Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-05-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Πιέσεις πρός την Γερμανία να άρει τις αντιδράσεις της, σχετικά με την προώθηση των Ευρωτουρκικών σχέσεων άσκησε εμμέσως ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον, κατά την άφιξή του χθες βράδυ στην Γερμανία.

Σε ομιλία του στο Βερολίνο, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να τιμήσει την Αγκυρα, και στην παρουσία του καγκελλαρίου Χέλμουτ Κόλ ανέφερε ότι η Ευρωπαική Ενωση, θα πρέπει

να αγκαλιάσει την Τουρκία με τον ίδιο τρόπο, που θα το κάνει για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος Κλίντον, κάνοντας αναφορά στην Κύπρο επεσήμανε ότι το κυπριακό έχει περιέλθει σε αδιέξοξο, και τόνισε το πόσο σημαντική θα είναι για την ασφάλεια της περιοχής, μια ειρηνική επίλυση του προβλήματος.


Η κυπριακή κυβέρνηση αντιπροσωπεύει τον λαό όλης της Κύπρου, ξεκαθάρισε σήμερα ο αμερικανός πρέσβης στην Λευκωσία Κένεθ Μπρίλ, ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εξάλλου, ο αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε πως η πρόταση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου, για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Κύπρο είναι υπό συζήτηση.

Οπως επεσήμανε η εν λόγω ελληνική πρόταση, συζητήθηκε κατά το πρόσφατο ταξίδι του αμερικανού υπουργού Αμυνας Ουίλιαμ Κόεν.

Παράλληλα, ο αμερικανός πρέσβης επιβεβαίωσε ότι ο ειδικός συντονιστής για το κυπριακό στο Στεϊτ Ντηπάρτμεντ Τόμας Μίλλερ, φθάνει στην Κύπρο γύρω στις εικοσιπέντε Μαϊου.


Η αυστριακή κυβέρνηση υποστηρίζει το σχέδιο αποστρατιωτικοποίησης της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Ανω βουλής της Αυστρίας Λούντβιχ Μπιέρινγκερ.

Παράλληλα, ο αυστριακός αξιωματούχος ανέφερε πως η χώρα του είναι υπέρ της επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών, εκφράζοντας και την ελπίδα πως στην τουρκοκυπριακή πλευρά, θα επικρατήσει η λογική ώστε να παρακαθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Ανω βουλής της Αυστρίας, δήλωσε ότι δεν είναι προϋπόθεση η λύση του κυπριακού, για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Αστυνομία και Υπουργείο Υγείας συντονίζουν τις ενέργειες τους για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, αναφορικά με την αντιμετώπιση ασυνείδητων φορέων του Εϊτς, που δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ή και δεν προειδοποιούν τους ερωτικούς τους συντρόφους.

Σε δηλώσεις του, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Πανίκος Χατζηλοϊζου, πριν από την τακτική μηνιαία σύσκεψη των Αστυνομικών Διευθυντών, είπε ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν κάποια ανησυχητικά φαινόμενα, που παρουσιάζονται τελευταία από αντικοινωνική συμπεριφορά φορέων του Εϊτς.


Στο σύνολο της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας, συμφώνησε πως η διαδικασία επιλογής και κατάταξης στα διάφορα όπλα και σώματα της Εθνικής Φρουράς, δεν γίνεται με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο.

Διαπίστωσε επίσης ότι τα κριτήρια τα οποία λαμβάνει υπόψην το Υπουργείο Αμυνας για την κατάταξη στα διάφορα όπλα και σώματα δεν συνάδουν με τα κριτήρια, που υπάρχουν στη Μηχανογράφηση.

Για το σκοπό αυτό η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας, έδωσε προθεσμία δεκαπέντε ημερών στο τμήμα μηχανογράφησης, για να αποδείξει ότι το σύστημα, το οποίο εφαρμόζει στον Ηλεκτρονικό υπολογιστή, συνάδει πλήρως με τα κριτήρια που έχει θέσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμυνας, είπε πως το Υπυργείο προτίθεται να λάβει άμεσα διορθωτικά μέτρα.

Υπάρχει δε η σκέψη για εφαρμογή κλήρωσης, ώστε όπως είπε, να εξασφαλίζεται διαφάνεια στην κατάταξη.


Οικολογική ρύπανση σημειώθηκε στην παραλία της τουριστικής περιοχής Γερμασόγειας, από κηλίδα μηχανελαίων, τα οποία ρίχθηκαν από διερχόμενο πλοίο.

Σύμφωνα με την αστυνομία η κηλίδα καλύπτει απόσταση τριακόσιων τετραγωνικών μέτρων και βρίσκεται μεταξύ τριών ξενοδοχείων της Γερμασόγειας.

Για την καταπολέμηση της κηλίδας, εργάζεται συνεργείο του Τμήματος Αλιείας.

Η Λιμενική Αστυνομία διεξάγει έρευνες για εντοπισμό του πλοίου.


Προοϊμιο των εγκαινίων του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου, τα οποία θα τελεστούν την ερχόμενη Κυριακή, αποτελεί το τριήμερο συνέδριο που άρχισε το πρωί στην αίθουσα τελετών Αρχαγγέλου.

Θέμα του συνεδρίου "Η Ιερά Μονή Κύκκου στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη", και σ'αυτό συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από τον ευρύτερο ελληνικό χώρο.

Οι εισηγήσεις πραγματεύονται θέματα που άπτονται της εκκλησιαστικής τέχνης, όπως αυτή εκφράζεται στην εικονογραφία, στα ιερά σκεύη και στην αρχιτεκτονική, και είναι συνυφασμένα με την παρουσία και προσφορά της μονής επί εννέα αιώνες.

Το συνέδριο προσφώνησε ο Διευθυντής του μουσείου και χαιρέτισαν εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας και ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Πανοσιολογιώτατος Ηγούμενος Κύκκου Νικηφόρος, ο οποίος επεσήμανε ότι μέσα από την εκκλησιαστική τέχνη, μαρτυρείται η πίστη που την ενέπνευσε.

Το μουσείο της Ιεράς Μονής Κύκκου, όπου φυλάσσονται κειμήλια πίστης, πρόσθεσε ο Πανοσιολογιώτατος, όπως και το προοιμιακό των εγκαινίων συνέδριο, εκφράζουν την ιστορία και την ορθόδοξη πίστη του κυπριακού λαού.


Η κυβέρνηση του Πακιστάν συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ναβχάζ Σαρίφ, προκειμένου να αποφασίσει πως θα απαντήσει στις πυρηνικές δοκιμές της Ινδίας.

Η συνεδρία πραγματοποιείται την στιγμή που αναμένεται στην πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ, ο αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Στρόουπ Τάλμποτ και ο στρατηγός Αντονι Ζίνι, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας της αμερικανικής κυβέρνησης να αποτρέψουν ένα μαρωθώνιο πυρηνικών εξοπλισμών στην περιοχή.

Πάντως, οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, επικαλούμενοι διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές, γράφουν σήμερα, ότι αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι, έχουν καταγράψει τις κινήσεις των πακιστανικών στρατιωτικών δυνάμεων και εκτιμούν ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί πακιστανική πυρηνική δοκιμή, μέχρι την Κυριακή, σε περιοχή κοντά στα δυτικά σύνορα με το Ιράν.

Εξάλλου, στο διπλωματικό πεδίο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ριουτάρο Χασιμότο ανακοίνωσε σήμερα, νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ινδίας.

Οι άλλες δύο χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που κατέχουν πυρηνικούς εξοπλισμούς, η Γαλλία και η Κίνα, καταδίκασαν την διεξαγωγή πυρηνικών δοκιμών από την Ινδία, ενώ δήλωσαν ότι δεν θα ζητήσουν επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά της ινδικής κυβέρνησης.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο οποίος βρίσκεται στις Κάννες, προέτρεψε την κυβέρνηση της Ινδίας να συμμορφωθεί στην παγκόσμια απαγόρευση συσσώρευσης πυρηνικών εξοπλισμών.


Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον παλαιστίνιων διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας εικοσι-δυάχρονος φοιτητής και ένα οκτάχρονο αγοράκι και να τραυματισθούν άλλα τριάντα-πέντε άτομα.

Τα αιματηρά επεισόδεια σημειώθηκαν στην Δυτική Οχθη της Λωρίδας της Γάζας, όταν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, διαμαρτυρόμενοι για την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, στα πενήντα χρόνια ύπαρξης του εβραϊκού κράτους, επιτέθηκαν, με πέτρες και αυτοσχέδιες βόμβες, κατά του ισραηλινού στρατού.

Οι ισραηλινοί έστειλαν στην περιοχή των επεισοδίων, δύο άρματα μάχης και ένα θωρακισμένο όχημα για να αντιμετωπίσουν τους χιλιάδες παλαιστίνιους διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από εβραϊκό οικισμό.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν και στο μουσουλμανικό μέρος της Ιερουσαλήμ, όταν Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες, για να διαλύσουν άλλη παλαιστινιακή διαδήλωση, στην οποία τραυματίστηκαν άλλα δύο άτομα.

Τα σημερινά επεισόδια είναι τα χειρότερα, που σημειώθηκαν στα σύνορα του εβραϊκού και του παλαιστινιακού κράτους κατά τους τελευταίους μήνες.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε παροδικές νεφώσεις αναμένεται να δώσουν μερικές τοπικές βροχές κυρίως στα παράλια.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς τρία μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 περίπου βαθμούς.

Αύριο αραιές νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές και να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα καταστούν νοτιοδυτικοί μέτριοι ως δυνατοί 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη γενικά για να καταστεί ταραγμένη, στις προσήνεμες περιοχές το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 23 περίπου βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 22 βαθμοί και η πιο χαμηλή 15, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 24 με 13, στη Λεμεσό 21 με 16 στην Κερύνεια και την Πάφο 21 με 16


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 14 May 1998 - 17:17:07 UTC