Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-27

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το πρώτο δεκαπενθήμερο Απριλίου αναμένεται στην Κύπρο ο αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, ενώ η τουρκική αδιαλλαξία εξακολουθεί να παραμένει το εμπόδιο για συνέχιση του διακοινοτικού διαλόγου.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που εξάγεται από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι το πρωί ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά πόσο θα ξεπεραστούν τα αδιέξοδα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Η κινητικότητα και το ενδιαφέρον συνεχίζεται, είπε, παρά την αδιάλλακτη στάση του Ραούφ Ντενκτάς, προσθέτοντας ότι ο κατοχικός ηγέτης στη διάρκεια των επαφών που θα έχει, θα αντιληφθεί ότι ουδεμία πρόθεση υπάρχει από οποιαδήποτε χώρα ή το Συμβούλιο Ασφαλείας, να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι ο ίδιος αναμένει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να πάρει θέση, αλλά και μέτρα, έναντι της αξίωσης του Ραούφ Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ταυτόχρονα αναμένει από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να ξεκαθαρίσει στον Ντενκτάς, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή της βάσης των διακοινοτικών συνομιλιών.

Ο κύριος Χριστόφιας σημείωσε επιπλέον, ότι αναμένεται η επίσκεψη του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε λίγες ημέρες θα ξεκαθαρίσει και το κατά πόσον θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να σπάσει το αδιέξοδο.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, από την πλευρά του, σημείωσε ότι εάν δεν προηγηθεί η λήψη πολιτικής απόφασης, ιστορικής σημασίας, δεν πρόκειται να αποδώσει οποιαδήποτε επαφή με την τουρκική πλευρά.

Σημείωσε επιπλέον ότι η τουρκική στάση δεν εκπλήττει κανέναν και πρόσθεσε ότι θα ανέμενε πιο σταθερή στάση από τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

Τόνισε δε την αναγκαιότητα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν, να τηρήσει πιο αυστηρή στάση, για να μην δοθεί καν η εντύπωση, ότι το θέμα της αναγνώρισης δύο χωριστών κρατών, μπορεί έστω και να συζητηθεί.

Τέλος ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού, τάχθηκε υπέρ της χάραξης νέας στρατηγικής, για την αντιμετώπιση της νέας μορφής εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

Επισημαίνει επίσης, ότι εάν δεν αλλάξουν ορισμένα πράγματα, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην Ελληνική πλευρά, από την όποια επανέναρξη των συνομιλίων, προσθέτοντας ότι, μεταξύ άλλων, χρειάζεται να αλλάξει το πλαίσιο των συνομιλιών και ο στόχος που πρέπει να επιδιωχθεί.


Ενώ αύριο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών συναντάται στην Γενεύη με τον Ραούφ Ντενκτάς, η κυπριακή κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της, δηλώνει ότι αναμένει κατά την συνάντηση να διαβιβασθεί στην τουρκική πλευρά, ότι το κυπριακό, δεν μπορεί να παραμείνει εσαεί σε αυτή τη κατάσταση.

Σε σχετική δήλωση προέβη σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος αναφερόμενος στις τουρκικές πιέσεις όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, σημείωσε ότι υπάρχουν σχεδιασμένες κινήσεις αντίδρασης από την πλευρά μας.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης χαρακτήρισε, παράλληλα, ιστορικό γεγονός την επικείμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην σταθερή επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης, για συμμετοχή των τουρκποκυπρίων.


Η καθιέρωση μίας πανεθνικής πολιτικής στο κυπριακό, είναι το κύριο θέμα που θα εγείρει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, κατά τις επαφές του, με τους αρχηγούς των ελλαδικών κομμάτων στην Αθήνα, όπου μετέβη το πρωϊ.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κύριος Λυσσαρίδης, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις στο Εθνικό Συμβούλιο που θα συνέλθει την Πέμπτη, σε ότι αφορά το Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής.

Αποκάλυψε τέλος ότι από τις επαφές με τις ηγεσίες του ΔΗΚΟ και άλλων κομμάτων, για τη δημιουργία Σοσιαλδημοκρατικού κινήματος, δεν υπήρξε αποτέλεσμα.


Αναβαθμισμένα θα είναι τα επιδόματα και οι μισθοί που θα δοθούν στους συγγενείς των αγνοουμένων και πεσόντων δημοσίων υπαλλήλων, πιθανότατα πρίν από το Πάσχα.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, Αριστοφάνης Γεωργίου, έπειτα από σημερινή συνεδρία.

Ο κύριος Γεωργίου ανέφερε ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή έχει ζητήσει από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες πλήρεις καταλόγους πεσόντων και αγνοουμένων και των ωφελημάτων που λαμβάνουν οι οικογένειες τους, ώστε να γίνει μία δίκαιη ρύθμιση του θέματος.

Σύμφωνα με τον κύριο Γεωργίου, τελική απόφαση γιά το θέμα αναμένεται να ληφθεί στις οκτώ Απριλίου.


Τις συνέπειες των απροσδόκητων πλημμυρών που σημειώθηκαν χθες σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα και προκάλεσαν τεράστια προβλήματα, αντίκρυσαν με το πρώτο φως του ήλιου, οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών, κυρίως στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα.

Η Ελληνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προβλέπει ότι τα καιρικά φαινόμενα θα αρχίσουν να υποχωρούν.

Από το πρωϊ στην Αττική, τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων εκτελούνται κανονικά, όπως επίσης και όλες οι πτήσεις, από και προς το Αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Στο Αιγαίο, οι άνεμοι εξακολουθούν να είναι θυελλώδεις, ενώ οι βροχοπτώσεις, τόσο στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα όσο και στην Κρήτη συνεχίζουν να είναι ραγδαίες.

Στις βόρειες εξάλλου περιοχές του Λεκανοπεδίου, όλοι οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι εξαιτίας των χθεσινών χιονοπτώσεων.

Μεγάλα προβλήματα παρατηρούνται επίσης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ, η πλήρης αποκατάστηση του συστήματος ηλεκτροδότησης θα καθυστερήσει.


Σοβαρό κίνδυνο διέτρεξαν το μεσημέρι οι μαθητές του πρώτου Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου του Τρίτου στην Πάφο, όταν προκλήθηκε πυρκαγιά σε αίθουσα διδασκαλίας.

Συγκεκριμένα γύρω στη μία μετά το μεσημέρι, ενώ μαθητές της τρίτης Λυκείου καθάριζαν την αίθουσα τους, χρησιμοποιώντας θίνερ, κάποιος από αυτούς άναψε τυχαία φλόγα με τον αναπτήρα του, με αποτέλεσμα να προκληθεί αμέσως πυρκαγιά και να επεκταθεί σε ολόκληρη την αίθουσα.

Επί τόπου έφθασε η πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία κατέσβεσε την πυρκαγιά, προτού επεκταθεί σε ολόκληρο το κτίριο.

Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν ζημιές στους τοίχους της αίθουσας και κάηκαν μερικές τσάντες.

Σύμφωνα με έρευνες της αστυνομίας η πυρκαγιά δεν τέθηκε κακόβουλα.


Την φυλακή του Νησιού Ρόμπιν, όπου εκρατείτο γιά δεκαοχτώ χρόνια ο Νέλσον Μαντέλα, επισκέφθηκε σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον, ο οποίος εκτελεί επίσημη επίσκεψη στη Νότιο Αφρική, συνοδευόμενος από τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου πρίν από την επίσκεψη, ο Νέλσον Μαντέλα αναφέρθηκε και στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της χώρας του και των Ηνωμένων Πολιτειών, μία εκ των οποίων είναι οι φιλικές σχέσεις που διατηρεί η Νότιος Αφρική με την Κούβα, το Ιράν και τη Λιβύη.

Ο Νέλσον Μαντέλα υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αυτούς πού βοήθησαν την χώρα μας στην δυσκολότερη της ώρα και κάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο, να συμφιλιωθεί με τους εχθρούς της χώρας του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δώσουν παράδειγμα παγκόσμιας ειρήνευσης πρός όλους, τόνισε ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, ενώ παράλληλα είπε ότι, παρά τις διαφορές της Νοτίου Αφρικής με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμά τον Πρόεδρο Κλίντον ως παγκόσμιο ηγέτη.


Συνάντηση με τον Μπορίς Γιέλτσιν είχε σήμερα στη Ρωσία, ο τριαντα- πεντάχρονος Σεργκέϊ Κιριγένκο ο οποίος, από την περασμένη Δευτέρα ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα Πρωθυπουργού της χώρας.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του Κιριγένκο αλλά και την μικρή κυβερνητική εμπειρία του - μόλις τον περασμένο Μάϊο ανέλαβε καθήκοντα Υφυπουργού Ενεργείας - ο Ρώσος Πρόεδρος κατέστησε σήμερα σαφές ότι ο 35χρονος πολιτικός, είναι η οριστική επιλογή του για το Πρωθυπουργικό αξίωμα.

Προειδοποίησε μάλιστα την ελεγχόμενη από τους κομμουνιστές Δούμα-Ρωσική Βουλή- ότι αν απορριφθεί τρεις φορές η υποψηφιότητά Κιριγένκο, η Βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν άμεσα εκλογές.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις τοπικά θα αυξηθούν και αναμένεται να πέσουν λίγες βροχές.

Η σκόνη θα συνεχίσει να επηρεάζει την ορατότητα της ατμόσφαιρας και απόψε.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί ως ανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και τοπικά έως κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο οι νεφώσεις κατά διαστήματα θα πυκνώνουν και θα πέσουν και πάλι τοπικές βροχές που πιθανό σε μερικές περιοχές να είναι ραγδαίες.

Επίσης από αύριο η σκόνη αναμένεται να ελαττωθεί και η ορατότητα της ατμόσφαιρας θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί ως νότιοι μέτριοι, 4 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη και τοπικά στις δυτικές περιοχές μέχρι κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 19 περίπου βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 13, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 20 με 17, στη Λεμεσό 20 με 14, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 16 και τέλος στον Πρόδρομο 7 με 3.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 27 March 1998 - 16:27:23 UTC