Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-04-09

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Στην κόψη του ξυραφιού είναι η μέση εκπαίδευση, μετά από την αναταραχή που προκλήθηκε λόγω των προεισαγωγικών εξετάσεων.

Το πρωί, επτά χιλιάδες μαθητές που φοιτούν στα λύκεια απέσχαν από τα μαθήματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναστάτωση που προκλήθηκε για τις προεισαγωγικές εξετάσεις.

Χθες βράδυ, η Συντονιστική Επιτροπή των μαθητών ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει την αυριανή αποχή από τα μαθήματα, ως μέτρο καλής θέλησης, ενόψει της σημερινής κρίσιμης σύσκεψης.

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, ολοκληρώθηκε μόλις πριν από λίγο.

Στο Υπουργείο Παιδείας είναι ο συνάδελφος Ανδρέας Σκορδής.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Εν τω μεταξύ, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας συνεχίζουν και οι φοιτητές του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου.

Οι φοιτητές πορεύτηκαν σήμερα προς τη Βουλή, όπου πραγματοποιούν καθιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Συγκεκριμένα, διαμαρτύρονται για την συμπερίληψη πτυχίων ιδιωτικών κολλεγίων, σε πρόνοια νομοσχεδίου για την αξιολόγηση τίτλων σπουδών και διεκδικούν επαγγελματική και ακαδημαϊκή κατοχύρωση.


Οι μελλοντικές ενέργειες της ελληνικής πλευράς και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωϊ στην Αθήνα, υπό την Προεδρία των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, Ιωάννη Κασουλίδη και Θεόδωρου Πάγκαλου.

Ο κύριος Κασουλίδης, ο οποίος επέστρεψε το απόγευμα στην Κύπρο, δεν προέβη σε σχόλιο αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου, Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ, δηλώνοντας ότι άλλη είναι η γλώσσα των Αμερικανών και άλλη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, ο Ελληνας υφυπουργός εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης ο οποίος έλαβε μέρος στην σύσκεψη, μιλώντας χθες ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής των Ελλήνων επεσήμανε ότι το Κυπριακό, βρίσκεται ίσως στην πιο δύσκολη φάση του από την ίδρυση του Κυπριακου κράτους.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, ο Ειδικός Συντονιστής του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, θα επισκεφθεί στα τέλη Απριλίου για νέες επαφές το τρίγωνο Λευκωσία - Αθήνα - Αγκυρα.


Η Μόσχα θα υποβάλει πρόταση για συζήτηση του κυπριακού προβλήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Γκεόργκι Μουράτωφ.

Ο Ρώσος πρεσβευτής μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

Κληθείς δε να σχολιάσει την αμερικανική πρωτοβουλία, ο κύριος Μουράτωφ είπε χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η πρόταση της χώρας του θα τύχει υποστήριξης και από άλλα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο, το Συμβούλιο Ασφαλείας να συζητήσει και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ρωσσική πρόθεση και συναινεί σε ενδεχόμενη συζήτηση του κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας.


Νέα έπαλξη στα πολιτικά δρώμενα του τόπου από σήμερα, καθώς επισημοποιήθηκε η ίδρυση της νέας πολιτικής κίνησης υπό την επωνυμία Κίνηση Ευρω- δημοκρατικής Ανανέωσης".

Την ιδρυτική δήλωση ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της προσωρινής επιτροπής Αλέξης Γαλανός ο οποίος σημείωσε ότι φιλοδοξία αυτής της προσπάθειας είναι να πετύχει την συνένωση και την ανανέωση στον χώρο του κέντρου.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που εκφράσθηκαν από πλευράς του Ντίνου Μιχαηλίδη για τον χρόνο που εξαγγέλθηκε η ίδρυση της κίνησης, ο κύριος Γαλανός ανέφερε πως είναι δικαίωμα του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ να απέχει από αυτή τη προσπάθεια, προσθέτοντας ότι η χείρα συνεργασίας είναι τεινομένη προς πάσα κατεύθυνση.


Θανατηφόρο δυστύχημα με θύμα νεαρό ποδηλάτη, αγνώστων στοιχείων σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυκτα στη Λάρνακα.

Συγκεκριμένα, γύρω στη μία και τριάντα αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Κυριάκος Χαραλάμπους από την Ορόκλινη, παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα τον άγνωστο ποδηλάτη, στον δρόμο Λάρνακας- Δεκέλειας.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα διερευνώνται, ενώ το αποτέλεσμα του ελέγχου άλκοτεστ στο οποίο υπεβλήθη ο οδηγός ήταν αρνητικό.

Το θύμα, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, είναι ηλικίας περίπου 30 χρόνων, ύψους ενός μέτρου και ογδόνα εκατοστών, ισχυρής σωματικής διάπλασης, με καστανόξανθα μαλλιά και καστανά μάτια.


Με δύο εμπρησμούς άρχισε η σημερινή ημέρα στη Λάρνακα και στην Πάφο.

Στην Αραδίππου, δεκαπέντε λεπτά μετά τα μεσάνυκτα, άγνωστοι πυρπόλησαν μονοκάμπινο αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες, προγραμμάτιζαν να βάλουν φωτιά σε μοτοσυκλέττα, αλλά όταν δεν την βρήκαν, αποφάσισαν να πυρπολήσουν παρακείμενο αυτοκίνητο.

Το αυτοκίνητο ανήκει στον Αντώνη Παπαμιχαήλ, ιδιοκτήτη φάρμας εκτροφής κοτόπουλων.

Στην Πάφο, προτού ολοκληρωθούν οι εργασίες για τη λειτουργία μεγάλου κοσμηματοπωλείου, άγνωστοι προσπάθησαν να το παραδόσουν στις φλόγες.

Στις οκτώ το πρωί, η ιδιοκτήτρια Δομηνίκη Παναρέτου, βρήκε στο κατάστημά της δοχείο με εύφλεκτο υγρό, χαρτιά και υφάσματα, ενώ μέρος του ξύλινου δαπέδου και της επένδυσης στον τοίχο ήταν περιλουσμένα με πετρέλαιο.

Οπως διαπιστώθηκε από τους εμπειρογνώμονες της αστυνομίας, η φωτιά έσβησε προφανώς μόνη της.

Το περιστατικό προβληματίζει τις διωκτικές αρχές, καθώς εντοπίζουν τα ελατήρια σε επαγγελματικές αντιζηλίες και θεωρούν τον αποτυχημένο εμπρησμό ως προειδοποίηση προς την ιδιοκτήτρια του καταστήματος.


Υπόθεση αποζείν από κέρδη πορνείας εξετάζει η Αστυνομία Πάφου, η οποία συνέλαβε δύο πρόσωπα στην Πόλη Χρυσοχούς.

Πρόκειται για τον Χαρίλαο Ιωάννου Μιχαήλ και τη Ρουμάνα σύζυγό του Σύβια, ιδιοκτήτες μπυραρίας, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στην αστυνομία προήγαγαν ρουμάνες υπαλλήλους τους στην πορνεία.

Το ζεύγος συνελήφθη κατόπιν ειδικής επιχείρησης της αστυνομίας, κατά την οποία αστυνομικός που παρίστανε τον πελάτη, πήγε στην μπυραρία και έπειτα από συμφωνία με τον ιδιοκτήτη πλήρωσε δύο σεσημασμένα χαρτονομίσματα των είκοσι λιρών.

Η συνέχεια εκτυλίχθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, ενώπιον του οποίου οδηγήθηκε το ζεύγος μαστρωπών.

Ο Μιχαήλ και η σύζυγός του τέθηκαν υπό οκταήμερη κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων.


Με την ευκαιρία της θρησκευτικής εορτής των Μουσουλμάνων "Κουρμπάν Μπαϊράμ", χίλιοι διακόσιοι Τουρκοκύπριοι, μετέβησαν το πρωί στο τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα, ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα για τους Μωαμεθανούς.

Οι Τουρκοκύπριοι μεταξύ των οποίων και ενενήντα-έξι παιδιά, μεταφέρθηκαν στη Λάρνακα, από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας με λεωφορεία και με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων.

Οι προσκυνητές, οι οποίοι ήταν κυρίως οικογένειες Τουρκοκυπρίων, αλλά και έποικοι, τήρησαν τα θρησκευτικά τους ειωθότα και ανεχώρησαν νωρίς το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι το κατοχικό καθεστώς είχε υποχρεώσει τους προσκυνητές να πληρώσουν τέσσερις στερλίνες, ως "τέλος εξόδου" από το ψευδοκράτος.


Ως προβοκάτσια από μέρους Τούρκων εξτρεμιστών κρίνεται χθεσινοβραδινή σειρά ενεργειών στην Πύλα, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Συγκεκριμένα, άγνωστοι περιέλουσαν με μπλε μπογιά την προτομή του Κεμάλ Ατατούρκ και αφαίρεσαν την κατοχική σημαία από το τουρκοκυπριακό δημοτικό σχολείο.

Τα Ηνωμένα Εθνη σε συνεργασία με τις αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας, άρχισαν έρευνες για εντοπισμό των δραστών.


Στη Βόρειο Ιρλανδία, το επί δεκαετίες χάσμα μεταξύ Προτεσταντών και Καθολικών φαίνεται να γεφυρώνεται.

Επειτα από διετείς σχεδόν συνομιλίες, μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών, το χρονοδιάγραμμα λήξης εκπνέει απόψε τα μεσάνυχτα.

Στόχος να καταλήξουν σε μία πολιτική συμφωνία, η οποία, θα αφορά τον τερματισμό της αιματηρής διένεξης μεταξύ των Προτεσταντών και των Καθολικών - μία διένεξη, με ρίζες καθαρά πολιτικές και θρησκευτικές.

Το πρωί, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Ιρλανδός ομόλογός του Μπέρτι Αχερν επανέλαβαν τις διαπραγματεύσεις τους στο Χίλσμπορο κοντά στο Μπέλφαστ.

Οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν διεξοδικά το περιεχόμενο της συμφωνίας, που φιλοδοξεί να θέσει τέρμα στην 29χρονη ένοπλη σύγκρουση η οποία στοίχισε τη ζωή σε τρεις χιλιάδες-διακόσιους ανθρώπους.

Οι Προτεστάντες αντιδρούν στο προσχέδιο ειρήνευσης του προεδρεύοντος των συνομιλιών, Αμερικανού πρώην γερουσιαστή Τζιώρτζ Μίτσιελ, ενώ οι Καθολικοί εκφράζουν επιφυλάξεις και προτείνουν διαφοροποιήσεις.

Σε περίπτωση που οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, οι προτάσεις Μίτσιελ θα τεθούν τον Μάιο σε δημοψηφίσματα, στο Βόρειο και στο Νότιο τμήμα της Ιρλανδίας.


Ισχυροί ανεμοστρόβιλοι με βροχές και χαλάζι, έπληξαν αργά χθες το βράδυ το Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, στα νοτιοανατολικά των Ηνωμένων Πολιτειών, με αποτέλεσμα γύρω στα είκοσι άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

Οι ανεμοστρόβιλοι, στο πέρασμά τους, άφησαν βιβλικές καταστροφές.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία περισσότερες από εκατόν κατοικίες υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές.

Ενας πυροσβεστικός σταθμός και αρκετά σχολεία υπέστησαν επίσης σοβαρές καταστροφές από τις καταιγίδες.

Τα σωστικά συνεργεία εκφράζουν φόβους ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα είναι περισσότερος.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα συνεχίσει να είναι αίθριος αλλά τοπικά θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα καταστούν ασθενείς βορειοδυτικοί 2 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 12 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με ασθενείς μέχρι μέτριους θαλάσσιους ανέμους 3 ώς 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 29 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 24 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 29 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 23 με 10, στη Λεμεσό 22 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 8 και τέλος στον Πρόδρομο 18 με 12.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 9 April 1998 - 16:27:31 UTC