Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-04-16

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η τελετή της Σταύρωσης που γίνεται απόψε στις εκκλησίες υπό τους ψαλμούς του κατανυκτικού και λυρικού αυτού τροπαρίου, καλεί τους πιστούς σε συνειδητή κοινωνία με το θείο Πάθος.

Η αποψινή ακολουθία δεν είναι τελετή ανάμνησης, αλλά προσλαμβάνει ουσιαστικότερη διάσταση, με την οντολογική παρουσία του Πάθους.

Στη μυστηριακή έκφραση αγάπης που κορυφώνεται με τη Σταύρωση του Κυρίου, καλούνται οι πιστοί να συμμεριστούν το λυτρωτικό πάθος, πραγματώνοντας το "Προσκυνούμεν Σου τα πάθη Χριστέ. Δείξον ημίν και την ένδοξόν Σου Ανάστασιν".


Χαίρετε κυρίες και κύριοι.

Στην Κύπρο βρίσκεται από τις 12 Μαρτίου, Ιάπωνας τρομοκράτης, Ούτσι Τόσι Γιάσου, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, "Υπέρτατη Αλήθεια".

Η οργάνωση αυτή, το 1995 διενήργησε τη φονική επίθεση με τοξικά αέρια στον υπόγειο σιδηροδρομικό σταθμό του Τόκιο, κατά την οποία σκοτώθηκαν δώδεκα άτομα και επηρεάσηκαν άλλες τέσσερις χιλιάδες.

Η Ιντερπόλ, ύστερα από αίτημα της Ιαπωνικής Αστυνομίας, ειδοποίησε τις Κυπριακές Αρχές για το γεγονός, χαρακτηρίζοντας τον Ούτσι Τόσι ως ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Ο Ιάπωνας τρομοκράτης σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες έφθασε στην Κύπρο μέσω Ρωσίας στις 12 Μαρτίου και διαμένει στη Λεμεσό.

Οι έρευνες των αρχών ασφαλείας στην Κύπρο επικεντρώνονται για την ώρα στη Λεμεσό, ενώ καταβάλλονται ιδιαίτερες προσπάθειες για την αποτροπή εισόδου του στα κατεχόμενα.

Εν τω μεταξύ πρόβλημα στην όλη υπόθεση αποτελεί το γεγονός ότι, μεταξύ Λευκωσίας και Τόκιο δεν υπάρχει συμφωνία εκδόσεως φυγοδίκων, κάτι που δημιουργεί τεράστια προβλήματα για την πιθανή σύλληψη του.

Η άδεια παραμονής του στην Κύπρο λήγει στις 6 Μαίου.

Αξιωματικός της Κυπριακής Αστυνομίας ανέφερε στον σταθμό μας ότι ο Ιάπωνας τρομοκράτης παρακολουθείται διακριτικά.


Σε πλήρη κινητοποίηση τέθηκε σήμερα η Αστυνομία προκειμένου να εντοπίσει ψαρόβαρκα στην θαλάσσια περιοχή Κιτίου, η οποία, σύμφωνα με μαρτυρία εξαφανίστηκε στις δέκα η ώρα το πρωϊ μέσα σε σφοδρή θαλασσοταραχή.

Στις έρευνες που συνεχίζονται μετέχουν άνδρες της Αστυνομίας καθώς και ακταιωρός και ελικόπτερο της δύναμης.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί οτιδήποτε, ούτε και έχει γίνει οποιαδήποτε καταγγελία για ελλείποντα πρόσωπα, γεγονός που προβληματίζει τους επικεφαλής των ερευνών.


Μεγάλες ζημιές προκάλεσε στο κέντρο της πόλης της Λάρνακας, ανεμοθύελλα που ξέσπασε γύρω στις εννέα το πρωϊ.

Η ανεμοθύελλα διήρκεσε μισή περίπου ώρα και άφησε πίσω της τοπίο εγκαταλελειμμένης πόλης, που συνέθεταν αποκομμένα δένδρα, πεταμένες πινακίδες, διαλυμένες κατασκευές, θρυμματισμένες προθήκες.

Εικόνα καταστροφής παρουσίασε και η παραλία των Φοινικούδων.

Οι καρέκλες, τα τραπεζάκια και οι ομπρέλλες από τα κέντρα αναψυχής διασκορπίστηκαν στον παραλιακό δρόμο.


Πολύ καλύτερες μέρες στο κυπριακό αναμένει ο νέος αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου ο οποίος συνοδευόμενος σήμερα από τον αποχωρούντα αρχηγό, Νικόλαο Βορβολάκο επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του, ο Αντιστράτηγος Δήμου ανέφερε πως στη σκέψη του βρίσκεται το τρίπτυχο, περίσκεψη, δουλειά και αισιοδοξία.

Στη συνέχεια ο νέος αρχηγός της Εθνικής Φρουράς μετέβη στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς όπου είχε συνάντηση με τον Υπουργό Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος τόνισε ότι η Κύπρος τιμά τους έλληνες αξιωματικούς οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σ' αυτή την κρίσιμη ώρα της ιστορίας της.


Η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή αποτελεί από μόνη της ένα διαρκές θερμό επεισόδιο, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, κατά την διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Αεροπορική Βάση Πάφου.

Ο κύριος Ομήρου, ο οποίος επισκέφθηκε στρατόπεδα ενόψει των εορτών του Πάσχα, συνοδευόμενος από τον αποχωρούντα Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Νικόλαο Βορβολάκο, πρόσθεσε ότι η Αεροπορική Βάση είναι επιχειρησιακά έτοιμη.

Ο Υπουργός Αμυνας επιθεώρησε από ελικόπτερο χώρους όπου ενδεχομένως να κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων.


Κύκλο επαφών με την Κυπριακή πολιτική ηγεσία αναφορικά με την πρόταση που η Μόσχα θα υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό εγκαινίασε σήμερα, ο Πρέσβης της Ρωσίας Γκεόργκι Μουράτωφ, με επισκέψεις του στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής.

Εξερχόμενος του Προεδρικού, ο Γκεόργκι Μουράτωφ, δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις κινήσεις που γίνονται από ρωσικής πλευράς στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, αφού όπως είπε οι κινήσεις αυτές αφορούν θέματα εργασίας και μόλις υπάρξουν κάποια αποτελέσματα, θα κοινοποιηθούν.

Ο Ρώσος διπλωμάτης δεν απέκρυψε την δυσφορία του για το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν ενημερώνουν την χώρα του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν στο Κυπριακό και εξέφρασε την άποψη ότι όλες οι ενέργειες που εκδηλώνονται και αφορούν το πρόβλημα, θα πρέπει να γίνονται σε συντονισμό και με τα υπολοιπα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αμέσως μετά ο Ρώσος Πρέσβης μετέβη στην οικεία του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, τον οποίο και ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που η Μόσχα αναλαμβάνει στο Κυπριακό.


Ιδιωτικής φύσεως θα είναι η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελληνική Πρωτεύουσα, διευκρίνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Η συνάντηση που διευθετήθηκε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σιμήτη για το απόγευμα της 24ης Απριλίου, επιβεβαιώθηκε μετά την χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, πρόσθεσε ο κύριος Στυλιανίδης, και γι' αυτό τον λόγο δεν έγινε καμία ενημέρωση στα μέλη του σώματος.

Ερωτηθείς κατά πόσο η συνάντηση Σιμήτη - Κληρίδη, σχετίζεται με τον συντονισμό Αθηνών και Λευκωσίας ενόψει της επίσκεψης Αμερικανών αξιωματούχων στην Κύπρο, ο κύριος Στυλιανίδης, δήλωσε ότι η κοινή συναντήληψη είναι δεδομένη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε επίσης ότι το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Αμερικανός Συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ και ότι το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη.


Οι διαδικασίες ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το Κυπριακό αλλά και το θέμα των πυραύλων Ες-300, αποτέλεσαν το κύριο αντικείμενο συζήτησης του Αντι-καγκελλάριου της Αυστρίας και Υπουργού Εξωτερικών Βόλφ-γκανκ Σιούσελ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο Αυστριακός αξιωματούχος που έφθασε χθες βράδυ στην Κύπρο, είχε από το πρωί διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εξωτερικών.

Ο κος Σιούσελ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου στο Υπουργείο Εξωτερικών, είπε ότι η Κύπρος, έχει ήδη κάνει πολλά, όσον αφορά στην ενταξιακή της πορεία, ενώ διαβεβαίωσε, ότι η χώρα του θα υποστηρίξει τις προσπάθεις της Κύπρου για πλήρη ένταξη.

Η Αυστρία, αναλαμβάνει από την πρώτη Ιουλίου την προεδρία της Ευρωπαικής Ενωσης για το δεύτερο εξάμηνο του 1998.


Θέματα νομοθετικής-εκτελεστικής εξουσίας που αφορούν τη φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων, συζήτησαν το πρωί ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κύριος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι το θέμα της φιλελευθεροποίησης των επιτοκίων θα

τεθεί ενώπιον της Βουλής περί τα τέλη Ιουνίου, αφού προηγουμένως συζητηθεί στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής Επιτροπής, την οποία έχει συγκαλέσει για τις 7 Μαϊου και έπειτα από συζήτηση με τον Συνεργατισμό.

Ο κύριος Χριστοδούλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση μέχρι περί τα τέλη Ιουνίου.

Ερωτηθείς εάν η κυπριακή οικονομία είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει στη φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων, εξέφρασε την άποψη ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρές επιπτώσεις.


Το ενδεχόμενο λήψης νομικών μέτρων κατά των αρχών των βρετανικών βάσεων εξέτασε η Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, με αφορμή τη σύλληψη και άσκηση βίας κατά του βουλευτή Μάριου Ματσάκη στις Βάσεις στις 3 Απριλίου.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Ηλιάδης ανέφερε ότι εκ πρώτης όψεως υπάρχει παραβίαση της συνταγματικής ασυλίας βουλευτή, και ζήτησε όπως ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, για την απαράδεκτη ενέργεια των αρχών των βρετανικών βάσεων, οι οποίες, όπως είπε, συμπεριφέρονται σαν κράτος εν κράτει, χωρίς να σέβονται την νομική ισχύ και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παρών στην συνεδρία ήταν και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η ασυλία των βουλευτών ισχύει σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκτός των περιοχών των βρετανικών βάσεων.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, άφησε αιχμές εναντίον όσων προσπαθούν να θέσουν θέμα βάσεων, την στιγμή που το θέμα ρυθμίζεται με την συνθήκη εγκαθιδρύσεως και συνέστησε προσοχή εκ μέρους του νομοθετικού σώματος, για να μην βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις.


Σοβαρή αλλά σταθερή κρίνεται η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Στο τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν που εξεδόθη το πρωί αναφέρεται επιπλέον, ότι ο κύριος Καραμανλής παρουσίασε τις πρωινές ώρες αύξηση της θερμοκρασίας για την οποία έγιναν όλες οι απαραίτητες διαγνωστικές και θεραπευτικές ενέργειες.

Υστερα από αυτή την εξέλιξη οι

γιατροί δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους για την εμφάνιση μιας νέας λοίμωξης, αλλά διευκρινίζουν ότι ο πυρετός μπορεί να είναι και μια απλή αντίδραση του οργανισμού εξαιτίας της ταλαιπωρίας που υφίσταται.

Και σήμερα η αναπνοή του κυρίου Καραμανλή εξακουλουθεί να υποστηρίζεται από αναπνευστήρα, χωρίς ακόμη να μπορεί να γίνει καμιά πρόβλεψη για προσπάθεια αποδευσμευσής του.

Η κατάσταση των υπολοίπων οργάνων και συστημάτων συνεχίζει να παραμένει ικανοποιητική, καταλήγει το ιατρικό δελτίο.


Στον Διεθνή χώρο, η ανταρτική παράταξη Κόκκινοι Χμέρ έχασαν τον ιστορικό τους ηγέτη Πόλ Πότ, το πτώμα του οποίου, έδειξαν σήμερα στους δημοσιογράφους, σε μια απόμακρη καλύβα στη μεθόριο ανάμεσα στη Καμπότζη και την Ταϊλάνδη.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που είδαν το πτώμα, έμοιαζε πράγματι να πρόκειται για τη σορό του πρώην Δικτάτορα.

Το πτώμα ενός ηλικιωμένου άνδρα, ντυμένου με πυζάμα, βρισκόταν πάνω στο κρεβάτι μιας καλύβας κατασκευασμένης σε ένα ξέφωτο, στη μέση της Ζούγκλας, σε Καμποτζιανό έδαφος, σε απόσταση περίπου 1000 μέτρων από τα σύνορα.

Αξιωματούχος των Κόκκινων Χμέρ ο οποίος είπε ότι ονομάζεται στρατηγός Νούν Νο, δήλωσε ότι η αποτέφρωση της σορού θα καθυστερήσει άλλες δύο η τρείς ημέρες, ενώ ανέφερε ότι ο θάνατος του Πόλ Πότ είναι καλός για τους κόκκινους Χμέρ.

Ελπίζω ότι το κακό ονομά του θα εξαφανιστεί με το θανατό του, είπε χαρακτηριστικά.

Οι Κόκκινοι Χμέρ δεν ανέφεραν το θάνατο του Πόλ Ποτ και η δήλωση του Νούν Νο, ήταν η πρώτη αναφορά προς τα Μέσα Ενημέρωσης σχετικά με την είδηση του θανάτου του Πόλ Πότ, η οποία είχε προηγουμένος επιβεβαιωθεί μόνο από Ταϊλανδούς στρατιωτικούς που είχαν επαφές με την ανταρτική οργάνωση.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό, ο οποίος απόψε θα καταστεί κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, και στους 16 στα νότια παράλια.

Αυριο ο καιρός θα είναι τοπικά συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές και το απόγευμα πιθανώς μεμονομένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί εως νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι δυνατοί 4 με 5 μποφορ και τοπικά μέχρι πολύ δυνατοί 6 μποφόρ.

Στις καταιγίδες ο άνεμος θα είναι μεταβλητός, σφοδρός 7 μποφόρ .

Η θάλασσα θα ειναι κυμματώδης.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 28 περίπου βαθμούς .

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 29 βαθμοί και η πιο χαμηλή 18, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 19, στη Λεμεσό 30 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 32 με 20 και τέλος στον Πρόδρομο 19 με 14.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 16 April 1998 - 14:27:34 UTC