Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-05

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τα μέσα και τους τρόπους, μέσω των οποίων η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποβεί προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, καθώς και τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό, συζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον Κοινοτικό Επίτροπο, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ και τον εκπρόσωπο της βρετανικής προεδρίας για το κυπριακό, Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο κύριος Βαν Ντεν Μπρουκ, ο οποίος ενωρίτερα είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο Κοινοτικός Επίτροπος δήλωσε επίσης ότι το θέμα των προετοιμασιών για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και τα κοινά προγράμματα Κύπρου- Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα συζητηθούν αυτή την ώρα, σε συνάντηση που έχει με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.

Εν τω μεταξύ, ο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ συναντήθηκε το απόγευμα και με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Γιώργο Βασιλείου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, χαρακτήρισε την πρωϊνή συνάντηση ως χρήσιμη και σημείωσε ότι αύριο θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα τύχει ενημέρωσης για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών.

Το Εθνικό Συμβούλιο, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θα συζητήσει προκαταρκτικά και το θέμα της σύστασης του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής.


Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, αναφορικά με τον καθορισμό του ρόλου του Γιώργου Βασιλείου, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας, συνάδει με την συνταγματική τάξη και με την πολιτική συμφωνία Κληρίδη-Βασιλείου, δήλωσε σήμερα ο Αλέκος Μαρκίδης.

Υστερα από σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Γιώργος Βασιλείου, ο Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι έχει συμφωνηθεί σχέδιο αποφάσεως του Υπουργικού Συμβουλίου, με μία μικρή, όπως είπε, παραλλαγή, η οποία δεν αλλάζει την ουσία.

Ο ρόλος του Γιώργου Βασιλείου, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας είναι πολιτικός, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να έχει εκτελεστική εξουσία.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του κυπριακού, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπραϊτ καταθέτοντας ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Βουλής.

Η Αμερικανίδα Υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του Δημοκρατικού Κόμματος, Μάρσι Καπτούρ ανέφερε ότι, τώρα που τέλειωσαν οι εκλογές στην Κύπρο και επανεξελέγη ο Γλαύκος Κληρίδης, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμπλακεί ενεργά στην προσπάθεια για επανάληψη των συνομιλιών.

"Η Κύπρος", είπε χαρακτηριστικά η κυρία Ολμπραϊτ, "είναι υψηλά στην ατζέντα μας" και επεσήμανε την ανάθεση των προσπαθειών στο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ και τον Τόμας Μίλλερ.

Η Μαντλίν Ολμπραϊτ αναφέρθηκε επίσης και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης, χαρακτηρίζοντας αυτή την πτυχή, ως σημαντικό μέρος του κυπριακού.

Ωστόσο επεσήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν, κατά την εκτίμησή της, σε ότι αφορά την σύσταση της διαπραγματευτικής ομάδας και την εναρμόνιση της ευρωπαϊκής πορείας και πορεία επίλυσης του κυπριακού.


Μεγάλη σημασία αποδίδει η Κύπρος στην παραγγελία του πυραυλικού συστήματος Ες-300 και δεν πρόκειται, κάτω από οποιεσδήποτε πιέσεις, να ζημιώσει τα συμφέροντα της ασφάλειας της.

Κατηγορηματική δήλωση του Πρόεδρου Κληρίδη, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου της ρωσικής εφημερίδας "Κομερσάντ Ντέϊλι".

"Οι Κύπριοι", αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "θυμούνται καλά τον βομβαρδισμό των ανυπεράσπιστων πόλεων τους από την τουρκική αεροπορία και ευγνωμονούν την Ρωσία για την απόφαση της, να εφοδιάσει την Κύπρο με αυτό το όπλο".

Στην συνέντευξη του στην ρωσική εφημερίδα, ο Πρόεδρος Κληρίδης εκτιμά ότι έχει αλλάξει η στάση της διεθνούς κοινότητας, η οποία έχει κατανοήσει ότι απαιτείται η άσκηση πιέσεων στην Αγκυρα, προκειμένου να πεισθεί ότι επήλθε ο χρόνος για την λύση του κυπριακού.


Υποδείξεις προς την Τουρκία να εγκαταλείψει την πολιτική του επεκτατισμού, θα πρέπει να γίνουν από τον διεθνή παράγοντα εάν θέλουμε να υπάρξουν συνθήκες ασφάλειας και

μόνιμης ειρήνης στη περιοχή.

Αυτό δήλωσε κατά την πρώτη του επίσκεψη στο στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, ο νέος υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος συνοδευόταν από τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Νικόλαο Βορβολάκο.

Απευθυνόμενος στους αξιωματικούς και τους οπλίτες της ΕΛΔΥΚ, ο υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι ο τουρκικός επεκτατισμός απειλεί όχι μόνο την Κύπρο, αλλά ολόκληρο τον Ελληνισμό.

Αυτή όμως η τουρκική πολιτική, είπε, μπορεί να ανακοπεί με την εθνική συμπόρευση Κύπρου-Ελλάδας.

Ο υπουργός Αμυνας παρέστη σε τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων οπλιτών της ΕΛΔΥΚ, ενώ αργότερα σε δηλώσεις του, διέψευσε ότι πρόκειται να παγοποιηθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που φέρουν τον αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο, να αποχωρεί από την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, ανέφερε ότι οι μετακινήσεις και οι τοποθετήσεις στην στρατιωτική ηγεσία, συζητούνται σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.


Το 1993 η ΕΔΕΚ θα υποστήριζε τον Γλαύκο Κληρίδη, χωρίς ωστόσο να αποδεχόταν συμμετοχή της σε κυβέρνηση.

Αυτό αποκάλυψε σε συνέντευξη τύπου, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, εκφράζοντας την έκπληξή του, όχι για την υποστήριξη της ΕΔΕΚ στον Πρόεδρο Κληρίδη, αλλά για την αποδοχή της να μετέχει στην κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, τόνισε ότι ήταν ένας άνισος αγώνας, ενώ προβαίνοντας και σε αυτοκριτική, ανέφερε ότι κάποιες τηλεοπτικές του εμφανίσεις ήταν λανθασμένες.

Ακόμη αναφερόμενος στα ποσοστά του ΔΗΚΟ που πήγαν στον Γιώργο Ιακώβου, σημείωσε ότι σύμφωνα με μελέτες εμπειρογνωμόνων του κόμματος, το ΔΗΚΟ έδωσε το 10.3%.

Για το Παγκύπριο συνέδριο του κόμματος, ο Σπύρος Κυπριανού ανέφερε ότι υποστηρίζει την εκλογική διαδικασία, προσθέτοντας ότι δεν θα δεχθεί ψήφο εμπιστοσύνης διά χειροκροτήματος, αλλά μόνο με την διεξαγωγή εκλογών, με κάλπη.

Ακόμη, για τις διεργασίες που διεξάγονται, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο σοσιαλ-δημοκρατικό κόμμα, υπογράμμισε ότι έχουν προκύψει κάποια προβλήματα, κυρίως με την στάση της ΕΔΕΚ να συμμετέχει στην κυβέρνηση Κληρίδη, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό θα εξεταστεί αργότερα.

Εξάλλου, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι το κυπριακό έτυχε εσφαλμένων χειρισμών από τον Πρόεδρο Κληρίδη, φέροντας παράδειγμα την επιστολή Μπλερ, αλλά και τις δηλώσεις Χάνεϊ και Χόλμπρουκ, οι οποίες, όπως είπε, δίνουν μια διαφορετική εικόνα από αυτή που προβάλλει ο Πρόεδρος Κληρίδης.


Ως κατάσταση ολέθρου, χαρακτήρισαν

τα αποθέματα νερού, οι αγροτικές οργανώσεις, σε σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής και ζήτησαν όπως μελετηθεί το ενδεχόμενο παραχώρησης νερού, από μονάδες αφαλάτωσης για σκοπούς άρδευσης.

Ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Θεμιστοκλέους, ανέπτυξε τους δύο βασικούς στόχους του Υπουργείου, που είναι, όπως είπε, η εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η αντιμετώπιση του δραματικού προβλήματος της λειψυδρίας.

Ο κύριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι εντός του έτους θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την ίδρυση ενιαίου φορέα υδάτων.

Η επιτροπή Αμύνης της Βουλής, σε σημερινή εξάλλου συνεδρία της, υιοθέτησε νομοσχέδιο για την αύξηση του επιδόματος στους εθνοφρουρούς από 25 σε 30 λίρες και για τους δόκιμους αξιωματικούς από 55 σε 65 λίρες.

Η αύξηση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατά τέσσερα περίπου εκατομμύρια λίρες, φθάνοντας τα 19 εκατομμύρια, απασχόλησε την επιτροπή παιδείας της βουλής.


Συνελήφθη το πρωϊ και τέθηκε υπό κράτηση ο Ανδρέας Γεωργίου Κανάρης, 42 ετών, βιοτέχνης από την Λευκωσία.

Ο Κανάρης του οποίου το όνομα είχε συνδεθεί με την υπόθεση ΕΚΑΣ, συνελήφθη στις 8.30 το πρωϊ στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την αναχώρησή του για την Μάλτα.

Κατά την διάρκεια ελέγχου των ταξιδιωτικών του εγγράφων, ο Κανάρης προκάλεσε επεισόδιο ανησυχίας και δημόσιας εξύβρισης, ενώ η συμπεριφορά του προς του αστυνομικούς και άλλους αξιωματικούς ήταν απρεπής.

Ο Κανάρης έχει οδηγηθεί στο Δικαστήριο Λάρνακας.


Πυρκαγιά ξέσπασε χθες βράδυ σε αυτοκίνητο που ανήκει στον Σύριο εργάτη Χασίμ Αλ Ζέλτα, το οποίο ήταν σταθμευμένο στην οδό Μιχαλάκη Παρίδη στην Πάφο.

Την πυρκαγιά αντελήφθησαν γείτονες οι οποίοι την κατέσβεσαν με την βοήθεια πυροσβεστήρα, ενώ στην σκηνή έφθασε και η πυροσβεστική υπηρεσία Πάφου.

Στο αυτοκίνητο προκλήθηκε ζημιά ύψους εκατόν περίπου λιρών ενώ την σκηνή επισκέφθηκε αξιωματικός πυρασφάλειας.

Σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής στοιχεία, η πυρκαγιά φαίνεται ότι ξεκίνησε από το εσωτερικό μέρος του πίσω δεξιού τροχού.

Εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχει υπόνοια για κακόβουλη ενέργεια.

Το αυτοκίνητο δεν ήταν ασφαλισμένο.


Εκρυθμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ εντείνονται παράλληλα, οι διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης, με πολιτικά μέσα και ειρηνικό τρόπο.

Στην Πρίστινα, αργά χθες βράδυ, Αλβανόφωνοι αυτονομιστές άνοιξαν πυρ εναντίον Αστυνομικού οχήματος.

Λίγο αργότερα, στην περιοχή της Ντένιτσα, οι Σερβικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα επιχείρηση εναντίον στόχων του Απελευθερωτικού Στρατού του αυτονομιστών Αλβανόφωνων.

Και ενώ στις πόλεις του Κόσσοβο, τα ένοπλα επεισόδια συνεχίζονται, ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γι'αυτό το εξάμηνο Ρόμπιν Κουκ, μεταβαίνει από το Σαράγεβο στο Βελιγράδι.

Ο Βρετανός Υπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Σλόμποταν Μιλόσεβιτς, για να μεταφέρει σε αυτόν, το μήνυμα, ότι η Ευρώπη τάσσεται υπέρ μίας πολιτικής λύσης στη περιοχή, στη βάση της παραχώρησης της μεγαλύτερης δυνατής αυτονομίας στους Αλβανούς.

Εάν δεν υπάρξει πρόοδος, η Αμερικανίδα Υπουργός των Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπραϊτ προειδοποίησε πάντως την Σερβική πρωτεύουσα, ότι θα διατηρηθούν οι διεθνείς κυρώσεις, κατά της χώρας.

Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών εξάλλου, Θεόδωρος Πάγκαλος, μεταβαίνει αύριο στο Βελιγράδι, στο πλαίσιο της Ελληνικής διπλωματικής προσπάθειας για επίλυση του προβλήματος.


Στην πρωτεύουσα Κολόμπο της Σρι-Λάνκα, τριάντα άτομα έχασαν τη ζωή τους και πέραν των διακοσίων-πενήντα έχουν τραυματιστεί, από ισχυρότατη έκρηξη που συγκλόνισε το πρωί, την πόλη.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας, η έκρηξη οφείλεται σε ανατίναξη παγιδευμένου αυτοκινήτου.

Πολλοί από τους τραυματίες είναι μικρά παιδιά ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Περισσότερα από 40 αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Πρόκειται για το δεύτερο επεισόδιο, αφού πριν ένα μήνα, μία αντάρτισσα της Οργάνωσης "Τίγρεις για την Απελευθέρωση των Ταμίλ", είχε αυτο-ανατιναχθεί κοντά στο αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σρι Λάνκα, με αποτέλεσμα εννέα άτομα να βρουν τραγικό θάνατο.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως βορειοανατολικοί ασθενείς 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 6 στα παράλια.

Αύριο, ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι το πρωϊ θα πνέουν από βόρειες κατευθύνσεις ασθενείς, 3 μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς ως βορειοδυτικούς μέτριους, 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα τοπικά μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 20 περίπου βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 22 βαθμοί και η πιο χαμηλή 5, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 20 με 7, στη Λεμεσό 19 με 8, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 6 και τέλος στον Πρόδρομο 10 με 3 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 5 March 1998 - 17:27:25 UTC