Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-02-07

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τη μορφή συλλαλητηρίου εκδήλωσης τιμής και ευγνωμοσύνης των δεκάδων χιλιάδων μαθητών του, προσέλαβε η κηδεία του Δασκάλου Φρίξου Πετρίδη.

Η κηδεία τελέστηκε από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννου, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής, υποψηφίων προέδρων, βουλευτών και πλήθους μαθητών του Φρίξου Πετρίδη.

Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Παιδείας Γεώργιος Χατζηνικολάου, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Φρίξου Πετρίδη, τονίζοντας ότι δίδασκε λόγω και έργω τον ελληνισμό.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού αναφέρθηκε στην προσφορά του Φρίξου Πετρίδη, στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο πριν την εισβολή, ως Υπουργός Παιδείας.


Την Αυτού Μακαριότητα τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, επισκέφθηκε σήμερα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, και είχε μαζί του συνάντηση η οποία διήρκεσε τριάντα περίπου λεπτά.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν φιλοφρονητική.

Οπως εγνώσθη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Μακαριώτατο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Εθνικό θέμα και τις προοπτικές όπως αυτές διαγράφονται αυτή την στιγμή.

Η συνάντηση έγινε αμέσως μετά την κηδεία του Φρίξου Πετρίδη.


Στα κατάστιχα της ιστορίας καταγράφηκε η προεκλογική εκστρατεία των Προεδρικών Εκλογών του Φεβρουαρίου του 1998.

Από χθες τα μεσάνυκτα, βάσει της νομοθεσίας, απαγορεύονται οι προεκλογικές εκδηλώσεις και ομιλίες, όπως επίσης και η μετάδοση ή δημοσίευση είδησης που έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές και η ανακοίνωση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων.

Από το χέρι του νόμου εξαιρούνται οι δηλώσεις των υποψηφίων για τον προεδρικό θώκο, μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος και οι ανακοινώσεις της Υπηρεσίας Εκλογών.


Η μεγάλη μάχη αρχίζει σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, με το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων στις επτά το πρωϊ.

Στις δώδεκα το μεσημέρι οι κάλπες θα κλείσουν, για να ανοίξουν ξανά στην μία, μέχρι και τις πέντε, οπότε ολοκληρώνεται η ψηφοφορία.

Το πρώτο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα γνωσθεί λίγο μετά τις επτά από την Πάφο και συγκεκριμένα από το κλειστό στάδιο "Αφροδίτη".

Γύρω στις εννέα, η Αμμόχωστος, πρώτη, θα δώσει τα τελικά της αποτελέσματα.

Θα ακολουθήσουν η Πάφος, η Λάρνακα, η Λεμεσός και τελευταία η Λευκωσία.

Το τελικό αποτέλεσμα από το Συνεδριακό Κέντρο αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στα μεσάνυκτα.

Η καταμέτρηση θα αρχίσει ταυτόχρονα σε όλες τις επαρχίες στις έξι και τριάντα, ανεξάρτητα εάν θα έχουν φθάσει όλες οι κάλπες ή όχι, στα κέντρα καταμέτρησης.


Ηνωμένες Πολιτείες και Βρεττανία δίνουν ιδιαίτερη σημασία στον στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας και στην ανάγκη να αρθεί κάθε εμπόδιο στην ευρωπαϊκη της πορεία.

Αυτό υποστήριξαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ύστερα από χθεσινή συνάντηση τους στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον και ο Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη, στη συνάντηση των δύο ηγετών έγινε αναφορά και στο κυπριακό.

Οι επικεφαλής των κυβερνήσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συμφωνούν στην ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για λύση του προβλήματος, εξέλιξη, η οποία όπως εκτιμούν θα βοηθήσει και στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.


Το κυπριακό βρίσκεται σε καμπή, και τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα είναι κρίσιμα για το μέλλον της Κύπρου.

Η εκτίμηση ανήκει στον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννο Κρανιδιώτη, ο οποίος, μιλώντας στη Νέα Ελληνική Τηλεόραση, ανέφερε ότι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και η Βρετανία, πρέπει να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία.

Η κρισιμότητα των στιγμών για την πορεία του κυπριακού, είπε ο κύριος Κρανιδιώτης, οφείλεται στην ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου, αλλά και στις διεθνείς εξελίξεις, καθώς επίσης και στη διεθνή συγκυρία, η οποία επιβάλλει την αναζήτηση λύσης στο κυπριακό με βάση τις αρχές του δικαίου και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνων.


Νέο ανθρώπινο δυναμικό στην Εθνική Φρουρά.

Η 98 Αλφα ΕΣΣΟ, ορκίστηκε σήμερα στο Κέντρο Νεοσυλλέκτων Λάρνακας, στην παρουσία του Υπουργού Αμυνας, Γεώργιου Χαραλαμπίδη, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Νικόλαου Βορβολάκου, του Μητροπολίτη Κιτίου, Χρυσοστόμου και άλλων επισήμων.

Την τελετή ορκομωσίας παρακολούθησαν συγγενείς και φίλοι των νεοσυλλέκτων εθνοφρουρών.

Στην ημερήσια διαταγή τονίστηκε, ότι οι Ελληνες είναι φιλειρηνικός λαός, δεν είναι, όμως, διατεθειμένοι να παραδώσουν πατρίδες.


Ζεύγος εγκλωβισμένων Μαρωνιτών συνελήφθη από τις κατοχικές αρχές, με την κατηγορία ότι προσπάθησε να μεταφέρει στις ελεύθερες περιοχές εικόνες.

Συγκεκριμένα συνελήφθη η Αντουανέτα Βασίλη, από τον Κορμακίτη, γιατί- σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκοκυπριακού τύπου προσπάθησε να μεταφέρει στις ελεύθερες περιοχές εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ενώ μετά από έρευνα της ψευδοαστυνομίας στο σπίτι της, βρέθηκε και μια εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους.

Συνελήφθη επίσης ο σύζυγος της Αντώνης, ο οποίος την ίδια μέρα επέστρεφε στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές.

Το ζεύγος Βασίλη, οδηγήθηκε σε ψευδοδικαστήριο, το οποίο τους απαγόρευσε να επιστρέψουν στις ελεύθερες περιοχές.


Επιμένουμε και αγωνιζόμαστε για ελευθερία και επιστροφή στα πάτρια εδάφη και στα σπίτια μας.

Μήνυμα που έστειλαν τα μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και οι συγγενείς των αγνοουμένων, που βρίσκονταν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, παρά την κακοκαιρία της σημερινής ημέρας.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, Αρης Χατζηπαναγιώτου, τόνισε ότι ο αντικατοχικός αγώνας θα σταματήσει μόνο όταν σταματήσει να υπάρχει κατοχή.

Επίσης, εκ μέρους των μελών του ΠΑΚ και των συγγενών των αγνοουμένων, ο κύριος Χατζηπαναγιώτου ευχήθηκε όποιος και να αναδειχθεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, να αγωνιστεί μέχρι να δικαιωθεί ο σκληρός αγώνας του Κυπριακού Ελληνισμού.


Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία θα χρησιμοποιήσουν στρατιωτική βία κατά της Βαγδάτης, αν συνεχίσει να παρεμποδίζει το έργο των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσαν οι επικεφαλής των δύο χωρών.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ραδιοφωνικής εβδομαδιαίας ομιλίας του, στην οποία κλήθηκε να παραστεί και ο Βρετανός Πρωθυπουργός, ο Αμερικανός Πρόεδρος επεσήμανε ότι θα πρέπει πρώτα να εξαντληθούν όλα τα διπλωματικά μέσα, θέση που υποστήριξε και ο Τόνυ Μπλαίρ.

Παράλληλα, ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός, Ριοτάρο Χασιμότο, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε την επιθυμία για αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης στη διαμάχη με το Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, ο Μπιλ Κλίντον είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τζον Χάουανρτ, κατά την διάρκεια της οποίας συζήτησε το κατά πόσον η Αυστραλία έχει πρόθεση να συμμετάσχει σε μια στρατιωτική επέμβαση στον Περσικό Κόλπο.

Εν τω μεταξύ, όπως δημοσιεύεται σε σημερινά φύλλα των τουρκικών εφημερίδων, η Τουρκία ετοιμάζει σχέδιο για αποστολή στρατευμάτων στο βορείο Ιράκ, με σκοπό τη δημιουργία μιας συνοριακής ουδέτερης ζώνης, σε περίπτωση που θα υπάρξει στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Βαγδάτη.


Ανώτατος αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης στην Κορσική, ο Νομάρχης Κλοντ Ερινιάκ, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε χθες βράδυ, στην πόλη Αζάξιο.

Ο Νομάρχης ηλικίας εξήντα ετών, δέχθηκε τέσσερις αλλεπάλληλους πυροβολισμούς στο κεφάλι από δύο μασκοφόρους, καθώς έβγαινε από το αυτοκίνητο του.

Ο πρωθυπουργός, Λιονέλ Ζοσπέν, και ο Υπουργός Εσωτερικών Ζαν-Πιέρ Σεβενμάν, μετέβησαν από το πρωί στην Κορσική όπου θα έχουν συνάντηση με αξιωματούχους των τοπικών αρχών και συνεργάτες του δολοφονηθέντος.

Μέχρι στιγμής καμιά οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία, ενώ εκφράζονται αμφιβολίες, εάν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια των ενόπλων εθνικιστικών κύκλων.

Το κλίμα βίας στην Κορσική έχει εκτονωθεί μετά την διακοπή της εκεχειρίας, που είχε ανακοινώσει πριν από δύο εβδομάδες η αυτονομιστική οργάνωση Εθνικό- Απελευθερωτικό Μέτωπο της Κορσικής- Ιστορικό Κανάλι.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέχρι βορειοανατολικοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 8 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί μέχρι ανατολικοί μέτριοι, 3 ως 4 Μποφόρ και τοπικά δυνατοί 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη ιδιαίτερα στα ανατολικά και νοτιοανατολικά παράλια, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, και στους 16 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 16 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 18 με 12, στη Λεμεσό 18 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 15 και τέλος στον Πρόδρομο 5 με 4 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 7 February 1998 - 20:27:14 UTC