Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-01

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σαράντα-ένα χρόνια συμπληρώνονται μεθαύριο Τρίτη, από την ηρωϊκή θυσία του Σταυραετού του Μαχαιρά, Γρηγόρη Αυξεντίου, κατά τον εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59.

Το πρωϊ, τελέστηκε στην Ιερά Μονή Μαχαιρά, το μνημόσυνο του ήρωα, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και άλλοι επίσημοι.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο αποχωρών Υπουργός Αμυνας Γεώργιος Χαραλαμπίδης, ο οποίος εξήρε τη θυσία του ήρωα Αυξεντίου.

Ο κύριος Χαραλαμπίδης τόνισε ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός, ποτέ δεν θα συνθηκολογήσει και δεν θα δεχθεί λύσεις, που να υποθηκεύουν τον μέλλον της πατρίδας μας.

Ακολούθησε τρισάγιο στο χώρο του κρησφυγέτου και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε αναπαράσταση της μάχης.

Η τηλεόραση του "ΛΟΓΟΥ", μετέδωσε σε απευθείας σύνδεση, την τελετή του μνημοσύνου του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου.


Δέηση για λήξη της ανομβρίας, αναπέμφθηκε σήμερα σε όλους τους ιερούς ναούς της ελεύθερης Κύπρου.

Στη σχετική εγκύκλιο, που απέστειλε η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, και διαβάστηκε στους ιερούς ναούς κατά τη Θεία Λειτουργία, αναφέρεται ότι εάν παραταθεί η μεγάλη ανομβρία που πλήττει και φέτος το νησί, οι συνέπειες στη γεωργία, την κτηνοτροφία αλλά και την δενδροκομία θα είναι φοβερές.

Πιστεύουμε αναφέρει, στην εγκύκλιο του ο Μακαριώτατος, πως αν με θερμότητα ψυχής και βαθιά πίστη, ενώσουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Πανάγαθο Ουράνιο Πατέρα μας, δεν είναι δυνατό παρά να μας ακούσει και να ανταποκριθεί στα αιτήματά μας.


Τέσσερα βασικά σενάρια, για την διευθέτηση του θέματος της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν επεξεργαστεί, από κοινού Λευκωσία και Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η αθηναϊκή εφημερίδα "Το Βήμα", το πρώτο σενάριο προβλέπει απλά την διατύπωση πρόσκλησης από τον Πρόεδρο Κληρίδη, προς τους Τουρκοκύπριους, για να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Το δεύτερο σενάριο, αναφέρεται στην ύπαρξη ενός βασικού διαπραγματευτή, τον οποίο θα αναπληρώνει ένας τουρκοκύπριος, ανάλογα με το υπό διαπραγμάτευση θέμα.

Στο τρίτο σενάριο, ο βασικός διαπραγματευτής συνοδεύεται από δύο αναπληρωτές, οι οποίοι θα εκπροσωπούν επίσημα τις δύο κοινότητες, και θα μπορούν να πραγματοποιούν απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τέλος, και σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του αθηναϊκού "Βήματος", το τέταρτο σενάριο προβλέπει την διεξαγωγή παράλληλων διαπραγματεύσεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και ατύπων με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.


Ειλικρινά επιθυμούμε την συνεργασία με το σύνοικο στοιχείο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σχολιάζοντας την πρόσκληση του Προέδρου Κληρίδη στον Ραούφ Ντενκτάς, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του στη βουλή των αντιπροσώπων.

Από κοινού Ελλάδα και Κύπρος, θα υποβάλουν την όποια συνταγή συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων, με γνώμονα την μη κατάργηση της κυπριακής δημοκρατίας, ενώ οι τουρκοκύπριοι θα συμμετάσχουν, υπό την ομπρέλλα της κυπριακής δημοκρατίας.

Με κανένα τρόπο, συνέχισε δεν θα δεχθούμε την κατάργηση ή εξίσωση της κυπριακής δημοκρατίας και διαπραγματευτής είναι η κυπριακή κυβέρνηση.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, για ιδιόμορφο καθεστώς στην Κύπρο σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο βρετανός αξιωματούχος μπορεί να κάνει δηλώσεις για την Αγγλία, αλλά δηλώσεις για την Κύπρο κάνει μόνο η κυπριακή κυβέρνηση.

Η απόφαση της Ενωμένης Ευρώπης, πρόσθεσε, είναι ότι τις διαπραγματεύσεις κάνει η κυπριακή κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, καυτηρίασε απόψεις που εκ των υστέρων διατυπώνονται, για να βοηθήσουν είτε την Τουρκία, είτε τους τουρκοκύπριους, είτε για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα, κάποιων από τους ευρωπαίους εταίρους.


Η πρώτη επίσκεψη του νέου υπουργού άμυνας Γιαννάκη Ομήρου θα είναι στην Αθήνα, ενώ ακόμη δεν έχει καθοριστεί ο χρόνος.

Σε δηλώσεις μετά το μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου στον Μαχαιρά, ο νέος υπουργός άμυνας, ανέφερε ότι συνεχίζουμε την αμυντική προσπάθεια και αναβαθμίζουμε το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδος-Κύπρου, αλλά αγωνιζόμαστε και για την ειρήνη στο νησί και την ευρύτερη περιοχή μας.

Αναφερόμενος στη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου, ο κύριος Ομήρου τόνισε ότι ακολουθώντας το παράδειγμα του ήρωα, θα αγωνιστούμε για την απελευθέρωση κάθε σπιθαμής της σκλαβωμένης Κύπρου μας.


Διεθνής ομάδα με επικεφαλής τα Ηνωμένα Εθνη, αρχίζει νέες εντατικές προσπάθειες, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό.

Αυτό προεξήγγειλε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην Αθηναϊκή Εφημερίδα "Καθημερινή", ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Νίκολας Μπερνς, τονίζοντας ωστόσο ότι εναπόκειται στα δύο μέρη, κατά πόσο εντός του '98 θα επιτευχθεί πρόοδος.

Οπως ανέφερε ο κύριος Μπερνς, η διεθνής αυτή ομάδα με επικεφαλής τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον Προεδρικό Απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ και τον Ειδικό Συντονιστή του Στέϊτ Ντηπάρντμεντ, Τόμας Μίλλερ εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και τον Σερ Ντέϊβιντ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, εκ μέρους της Βρετανίας.

Ερωτηθείς, εάν η λύση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εστιάσει την προσοχή τους στο πρόβλημα της Κύπρου.

Επιθυμούμε να δούμε, πρόσθεσε, την Κύπρο ενωμένη, σε μία βάση διζωνική και δικοινοτική, όπως είπε, ωστόσο το να φθάσουμε στο στόχο αυτό, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.


Σταθερά κρίσιμη, παραμένει η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, Γιάννη Παπαδόπουλο.

Ο κύριος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι γίνονται και σήμερα θαύματα, αφού το πρωϊ που επισκέφθηκε τον Μακαριώτατο στο δωμάτιό του, είπε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, είχε πλήρη διαύγεια και συνομίλησε μαζί του.

Ο διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής Χαράλαμπος Σταθάκης, τόνισε ότι το μικρόβιο της λοίμωξης ελέγχεται.

Μετά την μικρή ανάκαμψη που παρουσίασε ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, δέχθηκε αρκετούς επισκέπτες, μεταξύ των οποίων, ο πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Μάϊκολ Σωτήρχος, υπουργοί και βουλευτές.


Οι φρουροί του οδοφράγματος στο Λήδρα Πάλας, έδωσαν και σήμερα το παρόν τους, για την εκστρατεία διαφώτισης των ξένων τουριστών, που προτίθενται να μεταβούν στα κατεχόμενα.

Συγγενείς των αγνοουμένων και Μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, μή μπορώντας να ξεχάσουν τον πόνο και το σκλαβωμένο νησί μας, συνέχισαν και σήμερα τον αγώνα τους, στο οδόφραγμα της ντροπής.

Με τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων αγκαλιά, οι μαυροφορεμένες μάνες έστειλαν για άλλη μια φορά το μήνυμα, ότι ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την πολυπόθητη ελευθερία και την επιστροφή όλων των προσφύγων στα κατεχόμενα χωριά και τις πόλεις μας.


Ακαριαίο θάνατο βρήκε σαραντα-δυάχρονος πιλότος, όταν το μονοθέσεο αεροπλάνο του, συνετρίβη κατά την διάρκεια επίδειξης, στην Νότιο Αυστραλία.

Εκατοντάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων και συγγενών του άτυχου πιλότου, παρακολούθησαν την βουτιά θανάτου του μικρού αεροσκάφους, με το οποίο πέρυσι ο πιλότος, πήρε μέρος στην κατάσβεση των τεράστιων πυρκαγιών που έπληξαν την Ινδονησία.

Κανένα άτομο από τους θεατές τις επίδειξης, δέν έπαθε ότιδήποτε.


Τέσσερις τραυματίες ήταν ο απολογισμός σοβαρού τροχαίου δυστυχήματος, που σημειώθηκε χθες βράδυ στον κύριο δρόμο Πάφου-Λεμεσού.

Αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Ευλάβιος Χαραλάμπους από την Πάφο, στο οποίο επέβαιναν η σύζυγος και η κόρη του, παρεξέκλινε της πορείας του κάτω από άγνωστες συνθήκες, εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και στη συνέχεια συγκρούστηκε με αυτοκίνητο ενοικιάσεως, που οδηγούσε Βέλγος τουρίστας.

Στο δυστύχημα ενεπλάκη και τρίτο αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο Χαράλαμπος Κρητικός από την Τίμη.

Από το δυστύχημα, η οικογένεια Χαραλάμπους εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητο της, και η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατέβαλε πολύωρες προσπάθειες απεγκλωβισμού της.

Στη συνέχεια, οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, όπου κρατήθηκαν για νοσηλεία.

Η κατάσταση της οικογένειας Χαραλάμπους είναι εκτός κινδύνου.

Ο οδηγός του τρίτου αυτοκινήτου Χαράλαμπος Κρητικός, τραυματίστηκε ελαφρά.


Με μεγάλη παρέλαση επί της Λεωφόρου Μακαρίου του Τρίτου στη Λεμεσό, κορυφώνονται σήμερα οι καρναβαλίστικες εκδηλώσεις.

Δεκάδες άρματα, με επικεφαλής τον Βασιλιά Καρνάβαλο που φέτος είναι ντυμένος Βενετσιάνος, διέσχισε με την γόνδολα του το κέντρο της Λεμεσού.

Κατά μήκος της Λεωφόρου Μακαρίου, συγκεντρώθηκαν μικροί και μεγάλοι τραγουδώντας στους ρυθμούς του καρναβαλιού, με κέφι και γλέντι.

Εξάλλου, στην Ελλάδα επίκεντρο των καρναβαλίστικων εκδηλώσεων ήταν όπως πάντα η Πάτρα, όπου χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν τους δρόμους, χορεύοντας και τραγουδώντας.


Επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας λαμβάνει η Αστυνομία, λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για το καρναβάλι και την Καθαρά Δευτέρα.

Αστυνομική ανακοίνωση, αναφέρει ότι λόγω της αυξημένης τροχαίας κίνησης που αναμένεται να παρατηρηθεί κατά το διήμερο, έχει αποφασισθεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων με περιπολίες, έλεγχο της ταχύτητας, τις ζώνες ασφαλείας, το προστατευτικό κράνος και το άλκοτεστ.

Ειδικά για την Καθαρά Δευτέρα και συγκεκριμένα κατά την επιστροφή του κοινού, από τις τρεις το απόγευμα μέχρι τις εννέα το βράδυ, θα διενεργείται έλεγχος άλκοτεστ στους οδηγούς, πάνω σε ευρεία κλίμακα.

Σε δηλώσεις του ο Υπεύθυνος Ουλαμού Τροχαίας Λευκωσίας Δώρος Αχιλλέως, ανέφερε ότι στόχος του διήμερου πρόληψης ατυχημάτων, είναι όπως περάσει χωρίς τροχαία δυστυχήματα, και το κοινό να μην ταλαιπωρηθεί στους δρόμους, από την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Οι οδηγοί που θα καταναλώσουν οινοπνευματώδη ποτά, προτρέπονται να μην οδηγήσουν.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βόρειοι ασθενείς, 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει τις αυγινές ώρες στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 9 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα συνεχίσει να είναι κατά το πλείστον αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις, κυρίως τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέτριοι, 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 20 βαθμούς στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή βαθμοί 9, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 10, στη Λεμεσό 20 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο 8 με 2 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 1 March 1998 - 17:27:15 UTC