Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-04

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Κορυφώνονται οι διεργασίες για την διαμόρφωση φόρμουλας διευθέτησης του θέματος της συμμετοχής των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Απόψε φθάνει στην Κύπρο ο Επίτροπος για τις εξωτερικές σχέσεις της Κοινότητας, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο της βρετανικής προεδρίας για το κυπριακό, Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

Ο Κοινοτικός Επίτροπος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, αύριο το πρωϊ, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συναντηθεί, πρώτα με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Γιώργο Βασιλείου και τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Αμερικανό Υφυπουργό για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν, ενώ σε άλλη συνάντηση, ενημερώθηκε από τον Ελληνα Υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη για τις θέσεις των Αθηνών, επί του θέματος.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι ενημερωμένη για την συνάντηση Κρανιδιώτη-Βαν Ντεν Μπρουκ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, χωρίς ωστόσο, να προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση.


Σε δημοσιογραφική συνεύντευξη που έδωσε το πρωί στις Βρυξέλλες ο Χανς Βαντεν Μπρουκ, εξέφρασε λύπη για την απόρριψη από μέρους του Ντενκτάς της πρόσκλησης για συνάντησή τους, στη Λευκωσία.

Ο κύριος Βαν Ντεν Μπρουκ, δήλωσε ότι το θέμα συζήτησης με τον Ραούφ Ντενκτάς, θα ήταν μεταξύ άλλων η συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι από την ένταξη της Κύπρου θα έχουν να ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι.

Ο Κοινοτικός Επίτροπος απέφυγε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των εισηγήσεων ή προτάσεων που θα υποβάλει στον Πρόεδρο Κληρίδη, στην αυριανή τους συνάντηση.

Ο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ αναφέρθηκε και στα δύο κείμενα, τα οποία υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα κείμενα προνοούν την χρηματοδότηση της Τουρκίας μέσω ειδικού σχεδίου, με το οποίο γίνεται προσπάθεια να παρακαμφθεί ουσιαστικά το ελληνικό Βέτο και οι όροι του Λουξεμβούργου για την ομαλή ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπης.


Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να γίνει επισήμως ο διορισμός του Γιώργου Βασιλείου, ως επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου, με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος σημείωσε, ότι το συγκεκριμένο στάτους του Γιώργου Βασιλείου, θα ανακοινωθεί μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την Παρασκευή.

Το πρωϊ, πάντως στο Προεδρικό Μέγαρο σε συνάντηση του προέδρου Κληρίδη με τον Γιώργο Βασιλείου και τον Γενικό Εισαγγελέα - στη παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών, συζητήθηκε η διαμόρφωση του κειμένου, με βάση το οποίο το υπουργικό συμβούλιο, θα προχωρήσει στο διορισμό του διαπραγματευτή, για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Οπως ανέφερε μετά τη συνάντηση, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο ρόλος του διαπραγματευτή, δεν μπορεί να είναι ρόλος ατόμου, που ασκεί εκτελεστική εξουσία.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Βασιλείου ανέφερε ότι ο ρόλος που θα έχει ως διαπραγματευτής, θα είναι η παρακολούθηση, ο συντονισμός και η προετοιμασία για τις ενταξιακές.


Εκκληση προς τον Ραούφ Ντενκτάς απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, σε απαντητική επιστολή του προς τον Ραούφ Ντενκτάς, ο Κόφι Ανάν, αναφέρει ότι ο Ειδικός του Σύμβουλος Ντιέγκο Κόρντοβεζ, θα επισκεφθεί την Κύπρο τον Μάρτιο, για να βοηθήσει στην πραγματοποίηση της συνάντησης.

Ο Γενικός Γραμματέας επικαλείται βεβαρυμένο πρόγραμμα, το οποίο τον εμποδίζει να ανταποκριθεί σε πρόσκληση του Ντενκτάς για συνάντηση.

Από την πλευρά του, ο Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα πάντα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, εξέφρασε τη λύπη του, γιατί ο Κόφι Ανάν θεωρεί ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες, μπορούν να επαναρχίσουν, μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει την ύπαρξη επιστολής Ανάν προς τον κατοχικό ηγέτη.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντικρύζει θετικά την πρότασή του Βάσου Λυσσαρίδη, για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ωστόσο ο Εκπρόσωπος, δεν διευκρίνησε την θέση του Προέδρου Κληρίδη, καθώς, όπως ο ίδιος είπε, αναμένονται οι διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία, είτε μέσα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου, είτε κατά τη διάρκεια συναντήσεων του, με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο κύριος Στυλιανίδης εκτίμησε ότι οι διαβουλεύσεις, έχουν ήδη αρχίσει με την αποστολή της πρότασης Λυσσαρίδη στα κόμματα, ενώ ξεκαθάρισε ότι, στο παρόν στάδιο, δεν υπάρχει άλλη πρόταση επί του συγκεκριμένου θέματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο Χρήστος Στυλιανίδης, επιθυμεί την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, προτού μεταβεί στην Αθήνα, στις δέκα τρέχοντος μηνός.

Παρουσιάζονται, όμως πρόσθεσε, μερικές δυσκολίες σε κάποια μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και γι'αυτό, μάλλον θα πραγματοποιηθούν κατ'ιδίαν συναντήσεις, στις οποίες η πολιτική ηγεσία θα τύχει ενημέρωσης για τις τελευταίες συναντήσεις του Προέδρου.


Το ΑΚΕΛ, πλήρως ενωμένο θα αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Νίκος Καστουρίδης, κατά την διάρκεια διαλείμματος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, η οποία συνέρχεται από το πρωϊ.

Ο κύριος Κατσουρίδης δήλωσε ότι η Κνετρική επιτροπή εξετάζει το εκλογικό αποτέλεσμα, έχοντας ως βάση συζήτησης πολυσέλιδο έγγραφο του Πολιτικού Γραφείου, καθώς και ομιλία του Γενικού Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια.

Η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής, αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της απόψε ή αύριο, ενώ η απόφαση θα δοθεί στην δημοσιότητα το Σάββατο.

Το ΑΚΕΛ, θα πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου, αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, στην οποία θα αναλύσει αυτή την απόφαση.

Για την σύγκληση του Εθνικού συμβουλίου, ο κύριος Κατσουρίδης δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ έχει ειδοποιηθεί για συνεδρία το πρωί της Παρασκευής.

Ο κύριος Κατσουρίδης, πρόσθεσε, ότι η σύνοδος του Εθνικού, δεν θα ασχοληθεί με το Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής, αλλά με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση.


Πραγματοποιήθηκε το πρωϊ, στα γραφεία της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου από τον Επαρχο Νίκο Ρούσο, η τελετή ανακήρυξης του νέου βουλευτή Πάφου, Ηλία Μυριάνθους.

Ο κύριος Μυριάνθους καταλαμβάνει την κενωθείσα έδρα του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, στην Πάφο μετά την υπουργοποίηση του βουλευτή Γιαννάκη Ομήρου.

Ο Ηλίας Μυριάνθους είναι ηλικίας 31 ετών και ήταν ο δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ, στις βουλευτικές του '96.


Βρέφος από την Πάφο, ενώ κοιμόταν

παρουσίασε ξαφνικά στις πέντε και τριάντα τα ξημερώματα, αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκε στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, όπου ο επί καθήκοντι ιατρός, διαπίστωσε τον θάνατό του.

Πρόκειται για τον Νικόλα Μαυρονικόλα, ενός μηνός, από τα Κονιά της Πάφου, ο οποίος κοιμόταν στο δωμάτιο της γιαγιάς του, Ελένης Ιωάννου, η οποία είναι νοσοκόμα και προσπάθησε να τον συνεφέρει.

Το ΤΑΕ Πάφου, επιθεώρησε την σορό του βρέφους, το οποίο δεν έφερε κακώσεις και αποκλείεται οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια.

Το βρέφος δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας.


Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου, παραπέμφθηκε ο Κυριάκος Ανδρέου Ζανά τριάντα-εξι ετών οδηγός ταξί, από το Κίτι, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας της Γαλλίδας τουρίστριας Φρανσουάζ Ζιακλίν Σιομίκ.

Το Κακουργιοδικείο θα συνεδριάσει στις 2 Απριλίου στη Λεμεσό.

Μέχρι τότε, ο Ζανά θα τελεί υπό κράτηση, με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού.


Προσφορά στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της παιδείας, αποτελεί η Διεθνής Εκπαιδευτική Εκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε σήμερα από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Λυκούργο Κάππα, στο χώρο της Κρατικής Εκθέσεως.

Η έκθεση περιλαμβάνει 18 Πανεπιστήμια, 13 Κολλέγια, καθώς και 12 ιδιωτικές σχολές.

Στην έκθεση συμμετέχει και ο Οργανισμός Νεολαίας.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο πρόεδρος Ανδρέας Ταλιαδώρος, ανέφερε

ότι στόχος του Οργανισμού Νεολαίας, είναι να αποτρέψει τους νέους από τον εθισμό προς το αλκοόλ.


Τριάντα-οκτάχρονη από το Προδρόμι της Πάφου, η Ξενού Κλεάνθη Στυλιανού, ελλείπει από το σπίτι της από τις 28 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον σύζυγο της, η Στυλιανού έφυγε από σπίτι της για να ηρεμήσει.

Κατά την αναχώρησή της, η ελλείπουσα η οποία πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα, οδηγούσε αυτοκίνητο μάρκας μάζτα 626, χρώματος χρυσαφί, με αριθμούς εγγραφής PC 731.

Η Αστυνομία παρακαλεί οποιονδήποτε γνωρίζει ο,τιδήποτε, να επικοινωνήσει με τον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό Πάφου.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμμένουν ότι το ενδεχόμενο μίας στρατιωτικής ενέργειας εναντίον της Βαγδάτης, είναι πολύ πιθανό.

Και αυτό, παρά την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία δεν προβλέπει αυτόματη προσφυγή σε στρατιωτική επέμβαση, εάν το Ιράκ, δεν σεβαστεί τη συμφωνία που υπεγράψε με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, κάνοντας νύξη στο Λευκό Οίκο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναφέρθηκε στην διατύπωση της χθεσινής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία προειδοποιεί το Ιράκ με τις "πλέον σοβαρές συνέπειες", εάν δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις του.

Απέφυγε ωστόσο να κάνει σαφή αναφορά σε στρατιωτικές επιθέσεις.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάϊκ Μακέρι, δήλωσε ότι η έκφραση "οι πλέον σοβαρές συνέπειες", σημαίνει στρατιωτική δράση.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο αντιπρόεδρος της Ιρακινής κυβέρνησης Τάρεκ Αζίζ,

δήλωσε ότι η σχετική απόφαση, δεν δίδει το αυτόματο δικαίωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, να παρέμβουν στρατιωτικά, εάν υπάρξει μία νέα διαφωνία μεταξύ της Ειδικής Επιτροπής των Επιθεωρητών και της Ιρακινής κυβέρνησης.


Τεταμένη παραμένει και σήμερα, η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο ενώ τα μικροεπεισόδια έχουν πλέον καταστεί καθημερινό φαινόμενο.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της νέας Γιουγκοσλαβίας αναφέρουν ωστόσο, ότι η κατάσταση ελέγχεται από την αστυνομία, και δεν υπάρχει ανάγκη επέμβασης του στρατού.

Σε μία προσπάθεια αποφυγής της βίας, στη Σερβική αυτή περιοχή, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, μετέβη σήμερα στη Βοσνία.

Ο Ρόμπιν Κουκ - ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο των Σέρβων, στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας, Μομτσίλο Κράϊσνκικ, ενώ αύριο αναμένεται να συναντηθεί στο Βελιγάδι με τον Σέρβο πρόεδρο, Σλόμποταν Μιλόσεβιτς.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι έως βορειοανατολικοί ασθενείς 3 μποφόρ.

Η θάλασσα ωστόσο θα είναι ταραγμένη, στις βόρειες και τις ανατολικές προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 9 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με τοπικές παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι παραμένοντας βόρειοι έως βορειοανατολικοί θα ενισχυθούν σε μέτριους, 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη στις βόρειες και τις ανατολικές προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 20 περίπου βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7 βαθμοί, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 20 με 9, στη Λεμεσό 19 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 8 και τέλος στον Πρόδρομο 9 με 3 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 4 March 1998 - 17:27:59 UTC