Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-04-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σταθερά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Στο τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν που εξεδόθη στις 11.30 η υγεία του χαρακτηρίζεται αμετάβλητη.

Οπως ανακοινώθηκε, ούτε και σήμερα κατέστη δυνατή η αποσύνδεσή του από τον αναπνευστήρα, ενώ μετά τις πρωϊνές εξετάσεις οι γιατροί δεν παρουσιάζονται σίγουροι εάν θα πρέπει να ξανα-επιχειρήσουν αποδεύσμευση από τα μηχανήματα εξαιτίας της αδυναμίας του ασθενούς να αναπνεύσει.

Στο θεραπευτήριο Υγεία, από το πρωί το κλίμα είναι βαρύ και οι γιατροί δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους για οποιαδήποτε εξέλιξη, ενώ έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κύριος Καραμανλής κατά τη διάρκεια της νύχτας παρουσίασε αρρυθμίες.

Εν τω μεταξύ, οι συγγενείς του κυρίου Καραμανλή ζητούν όπως η ενημέρωση των δημοσιογράφων περιορίζεται στα Ιατρικά δελτία.

Τον πρωην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας επισκέφτηκαν και σήμερα βουλευτές της παράταξης, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος, συγγενείς και φίλοι.


Να μείνουμε στην Αθήνα όπου με στόχο τη μείωση της έντασης στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό, ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κόεν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη αστραπή την ερχόμενη Τρίτη, προερχόμενος από την Τουρκία και χώρες της Μέσης Ανατολής.

Κατά την τετράωρη παραμονή του στην Αθήνα, ο κύριος Κόεν θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογο του, Ακη Τζοχατζόπουλο.

Στην Τουρκία όπου θα παραμείνει δυο ημέρες θα έχει συναντήσεις με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας.

Ανώτατος Αμερικανός Αξιωματούχος δήλωσε ότι στην ατζέντα των συζητήσεων του κυρίου Κόεν σε Αθήνα και Αγκυρα θα περιλαμβάνονται θέματα οπλικών συστημάτων, οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.


Συνέρχεται αύριο το Εθνικό Συμβούλιο, σε μια μακρά, όπως αναμένεται συνεδρία, για να εξετάσει το θέμα της σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής και γενικότερα θέματα στρατηγικής και τακτικής της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενόψει της άφιξης στην Κύπρο του Τόμας Μίλλερ και του Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρώτο θέμα στην ατζέντα της αυριανής συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου θα είναι η συνταγματική πτυχή του ΣΕΠ.

Σήμερα επιδίδεται στους αρχηγούς των κομμάτων, από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Αλέκο Μαρκίδη η γνωμάτευση του αναφορικά με το ΣΕΠ, οποία θα αποτελέσει και αυτή μέρος της αυριανής συζήτησης στο Εθνικό Συμβούλιο.

Εν τω μεταξύ, σήμερα συνήλθε το Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς ωστόσο, να ανακοινωθεί οτιδήποτε δημόσια.


Το ΑΚΕΛ εμμένει στις σοβαρές επιφυλάξεις του κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει αύξηση στην εισφορά στο ταμείο αμυντικής θωράκισης.

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου, ο Γενικός Γραμματές του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι τσέπες των εργαζομένων δεν είναι αστείρευτες.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, αναφερόμενος στο θέμα της εισφοράς, δήλωσε ότι μετά το Πάσχα ο Πρόεδρος της Βουλής θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τελική τοποθέτηση των κομμάτων.

Εξάλλου, ο κύριος Ομήρου αναφερόμενος στο θέμα της αγοράς του πυραυλικού συστήματος Ασπάϊτ, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ιταλοί θα υλοποιήσουν το συμβόλαιο, κατά τους προσεχείς μήνες.


Την υποστήριξή τους στην αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασαν σήμερα το μέλος της Βουλής των Λόρδων, Βαρώνη Ελίζαμπεθ Σμιθ και το μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων Βάλερι Ντέιβι.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, η Βαρώνη, σύζυγος του αείμνηστου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Τζον Σμιθ, ανέφερε ότι έγινε μια πολύ καλή συζήτηση για την κατάσταση στο κυπριακό πρόβλημα.

Κληθείσα να εκτιμήσει κατά πόσο θα είναι μακροχρόνια η ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Βαρώνη αρκέστηκε να πει ότι "αυτά τα πράγματα παίρνουν πάντοτε χρόνο".


Το αίτημα για επανα-αναβάθμιση της τριμερούς επιτροπής που ασχολείται με προβλήματα της δημόσιας υπηρεσίας, συζήτησε το προεδρείο της ΠΑΣΥΔΥ με οτν Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

Επίσης, το κλιμάκιο της ΠΑΣΥΔΥ, επέδωσε στον κύριο Κυπριανού, το ψήφισμα του τριακοστού-πέμπτου συνεδρίου της οργάνωσης για το εθνικό θέμα και τη γενική απόφαση.

Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, η οργάνωση καταδικάζει την αδιάλλακτη στάση του κατοχικού καθεστώτος και χαιρετίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης στο θέμα.

Ο κύριος Κυπριανού διαβεβαίωσε το Προεδρείο της οργάνωσης ότι η Βουλή θα καταβάλει κάθε προσπάθεια στην επίλυση των προβλημάτων των δημοσίων υπαλλήλων παρόλο που ο ρόλος της είναι υποβοηθητικός.


Η εικοσι-επτάχρονη Χρυσαυγή Ζαρζούρ, παραδέχθηκε ότι δεν προειδοποίησε τους σεξουαλικούς της συντρόφους ότι έπασχε από Εϊτζ, κατά τη σημερινή της προσαγωγή στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας.

Οι δύο εκ των τεσσάρων κατηγοριών που της προσήφθησαν, τελικά απεσύρθησαν, ενώ έπειτα από εξετάσεις αποδείχθηκε ότι κανένας εκ των τεσσάρων συντρόφων με τους οποίους είχε επαφή η Ζαρζούρ, δεν έχει προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό.

Η Ζαρζούρ θα παραμείνει υπό κράτηση στην Γρηγόρειο κλινική, μέχρι τις εικοσι-μία Απριλίου, οπότε και θα της επιβληθεί ποινή.


Δεν είναι δικαιολογημένη η αισιοδοξία που έχει εκφράσει ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου, σχετικά με το θέμα της ενοποίησης των επιτροπών συγγενών αγνοουμένων, δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αγώνα για τους Αγνοουμένους Αγάπιος Χηράτος.

Δεν κρίνεται σωστό να υπάρχει ευφορία ως προς την κατεύθυνση της ενοποίησης, ανέφερε ο κύριος Χηράτος, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Εθνική Επιτροπή τάσσεται υπέρ της ενοποίησης των δύο επιτροπών.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, ο κύριος Χηράτος είπε ότι με την κάθοδο του Τρίτου Μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής θα σημειωθεί επαναδραστηριοποίησή της που θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.


Δυνάμεις ασφαλείας στο Σίδνεϋ της Αυτραλίας πραγματοποίησαν δυναμική επέμβαση για να διαλύσουν πλήθος λιμενεργατών μεταξύ των οποίων και γυναίκες.

Οι λιμενεργάτες διαμαρτύρονταν για την προσπάθεια μη συντεχνιακών υπαλλήλων να διατηρήσουν το μονοπώλιο που έχουν για εργασίες που διεξάγονται στην προκυμαία.

Τα επεισόδια άρχισαν κατά τη διάρκεια πικεττοφορίας των λιμενεργατών και συγκεκριμένα όταν επεχείρησαν να εμποδίσουν εμπορικά φορτηγά από το να εισέλθουν στο λιμάνι, με αποτέλεσμα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, να τους σύρουν με τη βία σε αστυνομικά αυτοκίνητα.

Οι αρχές του λιμανιού Μπότανυ στο οποίο διαδραματίστηκαν τα επεισόδια, ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν απαγορευτική απόφαση του δικαστηρίου, για τερματισμό της διαμαρτυρίας.


Η συνθήκη "στάρ δύο" που προνοεί τη μείωση των πυρηνικών όπλων, βρίσκεται ενώπιον της Ρωσικής Βουλής για έγκριση.

Η συνθήκη, η οποία υπεγράφη το 1993 από τον Ρώσο Πρόεδρο Μπορίς Γέλτσιν και των πρώην Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζώρτζ Μπους, επικυρώθηκε από το Αμερικανικό Κογκρέσο το 1996.

Την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης έχουν χαιρετίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνοντας ότι είναι πολύ θετικό βήμα πρός ολική επικύρωση της συνθήκης.

Ωστόσο, σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές, ο Ρώσος Πρόεδρος παρουσίασε πρωτόκολλα στην Ρωσική Βουλή, τα οποία επεκτείνουν το χρονοδιάγραμμα για εφαρμογή της συνθήκης από το 2003 στο 2007.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, και στους 14 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος και θερμός αλλά η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Η μέγιστη θα φθάσει στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 29 στα νότια παράλια και στους 27 στα δυτικά παράλια.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και το απόγευμα νοτιοανατολικοί μέτριοι, 3 ως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και η πιο χαμηλή 18, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 17, στη Λεμεσό 29 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 14 και τέλος στον Πρόδρομο 29 με 19.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 14 April 1998 - 16:27:53 UTC