Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-04-03

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Καθώς αναμένεται στην Κύπρο, στις έξι το απόγευμα ο αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος για το κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο Τόμας Μίλλερ συνεχίζει τις επαφές του στο νησί.

Υστερα από την χθεσινοβραδυνή συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Ειδικός Συντονιστής για το κυπριακό στο Στεϊτ Ντηπάρτμεντ, συναντήθηκε το πρωί με το Ραούφ Ντενκτάς.

Η συνάντηση διήρκησε μία ώρα και όπως δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος, έγινε ανταλλαγή απόψεων.

Από την πλευρά του ο Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε πως συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του κυπριακού.

Μίλλερ και Ντενκτάς είχαν το μεσημέρι γεύμα εργασίας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος έχει συνάντηση από τις τέσσερις το απόγευμα, με τον Πρόεδρο Κληρίδη.


Αμφιβολίες για το περιεχόμενο της αμερικανικής πρωτοβουλίας, εξέφρασε έμμεσα, ο απεσταλμένος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, για το κυπριακό, Βλαντιμίρ Τζιζώφ, ο οποίος συνέχισε σήμερα τις επαφές του, με συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

Επειτα από την συνάντηση, ο κύριος Τζιζώφ απέφυγε να τοποθετηθεί επί των πληροφοριών που φέρουν τον Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ να κομίζει συγκεκριμένες ιδέες, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κυπριακό δεν έχει ξεφύγει από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Κυπριανού παρουσιάστηκε απαισιόδοξος για τις εξελίξεις, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και εκτίμησε ότι δεν υπάρχει στο άμεσο μέλλον άλλη διέξοδος από την ανάμιξη των πέντε χωρών, μονίμων-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο συντονιστής του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ για το κυπριακό, Τόμας Μίλλερ δεν μετέφερε προτάσεις.


Θετική εξέλιξη για την πορεία του Κυπριακού χαρακτήρισε τις επισκέψεις Αμερικανών και Ρώσων επισήμων στην Κύπρο, ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Γκούσταβ Φεϋσελ, ύστερα από πενηντά-λεπτη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η παρούσα δύσκολη κατάσταση στο Κυπριακό, πρέπει να αντιστραφεί, δήλωσε ο κύριος Φεϋσελ, σημείωνοντας παράλληλα, ότι οι επισκέψεις ξένων μεσολαβητών αυτή την περίοδο, αντικατοπτρίζουν το γεγονός, ότι η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει αυτή την ανάγκη.

Πρόσθεσε δε, ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένα Εθνη, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία.

Σε ερώτηση κατά πόσο αναμένει σήντομα επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλίων, ο κύριος Φεϋσελ ανέφερε ότι αυτός είναι ο στόχος.

Επιπλέον συμπλήρωσε, ότι δεν θα ήθελε να αποκαλύψει κατά πόσο εξετάζονται νέοι τρόποι για επίτευξη προόδου, εξηγώντας ότι στο Κυπριακό, τα πράγματα πάνε ή πίσω ή μπροστά, και δεν μένουν σταθερά.

Γι' αυτό πρόσθεσε, είναι τόσο σημαντική η επίτευξη προόδου.


Θα συνεχίσουμε να εξοπλιζόμαστε και να βελτιώνουμε τα οπλικά μας συστήματα, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου μετά την τελετή απονομής πτυχίων σε νέους βατραχανθρώπους στη ναυτική βάση Μαρί.

Σχολιάζοντας εξάλλου την διμηνιαία έκθεση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή της αεροπορικής βάσης στην Πάφο, είναι αρνητική εξέλιξη, ο κύριος Ομήρου τόνισε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας, να εξοπλιζόμαστε ώστε να προασπίσουμε την πατρίδα μας από τις τουρκικές απειλές.

Η αεροπορική βάση στην Πάφο είπε, θα κατασκευαστεί και καταβάλλονται προσπάθειες για έγκριση του σχετικού προϋπολογισμού.


Αρνητικές εξελίξεις σχετικά με την πρόοδο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, διαπιστώνει για πρώτη φορά, ύστερα από αρκετό διάστημα στην διμηνιαία έκθεση του για το Κυπριακό, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον.

Στην έκθεση που καλύπτει την περίοδο Δεκεβρίου 1997-Ιανουαρίου 1998, ο κύριος Κλιντον αναφέρει ότι υπήρξαν αρνητικές εξελίξεις στο νησί, με πρώτη την απόφαση των Τουρκοκυπρίων να διακόψουν επ'αόριστον τις διακοινοτικές συνομιλίες.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος καταγράφει ως αρνητική εξέλιξη, την ανάληψη ελέγχου από την Εθνική Φρουρά της αεροπορικής βάσης στην Πάφο, η οποία, όπως αναφέρει, αναβαθμίστηκε και χρησιμεύει ως βάση μαχητικών αεροσκαφών.

Ο Μπιλ Κλίντον αναφέρεται και στο θέμα των Ες-300, επισημαίνοντας ότι η Αμερικανική κυβέρνηση επανέλαβε στους Ελληνοκυπρίους, τις ανησυχίες της σχετικά με την προώθηση της αγοράς των πυραύλων, οι οποίοι, όπως υποστήριξε αποτελούν ένα σοβαρό εμπόδιο στην επίτευξη λύσης, με βάση μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.


Επεισόδια σημειώθηκαν γύρω στις έντεκα το πρωί, στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας, όταν ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης, συνελήφθη από την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων, με την δικαιολογία της παράνομης εισόδου του, στο προαύλιο του Δικαστηρίου των Βάσεων.

Ο κύριος Ματσάκης προσπάθησε να μεταβεί στο χώρο του προαυλίου του Δικαστήριου των Βάσεων, όπου οδηγήθηκε ο Χαμπής Χειμώνας, γεωργός, ο οποίος συνελήφθη χθες από τους Βρετανούς, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση εκκαθαρισμού δένδρων, στο πεδίο βολής Πύλας-Ξυλοφάγου.

Ο Μάριος Ματσάκης οδηγήθηκε στον αστυνομικό σταθμό των βάσεων και κατηγορήθηκε για παραβίαση εισόδου στρατιωτικής βάσης και για πρόκληση ανησυχίας.

Ο Βουλευτής αφέθηκε ελεύθερος από τους Βρετανούς στις τρεις και πενήντα το απόγευμα, για να προσαχθεί αργότερα ενώπιον δικαστηρίου.

Εν τω μεταξύ, ο Χαμπής Χειμώνας κατηγορήθηκε από το Δικαστήριο των Βάσεων, για επικίνδυνη οδήγηση και κακή συμπεριφοφά.

Δεν παραδέχθηκε ενοχή και η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε για τις 28 Μαϊου.


Υπό κράτηση μέχρι τις 9 Απριλίου θα παραμείνει η Χρυσαυγή Ζαρζούρ, 27 ετών, η οποία πάσχει από την ασθένεια του Ειτς και πιθανόν να την έχει μεταδώσει σε άλλα τέσσερα άτομα.

Στην Ζαρζούρ προσήφθησαν τέσσερις συνολικά κατηγορίες για εξ'αμελείας τέλεση πράξεως, η οποία ενδεχομένως να μεταδίδει την μολυσματική νόσο η οποία είναι επικίνδυνη.

Εν τω μεταξύ, τέσσερα άτομα που πιθανόν να έχουν προσβληθεί από τον ιό του έϊτς, αναμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε λίγες ημέρες.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αποφάσισε όπως κατά την διάρκεια της κράτησής της Ζαρζούρ, σε περίπτωση ανάγκης, της χορηγείται θεραπεία και να έχει μαζί της το φορητό τηλέφωνό της, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μεταφοράς της σε νοσοκομείο.

Η κατηγορία μετάδοσης του έϊτς σε άλλο άτομο επισύρει ποινή φυλάκισης δύο χρόνων ή μέχρι και 1500 λίρες πρόστιμο ή και τα δύο μαζί.


Τρεις τελικά υποψήφιοι θα διεκδικήσουν την θέση του Δημάρχου Λευκονοίκου στις εκλογές της 12ης Απριλίου, μετά την κενωθείσα θέση λόγω της υπουργοποίησης του πρώην Δημάρχου Λυκούργου Κάππα.

Το πρωϊ, υποβλήθηκαν ενώπιον του Εφόρου Αναπληρωματικής Εκλογής Αμμοχώστου Κυριάκου Τριανταφυλλίδη,

τρεις υποψηφιότητες.

Πρόκειται για τον Μιχάλη Πήλικο, 42 ετών νομικό, Παρασκευά Ζίγκη, 60 ετών συνταξιούχο εκπαιδευτικό, και τον Φώτη Χήρα, 39 ετών επιχηρηματία.

Υποβλήθηκαν ακόμη δύο υποψηφιότητες που απορρίφθηκαν εφόσον οι υποψήφιοι δεν ήσαν εγγεγραμμένοι Δημότες Λευκονοίκου.


Σε λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων προβαίνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας, ύστερα από την παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων χρόνων.

Την στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της υδιατικής κατάστασης, παρουσίασε το πρωί, σε διάσκεψη τύπου, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Θεμιστικλέους.

Ο κύριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ως άμεσα μέτρα την μείωση του παρεχόμενου νερού στα νοικοκυριά, την δημιουργία δεύτερου εργοστασίου αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού καθώς και την χρησιμοποίηση κινητών μονάδων αφαλάτωσης, την χρήση ανακυκλωμένου νερού από τα κεντρικά αποχετευτικά συατήματα των πόλεων καθώς και την επίταξη γεωτρήσεων για αύξηση του πόσιμου νερού.


Το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα και αδυναμίες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, Ανδρέας Καραγιώργης.

Σε συνέντευξη τύπου, παρουσιάζοντας την Ετήσια Εκθεση της Επιτροπής, ο κύριος Καραγιώργης ανέφερε ότι τα κυριότερα προβλήματα είναι η ισοπεδωτική τάση που παρατηρείται στο επίπεδο του "Εξαίρετος", η χρησιμοποίηση των ίδιων κριτηρίων αξιολόγησης για όλους τους υπαλλήλους, από τα κατώτατα μέχρι τα ανώτατα επίπεδα της ιεραρχίας και η καθυστερημένη υποβολή Υπηρεσιακών Εκθέσεων.

Ενωρίτερα, η Επιτροπή είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, στον οποίο επέδωσαν την ετήσια έκθεση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας.


Ευρω-ασιατική Διάσκεψη Κορυφής άρχισε σήμερα στο Λονδίνο, με την συμμετοχή 25 ηγετών-κρατών που μετέχουν από χώρες της Ευρώπης και Ασίας.

Επίκεντρο της Διάσκεψης, η πρόσφατη χρηματιστηριακή κρίση στην Ασία.

Ανοίγοντας τις εργασίες της διήμερης συνόδου ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ, προειδοποίησε ότι το οικονομικό κράχ στην Ασία, δεν έχει ξεπεραστεί και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να εργαστεί από κοινού με τις κυβερνήσεις της περιοχής για να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς και στην οικονομική ανάπτυξη.

Τα προβλήματα του περιβάλλοντος και της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, θα απασχολήσουν την διήμερη σύνοδο του Λονδίνου.


Ισχυρός σεισμός συγκλόνισε σήμερα την Κεντρική Ιταλία, στις περιοχές Ούμπρια και Μάρκε, ενώ έγινε αισθητός μέχρι την Ρώμη.

Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Λονδίνου, το μέγεθος του σεισμού ήταν πέντε κόμμα ενός βαθμού, στην κλίμακα Ρίχτερ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπάρχουν θύματα ή ζημιές.

Ο εγκέλαδος έπληξε τις ίδιες ακριβώς περιοχές, πρίν από έξι μήνες, στοιχίζοντας τη ζωή σε έντεκα ανθρώπους και προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις και αναμένονται λίγες τοπικές βροχές κυρίως στα παράλια ενώ στην κορυφή του Ολύμπου ενδέχεται να σημειωθεί ελαφρά χιονόπτωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βόρειες διευθύνσεις ασθενείς 3 μποφόρ και τοπικά στα δυτικά παράλια μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 10 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Ωστόσο γύρω στο μεσημέρι θα σχηματιστούν τοπικές νεφώσεις με ενδεχόμενο να πέσουν λίγε ςτοπικές βροχές κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 έως 4μποφόρ και τοπικά το απόγευμα στα νότια παράλια μέχρι δυνατοί 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά το απόγευμα στα νότια παράλια μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 19 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 21 με 10, στη Λεμεσό 20 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 10 και τέλος στον Πρόδρομο 7 με 2.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 3 April 1998 - 16:27:28 UTC