 19 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 18 με 9, στη Λεμεσό 20 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο 13 με 6 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 4 February 1998 - 18:27:16 UTC