Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-04-12

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Δυσάρεστη τροπή, πήρε τα ξημερώματα η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος, από την περασμένη Τρίτη, νοσηλεύεται με βρογχοπνευμονία στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ.

Στις δύο και τριάντα το πρωί, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μεταφέρθηκε επειγόντως στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης του θεραπευτηρίου, ύστερα από έμφραγμα μυοκαρδίου.

Η στεφανιαία νόσος που ταλαιπωρούσε και στον παρελθόν τον κύριο Καραμανλή, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του, εκδηλώθηκε την αυγή με έμφραγμα, το οποίο και προκάλεσε την ξαφνική καρδιακή παύση που διήρκησε μερικά δευτερόλεπτα.

Αμέσως, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί η καρδιακή λειτουργία.

Είκοσι λεπτά αργότερα, οι ιατροί αποφάσισαν όπως γίνει διασωλήνωση στον κύριο Καραμανλή, προκειμένου να επιτευχθεί η σταθεροποίηση της κατάστασης του οργανισμού του.

Στις δέκα το πρωί εξεδόθη έκτακτο ιατρικό ανακοινωθέν, από τους ιατρούς του, κυρίους Βορίδη και Μπελόνια, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του πρώην προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Δήλωσαν δε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους, ότι η περαιτέρω εξέλιξη της πορείας της υγείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κρίνεται αμφιβόλως.


Η Ρωσία και η Κυπριακή Δημοκρατία, θα συνεχίσουν την συνεργασία τους στο στρατιωτικό τομέα όσο και να μην αρέσει σε κάποιους.

Κατηγορηματική δήλωση του πρέσβη της Ρωσίας στην Λευκωσία, Γκεόρκι Μουράτοφ, με αφορμή ερώτηση που αφορούσε την αμερικανική αντίδραση για την αγορά των Ες-300, από την Εθνική Φρουρά.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δικαίωμα και χρέος, να ενισχύσει την άμυνα της, είπε ο κύριος Μουράτοφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία, θα τηρήσει το συμβόλαιο αγοράς του πυραυλικού συστήματος.


Οι ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την αγορά από την Κύπρο του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήμα ΕΣ-300, δεν έχει να κάνει τίποτε με το δικαίωμα της Κύπρου να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά με τα προβλήματα που δημιουργούνται στις προσπάθειες της Αμερικής να παίξει ένα χρήσιμο ρόλο.

Δήλωση του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέϊτ Ντηπάρτμεντ Τόμας Μίλλερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Αθηναϊκή Εφημερίδα "Το Βήμα".

Ο Τόμας Μίλλερ σημείωσε παράλληλα, ότι οι Τούρκοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάποια αντίστοιχη κίνηση, σε περίπτωση ακύρωσης της παραγγελίας.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο Τόμας Μίλλερ ανέφερε ότι μια διαδικασία τύπου "Ντέϊτον ή Καμπ Ντέϊβιντ", θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στο μέλλον.


Τον ερχόμενο μήνα θα συζητηθεί το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εκτιμά η Ρωσία.

Ο ρώσος πρέσβης, Γκεόρκι Μουράτοφ δήλωσε ότι εντός ενός μηνός το κυπριακό θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο, όπως είπε, συνεχίζει να έχει την πρωτοκαθεδρία στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

Η Ρωσία, ξεκαθάρισε ο κύριος Μουράτοφ, θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη προώθηση επίλυσης του κυπριακού.

Πάντως, ο ρώσος διπλωμάτης χαρακτήρισε τις πληροφορίες περί εφαρμογής διαδικασίας τύπου Ντέϊτον στο κυπριακό, ως υποθέσεις.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, επιβεβαίωσε ότι η επίσκεψη του συντονιστή για το κυπριακό στο Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, Τόμας Μίλλερ, τοποθετείται περί τα τέλη Απριλίου, ενώ η αντίστοιχη του αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου, Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ, περί τις αρχές Μαϊου.


Διπλωματική επίθεση προς πάσα κατεύθυνση για προώθηση λύσης του κυπριακού, θα εισηγηθεί το ΑΚΕΛ στην επόμενη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στο Δάλι προς τιμή των Καβάζογλου και Μισιαούλη, ανέφερε πως θα πρέπει να πείσουμε ότι μια λύση, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, θα είναι για το καλό και των δύο πλευρών.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας επανέλαβε και πάλι τις εκτιμήσεις του κόμματός του, ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι της διχοτόμησης και επιβάλλεται άμεση και ενεργός εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα.


Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ενόψει των κρίσιμων στιγμών που αναμένεται να επακολουθήσουν, δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Παντελής Κούρος.

Ο κύριος Κούρος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί και με το ΔΗΚΟ και με τον Πρόεδρο του, Σπύρο Κυπριανού, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τους όρους, που όπως ελέχθη, έθεσε ο κύριος Κυπριανού.


Την πρόταξη του αιτήματος για εφαρμογή του ψηφίσματος 3212, του πρώτου ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, μετά την Τουρκική εισβολή, το οποίο προνοεί την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο, ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ο Μακαριώτατος, ο οποίος μιλούσε στον ιερό ναό του Αγίου Προκοπίου στο Μετόχι του Κύκκου, κάλεσε ηγεσία και λαό, ενωμένοι, να αγωνιστούν για επιστροφή στα σκλαβωμένα ιερά και όσια μας, και στις εκκλησίες μας που συλήθηκαν από τους Αττίλες.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, τόνισε ότι πρέπει να αλλάξουμε τακτική και πορεία στο εθνικό μας θέμα, θέτοντας ως πρώτο όρο για τη συνέχιση των συνομιλιών, την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δεν παρέλειψε να καλέσει τους πιστούς να παρακαλέσουν τον Σταυρωθέντα και Αναστάντα Χριστό, να μας βοηθήσει να εκδιώξουμε τους εισβολείς από τον τόπο μας.


Με δέος και θρησκευτική κατάνυξη οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί προετοιμάζονται να διανύσουν την Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών αλλά και της Λύτρωσης, με το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Ιησού Χριστού.

Η Ορθοδοξία γιόρτασε σήμερα την Κυριακή των Βαϊων, την θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και την έναρξη της πορείας προς το Θείο Πάθος και την Ανάσταση.

Πλήθος πιστών κατέκλυσε το πρωϊ τους ιερούς ναούς της ελεύθερης Κύπρου, κομίζοντας βάϊα και κλάδους ελαίας, εις ανάμνηση της εισόδου του Κυρίου στην Ιερουσαλήμ.

Της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου στο Μετόχι του Κύκκου, προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Το Πάσχα, γιόρτασαν σήμερα οι υπόλοιποι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο.

Επίκεντρο των εορτασμών είναι τα Ιεροσόλυμα, όπου χθες το βράδυ τελέστηκε η λειτουργία της Αναστάσεως, στον Πανάγιο Τάφο.

Στο Βατικανό, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β', τέλεσε την λειτουργία της Αναστάσεως στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.


Τρισάγιο για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο ΑΘηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, τελέστηκε το πρωί κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, προϊσταμένου του τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.

Τρισάγιο για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο τελέστηκε και στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου στο Μετόχι Κύκκου, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Η κηδεία του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ θα γίνει αύριο Μεγάλη Δευτέρα στις 10.00 το πρωϊ, με τιμές αρχηγού κράτους και δημοσία δαπάνη.

Στο κτίριο της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Λευκωσία, θα ανοικτεί αύριο βιβλίο συλληπητηρίων, από τις 9.00 το πρωί μέχρι τη μία και από τις 3.00 το απόγευμα έως τις 5.00.


Τελέστηκαν σήμερα τα εγκαίνια, από τον Αρχιεπίσκοπο Μόσχας Σέργιο, εκ μέρους του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Αλέξιο, του παρεκκλησιού, στο χώρο όπου αργότερα θα ανεγερθεί, ο Ορθόδοξος Ρωσικός ναός του Αγίου Νικολάου.

Στα εγκαίνια παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω Παντελής Κούρος, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόρκι Μουράτωφ, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος, ο Δήμαρχος Μόσχας Γιούρι Λουσκώφ, βουλευτές και πλήθος Ρώσων που διαμένουν στην Κύπρο.


Συνεχίστηκε σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, η εκστρατεία διαφώτισης των τουριστών, από μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων.

Παρά την ασυνήθιστα υψηλή θερμοκρασία για την εποχή και το γιορτινό της ημέρας, τα μέλη του Κινήματος και οι συγγενείς των αγνοουμένων, συνέχισαν τον πολύμηνο αγώνα τους για την απελευθέρωση της Κύπρου, την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους και την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.


Χίλιοι οκτακόσιοι ψηφοφόροι του κατεχόμενου Λευκονοίκου, προσήλθαν σήμερα στις κάλπες για την διεξαγωγή αναπληρωματικής εκλογής Δημάρχου, μετά την υπουργοποίηση του Λυκούργου Κάππα.

Τη θέση, διεκδικούν τρεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι, οι Ζίγκης Παρασκευάς, 60 ετών, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Πήλικος Μιχάλης, 42 ετών, νομικός και Χήρας Φώτης, 40 ετών, επιχειρηματίας.

Από το πρωί λειτούργησαν σ'όλη την Κύπρο, οκτώ συνολικά εκλογικά κέντρα.

Οι κάλπες άνοιξαν στις επτά το πρωϊ και έκλεισαν στις πέντε το απόγευμα.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά γύρω στις έξι.


Αυξάνεται η κυβερνητική επιχορήγηση προς το Ιδρυμα Αροδαφνούσα, στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου πριν από το Πάσχα.

Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην σημερινή εικοστή-τρίτη Πορεία Χριστοδούλας, η οποία οργανώθηκε από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου.

Της πορείας, η οποία ξεκίνησε από το νοσηλευτήριο " Αροδαφνούσα ", με σύνθημα "Η ελπίδα ανθίζει με την συμμετοχή σου", ηγήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε ομιλία του, πρίν από την έναρξη της πορείας, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξήρε την πολύπλευρη και συνεχή προσφορά του Αντικαρκινικού Συνδέσμου στον πάσχοντα συνάνθρωπο και σημείωσε ότι ο καρκίνος, αποτελεί την δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου του Κυπριακού πληθυσμού.

Τόνισε επίσης την ανάγκη ανάληψης νέων μέτρων, στη πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με αραιές ψηλές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί, έως βορειοανατολικοί ασθνείς 3 μποφόρ και παροδικά μέχρι ταραγμένη.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και παροδικά μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πάσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 18 στα νότια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και ιδιαίετρα θερμός για την εποχή ενώ κατά διαστήματα θα εμφανίζονται αραιές ψηλές νεφώσεις.

Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 36 βαθμούς στο εωστερικό και στους 32 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 15, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 18, στη Λεμεσό 32 με 14, στην Κερύνεια και την Πάφο 33 με 16 και τέλος στον Πρόδρομο 27 με 16.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 12 April 1998 - 17:27:33 UTC