Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-03

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σαράντα- ένα χρόνια έχουν περάσει από την θυσία, του ήρωα των ηρώων, του Γρηγόρη Αυξεντίου.

Την τρίτη Μαρτίου 1957, ο Υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, κατέστησε το κρησφύγετο του σημείο αναφοράς του απελευθερωτικού αγώνα 1995-59.

Αρνούμενος να παραδοθεί πολέμησε μέχρις εσχάτων, γράφοντας με χρυσά γράμματα τη δική του σελίδα στα κατάστιχα της ελληνικής ιστορίας.

Σήμερα, στο Καλό Χωριό Λάρνακας, μέσα σε ατμόσφαιρα εθνικής ανάτασης, η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου και το Δημαρχείο της κατεχόμενης γενέτειρας του Λύσης, τίμησαν, σε μια σεμνή τελετή, τον Σταυραετό του Μαχαιρά.


Τα καθήκοντά τους ανέλαβαν σήμερα και επίσημα τα μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Κληρίδη.

Η ανάληψη των καθηκόντων έγινε κατά τη διάρκεια σύντομης τελετής που πραγματοποιήθηκε σε κάθε υπουργείο.

Πέντε υπουργοί ήδη κατέχουν τα χαρτοφυλάκιά τους, αφού διετέλεσαν μέλη και της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, ανέλαβαν επίσημα καθήκοντα, στις οκτώ και τριάντα.

Τα υπουργικά τους καθήκοντα συνέχισαν στο ίδιο υπουργείο επίσης, ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιος Ιεροδιακόνου και ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Στη νέα κυβέρνηση Κληρίδη, επανήλθαν στο Υπουργείο Εσωτερικών ο Ντίνος Μιχαηλίδης και ο Ανδρέας Μουσιούττας, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο Νίκος Ρολάνδης, υπουργοποιήθηκε άλλη μια φορά, αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Για πρώτη φορά αναλαμβάνουν υπουργικό θώκο, ο Γιαννάκης Ομήρου στο Υπουργείο Αμύνης, ο Λυκούργος Κάππας στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ο Κώστας Θεμιστοκλέους στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πορων και Περιβάλλοντος.

Στην πρώτη του ενημέρωση, προς στους δημοσιογράφους προέβη το πρωϊ και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.


Τα συγχαρητήρια του διπλωματικού σώματος, για την επανεκλογή του, δέχθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, πλαισιούμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον Υφυπουργό παρά τω προέδρο Παντελή Κούρο.

Μεταξύ των διπλωματών ήταν ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Κένεθ Μπριλ, ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Ντέιβιντ Μάτεν, ο πρέσβης της Ρωσίας Γκεόρκι Μουράτωφ, ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζιλ Ανουίγ, ο πρέσβης της Ελλάδας Κυριάκος Ροδουσάκης και άλλοι.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεξιώθηκε τους ξένους διπλωμάτες.


Η πολιτική ηγεσία έχει στα χέρια της την πρόταση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έγγραφο του Πρόεδρου της ΕΔΕΚ, περιλαμβάνει πρόταση για την σύνθεση του ΣΕΠ και τους σκοπούς του καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας του.

Αξιοσημείωτο στοιχείο της πρότασης του Βάσου Λυσσαρίδη, θεωρείται η δημιουργία θέσης Αναπληρωτή Πρόεδρου του ΣΕΠ, ο οποίος, θα συντονίζει όλες τις δραστηριότητες του συμβουλίου και θα λαμβάνει μέρος, σε συνομιλίες που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει για το κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία και τα θέματα άμυνας.

Επί του θέματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι, ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει στείλει τη δική του πρόταση στα κόμματα και πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε να διευθετηθεί μια πρώτη συνάντηση, όπου θα συζητηθεί το όλο θέμα.

Απέφυγε ωστόσο, να αποκαλύψει κατά πόσο η πρόταση Κληρίδη, είναι διαφοροποιημένη από την πρόταση Λυσσαρίδη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε, θα καταθέσει τις δικές του απόψεις στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου.


Ασκήσεις επί χάρτου χαρακτήρισε ο νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, τα διάφορα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας, σε σχέση με την πρόταση της Κυβέρνησης για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Οπως ανέφερε ο κύριος Στυλιανίδης, το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, Αλέκο Μαρκίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, κατά την οποίαν εξετάστηκε η νομικοτεχνική πτυχή του θέματος.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, πρόσθεσε ο κύριος Στυλιανίδης, θα έχει διαβουλεύσεις για τον τρόπο συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, με την Ελληνική πολιτική ηγεσία και τους πολιτικούς ηγέτες στην Κύπρο.

Οσον αφορά το θέμα της δημιουργίας Υφυπουργείων, ο Εκπρόσωπος είπε, ότι εξετάζεται.


Ο βουλευτής Αλέξης Γαλανός εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση, ότι έχουν μείνει πολύ μικρά περιθώρια επιστροφής του στο ΔΗΚΟ, προσθέτοντας ότι, η απόφασή του να μετακινηθεί από τα έδρανα του ΔΗΚΟ στη Βουλή, δίδει κάποιο μήνυμα.

Ο κύριος Γαλανός απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε άλλο κόμμα, άφησε ωστόσο ανοικτό, το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού σχήματος.

Πάντως, αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Επιλογής της Βουλής και της ολομέλειας του σώματος, για το θέμα της παραμονής του Αλέξη Γαλανού στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Ο ίδιος είχε εκφράσει την επιθυμία να παραμείνει στην προεδρία της επιτροπής.


Νέο χαρτονόμισμα ονομαστικής αξίας είκοσι λιρών κυκλοφορεί από αύριο στην αγορά μας.

Στο νέο χαρτονόμισμα έχουν ενσωματωθεί στοιχεία ασφάλειας για αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραχάραξης.

Τα νέα αυτά στοιχεία είναι προσαρμοσμένα στη σύγχρονη τεχνολογία και στις απαιτήσεις των διαδικασιών ελέγχου και επεξεργασίας σε αυτόματες μηχανές, είναι δε από κάθε άποψη εφάμιλλα των χαρτονομισμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων προηγμένων χωρών.


Την άκρη του νήματος διεθνούς σπείρας διακίνησης ναρκωτικών, φαίνεται ότι βρήκε η Αστυνομία.

Σήμερα ανακαλύφθηκε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών στο Λιμάνι Λεμεσού.

Συγκεκριμένα, τριάντα κιλά χασίς, συσκευασμένα σε πλαστικά καλύμματα βρέθηκαν σε εμπορευματοκιβώτιο, το οποίο περιείχε κάρβουνα.

Το εμπορευματοκιβώτιο, προερχόμενο από την Βουλγαρία έφθασε στην Κύπρο την περασμένη Κυριακή και τέθηκε υπό φρούρηση, μετά από πληροφορίες που είχε λάβει η Αστυνομία.


Τελέστηκε το πρωϊ τρισάγιο στη μνήμη των ανθυπολοχαγών Ανδρέα Ηρακλέους και Σωκράτη Κωνσταντινίδη, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους, εν ώρα καθήκοντος.

Οι δύο στρατιωτικοί βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ ασχολούνταν με εκκαθάριση ναρκοπεδίου στο χωριό Πύλα.

Σήμερα, τέταρτη επέτειο του θανάτου τους, οι συγγενείς και οι συνάδελφοι τους, τίμησαν την μνήμη τους, στον χώρο όπου έπεσαν.


Αργή αλλά σταθερή βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ.

Για πρώτη φορά δε στο ιατρικό ανακοινωθέν, δεν γίνεται λόγος για κρίσιμη κατάσταση.

Οπως ανέφερε σήμερα, ο Πρόεδρος του Λαϊκού Νοσοκομείου Γιάννης Παπαδόπουλος, ο Μακαριώτατος ανταποκρίνεται στη θεραπευτική αγωγή που του χορηγείται.

Επεσήμανε ωστόσο, ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα εξόδου και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια επιπλοκή.


Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε σήμερα τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Κοσσυφοπέδιο, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ο Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χανς Βαν Ντεν Μπρούκ, κατά την διάρκεια συνάντησης του, με αξιωματούχους εξωτερικών υποθέσεων των δεκαπέντε χωρών-μελών της Ενωσης, ανέφερε ότι θα πρέπει να ασκηθεί έντονη πίεση προς τον Σέρβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για ειρηνική επίλυση του προβλήματος, καθώς και για έναρξη διαλόγου με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.

Εξάλλου, διπλωματικές πηγές, αναφέρουν ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κούκ μεταβαίνει σήμερα στο Βελιγράδι, προς συζήτηση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ την περιοχή θα επισκεφθεί και ο Ελληνας Υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος.

Εν τω μεταξύ, σχετική ηρεμία επικρατεί σήμερα στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, ύστερα από τα αιματηρά επεισόδια των τελευταίων τριών ημερών, ωστόσο, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή.


Ο Λόγος, με αφορμή ανακοίνωση του Τηλεοπτικού σταθμού Αλφα ο οποίος ισχυρίζεται ότι δέχεται παρεμβολές από τον Λόγο στο κανάλι 34 από τη Βαβατσινιά, διευκρινίζει ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το κανάλι 34, είχε παραχωρηθεί στον Λόγο από τον Μάρτιο του 1992.

Εκτοτε ο Λόγος εκπέμπει αδιάλειπτα από το κανάλι 34 μεταδίδοντας το πρόγραμμά του, στις περιοχές Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, Δευτεράς, Κλήρου, Ανθούπολης και σε όλες τις κοινότητες στις βόρειες παρυφές του Τρόοδους.

Να σημειωθεί ότι από τον Ιανουάριο του 98, το Υπουργικό Συμβούλιο παρεχώρησε άδεια στον Αλφα, να εκπέμπει από τη Βαβατσινιά, στο κανάλι 27.

Είναι σαφές ότι το πρόβλημα, δεν έχει δημιουργηθεί από τον Λόγο, ο οποίος εκπέμπει για έκτο συνεχές έτος από το κανάλι 34, αλλά από τον νέο τηλεοπτικό σταθμό Αλφα, που εκπέμπει στο ίδιο κανάλι, ενώ του παραχωρήθηκε άδεια λειτουργίας με το κανάλι 27.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τοπικά ενδέχεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς, 2 ως 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Τις αυγινές ώρες η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 9 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεςι τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί, κυρίως βορειοανατολικοί έως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, και στους 19 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 6 βαθμοί, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 20 με 7, στη Λεμεσό 20 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο 9 με δύο βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 3 March 1998 - 16:27:28 UTC