Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-02-10

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Υποψήφιοι και πολιτικοί αρχηγοί συνέχισαν σήμερα τις επαφές τους, με το βλέμμα στραμμένο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 15ης Φεβρουαρίου.

Επίκεντρο των εξελίξεων ο Βάσος Λυσσαρίδης, η πρόταση του οποίου επιδόθηκε αργά χθες βράδυ, πρώτα στον Πρόεδρο Κληρίδη και αργότερα στον υποψήφιο, Γιώργο Ιακώβου.

Η πρόταση της ΕΔΕΚ, η οποία προέκυψε μετά από μαραθώνια συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, αναφέρεται σε βασικά στοιχεία που συνθέτουν το κυπριακό, την εσωτερική διακυβέρνηση και την ποιότητα ζωής.

Η σημαντικότερη πτυχή της πρότασης του Βάσου Λυσσαρίδη είναι η εισήγηση για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, που συνέχισε σήμερα τις συναντήσεις του με πολιτικούς αρχηγούς, ξεκαθάρισε ότι, τυχόν αποδοχή της πρότασης του από τους μονομάχους της δεύτερης Κυριακής, απαιτεί γραπτή δέσμευση.

ΔΗΛΩΣΗ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ


Να παρακολουθήσουμε την αντιμετώπιση που έτυχε η πρόταση του Βάσου Λυσσαρίδη για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, πρώτα από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη και τον Αλέξη Γαλανό.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ-ΓΑΛΑΝΟΥ


Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, είπε ότι αναμένει την σύγκληση των οργάνων του κόμματος, που θα ασχοληθούν με το θέμα.

Η απόφαση, πρόσθεσε ο κύριος Χριστόφιας θα αποτελέσει και την εισήγηση προς τον υποψήφιο, Γιώργο Ιακώβου.

ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Να αναφέρουμε ότι αυτή την ώρα συνέρχεται η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ η οποία θα τοποθετηθεί επί της πρότασης Λυσσαρίδη.

Στην τηλεφωνική μας γραμμή είναι ο συνάδελφος Παναγιώτης Καπαρής, για να μας ενημερώσει.


Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, πραγματοποίησε και συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Την απόφαση του για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Γλαύκου Κληρίδη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε το πρωί ο Αλέξης Γαλανός.

Οπως εξήγησε ο κύριος Γαλανός, κατέληξε στην απόφαση αυτή, μετά από δέσμευση που εξασφάλισε από τον Γλαύκο Κληρίδη για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, θέση, που όπως ανέφερε, είναι πάγια επιδίωξή του.

Παράλληλα, ο κύριος Γαλανός κάλεσε σύσσωμο τον κόσμο του Δημοκρατικού Κόμματος να πράξει το ίδιο, αφού όπως ανέφερε, η υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για συνέχιση της σημερινής πορείας στο εθνικό θέμα, τη διασφάλιση της εφαρμογής του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, αλλά και τη συνέχιση της πορείας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Υποστήριξη προς την υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη εξέφρασε και ο Ντίνος Μιχαλίδης, δηλώνοντας ότι ο Γλαύκος Κληρίδης μπορεί και πρέπει να γίνει η αιχμή του δόρατος όλου του κυπριακού λαού μέχρι την δικαίωσή του.


Την πρότασή του υπέρ της υποψηφιότητας Γλαύκου Κληρίδη μαζί με διευκρινίσεις, μετέφερε στον Γλαύκο Κληρίδη, ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κύριος Κουτσού επανέλαβε ότι το απόγευμα θα συνέλθει η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος, η οποία θα πάρει την τελική απόφαση, αφού συζητηθεί η πρόταση του Εκτελεστικού Γραφείου.

Ερωτηθείς εάν οι Νέοι Ορίζοντες θα συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση, ο κύριος Κουτσού είπε ότι αυτός δεν είναι όρος ή προϋπόθεση για την υποστήριξη της υποψηφιότητας Κληρίδη, σημειώνοντας ότι αυτή η απόφαση ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Σε αυριανή συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου θα ληφθεί η οριστική απόφαση του Κόμματος των Φιλελευθέρων, για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κόμματος Νίκος Ρολάνδης.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου είχε συνάντηση με τον Γλαύκο Κληρίδη, ο κύριος Ρολάνδης δεν θέλησε να αποκαλύψει τις προσωπικές του σκέψεις για να μην προκαταλάβει, όπως είπε, την απόφαση του κόμματός του.

Ανακοίνωσε ωστόσο, ότι θα έχει νέα συνάντηση με τον Γλαύκο Κληρίδη την προσεχή Παρασκευή.

Ερωτηθείς αν θα συναντηθεί με τον έτερο των υποψηφίων Προέδρων, Γιώργο Ιακώβου, ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων ανέφερε ότι υπήρξε "ένα τηλεφώνημα", αλλά πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει συνάντηση.


Θετικά, αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης την πρόταση του Προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, για οικουμενική κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Γλαύκο Κληρίδη, ο κύριος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι καταρχήν δεν βλέπει να υπάρχει ουσιώδης διαφορά απόψεων.

Εξάλλου σε ερώτηση αν θα συζητηθεί ο τρόπος εφαρμογής της πρότασης, αφού αντιμετωπίζεται θετικά, ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι αυτό είναι θέμα μεταξύ του κυρίου Κληρίδη και του κυρίου Λυσσαρίδη.

Εφόσον υπάρχει η βούληση και η απόφαση για υλοποίηση μίας πρότασης, πρόσθεσε ο κύριος Αναστασιάδης, δεν βλέπει γιατί να μην υπάρξει και ο αναγκαίος τρόπος υλοποίησης.


Πρωινή συνάντηση είχαν στην οικία Σπύρου Κυπριανού τα επιτελεία Γιώργου Ιακώβου, του ΑΚΕΛ και του Δημοκρατικού κόμματος, παρουσία και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου.

Στη συνάντηση έγινε εκτίμηση των μέχρι τώρα εξελίξεων, πέντε μόλις ημέρες πριν από το δεύτερο γύρο των εκλογών.

Σε δηλώσεις του ο υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Ιακώβου, ανέφερε πως η πρόταση του Βάσου Λυσσαρίδη εξετάζεται σοβαρά, τονίζοντας ότι οι σχέσεις με την ΕΔΕΚ είναι άριστες.

Ερωτηθείς σχετικά με τη πρόταση της ΕΔΕΚ για σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης, ο κύριος Ιακώβου ανέφερε ότι αυτή δεν είναι η μοναδική αρχή του εγγράφου.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι το ΑΚΕΛ, δεν είχε ακόμη στα χέρια του το έγγραφο της ΕΔΕΚ.

Σημείωσε πάντως ότι παρακολουθούνται οι εξελίξεις και τροχιοδρομούνται περεταίρω κινήσεις για να καλυτερεύσουν τα πράγματα.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού σχολιάζοντας την πρόταση της ΕΔΕΚ, ανέφερε ότι η σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης ανέκαθεν ήταν θέση του κόμματός του.

Κατά την πρωινή συνάντηση, όπως ανέφερε ο κύριος Κυπριανού, ανασκοπήθηκαν το τί έγινε και το τί πρέπει να γίνει υπό το φώς των εκτιμήσεων που έχουν εξαχθεί μέχρι τώρα για τον πρώτο γύρο και εν όψει του δευτέρου.


Περνούμε στον διεθνή χώρο και στην κρίση με το Ιράκ.

Η αμερικανική στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Ιράκ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τοποθετείται μετά τις εικοσιδύο Φεβρουαρίου.

Η Ουάσιγκτων προετοιμάζεται πυρετωδώς για ένα στρατιωτικό κτύπημα, με την αποστολή άλλων τριών χιλιάδων στρατιωτών στο Κουβέιτ, εντός των επόμενων δέκα ημερών.

Την απόφαση για την αποστολή στρατιωτών, ανακοίνωσε ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας Ουίλλιαμ Κόεν, ο οποίος πραγματιοποιεί περιοδεία σε χώρες του Περσικού Κόλπου, με πρώτο σταθμό το Ομάν.

Ο κύριος Κόεν ανακοίνωσε ακόμη ότι στην περιοχή του Κόλπου μεταφέρονται σαραντα-δύο αεροσκάφη, περιλαμβανομένων και έξι βομβαρδιστικών Στέλθ, τα οποία διαθέτουν σύστημα αποφυγής των ραντάρ.

Οι ενισχύσεις αυτές προστίθενται στην αρμάδα των τριών αεροπλανοφόρων, δεκαεπτά πολεμικών σκαφών και τρακόσιων- εβδομήντα- πέντε αεροπλάνων, που διαθέτουν στον Περσικό Κόλπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία.

Εν τω μεταξύ, από αμερικανικής πλευράς κατέστη σαφές ότι το σύνολο των επιχειρησιακών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών στον Περσικό Κόλπο, θα είναι πλήρως ανεπτυγμένο σε μία εβδομάδα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε τοπικές νεφώσεις δυνατό να δώσουν λίγες βροχές, ιδιαίτερα στα νότια παράλια και λίγα χιόνια στο Τρόοδος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι, 4 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 9 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ως βορειοδυτικοί μέτριοι ως δυνατοί, 4 ως 5 Μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 17 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 14 βαθμοί και η πιο χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 15 με 10, στη Λεμεσό 17 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο 3 με ένα βαθμό υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 10 February 1998 - 17:27:17 UTC