Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-23

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Δεν υπάρχει διγλωσσία μεταξύ Κυπριακής και ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της έλευσης στο νησί των Ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων ΕΣ-300 και των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών στην Κύπρο, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης.

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κύριος Σκανδαλίδης ανέφερε ότι εκείνο που υπάρχει είναι η σταθερότητα στη θέση που εμείς έχουμε, όπως είπε, την πρωτοβουλία της αποστρατιωτικοποίησης, ως βασικό πρόβλημα και βασική προτεραιότητα της Εθνικής στρατηγικής.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχονται Ελλάδα και Κύπρος, από τον διεθνή παράγοντα, ο κύριος Σκανδαλίδης, είπε ότι γίνονται λόγω του ότι υπάρχει μια προϊούσα απομόνωση της Τουρκίας από τον Ευρωπαϊκό χώρο.

Ενωρίτερα, ο κύριος Σκανδαλίδης είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Στις δηλώσεις του ο Μακαριώτατος αναφερόμενος στις πιέσεις που δεχόμαστε, επανέλαβε την θέση ότι δεν πρέπει να δεχτούμε μια λύση, που να βασίζεται στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.


Για να υπάρχουν σκέψεις για μη έλευση των πυραύλων Ες-300, πρέπει να υπάρξουν σημαντικά βήματα προς αποστρατιωτικοποίηση σε συγκεκριμένο και συμφωνημένο χρονικό πλαίσιο, ή σημαντική πρόοδος προς επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού.

Αυτό τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου.

Ο κύριος Πάγκαλος είχε αναφέρει στην αμερικανίδα ομόλογό του, ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να εγγυηθούν ένα μορατόριουμ υπερπτήσεων, τότε, δεν θα υπήρχε λόγος για εγκατάσταση αντιαεροπορικών συστημάτων στην Κύπρο.

Οι δηλώσεις αυτές του Θεόδωρου Πάγκαλου, επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, εμπίπτουν στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής των δύο κυβερνήσεων.


Δεν υπάρχει διαφορά θέσεων κυπριακής και ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των πυραύλων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ύστερα από συνάντηση το πρωί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οσον αφορά τις δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε ότι κατά την άποψη του δεν ήταν πρόθεση του υπουργού εξωτερικών της Ελλάδας να διαφοροποιηθεί στο θέμα των πυραύλων.

Κατά την συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο, ανταλλάγησαν απόψεις για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ συζήτησε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέτρα συντονισμού ενεργειών ενώ σημείωσε ότι θα γίνει παρέμβαση προς το σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας, για τη στάση που τήρησε η χώρα στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη στο Λονδίνο.

Υπέρ της διαμόρφωσης κοινής στρατηγικής προς την Ευρώπη, για προώθηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, τάχθηκε και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιώργος Βασιλείου.

Ο κύριος Βασιλείου τόνισε παράλληλα, ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη δεν είναι δρόμος στρωμένος με δάφνες, αλλά θα έχει πολλά προβλήματα και θα χρειαστεί όλοι μας, όπως είπε, να χρησιμοποιήσουμε τις ικανότητες μας για να πετύχουμε τον κοινό στόχο.


Στην κοινή διαπίστωση ότι η προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να συνεχιστεί, κατέληξαν κατά την πρωινή συνάντηση τους, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο απεσταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για το κυπριακό Ντέτλεφ Ράντσαου.

Οπως ανέφερε μετά την συνάντηση ο γερμανός διπλωμάτης, έγινε ανταλλαγή απόψεων γύρω από το εθνικό μας θέμα ενώ επεσήμανε, ότι θα πρέπει, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, να συνεχίσει την αναζήτηση λύσης.

Ο γερμανός απεσταλμένος θα συναντηθεί αύριο στα κατεχόμενα, με τον Ραούφ Ντενκτάς.


Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, επιστρέφοντας στο Κρεμλίνο και στα προεδρικά καθήκοντά του, κατάφερε το πρωί να αιφνιδιάσει τους πάντες.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Πρόεδρος Γιέλτσιν ανακοίνωσε την απόφασή του, να απομακρύνει το σύνολο της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Βίκτωρ Τσερνομίρντιν.

Διόρισε μάλιστα προσωρινό πρωθυπουργό της χώρας, τον Υπουργό Ενεργείας Σεργκέϊ Κιριένκο.

Οι λόγοι που οδήγησαν τον Ρώσο πρόεδρο στην απόφαση παραίτησης των μελών της κυβέρνησης Τσερνομίρτιν, δεν έχουν ανακοινωθεί.

Ωστόσο το περασμένο Σάββατο, ο Μπορίς Γιέλτσιν είχε επικρίνει έντονα την κυβέρνηση, ως υπεύθυνη, για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή μισθών, σε κρατικούς υπαλλήλους.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του ο Πρόεδρος Γιέλτσιν τόνισε, ότι επιθυμεί η κυβέρνηση της χώρας, να είναι περισσότερο αποφασιστική ενώ διαβεβαίωσε, ότι η κίνησή αυτή, δεν σημαίνει αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Βάσει του προεδρικού διατάγματος, από την κυβέρνηση απομακρύνθηκαν επίσης, ο πρώτος αντιπρόεδρος Ανατόλι Τσουμπάϊς και ο Υπουργός Εσωτερικών Ανατόλι Κουλίκοφ.

Λίγο αργότερα ωστόσο, ο Ρώσος μεταρρυθμιστής Ανατόλι Τσουμπάϊς δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Πρόεδρο Γιέλτσιν, να παραμείνει στην ομάδα του προέδρου, χωρίς όμως να διευκρινήσει ποιός θα είναι ο νέος του ρόλος.

Στη θέση εξάλλου του παυθέντος Υπουργού Εσωτερικών Ανατόλι Κουλίκοφ, ο Ρώσος Πρόεδρος, τοποθέτησε - προσωρινώς, τον μέχρι σήμερα αναπληρωτή του Κουλίκοφ, Πάβελ Μασλόβ.


Το θέμα των καταγγελιών σε ομιλία του βουλευτή Κίκη Γιάγκου, για ανάμειξη όπως ισχυρίζεται, αστυνομικών οργάνων σε εγκληματικές υποθέσεις, ήταν το αντικείμενο συζήτησης σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του, ο Γενικός Εισαγγελέας, στην ομιλία του κυρίου Γιάγκου την οποία έχει ήδη εξασφαλίσει γραπτώς, περιέχονται γύρω στις εικοσι-έξι καταγγελίες και αυτές μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες.

Αυτές που διερευνήθηκαν και στο παρελθόν, διευκρίνησε ο κύριος Μαρκίδης, και οι νέες που εάν τίθεται θέμα ποινικού δικαίου, θα πρέπει να διεξάχθουν ανακρίσεις.

Η έρευνα των καταγγελιών του βουλευτή Κίκη Γιάγκου από τον Γενικό Εισαγγελέα, διεξάγεται παράλληλα με την συζήτηση του θέματος στην Βουλή.


Την προώθηση ίδρυσης Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων πρός αποτελεσματικότερη εφαρμογή της υδατικής πολιτικής, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους.

Ο κύριος Θεμιστοκλέους μιλούσε κατά την διάρκεια ημερίδας, που διοργανώθηκε από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, με θέμα την υδατική κατάσταση στην Κύπρο και η οποία εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού.

Ο Υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι το νερό είναι λιγοστό και έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να το διαχειριζόμαστε σωστά και να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια πρός εξοικονόμησή του.

Η ημερίδα περιελάμβανε και έκθεση εξαρτημάτων και συσκευών εξοικονόμησης νερού.


Στη λήψη νέων δραστικών μέτρων προέβησαν σήμερα οι φοιτητές του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου, διαμαρτυρόμενοι για τη μη ικανοποιήση των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, πεντακόσιοι περίπου φοιτητές απέκλεισαν την είσοδο στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου, απαγορεύοντας την είσοδο σε καθηγητές και γραμματειακό προσωπικό.

Οι φοιτητές ζητούν από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων τους, δηλαδή μισθολογική και επαγγελματική κατοχύρωση, με την ένταξη των αποφοίτων του ΑΤΙ σε κλίμακες μισθοδοσίας, υψηλότερες από αυτές των αποφοίτων των τεχνικών σχολών και χαμηλότερες από αυτές των αποφοίτων των πανεπιστημίων.

Οι φοιτητές δήλωσαν ότι ο αποκλεισμός θα συνεχιστεί και αύριο, και αν τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν, θα εξαγγείλουν δραστικότερα μέτρα, δηλαδή αποχή από τις εξετάσεις του Απρίλη και επ'αόριστον αποκλεισμό του Ινστιτούτου.


Αναταραχή σημειώθηκε σήμερα στο λιμάνι της Λάρνακας.

Οι λιμενεργάτες κατήλθαν σε δίωρη στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για την ανεργία που πλήττει εδώ και αρκετό καιρό το λιμάνι, απαιτώντας την λήψη άμεσων αποφάσεων από την κυβέρνηση για τον μελλοντικό ρόλο του λιμανιού.

Συγκεκριμένα, οι λιμενεργάτες αντέδρασαν όταν Συνεργατική εταιρία απαίτησε να χρησιμοποιηθεί στην εκφόρτωση πλοίου, που μετέφερε προιόντα της, λιγότερο προσωπικό.

Από την αναταραχή επηρεάστηκε η φόρτωση των προς εξαγωγή πατατών.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις και υπάρχει ενδεχόμενο να πέσουν βροχές σε μερικες περιοχές.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν δυτικοί μέχρι βορειοδυτικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 10 στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν περίοδοι με αίθριο καιρό αλλά και παροδικές νεφώσεις.

Τοπικά δυνατό να πέσουν λίγες βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέχρι βορειοδυτικοί μέχρι δυνατοί, 5 μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη μέχρι κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 17 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί και η πιο χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 10 στη Λεμεσό 17 με 12 στην Κερύνεια και την Πάφο 16 με 13 και τέλος στον Πρόδρομο 3 με 2.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 23 March 1998 - 17:27:24 UTC