Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-05-15

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εξηγήσεις έδωσε ο ίδιος ο αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις δηλώσεις του, που προκάλεσαν την απογοήτευση του προέδρου Κληρίδη.

Ο Γλαύκος Κληρίδης αποκάλυψε ότι την ημέρα που συνεδρίαζε το εθνικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ επικοινώνησε τηλεφωνικώς μαζί του, δίνοντας του διευκρινίσεις για την δήλωσή του, ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εκπροσωπεί το λαό της.

Ο πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε πως ύστερα από τις διευκρινήσεις του αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου αλλά και τις χθεσινές δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη Κένεθ Μπρίλ, το όλο θέμα θεωρείται λήξαν.


Την τηλεφωική επικοινωνία Χόλμπρουκ-Κληρίδη αποκάλυψε το πρωί ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

Οπως δήλωσε ο κύριος Αναστασιάδης, ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ επεσήμανε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι τον θεωρούσε και τον θεωρεί εκπρόσωπο της Κύπρου ως συνόλου, και όχι μόνο εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, σχολιάζοντας τις ανασκευαστικές δηλώσεις των αμερικανών μετά την επίσκεψη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο, συνέστησε επαγρύπνηση.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενόψει της μετάβασης του στο Οσλο για να συμμετάσχει σε Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Την τηλεφωνική επικοινωνία Χόλμπρουκ-Κληρίδη και την απολογία του αμερικανού διπλωμάτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος χαρακτήρισε τις σχετικές δηλώσεις του Κένεθ Μπριλ, ως θετική εξέλιξη.

Οπως σημείωσε, εάν οι αμερικανοί εννοούν αυτά που δήλωσαν ύστερα από την επίσκεψη του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο, τότε υπάρχει μια βελτίωση από την άκρως αρνητική εντύπωση που άφησε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.


Η θέση, η οποία εκφράστηκε από τον Εκπρόσωπο του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, Τζέϊμς Ρούμπιν και τον πρέσβη, Κένεθ Μπριλ είναι η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την χθεσινή δήλωση του Τζέϊμς Ρούμπιν, ωστόσο, πρόσθεσε, ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να επαναρχίσει ο διάλογος.

Πάντως, το κυπριακό, είπε ο κύριος Στυλιανίδης είναι σε κινητικότητα και επανέλαβε την πάγια θέση, ότι αν υπάρξουν σαφή βήματα προς την αποστρατιωτικοποίηση, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει αναβολή της άφιξης των Ες-300.


Για απροσμέτρητη υποκρισία, κατηγόρησε ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, αυτούς που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την διεθνή κοινή γνώμη, παρουσιάζοντας το κυπριακό όχι ως θέμα εισβολής και κατοχής αλλά ως θέμα εξοπλισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χαρακτήρισε δε μεγάλους υποκριτές όσους σχίζουν τα ιμάτια τους, για τα δήθεν προβλήματα και την ένταση που προκαλεί ο εξοπλισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ δεν φαίνεται να συγκινούνται από το γεγονός ότι επί εικοσι- τέσσερα χρόνια παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο και η παρατεταμένη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.

Ο κύριος Ομήρου αναχώρησε το πρωϊ για την Θεσσαλονίκη, όπου θα παραστεί και θα μιλήσει σε διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνονται για την Κύπρο στην Βόρεια Ελλάδα και θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλο.


Θετικές συνέπειες στο κυπριακό θα υπάρξουν εάν βελτιωθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Ντεϊβιντ Μάτεν, έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οπως ανέφερε ο Βρετανός διπλωμάτης, η προεδρία της ευρωπαϊκής ένωσης έχει εντολές με βάση την απόφαση της ευρωπαϊκής διάσκεψης στο Λουξεμβούργο, να ενεργήσει για την ενίσχυση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ενωμένη Ευρώπη.

Ο Ντέϊβιντ Μάντεν σημείωσε πως για την ενίχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων, εργάζεται πυρετωδώς αυτή την περίοδο, ο απεσταλμένος της Βρετανικής προεδρίας για το κυπριακό Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις, ώστε η Ρωσία να αναστείλει την συζήτηση του κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητείται όπως ανασταλεί η συζήτηση μέχρι να ολοκληρωθεί η επίσκεψη του ειδικού Συντονιστή στο Στέητ Ντηπάρτμεντ για το κυπριακό Τόμας Μίλλερ, ο οποίος έρχεται στην Κύπρο περί τα τέλη Μαϊου.

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο Πρέσβης της Ρωσίας Γκεόργκι Μουράτοφ επιβεβαίωσε ότι κάποιες χώρες δεν επιθυμούν συζήτηση του κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σημειώνοντας, όμως, τη θέση της Ρωσίας η οποία, όπως είπε, εμμένει σε συζήτησή του.

Υπέρ της συζήτησης του κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας τάχθηκε με δηλώσεις του και ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, τονίζοντας ότι έστω και η επαναβεβαίωση κάποιων θέσεων, θα ήταν χρήσιμες αυτή την περίοδο.


Ολοκληρώθηκε για σήμερα στην Αθήνα, η πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας της έφεσης του Κύπριου φοιτητή της νομικής, Μάριου Γεωργίου.

Απρόσμενη εξέλιξη της σημερινής διαδικασίας στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, υπήρξε το αίτημα της Εισαγγελικής αρχής, για αναβολή της δίκης.

Ωστόσο, το αίτημα απορρίφθηκε.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχισθεί την ερχόμενη Τρίτη.


Σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου, για απόπειρα φόνου, παραπέμφθηκε η γυναίκα η οποία συνελήφθη για μαχαίρωμα άνδρα με τον οποίο συζούσε.

Κατηγορούμενη είναι η Ηλιάνα Αγγελή Σκούλλου, από τον Αρχάγγελο, σαράντα- οκτώ ετών, τραγουδίστρια.

Εναντίον της απαγγέλθηκε κατηγορία ότι στις εννέα Μαίου 1998, αποπειράθηκε να επιφέρει το θάνατο του Σόλωνα Ηροδότου, από την Λευκωσία, σαράντα-επτά ετών.

Το Κακουργιοδικείο θα συνέλθει στις είκοσι-εννέα Μαίου.

Η κατηγορουμένη διατάχθηκε να παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τη δίκη της.


Κατηγορηματικά, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσναθος, απέρριψε τους ισχυρισμούς του ΑΚΕΛ και διάφορων φορέων, ότι κατέστρεψε τις αγιογραφίες του ιερού ναού Αγίας Νάπας κατά την επιδιόρθωσή τους, ύστερα από τον σεισμό της ενάτης Οκτωβρίου 1996.

Κατά την διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, που έδωσε σήμερα στον ιερό ναό Αγίας Νάπας, ο Μητροπολίτης Λεμεσού επικαλέστηκε μελέτη αρχιτεκτονικού γραφείου, το οποίο ανέλαβε την επίβλεψη των εργασιών, σύμφωνα με την οποία, οι αγιογραφίες βρίσκονταν σε τέτοια κατάσταση που ήταν αδύνατο να επιδιορθωθούν.

Στόχος των επικριτών, ανέφερε ο Μητροπολίτης Λεμεσού δεν είναι ο ίδιος προσωπικά, αλλά να πλήξουν την εκκλησία.


Με τρείς ανακοινώσεις συνεχίστηκαν σήμερα οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου "Η Ιερά Μονή Κύκκου στη Βυζαντινή και μεταβυζαντινή αρχαιολογία και τέχνη".

Τα θέματα αφορούσαν στη σχέση των παραδοσιακών μεταξωτών κεντημάτων με τα μετα-βυζαντινά λειτουργικά υφάσματα της Μονής και στον γλυπτό διάκοσμο σε αρχιτεκτονικά στοιχεία του μοναστηριού.

Οι σημερινές εργασίες ολοκληρώθηκαν με αναφορά στις ταξιδιωτικές εντυπώσεις που κατέγραψαν τρείς Αγγλίδες επισκέπτριες της Μονής Κύκκου, στις αρχές της αγγλοκρατίας.

Το συνέδριο το οποίο πραγματοποιείται ενόψει των εγκαινίων του μουσείου της Μονής μεθαύριο Κυριακή, ολοκληρώνεται αύριο, με ανακοινώσεις για τρία ιερά κειμήλια του μουσείου καθώς και για την αρχιτεκτονική και ανασκαφική έρευνα και συντήρηση, από την Ιερά Μονή Κύκκου.


Επεσε η αυλαία για τον Φρανκ Σινάτρα.

Ο τροβαδούρος με τα μπλέ μάτια πέθανε χθές βράδυ σε ηλικία 82 ετών, έπειτα από καρδιακή προσβολή.

Ο Σινάτρα υπήρξε η ενσάρκωση του αμερικανικού θεάματος.

Λατρεύτηκε από ολόκληρο τον κόσμο σαν ο πλέον ρομαντικός ερμηνευτής μπαλάντας και γνώρισε τεράστιες επιτυχίες στον χώρο του κινηματογράφου.

Βραβεύτηκε πολλές φορές για το ταλέντο του και την πολύπλευρη προσφορά του στο χώρο της έβδομης τέχνης και απέσπασε το ΟΣΚΑΡ δεύτερου ανδρικού ρόλου με την ερμηνεία του στην ταινία "όσο υπάρχουν άνθρωποι".

Ο Φράνκ Σινάτρα έφυγε, έχοντας στο ενεργητικό του περισσότερους από εκατόν δίσκους και πενήντα οκτώ ταινίες.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

Γύρω στο μεσημέρι όμως θα σχηματισθούν τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 26 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και τους 24 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 23 βαθμοί και η πιο χαμηλή 15, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 23 με 17, στη Λεμεσό 24 με 15, στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 13


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 15 May 1998 - 15:27:14 UTC