Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-04-20

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η αμερικανική ανάμιξη στο κυπριακό, κορυφώνεται με την άφιξη το απόγευμα στην Κύπρο, του ειδικού συντονιστή στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλλερ.

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Αμερικανός διπλωμάτης απέφυγε να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις.

Αυτή την ώρα, ο Αμερικανός αξιωματούχος αναμένεται να συναντηθεί με τον Ραούφ Ντενκτάς, και στις επτά θα μεταβεί στο προεδρικό όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Η άφιξη Μίλλερ θεωρείται προπομπός της άφιξης Χόλμπρουκ, ο οποίος αναμένεται στην Κύπρο αρχές Μαϊου.


Την ύπαρξη ισραηλινού σχεδίου για επανέναρξη του ειρηνευτικού διαλόγου στην Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου.

Η ανακοίνωση έγινε ύστερα από πολύωρη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογο του Τόνι Μπλερ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην περιοχή.

Ισραηλινοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σήμερα ότι καταβάλλονται ήδη προσπάθειες για μια ανωτάτου επιπέδου συνάντηση της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ με τους ηγέτες των δύο πλευρών, στις αρχές του ερχόμενου μήνα στο Λονδίνο.

Ωστόσο, η παλαιστινιακή πλευρά ανακοίνωσε την επιφύλαξή της για το περιεχόμενο των συναντήσεων αυτών, καθιστώντας σαφές ότι οι επαφές θα πραγματοποιηθούν εφόσον οι ισραηλινοί αποσύρουν τα στρατεύματα τους από την Δυτική Οχθη και σταματήσουν την οικοδόμηση εβραϊκών οικισμών.

Σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός μετέβη στη Γάζα, όπου είχε συνάντηση με τον Γιασέρ Αραφάτ.

Σε ό,τι αφορά την καταστολή της τρομοκρατίας, οι δύο ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας η Ευρωπαϊκη Ενωση θα αποστείλει ειδικούς για εκπαίδευση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.


Σταδιακά επιδεινούμενη είναι η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθώς δεν παρουσιάζει κανένα σημείο ανάκαμψης έπειτα, από το σοβαρό ισχαιμικό επεισόδιο που σημειώθηκε τη νύχτα της Ανάστασης.

Αντιθέτως πληθαίνουν οι ενδείξεις και τα στοιχεία για αρνητικές εξελίξεις .

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κύριος Καραμανλής βρισκόταν τη νύχτα σε μεγαλύτερη καταστολή, σε μια προσπάθεια των γιατρών να εξισορροπήσουν την κατάσταση, ενώ κατά τις ίδιες πηγές παρουσίασε και ταχυκαρδίες.

Οι γιατροί κρίνουν ότι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση ως αναστρέψιμη, γεγονός από το οποίο μπορεί να εκτιμηθεί ότι η υγεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή βρίσκεται σε οριακά σημεία.

Σύμφωνα με νεώτερο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε το μεσημέρι, η κατάσταση της υγείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή παραμένει αμετάβλητη και η αναπνοή του υποστηρίζεται μηχανικά.


Αυξημένη προσέλευση παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του τριημέρου στο τμήμα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Οπως ανέφερε στο ΛΟΓΟ, ο διευθυντής του τμήματος πρώτων Βοηθειών, Κώστας Αντωνιάδης, από νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, μέχρι το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του τμήματος αντιμετώπισε περισσότερα από διακόσια περιστατικά.

Τα περισσότερα από αυτά, είπε ο κύριος Αντωνιάδης, αφορούσαν γαστρεντερικές διαταραχές, οι οποίες οφείλονταν κυρίως στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού και ποτού.

Οπως παρατηρείται κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες, έτσι και φέτος, μέχρι το βράδυ αναμένεται αύξηση στην προσέλευση πασχόντων στο τμήμα πρώτων βοηθειών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Εν τω μεταξύ, άρχισε ήδη η επιστροφή των Λευκωσιατών, από την ύπαιθρο, όπου προτίμησαν για να περάσουν τις γιορτές του Πάσχα.

Περιπολικά της αστυνομίας ξεχύθηκαν από νωρίς στις κεντρικές αρτηρίες, για την ομαλή επιστροφή του κοινού στις πόλεις.


Στην Ελλάδα, αυξημένη κίνηση, μποτιλιάρισμα και τροχαία δυστυχήματα συνθέτουν το σκηνικό της επιστροφής των εκδρομέων στα αστικά κέντρα, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που προτίμησαν την Δευτέρα του Πάσχα για το γυρισμό τους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τεθεί σε συναγερμό για την αντιμετώπιση της τροχαίας κίνησης, σε όλες τις επαρχιακές και κύριες οδικές αρτηρίες της χώρας, ενώ ιδιατέρως αυξημένη, παρουσιάζεται η κίνηση στην Εθνική Οδό Κορίνθου-Αθηνών με αποτέλεσμα να παραχωρηθούν επιπλέον λωρίδες κυκλοφορίας.

Παρά όμως τα εντεινόμενα μέτρα της τροχαίας, βαρύς ήταν και αυτό το τριήμερο ο φόρος αίματος.

Τριαντατρία άτομα σκοτώθηκαν και τετρακόσια σαρανταέξι τραυματίστηκαν σε τετρακόσια δέκα τροχαία δυστυχήματα.

Σύμφωνα με την Τροχαία, τα δυστυχήματα οφείλονταν στην υπερβολική ταχύτητα και το επικίνδυνο προσπέρασμα.


Δύο εμπρησμοί σημειώθηκαν σε διάστημα λίγων ωρών χθες βράδυ στη Λεμεσό.

Ο πρώτος σημειώθηκε στις οκτώ και τριάντα χθες βράδυ σε διαμέρισμα, στην ενορία Τριχερούσας στον Κάψαλο.

Το διαμέρισμα ενοικιάζει ο καθηγητής Χαράλαμπος Χωραϊτης, 47 ετών, ο οποίος απουσίαζε στο χωριό του στο Πέρα Πεδί.

Στο ισόγειο διέμεναν οι ιδιοκτήτες της οικοδομής Χαράλαμπος Αρέστη και η σύζυγός του Σταυρούλα, οι οποίοι δεν είχαν αντιληφθεί τη φωτιά, ωστόσο ειδοποιήθηκαν από γείτονες και στη συνέχεια κάλεσαν την πυροσβεστική υπηρεσία.

Η φωτιά προκάλεσε ζημιές ύψους εικοσιπέντε χιλιάδων λιρών.

Ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις, παρουσίαζαν την εκδήλωση της φωτιάς τυχαία, ύστερα από έρευνες των εμπειρογνωμόνων διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για εμπρησμό, αφού εντοπίστηκαν τέσσερις διαφορετικές εστίες φωτιάς.

Για την υπόθεση ανακρίθηκε ένα ύποπτο πρόσωπο, για το οποίο δεν προέκυψε οτιδήποτε εναντίον του και αφέθη ελεύθερο.

Στις τέσσερις τα ξημερώματα εκδηλώθηκε φωτιά σε καινούργια μερσεντές η οποία ήταν σταθμευμένη στο ισόγειο της πολυκατοικίας Ρενάτα, στην περιοχή Αμαθούντας.

Από τη φωτιά, το αξίας 30 χιλιάδων λιρών αυτοκίνητο, καταστράφηκε ολοσχερώς.

Ο ιδιοκτήτης του αυτοκίνητου Ανδρος Χρυσοστόμου, εκ των ιδιοκτητών του καπαρέ Μόντε Κάρλο, αναχώρησε χθες για το εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι λόγω της μεγάλης ποσότητας εύφλεκτης ύλης που χρησιμοποίησαν οι δράστες, η φωτιά επεκτάθηκε και στο κτίριο προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο ισόγειο, πλην όμως η έγκαιρη εμπέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας απέτρεψε επέκτασή της στα διαμερίσματα.

Το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λεμεσού, το οποίο διερευνά και τις δύο υποθέσεις, παρέλαβε διάφορα τεκμήρια για επιστημονικές και άλλες εξετάσεις.


Δύο μονο-κινητήρια αεροπλάνα, συγκρούστηκαν στον αέρα, ενώ εκτελούσαν πτήση επίδειξης στη Φλώριδα, των Ηνωμένων Πολιτειών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο πιλότοι τους.

Τα αεροπλάνα τυλίχθηκαν στις φλόγες και έπεσαν σε απόσταση μόλις εννιακοσίων μέτρων, από τους πέντε περίπου χιλιάδες θεατές, που παρακολουθούσαν άφωνοι το συμβάν.

Η σύγκρουση σημειώθηκε σε ύψος πεντακοσίων μέτρων και τα αίτια της δεν έχουν επί του παρόντος διευκρινιστεί.

Οι στιγμές της σύγκρουσης και πτώσης των δύο αεροσκαφών, οπτικογραφήθηκαν από ερασιτέχνη κινηματογραφιστή.


Ο Οκτάβιο Πάζ, ο μεγαλύτερος στοχαστής και ποιητής του Μεξικού, όπως χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο της χώρας, πέθανε την Κυριακή, έπειτα από μακρά περιπέτεια με την υγεία του.

Ο Πας, ένας από τους πολυγραφότατους συγγραφείς, τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1990.

Η λογοτεχνική του σταδιοδρομία άρχισε στα δεκαεπτά του, και συνεχίστηκε και κατά την διπλωματική του καριέρα την οποία είχε εγκαταλείψει μετά τα αιματηρά γεγονότα που προκάλεσε η αστυνομία του Μεξικού, εναντίον διαμαρτυρόμενων φοιτητών.

Ο συγγραφέας του "Λαβύρινθου της Μοναξιάς", υποφέροντας από καρκίνο και καρδιά, εισήχθη προ διετίας σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Μεξικού, όπου και σε ηλικία 84 ετών, εξέπνευσε.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους δέκα βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους δεκατρείς στα νότια και ανατολικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές, τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά δυτικοί ως νιοτιοδυτικοί, δυνατοί πέντε μποφόρ και η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη γενικά και κυματώδης στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους εικοσιτέσσερις περίπου βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 23 βαθμοί και η πιο χαμηλή 14, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 26 με 14, στη Λεμεσό 27 με 16, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 13 και τέλος στον Πρόδρομο 20 με 5.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 21 April 1998 - 15:19:42 UTC